Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mallorcan upea kaupunkikohde Palma

Tiesitkö, että Mallorcan saari on paljon muutakin kuin rantalomakohteita, biletyspaikkoja ja idyllisiä vuoristokyliä ja että sen pääkaupunkia Palmaa asuttaa yli 450 000 ihmistä. Minä tiesin, mutta Palman kaupunki pääsi siltikin yllättämään hyvin suunnitellulla liikenneverkostolla, kattavilla ostosmahdollisuuksilla, kulttuurilla, historialla ja ihanilla ruokapaikoilla. Minä käytin viikon lomastani lähes kolme päivää kaupunkiin tutustuen ja totesin, että voisin lentää Mallorcalle aivan hyvin myös vaikka pitkän viikonlopun viettoon kaupunkilomalle. Tässä kaupungin parhaita paloja.

Kaikki alkaa asemalta

Mallorcalle luontaisesti, myös minä majoituin rantojen äärellä Palmanovassa noin 15 kilometrin päässä kaupungista. Näin ollen Päiväni Palmassa alkoivat Estació Intermodalilta eli Palman pääasemalta, jossa kohtaa saaren julkinen liikenne busseineen ja junineen. Intermodalilla olisi voinut luulla olevansa jossain mantereen suurista kaupungeista. Bussihalli oli valtava ja opin, että Mallorcalla kulkee myös muutamia junalinjoja. Täällä oli myös vaivatonta muina päivinä vaihdella kunnon suurkaupunkien tapaan linjasta toiseen ja päristellä ympäri saarta. Sinne minne täältä ei pääse, sinne ei tarvitse päästäkään!

Plaça d’Espanyalta kohti historiallisia katuja

Palman asema on rakennettu luonnollisesti maan alle. Tämän myötä ensimmäiset näkymät kaupungista avautuvat pitkien rullaportaiden jälkeen keskelle kaupungin vilkkainta päätietä ja kuhinaa Plaça d’Espanyalle.

Plaça d’Espanyalla tuli heti mieleen Barcelona. Ei pelkästään katalaanin kielisestä nimestä, mutta myös sen ulkoasusta johtuen. Suurelta aukiolta löytyy totuttuun tapaan suihkulähde, useita penkkejä sekä valloittaja Jaume ensimmäisen Jaume el Conqueridorin patsas. Palmalaiset näyttivät kokoontuneen aukion vieressä sijaitsevien pikaruokaloiden ja baarien terasseille samalla kun vieressä suihkusi kenties koko kaupungin vilkkain päätie. Ja mikä tärkeintä aukio tuntui olevan portti kaupunkiin ja sen historiallisille kaduille ja kujille. 

Carrer de Sant Miquel – Museoita, ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia

Mallorca

Jos täytyisi valita vain yksi katu, johon tutustua Palmassa olisi hyvä valinta vaikkapa Carrer de Sant Miquel. Tämän kadun varrella pääsee nimittäin hurmaantumaan vanhan kapean kadun ostosmahdollisuuksista, ruokapaikoista sekä vierailemaan kauppahallissa ja muutamissa museoissa. Oma Palmaan tutustuminen alkoikin useana päivänä tältä kadulta laajentaen sen sivukaduille.

Ensimmäisenä vastaan tulee Mercat de l’Olivarin kauppahalli, joka on selkeästi paikallisten oma kauppahalli. Tiskit ovat täynnä tuoreita vihanneksia sekä kala- ja lihatuotteita. Yläkerrasta löytyi myös oma suosikki supermarkettini Mercadona, josta oli hyvä hakea edullisesti päivän juotavat matkaan kävelyitä varten.

Kauppahallilta matka jatkui katua eteenpäin ja kiertelemään Espanjan suosituimpia ketjuliikkeitä. Misako, Staradivarius, Bershka… kaikki nuo ja enemmänkin löytyy tämän saman kadun varrelta. Muutama askel sivuun ja ketjuliikkeet vaihtuvat nopeasti ihaniin pieniin leipomoihin ja pieniin paikallisiin putiikkeihin. Viimeisenä mutkien kautta kadulla sivuuttaa vielä taiteeseen keskittyneen Museu Fundación Juan Marchin kunnes saapuu tutunnäköiselle Plaça Majorin aukiolle, johon myös Carrer de Sant Miquel päättyy.

Plaça Majoria voisi kutsua Palman vanhan keskustan keskipisteeksi. Käsityömarkkinoista tunnetulta aukiolta on nimittäin suurinpiirtein sama matka takaisin asemalle kuin eteenpäin kohti Palman katedraalia ja meren rantaa. Aukio toimiikin hyvänä maamerkkina ja kaupunginjakajana pohjoiseen ja etelään.

La Seu – Goottilainen katedraali valvoo meren rantaa

Palman ikonisin maisema lienee lähes 500-vuotta vanha Mallorcan kalkkikivestä rakennettu La Seun katedraali, jota ei voi olla näkemättä jo kaukaa sitä lähestyttäessä. Pääsymaksu sisälle olisi ollut 6 euroa aikuiselta, mutta useita kirkkoja jo kiertäneenä tämä jäi tällä kertaa näkemättä sisältä. Kolmilaivaisesta kirkosta olisi lukeman perusteella kuitenkin löytynyt upeita goottilaisia pylväitä, ajalle arvokkaita esineitä sekä Barcelonan katukuvastakin tunnetun Gaudin kädenjälkeä. Sen sijaan vierailin ihan kulmilta löytyvässä Arabien vanhassa kylpylässä Banys Árabissa parin euron hintaan. Kylpylä oli nähty kymmenessä minuutissa mutta piti sisällään vanhojen raunioiden lisäksi mukavan puutarhan. Hinta-laatusuhde oli siis omasta mielestäni täällä kohdillaan.

Katedraalia oli sen sijaan ilo ihailla rantatieltä Paseo Maritimolta sekä sen vierestä löytyvästä Parc del la Marin puistosta käsin. Täällä jos jossain Välimeren moderni tunnelma kohtaa ihan mahtavalla tavalla vanhan historian ja nykyisen elämänmenon.

Tyyliä ja tunnelmaa satama-alueella

Meren rannalle rakentuneen Palman laajuuden näki parhaimmillaan Paseo Maritimolla katedraalia ihmetellessä. Kilometreittäin jatkuva rantatie johdatti ensin Palman suureen satamaan, joka näin koronan täyttämänä kesänä loisti tyhjyyttään suurista risteilyaluksista. Toiselle puolelle jäi Parc de Sa Feixinan puisto, jossa oli hyvä pysähtyä puiden katveessa juomatauolla ihmettelemässä kivimonumentteja.

Seuraavat neljä kilometriä meni valtatien reunaa mukaillen lukuisia hulppeita ravintoloita ja tyylikkäitä terasseja ihmetellen. Hurja kontrasti siihen mitä vanhassa kaupungissa on tarjottavana. Aina Portopi:n alueen keskustaan asti kävellessä parhautta oli kuitenkin huvivenesatama, jossa riitti upeita aluksia ja maailmanluokan jetset tunnelmaa.

Näe ja koe myös nämä

Palman oma La Rambla

Placa Majorilta luoteeseen, ydinkeskustasta poispäin lähtiessä alkaa Palman oma La Rambla, jonka olemassaolosta en itse tiennyt ennen kuin sattumoisin eksyin kyseiselle promenadille. Kävelykadulta löytyy ravintoloita, baareja sekä erilaisia pieniä kioskeja kukkineen ja koriste-esineineen. Ainakin kesällä 2021 hyvin paljon rauhallisempi version Barcelonan vastaavasta kadusta.

Jaume III:n  muotikadut

Kaupunginosa ostosten tekijälle ja muodin ystäville. Avenida Jaume II:n varrelta löytyy tuttujen brändien lisäksi muun muassa Espanjan suosituin tavaratalo El Corte Inglés.

Bellverin linnoitus

Muutaman kilometrin päässä keskustasta metsäisellä kukkulalla sijaitseva linnoitus, josta avautuu koko kaupungin parhaimmat treeniportaat ja panoraamanäkymät. Kesällä 2021 EU:n kansalaiset pääsivät vierailemaan tässä 1300-luvun linnassa maksutta. Normaalisti 4 euroa / hlö.

Onko Palma sinulle tuttu? Jaa omat suosikkisi ja vinkkisi alle kommenttikenttään!

Rauhallinen matkavuosi 2021

Jos viime vuonna elettiin kotimaanmatkailun kultavuotta, niin tämä vuosi on kyllä ollut kotoilun ja isojen tavoitteiden kultavuosi. Viime vuoden valmistumisen johdosta, tänä vuonna oli aika hankkia vakituinen oman alan työpaikka sekä ostaa ihka oma ensimmäinen koti. Näin siis kaiken koronamyllerryksen keskellä tämä vuosi on pyhittynyt kodin rakentamiselle, oman tietotaidon kasvattamiselle ja rauhoittumiselle.

Tammikuu – Helsinki

Tammikuu alkoi pikaisella ostosmatkalla Helsingissä. Muutaman päivän ostosmatka sisälsi kauppakeskusten lisäksi virkistäviä kaupunkikävelyjä, hyvää ruokaa ja rentoutumista hotellilla. Tämä oli ihana irtiotto ennen uusien opintojen ja töiden aloittamista.

Helmikuu – Rovaniemi

Ystävänpäivä viikonloppu oli tänä vuonna astetta spesiaalimpi, kun viikonloppu vei Rovaniemelle yöpymään Arctic SnowHotellin lasi-igluun ja ihmettelemään yöllisiä revontulia.  Samaisella matkalla ehdimme vierailla lumihotellissa sekä tutustua Rovaniemen mahtavaan ravintolatarjontaan.

Maaliskuu – Iso-Syöte 

Viikonloppureissut saivat jatkoa maaliskuun loppupuolella, kun suuntasimme pienellä kaveriporukalla kohti Iso-Syötettä. Viikonlopun aikana ehdimme tutustua Teerivaaran kierrokseen lumikengillä sekä vedellä off roadia kohti Iso-Syötteen huippua. Vaikka kelit olivat jo keväälle ominaisen leppoisat, ei tällä reissulla jääneet odottamani tykkypuutkaan näkemättä. Ne ovat Syötteellä aivan huikeat!

Toukokuu – Rovaniemi ja Porvoo

Toukokuussa koitti sekä äitienpäivän pieni yllätysmatka Rovaniemelle sekä Helatorstain täyttämä lähes pidennetty viikonloppu Uudellamaalla. Äitienpäivän parhautta oli päästä vihdoin yöpymään tunnettuun Arctic Light hotelliin sekä herkuttelemaan jo aiemmin hyväksitodetuissa Rovaniemen ravintoloissa. Helatorstain etelän reissu kului vastaavasti ihmetellen juuri puhjenneita kirsikankukkia, päiväreissulla Kukuljärvellä ja nauttien aivan mahtavista helteistä. Tämä reissu oli kertakaikkinen sukellus kesään!

Kesäkuu – Koli ja Mallorca

Kesäkuussa koitti odotettu parin viikon loma, jonka aikana ehdin pyörähtää sekä Kolilla juhlimassa syntymäpäiviä että lennähtää ensimmäiselle korona-ajan ulkomaanmatkalleni Mallorcalle. Mallorcan reissu jännitti etukäteen, mutta jo heti ensimmäisenä lomapäivänä jännitys laski ja sama vanha matka innostus täytti ihan jokaisen mahdollisen sopukan.

Heinäkuu – Home sweet Oulu

Heinäkuu tuli vietetty monien muiden kuukausien tapaan kotona. Heinäkuu kuitenkin suosi ihanilla kesäkeleillään sen verran ahkerasti, että vapaa-aika tuli vietettyä enemmän ulkona kuin kotona. Pyöräretkiä lähiseuduille, myöhäisiä iltoja rannalla sekä perinteeksi muodostuneita sukujuhlia. Ihana kesäinen kuukausi!

Elokuu – Matkakohteena uusi koti 

Elokuussa koitti jännittävä päivä, sillä kirjoitin ensimmäisen oman asuntoni kauppakirjat. Nimen laittaminen paperiin oli suuri hyppy uuteen ja antoi samalla aineksia alkaa haaveilla uuden kodin sisustuksesta sekä suunnitella muuttoa.

Syyskuu – Lieksa

Syksyn pimenevät illat saivat haaveilemaan ruskaretkestä, jonka myötä löysin itseni mökkeilemästä Pielisen rannalta Lieksasta. Viikonloppuun mahtui saunomista, auringonlaskun ihailua omalla rannalla sekä pientä retkeilyä Ruunaan retkeilyalueella. Ihania rentouttavia hetkiä arjen keskelle.

Joulukuu – Teneriffa

Loppuvuosi on juossut hurjaa vauhtia muuttaessa ja uutta kotia laittaessa. Itsenäisyyspäivä tarjosi kuitenkin yhden ylimääräisen vapaapäivän, jonka päätin yhtään miettimättä hyödyntää matkalla kohti Teneriffaa ja sukulaisia. Muutaman kuukauden aikana maahantulorajoitukset Espanjaan tuntuivat höllentyneen ja matkustaminen oli jo lähes kuin ennen vanhaa täysine lentokenttineen. Tämä aurinkotankkaus tuli juuri oikeaan saumaan ja antoi toiveita myös tulevalle vuodelle.

Näin siis vuoden 2021 viimeisenä päivänä toivon todella, että ensi vuonna ansaitut lomapäivät täyttyisivät mitä mahtavimmilla seikkailuilla, ystävien näkemisellä ympäri maailmaa sekä ikimuistoisilla hetkillä yhdessä.

Mitä mahtavinta uutta vuotta kaikille sinne ruudun toiselle puolelle!  

Lue täältä muiden vuosien koonnit: 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 20182019,2020.

Itsenäisyyspäivän kuvakollaasi Teneriffalta

Pimeät illat ja kylmät päivät… Se aika vuodesta kun oma sisin alkaa kaivata palmujen alle nauttimaan elämästä. Tämäkään vuosi ei tehnyt poikkeusta ja kun pakkaset alkoivat hipoa 20 astetta, mieli käski toimia ja nopeasti. Koska itsenäisyyspäivän aika tarjoaa yhden ylimääräisen vapaapäivän ja koska hyvin vaihtelevassa maailmantilanteessa oli rauhallisempi hetki käynnissä, päätin ostaa lennot parin viikon varoajalla perheen luokse Teneriffalle. Olihan viime kerrasta päässyt kulumaan jo kolmisen vuotta!

Vietin Teneriffalla kokonaiset viisi päivää, joista kolme sain nauttia vapaista ja pienistä retkistä ympäri saarta. Kiertelimme pohjoisen lempikyliä; kävimme Garachicossa iltakonsertissa, ihmettelimme Icodin Dragoa ja kävimme ostoksilla ikuisessa suosikissani La Lagunassa. Yhtenä päivänä kurvasimme Teiden kansallispuistoon ja yhden päivistä pyhitimme roadtripille etelästä pohjoiseen. Söimme hyvin ja hartaasti, tanssimme, lauloimme ja erityisesti nauroimme. Mitäpä sitä muuta irtiotolta olisi kaivannutkaan.

Näiden kuvien myötä ja auringon tankkaamana olen valmis jouluun ja tulevaan kevääseen!
Ihanaa joulunaikaa myös juuri sulle!

Arctic Light Hotel – Laadukasta majoitusta Rovaniemellä

Laatua, yksilöllisyyttä ja aitoa lappilaista vieraanvaraisuutta. Sitä lupaa mainettakin niittänyt Arctic Light Hotel Rovaniemellä. Kun kevään korvilla perinteisen äitienpäivän ulkomaanmatkan suunnittelu oli jäissä, osui Arcticin majoitustarjoukset juuri oikeaan saumaan. 99 euroa tiskiin ja yllätys äidilleni oli varattu.

Majoitusta hyvällä sijainnilla Rovaniemen keskustassa

Arctic Light Hotel sijaitsee Rovaniemen keskustassa kenties kaupungin parhaalla paikalla. Yhden korttelin matka riittää saavuttamaan sekä jokirannan että Koskikadun ostosmahdollisuuksineen. Vanha kunnon Lordi-aukiokin avautuu vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Niin keskellä, mutta silti niin rauhaisalla paikalla. Ilmainen parkkipaikka löytyy heti hotellin takapihalta ja sinne mekin äitienpäivää edeltävänä lauantaina heti aamusta automme parkkeerasimme.

Sujuva check in ja yksityiskohtia täynnä oleva aula

Arctic Light hotellin aulaArctic Light hotellin aula

Sisään hotelliin astuessa vastassa oli todella kaunis aulatila. Tummaan sisustukseen oli tuotu lämpöä valoratkaisuilla sekä mielenkiintoisilla yksityiskohdilla. Samettiset huonekalut ja koko hotellin oma maskotti ja esikuva jääkarhu Nanok nousivat erityisen hyvin esille. Sama värimaailma jatkui jopa seuraavana aamuna aamupalalla, mutta siitä lisää kuvia tuonnempana.

Ennen puolta päivää hotellissa oli hyvin rauhallista. Saimme samantien huoneen check in ajasta riippumatta ja sen suhteen toiveet täyttyivät jokaista pyyntöä myöten. Joskus siis kun varaa halvimman mahdollisen huoneen ja toivoo kylpyammetta, voi saada sekä kylpyammeen että huoneluokan korotuksen vaikkapa Aurora Loftiin. Tämä meni ihan nappiin ja äiti oli tietenkin tyytyväinen tästä hänen kunniakseen järjestetystä yllätyksestä!

Arctic Light Hotel ja Aurora Loft

Arctic Light hotel_aurora loft

Arctic Lightissa on yhteensä 57 huonetta, joiden sisään mahtuu monenmoista aina perushuoneista jopa jouluteemaiseen huoneistoon ja näihin meidän Aurora Lofteihin.

Aurora Loftit löytyvät hotellin ylimmästä kerroksesta ullakkotiloista, jonne pääsee kätevästi sekä hissillä että vanhan historiallisen rakennuksen portaita kävellen. Oven avatessa edessä odotti harmoonisen lämmin tunnelma, siisti tumma kokolattiamatto ja valkoisella maalatut ja paneloidut seinät. 30m2 huoneessa riitti tilan tuntua ja valo heijastui huoneeseen mukavan luonnollisesti kattoikkunoista. Talvella näistä ikkunoista pystyisi ihailemaan taivaan tähtiä ja valoja suoraan sängyssä loikoillen. Kylpyhuoneen arvokkuutta nosti kiiltävät kaakelit ja tyylikkään tilava odotettu kylpyamme, jota valvoi hotellin tyyliin sopivasti jääkarhu Nanok. Tämä oli pitkään aikaan parasta, mitä käytetyllä rahalla oli tullut vastaan. Sänky oli hyvä, kattoikkunat oli pimennettävät ja lomalaiset tyytyväisiä saamiinsa yöuniin.

Ainutlaatuista aamiaista Sara La Fountainin tapaan

Yksi odotetuin asia koko Arctic Light kokemuksessa oli sen hypetetty aamupala. Terveellinen ja energinen aamupala, joka olisi vielä muka maukas. Tämä aamupala ei todellakaan pettänyt odotuksiaan! Ensinnäkin värimaailma oli ihanan värikäs ja sisustukseen istuva. Toisekseen tässä oli selkeästi panostettu laatuun eikä määrään. Kaikki oli viimeisen päälle suunniteltu noudattamaan valittua teemaa. Täällä ei kaipaa munaa eikä pekonia, kun edessä avautuu hedelmien, mehushottien ja raakakakkujen taivaallinen maailma. Haudutettu riisipuuro kruunasi kokonaisuuden. Ainoa miinus oli kakkupalojen ja shottien koko. Niitä joutui nimittäin raahaamaan häpeäksi asti aivan liian paljon! Suuremmat shottikupit säästäisivät ekologisuuden näkökulmasta myös tiskin määrää.

