Suomen suurin matkablogiyhteisö

Päivä Mangrovella

Sanotaan, että sademetsät ovat maailman keuhkot ja elintärkeitä maailman elämän kannalta. Tämän päivän jälkeen opin myös mangrovemetsien tärkeyden. Jos sademetsät ovat keuhkot, voidaan mangrovemetsiä kutsua munuaisiksi. Ne syövät epäpuhtauksia, suojaavat hyökyaalloilta, sekä antavat monille kasveille ja eläimille turvallisen asuinpaikan.
Täällä Langkawilla ihmiset tajusivat näiden metsien tärkeyden 12-vuotta sitten, jolloin metsien kaataminen kiellettiin ja niitä alettiin suojella. Todellinen hyöty näkyi elävästi seitsemän vuotta sitten, kun tsunami iski. Langkawi säilyi onnekkaana pienin vahingoin.

Tänään tutustumiskohteenamme olivat siis mangrovemetsät ja niiden luonto jokiajeluiden muodossa. Veneemme satamasta lähti yhdeksän aikoihin. Ensimmäinen pysähdyspaikka lepakkoluolat olivat vain lyhyen venematkan päässä. Vierailukohde koostui kahdesta eri tunnelista. Ensimmäinen oli suhteellisen korkea. Katossa ja seinillä roikkui paljon lepakoita ja kun niitä osoitti kauemmin taskulampulla lähtivät ne lentämään. Seinissä oli myös hienoja tippukivimuodostelmia. Toinen luolista oli melko matala ja siellä ei myöskään ollut lepakoita. Pimeä kuitenkin.

image

Lepakkoluolilta matka jatkui veneen kyydissä kalankasvatus altaille. Altaiden yhteydessä oli myös ravintola, josta olisi varmasti saanut tuoreita kalaruokia. Altailla oli myös mahdollisuus koskea rauskua, ottaa rapu käteen, sekä ruokkia pikkukaloja.

image

image

Tämän pysähdyksen jälkeen venematka jatkui mangroven pääjokisuistolta kohti krokotiililuolaa ja hieman pienemmille ja tiheimmille jokialueille. Krokotiililuola oli melko matala pieni luola. Vaikka nimi onkin korokotiililuola, ei kyseisellä alueella kuitenkaan enää nykyään elä krokotiileja. Pienemmillä jokialueilla luonnon kauneus pääsi oikein loistoonsa. Mangrovea kummallakin puolella. Mudissa ravut seilasivat maan ja omien kolojensa väliä. Vilahti jopa yksi varaanikin metsien suojista. Matkan jatkuessa näkyi myös paljon Langkawin omia apinoita makakeja. Nämä apinat eivät pelkää alkuunsakaan ihmistä, vaan ovat nimenomaan päällekäyviä. Yhdestä laivasta heitettäessä heille ruokaa kävivät apinat jopa niin ahneiksi, että hyppäsivät laivan kyytiin kerjäten ja ehkä jopa varastaen hieman lisää.
Apinoiden jälkeen vene saapui aukealle, jonka yllä lenteli ylväänä valkovatsamerikotkia, sekä Langkawin omia tunnuslintuja bramiinihaukkoja. Heitettäessä niille ruokaa, syöksyivät ne upeasti mereen ja noukkivat saaliinsa.

image

image

image

Tämän jälkeen vene jatkoi merelle, jossa pidettiin pienoinen tauko pohjoisella yhdellä saaren hienoimmista uimarannoista. Pysähdyksen aikana sai pulahtaa uimaan tai vain ihailla upeita maisemia. Pienen pysähdyksen jälkeen matka jatkui lähellä olevaan kalankasvattamoon, jossa olikin ruokatauko. Koska olimme suurella ryhmällä liikkeellä, oli meille valmistettu buffet, josta sai itse valita mitä syö. Emme siis päässeet valitsemaan kaloja altaasta. Buffetissa oli vaihtoehtoina kalan lisäksi kolmea eri kanaruokaa, sekä kahta eri kasvisruokaa.

image

Paluumatkalla takaisin kohti satamaa pysähdyimme vielä metsikön laitaan ja istutimme mangroven siemenet. Näistä siemenistä pitäisi ihan parissa tunnissa lähteä kasvamaan lisää upeaa puustoa ja juuristoa.
Tämän kokemuksen jälkeen oli hyvä palata satamaan ja suunnata takaisin kohti hotellia hyvin mielin sisällä tunne, että on saanut tällä retkellä myös hyvää aikaan.

image

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply