Suomen suurin matkablogiyhteisö

Aqaba lomakohteena

Reilun 100 000 asukkaan Punaisella merellä sijaitseva Aqaba on Jordanian ainoa satamakaupunki ja myös tärkein turismin keskus ja näin ollen myös aika länsimaalaistunut kaupunki. Turismin parantamisesta kertoo myös Eilatin ja Aqaban yhteiset suunnitelmat rajalle tehtävästä hulppeasta lomakylästä. Tällä hetkellä Aqaba on kuitenkin kaupunki kompaktissa koossa ripaus ranta- ja kaupunkitunnelmaa. Vaikka asukkaita on melko reilusti kaupunki on silti sopivan kokoinen ja helppo oppia tuntemaan. Suurinosa hotelleista sijaitsee samassa paketissa lähellä rantaa ja vain pienen kävelymatkan päässä ostoskaduilta. Sokkeloisia ostos- ja torikatuja menee siellä täällä kävellessä rannalta pois päin lievää rinnettä ylöspäin. Eksymisen mahdollisuutta ei ole, sillä laskeutuessa palaa aina takaisin rannalle.

IMG_5173

IMG_5176

Vaikka keskusta alue onkin Aqabassa suhteellisen pieni ja helppokulkuinen löytyy alueelta myös nähtävääkin. Tunnetuimpana nähtävyytenä ja myös maamerkkinä lähes jokapaikkaan näkyy Aqaban lipputanko. Tangossa ei suinkaan liehu Jordanian lippu vaan Arabikapinan aikainen lippu. Lipputangon vieressä on Aqaban 1500-luvulla rakennettu Aqaban linnoitus, johon kannattaa ehdottomasti tutustua. Jos historia kiinnostaa enemmänkin kannattaa myös vierailla arkeologisessa museossa, joka on täynnä kaupungin historiaan liittyviä esineitä.

IMG_4950

IMG_4953

Kaupungissa on suoritettu myös paljon kaivauksia ja suuren kaivausalueen Aylan kylän rauniot ovat edelleen nähtävillä rannan tuntumassa aivan hotellialueen vierellä. Paljoa raunioista ei ole jäljellä, joten mitään huimaa arkeologista elämystä ei kannata odottaa.

IMG_5188

Muihin vierailun ja kuvaamisen arvoisiin kohteisiin kuuluu ainakin päämoskeija, sekä yleinen ranta. Aqaban päämoskeija sijaitsee aivan yleisen rannan tuntumassa ruuhkaisen tien toisella puolella. Moskeija hohkaa valkoisena ja sisäpiha näytti siistille. Me emme kehdanneet lähteä tutustumaan moskeijaan tarkemmin, sillä emme tienneet vierailuajoista ym. Yleisellä rannalla perheet viettävät pyhäpäiviään ja vuokraavaat polku- ja lasipohjaveneitä ja pitävät hauskaa. Yleinen ranta on ehdottomasti iltaisen souk alueen lisäksi paras paikka tutustua paikalliseen elämänmenoon ja kulttuuriin. Jos itse haluaa viettää rantaelämää suosittelen yksityisiä rantaklubeja.

IMG_5195

IMG_4941

Nämä edellämainitut kohteet kiertää hyvin päivässä läpi, mutta suosittelen ottamaan omaa aikaa rannalle istuskeluun ja avoimella mielellä souk alueen kiertelyyn. Joka ilta mekin löysimme ostoskaduilta aina joitain uusia pieniä kujia joihin tutustua.

IMG_4962

Lähialueilla on paljon nähtävää ja tekemistä, joihin kannattaa tutustua ottamalla taksin ja sopia taksin kanssa hinta etukäteen. Taksit vievät myös pidemmille retkille. Jordanian lomakylä Tala Bay on hyvä paikka iltakävelyille. Lähistöllä on myös paljon hyviä snorklauspaikkoja meren elämästä kiinnostuneille. Toisella puolella Aqabaa noin 10 km:n päässä sijaitsee Israelin raja ja Eilatin lomakaupunki, jossa pääsee tutustumaan helposti aivan toisenlaiseen kulttuuriin. Sisämaahan päin mennessä hieman kauempana oleviin tutustumisen arvoisiin paikkoihin kuuluu mm. Wadi Rumin aavikko, Petran uskomaton kalliokaupunki, sekä Kuollutmeri parantavine vaikutuksineen.