Hyvän hinta-laatusuhteen ihana lähiloma

Tämä lähimatka oli todella onnistunut. Sen lisäksi, että Arctic Light hotelli tarjosi tällä tarjouksella aivan mielettömän hinta-laatusuhteen, on Rovaniemi aivan omaa luokkaansa tarjoamaan hyvää ruokaa ja rentoutumista kaupunkimaisemissa. Vaikka siis tämä äitienpäivä menikin Suomessa, ei reissu olisi voinut olla onnistuneempi.

 

Lue lisää Arctic Light -hotellista esimerkiksi näistä blogeista:

Kesälomalle Mallorcalle – Testaus, maahantulo ja koronatilanne

Kesäloma oli tänä vuonna spesiaali sillä ensinnäkin se oli ensimmäinen oikea loma moneen vuoteen ja toiseksi tein päätöksen jättää Suomen taakseni ja suunnata kohti kirkasta Välimerta ja Mallorcan meri-ilmaa.

Ennen kuin menen tarkempiin lomajuttuihin, päätin kirjoitella hieman auki millaiselta matkustaminen tänä kesänä Mallorcalla ja Baleaareilla näyttää.  Otathan kuitenkin huomioon lukiessasi, että säännöt ja tilanteet elävät koko ajan ja esimerkiksi nyt tilanne saarella on taas paljon heikompi kuin kesäkuun alussa, kun olin matkalla itse.

Tällä hetkellä Ulkoministeriön lausunto on noudattaa erityistä varovaisuutta EU-alueen sisällä matkustettaessa. Kohteen ajantasaiset korona- ja maahantulorajoitukset tulee aina itse varmistaa ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta. Tällä hetkellä tämä Baleaareille matkustaessa tarkoittaa näiden asioiden huomiointia:

  • Suomi on tällä hetkellä vihreä maa, mikä tarkoittaa sitä ettei koronatestiä tai muita todistuksia maahan pääsemiseksi tarvita. Kun itse matkustin Pohjois- ja Itä-Suomi olivat vielä punaisia, joten itse hankin vaaditun koronatestin, johon kelpasi sekä antigeenit- että PCR-testit, kunhan testi oli maksimissaan 48h maahan saavuttaessa.
  • SpTH terveysturvallisuuslomakkeen täyttäminen on kaikille saapujille pakollista. Tämä on helpoin ladata puhelimeen ja täytellä siinä. Mikäli koronatesti vaadittaisiin tulisi se ladata tähän äppiin. Kun lomake on täytetty saat QR-koodin, jonka kohteessa lukijassa piippauttamalla pääset maahan. Jotkut tarkemmat satunnaistestit, joissa paperit katsotaan tarkemmin ovat mahdollisia.
  • Lentoyhtiöiden omat säännöt. Itse lensin Finnairin suoralla lennolla, jolle myös vaadittiin joko tuo testi tai sitten todistus sairastetusta taudista tai rokotetodistus. Mutta ilmeisesti tämä Finskinkin käytäntö on muuttumassa 12.7., jolloin testiä ei enää edellytetä. Nämä säännöt vaihtelevat lentoyhtiöittäin ja ajoittain, joten kannattaa ehdottomasti tarkastaa oman lennon tilanne suoraan operoivan lentoyhtiön sivuil.a

Helsinki-Vantaalla lähdön tunnelmissa

Jotenkin onnistuin itse stressaamaan tätä lähtöä enemmän kuin olisi tarvinnut. Ensinnäkin olin jo Oulussa matkalla lentokentälle, kun oma PCR-tulokseni ei ollut vielä valmis. Helsinki-Vantaalla olisi tehty pikatestejä, johon olin myös varautunut tulosta odotellessa. Tulos ehti kuitenkin tulla ennen Mallorcan lentoani ja pääsin noutamaan boardingpassini Helsinki-Vantaan lähtöaulasta.

