Rooma ja sen piazzat

Rooma ja oikeastaan koko Italiahan on tunnettu lukuisista aukioistaan eli piazzoista. Niitä löytyy jokapuolelta ja yleensä niiden keskellä on aina Italialaiseen tyyliin suihkukaivo. Tunnetuimmilla piazzoilla ne sylkevät iloisesti vettä, kun taas syrjemmillä ja ei niin tunnetuilla paikoilla suihkukaivot eivät ole päällä ollenkaan. Aukioilta löytyy myös yleensä muutama ravintola, sekä tietenkin kirjoittaneen iloksi gelateroita ja kahviloita ja näin ollen ne ovat erinomaisia paikkoja viettää iltaa.

IMG_1275

Koska myös Roomassa piazzoja on niin valtavasti laidasta laitaan en voi edes muistaa jokaista vastaantullutta saatika niiden nimiä. Mutta tässä muutama piazza, joita ei voi jättää Rooman matkallaan näkemättä!

Piazza di Spagna

Hyvin keskeisellä paikalla Roomaa sijaitseva Piazza di Spagna on tunnettu erityisesti espanjalaisista portaistaan. Mistä lie nimi tulee, mutta espanjalaiset portaisiin ei ainakaan liity millään tavalla. Portaat ovat hyvä paikka pienelle tauolle vaikkapa ostosten teon lomassa. Portaiden yläpäässä sijaitsee Trinita dei Montin kirkko ja alhaalla itse aukiolla laivan muotoinen suihkulähde.

IMG_1508

Piazza di Trevi

Aukio, joka luultavasti kaikille tuttu valtavasta Rooman suurimmasta suihkukaivostaan Fontana di Trevistä. Kyseinen luomus rakennettiin 1700-luvun puolivälissä ja sitä vartioidaan edelleenkin hyvin tarkasti.  Trevin suikulähde kuvastaa juurikin sitä romanttista Roomaa, jos valtavaa väkimäärää ja tungosta ei oteta huomioon. Pariskunnat ottavat lähteen reunalla pusukuvia, sinkut haaveilevat siitä oikeasta ja kaikki heittävät kolikoita olan yli Roomaan palaamisen merkiksi. Sen tunnelman kun saisi purkkiin kotiin viemisiksi.

IMG_4630

IMG_4676

Piazza San Pietro

Vatikaanivaltion Pietarin aukiota reunustavat sadat pylväät ja sen keskellä ihailtavana on egyptiläinen obeliski. Sen edessä sijaitsee maailman suurin kirkko Pietarin kirkko, josta Paavi pitää tunnetut puheensa. Paavin ollessa paikan päällä ja puhetta pitäessään aukio täyttyy tuhansista kuuntelijoista. Tavallisena arkipäivänä turistit täyttävät aukion kameroineen ja evässämpylöineen.

IMG_1331

Piazza Navona

Vanhan stadionin paikalla sijaitseva Piazza Navona on mielestäni ehdottomasti yksi Rooman tunnelmallisimmista aukoista. Sen reunoja halkovat upeat palatsit ja rakennukset ja sen keskellä on jopa kokonaiset kolme suihkulähdettä, joista suurin ja upein on Berninin suunnittelema Fontana dei quattro fiumi.

IMG_4648

IMG_4650

Piazza del Popolo

Valtava melkein ympyrän muotoinen aukio sijaitsee pohjoisemmassa Roomassa ja sieltä lähtevät Rooman merkittävimmät ostoskadut. Keskellä on tavalliseen tapaan suihkulähde, mutta myös obeliski. Aukiolla on paljon intialaisia ruusukauppiaita ja lelun myyjiä, jotka voivat jossain määrin käydä ahdistaviksi. Aukion laidalla sijaitsee myös Santa Maria del Popolon kirkko, joka kylläkin valitettavasti oli kunnostuksessa meidän lomamme aikana.

IMG_1345

IMG_4455

Piazza campo de’ Fiori

Tätä ihanaa tori piazzaa älä missään nimessä jätä käymättä ollessasi Roomassa! Aukio oli täynnä vaikka minkälaista kojua kukista koruihin, hedelmiin ja vaatteisiin. Hedelmäkupit olivat isoja ja niin raikkaan piristäviä helteessä. Pidä kuitenkin tiukasti laukustasi kiinni. Täynnä ostoksia tekeviä ihmisiä oleva tori houkuttelee paikalle myös paljon taskuvarkaita.

IMG_4747

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply lena perjantai, lokakuu 25, 2013 at 15:49

    Ihania kuvia Roomasta. 🙂 Italiassa on kyllä aivan ihanaa varsinkin viettää aikaa noilla Piazzoilla!

    • Reply Katja perjantai, lokakuu 25, 2013 at 18:36

      Tunnelma piazzoilla on kyllä niin omanlaisensa. Erityisesti illalla on ihan lempipuuhaa katsella vain ihmisiä ja rentoutua. 😀

    Leave a Reply