IMG_5064

IMG_4989

IMG_5151

Tällä hetkellä valmismatkoja Aqabaan tekee vain Apollomatkat ja sen näki kaduilla kävellessä. Suuret turistimassat eivät ole vielä löytäneet kaupunkia, joten paikallista elämää oli siis aistittavissa. Suomalaiset turisteina ovat kaupungissa myös hyvin pidettyjä ja monien kuullessa olevan Suomesta kotoisin huulille kohosi vilpitön hymy. Jos Lähi-Itä ihmeineen kiinnostaa suosittelen tutustumaan koko Jordaniaan maana ennen kuin muut sitä löytävät!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Anna Koskela tiistai, 18 maaliskuun, 2014 at 11:43

  Millä minä saisin mieheni ymmärtämään, että arabimaihin voi matkustaa muutenkin kuin pakon(työn)takia 🙂 On kyllä sellainen jääräpää tässä asiassa, että oksat pois.

  Tässä ruvetaan olemaan sillä hinttaalla, että lähden yksin. Jordania kun on ollut pitkään tahdon-listallani!

  • Reply Katja tiistai, 18 maaliskuun, 2014 at 12:32

   Miehesi ei taida olla ainoa mies tässä maassa, jolla on järkkymätön asenne arabimaita kohtaan. 😀
   Minä ainakin suosittelen niin paljon Jordaniaa. On lämpöä, rantaa, edulliset hinnat ja erityisesti niin paljon uskomattomia retkikohteita ympärillä!
   Ja vielä pääsee tutustumaan lähes joka paikkaan ilman järkyttäviä turistimassoja ympärillä. : )

 • Reply Essi tiistai, 18 maaliskuun, 2014 at 22:56

  Heippa,
  Minkäs laisia ruokapaikkoja tuolta löytyi? Ollaan perheen kanssa mietitty kohdetta, mutta lasten kanssa nuo ruokailut on vähän kysymysmerkki.

  • Reply Katja keskiviikko, 19 maaliskuun, 2014 at 09:11

   Ruokapaikkoja oli ihan laidasta laitaan. Meillä oli puolihoito, joten illallispaikkojen testaus jäi tekemättä. Kuitenkin kaupungissa on edustettuina kaikki pikaruokalat mäkkäri, burger king ym., sekä paikallisten omia kojuja, joista saa halvalla täyttäviä leipärullia mukaan.
   Turisteille suunnattuja ravintoloja (englannin kielisellä ruokalistalla) oli keskustassa muutamia, jotka tuli itsellä kävellessä vastaan. Tarjoavat sellaista tyypillistä grilliruokaa, että myös paikallisia erikoisuuksia. Joitain kalaravintoloita oli myös ainakin rannan läheisyydessä. : )
   Meidän puolihoitomme oli kätevä ja edullinen 63€ henkilö (Hotelli siis My Hotel), mutta ei välttämättä sovi lapsiperheille, sillä jokapäivälle oli oma menunsa eli ei tavallista buffetia.

 • Reply Anne keskiviikko, 19 maaliskuun, 2014 at 07:36

  Me käytiin myös tammikuussa Aqabassa ja kovasti tykättiin 🙂 Jordaniaan voisi joskus palata toistekin.

  • Reply Katja keskiviikko, 19 maaliskuun, 2014 at 09:13

   Mahtavaa! Oli kyllä niin käymisen arvoinen paikka ja ehdottomasti palaamisen arvoinen. Jäi kyllä vielä niin paljon näkemättäkin! : )

  Leave a Reply