Suomen suurin matkablogiyhteisö

La Rambla – Barcelonaa halkova pääkatu

Tuo tunnettu katu, jota joka oppaassa mainostetaan ehdottomaksi vetonaulaksi Barcelonassa osui myös tietenkin meidän matkan varrellemme ja täytyihän se kävellä päästä päähän. Katu lähtee Plaza Catalunyalta ja jatkuu aina satamaan saakka. Oppaissa kerrotaan sen merkittävästä historiasta ja kuinka se yhä nykypäivänäkin on suosittu kävelykatu, jonka varrella myydään niin kukkia kuin muuta tori tilpehööriä.

Näiden oppaiden ylistysten saattelemana lähdimme innolla kävelemään 1,2 kilometriä pitkää katua Catalunyan aukiolta kohti satamaa. Se mitä näimme ja koimme olikin sitten aivan jotain muuta kuin matkaoppaissa. Katu ruuhkaan asti täynnä turisteja, turhanpäiväsiä turistikojuja ja kova liikenne kummallakin puolella katua ei vastannut ihan odotuksiamme. Laukkua sai todella puristaa, sillä kyllähän näissä matkaoppaissa myös kerrottiin että Rambla on yksi taskuvarkaiden suosittuimmista paikoista. Sitä en ihmettele enää yhtään. Myytiin kadulla toki niitä kukkiakin ja sataman päässä oli paljon patsas esiintyjiä, jotka olivat jopa taidokkaita. Kuitenkaan koko katu ei antanut meille oikeastaan yhtään mitään emmekä tämän yhden kävelyn jälkeen enää kadulle menneetkään.

On harmi, että vanhat perinteikkäät kadut ja tässä tapauksessa La Rambla menettävät täysin identiteettinsä ja merkityksensä turismin ottaessa vallan. Katu on varmasti ollut historiansa aikana hieno ja paikallisten asukkien iltakävelyiden ehdoton valtaväylä. Nykyään kadun tallaajista kuitenkin vain noin 20% jos sitäkään on kaupungin asukkeja. Barcelonassa onkin tänäpäivänä ollut paljon puhetta turismin kasvusta ja miten se vaikuttaa kaupunkiin ja sen asukkaisiin. Turismi on kuitenkin noussut Barcelonan hyvin tärkeäksi elinkeinoksi, joten kun on kyse taloudesta ja rahasta kysymyksistä tulee väistämättä monimutkaisia.
Annika kirjoitti aiheesta aiemmin tarkemman jutun blogissaan, jonka voi käydä lukemassa tästä. Mielestäni aihe on mielenkiintoinen ja pistää näin turistinkin näkökulmasta ajattelemaan asioita.

Suosittelen kuitenkin katsastamaan kadun ja muodostamaan oman mielipiteen. Kaikki pitävät eriasoista ja se mikä meihin ei iskenyt voi olla jollekin muulle se loman kohokohta. Ainakin kadun varrella oleva kauppahalli La Boqueria on käymisen arvoinen täynnä toinen toistaan herkullisemman näköisiä tuotteita. Jos kuitenkin haluaa myös kokea paikallista tunnelmaa esimerkiksi iltakävelyjen muodossa suosittelen suuntaamaan vaikkapa Gracian kujille.

Sisällytin tähän postaukseen joka ikisen kuvan, joka tuli otettua Ramblalla. Huomasin niiden säälittävän määrän vasta kotona.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Maarit Johanna lauantai, kesäkuu 21, 2014 at 14:43

  Mulla tulee tästä kokemuksesta vaan mieleen Venetsia. Olispa ollut hienoa käydä siellä vaikka kaksikymmentä vuotta sitten kun oli vielä loistoa ja hohtoa! Krääsäkauppiaat ja varkaat vievät tunnelmat paikasta kuin paikasta. No joo, ehkä Oxford Street toukokuisessa Lontoossa oli vähän samanlainen kokemus.

 • Reply Katja lauantai, kesäkuu 21, 2014 at 16:18

  Venetsia oli kyllä kokemuksena juurikin tällainen samanlainen kokemus. Sekin on varmasti ollut ihan upea silloin loistoaikoinaan. Kaikkialla pitäisi ehtiä käydä ennen kuin ne ”vallataan”. Toivottavasti joskus tulevaisuudessa tehtäisiin päätöksiä paikkojen paikallistamiseksi ja ajateltaisiin enemmän myös paikallista väestöä.

 • Reply Annika lauantai, kesäkuu 21, 2014 at 22:43

  Piti ilmottaa sulle, että juuri viikolla luin paikallisuutisista, että kaupunki tosiaan suunnittelee Carmelin bunkkerista uutta vetonaulaa turisteille. Perusteluna turistimäärien levittäminen yhä suuremmalle alueelle, jottei se keskittyisi vaan niihin perinteisiin paikkoihin. Tosi harmi. Sen takia siis kunnostustyöt 🙁

  Ilmeisesti kaupunki meinaa myös ruveta markkinoimaan Barcelonaa kesäopiskelukohteena ulkomaisille opiskelijoille ja järkätä kesäyliopistokursseja saadakseen tänne lisää väkeä. En ymmärrä. Eiköhän tässä kaupungissa kesäsesongin aikaan riitä jo niin vietävästi väkeä, että enempää ei tarvittaisi. Ei kuulosta kovinkaan järkevältä suunnittelulta.

  • Reply Katja sunnuntai, kesäkuu 22, 2014 at 20:25

   Tuo on kyllä niin harmi, että kaupungin asukkaat menettävät viimeisiäkin rauhallisia paikkoja missä saa olla rauhassa turistilaumoilta. En kyllä henkilökohtaisesti ymmärrä tuota suunnittelua, mutta kai se on se rahanhimo, mikä laittaa kehittämään 🙁
   En halua edes kuvitella millaiseksi ne kehittää tuon Turo de la Rovirankin. Ensi kerralla pääsee varmaan jo jollain funicularilla sinne ja on kioskia ja reunat siinä ettei kukaan tipu…

  Leave a Reply