Suomen suurin matkablogiyhteisö

Wroclaw – Keskustan parhaita paloja

Hyvien yöunien ja hotelliaamipalan jälkeen tänään oli taas tarmoa kävellä koko päivä ja tutustuminen tuli luonnollisestikin aloitettua Wroclawin vanhankaupungin kiertelyllä. Palvelu pelasi, kun kaveri tuli noutamaan hotellilta aamuvarhain ja suunnistimme kohti Wroclawin perinteistä tapaamispaikkaa Rynekiä.

Pääaukio oli kauniisti restauroitu ja talot olivat iloa silmälle. Aamuvarhain saimme ihailla melkein kaksin talojen väriloistoa ja minä sain tietenkin kuulla talojen tarinoita. Meidän lisäksemme aukiolle oli kertynyt paljon puluja penkillä istuvan papan ympärille ja voi sitä näkyä kun kaikki pulut lähtivät samaan aikaan lentoon! Harmi vain kun turisti-Katja ei ollut oikein kameravalmiuksissa sillä hetkellä.

Rynek

Ensimmäisenä rakennuksena eteen tuli kuitenkin tunnettu kaupungintalo. Kaupungintaloa rakennettiin parisataa vuotta 1200-luvulta 1500-luvulle. Rakennus säilyi melko hyvin sota-ajat ja nyt kunnostettuna oli kuin jostain satukirjasta! Sisällä olisi ollut jonkin sortin museo, mutta me jatkoimme kätevästi matkaa seuraavalle Elizabethin kirkolle.

Kirkko oli päivän kohokohta sen näköalatornin vuoksi. Lippu ylös maksoi 5 slotyä (1,2€) ja kipuaminen vaati taas kerran hyvää ahtaiden- ja korkeidenpaikkojen sietokykyä. Ehkä kuntokin oli välillä koetuksella, sillä noustessa pyöryläistä porraskäytävää 91 metriin tuntui etteivät portaat lopu ikinä. Niin vain ylös päästiin ja maisemat korvasivat hyvin kiipeämisen vaivan ja veden puutteen. Tornista näkyi näppärästi koko kaupunki ja erityisen hyvin juurikin lähtöpiste Rynek kauniine taloineen.

Maisemien jälkeen veivattiin portaat takaisin alas ja mentiin tutustumaan itse kirkkoon. Kirkko on alunperin rakennettu 1100-luvulla, mutta sen jälkeen kokenut moneen otteeseen kovia. Tämä kirkko niin kuin kaikki muutkin päivän aikana matkanvarrelle sattuneet oli hieno ja käymisen arvoinen sisältä. Pikaisen kierroksen jälkeen jatkoimme matkaa yliopistorakennuksen kautta kauppahallille.

St elizabeth

Kauppahalli oli ihanan rosoinen ulospäin ja sisältä se oli jotenkin kuin toisesta maailmasta. Marjoja, hedelmiä, karkkeja, pullia… kauppahallit ovat aina vain herkuttelijan paratiisi tuotteineen ja täällä sai vielä kävellä ihan rauhassa ilman ryysistä.

Kauppahallissa iski luonnollisesti nälkä ja suuntasimme hakemaan noutopitsaa kaverin hyväksi todennetusta pitsapaikasta. Aito kiviuuni ja melkoinen jono paikallisia hakemassa pitsaa kasvatti nälkää entisestään, mutta kannatti odottaa, sillä 4,5€ sai melkoista herkkupitsaa. Ja parhaalle pitsa maistui tietenkin puiston penkillä.

Ruokatauon jälkeen jaksoi taas kävellä ja matka jatkui pikkuhiljaa takaisin kohti lähtöpistettä. Matkalla pysähdyimme kuitenkin vielä levähtämään melko suurelle aukiolle. Aukio teki vaikutuksen omalla olemuksellaan. Lepotuolit, toisella puolella hieno vaaleanpunainen iso talo ja muuten harmaita kerrostaloja. Siinä vain oli sitä tunnelmaa!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply jerina torstai, 14 elokuun, 2014 at 23:11

  Oi Wrocklaw, se on kyllä kiva kaupunki! Niin ihania noi kaikki talot ja kauppahalli oli myös mun suosikki!

  • Reply Katja sunnuntai, 17 elokuun, 2014 at 09:25

   Tää on kyllä osoittautunut todella kauniiksi ja tunnelmalliseksi kaupungiksi!

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta lauantai, 16 elokuun, 2014 at 20:57

  Voi onpa nätin näköinen paikka! Mun reissut on aina suuntautunut ihan eri alueelle, mutta jos tässä joskus vielä tulisi mentyä noillekin nurkille..:)

  • Reply Katja sunnuntai, 17 elokuun, 2014 at 09:26

   No suosittelen kyllä. Mä en tiennyt tästä kaupungista mitään ennen kuin kaveri muutti tänne ja nyt on tullut todistettua, että kyllä kannatti matkustaa. 😀
   Kaunista, halpaa, tunnelmallista… Haluan ehdottomasti tämän reissun jälkeen tutkia Puolaa enemmänkin!

  Leave a Reply