Tämä päivänä ulkomaanlennoilla ei ole käytössä mobiililippuja vaan kaikkien ulkomaille lentävien on käytävä virkailijan luona, joka samalla tarkastaa tarvittavat dokumentit. Näin minunkin tapauksessani näytin virkailijalle passin, koronatestitodistuksen digimuodossa sekä Espanjan vaativan QR-koodin, jonka jälkeen sain lentolipun kouraani. Jono matkalaukkutiskille oli pitkä, mutta itse selvisin helposti 5 minuutissa pelkillä käsimatkatavaroilla. Turvatarkastukseen ei vastaavasti ollut jonoa nimeksikään.

Sinisin siivin Mallorcalle ja takaisin

Mallorcalle ei ollut tunkua. Lennoille molempiin suuntiin sai oman penkkirivin ja paikkoja olisi ollut noin muutenkin mistä valita. Matka siis sujui mukavan väljästi tilasta ja ikkunasta avautuvista maisemista nauttiessa.

Finnair on mukauttanut palvelujaan ajalle sopivaksi. Ensinnäkin matkustavien tulee käyttää maskia koko lennon ajan, paitsi syödessä ja juodessa. Toiseksi lennoilla ei ole muuta tarjoilua kuin vesi ja mustikkamehu sekä kaikille jaettu välipalakeksi. Mikäli oikeaa ateriaa mielii syödä, tulee ruoka varata jo etukäteen Finnairin nettisivulta. Muuten kannattaakin varautua omin eväin sillä ilmassa ei ole myynnissä mitään.

Noin muuten lennot sujuivat Finnairille tyypilliseen tapaan. Vettä ja mehua sai äärettömästi, televisioruudusta näki matkakartan ja kone oli noin muutenkin ihan perussiistiä Finnairin laatua.

Maahantulo ja -meno muodollisuudet Palma de Mallorcan lentokentällä

Maahantullessa Palma de Mallorcan lentokentällä odotti melkoiset ihmismassat, jotka tulivat ainakin itselle melkoisena yllätyksenä. Jonoja terveystarkastukseen oli neljässä rivissä ja jokainen niistä tuntui olevan monta sataa metriä pitkiä. Kaukana olivat turvavälit saati muutkaan terveyssuositukset. Vaikka jono veti suhteellisen nopeaa, tämä on asia mihin kannattaa henkisesti varautua. Reilussa tunnissa olinkin matkalaukkuaulassa ja valmiina shuttle-jonon kautta jatkamaan matkaani kohti hotellia.

Maastalähtö oli tehty erittäin helpoksi. Olin hyvissä ajoin lentokentällä ja kävelin suoraan Finnairin tiskille ilman jonoja. Virkailijaa ei paljoa koronatestini kiinnostanut. Halusi vain lukea puhelimeltani sanan negative. Noin muuten varausnumeroa näyttämällä sain lipun ja pääsin taas kaameassa tungoksessa kansainväliselle puolelle.

Suomeen laskeutuessa kentällä oli käytössä vain yksi lentokenttäbussi. Tämä yksi ainoa oli tietenkin keskellä yötä kuskaamassa jotain muuta konetta, joten odotusaika koneessa kasvoi 40 minuutilla. Kun vihdoin pääsimme ulos, odotti meitä terveystarkastuspiste. Pisteessä tuli näyttää lennolla jaettu ja täytetty terveystietolomake ja Finnairin vaatima koronatestitulos passeineen, jonka jälkeen sai ohjeet omaehtoisesta karanteenista ja uuden testin varaamisesta. Sitten olikin valmista etsimään yläkerrasta sopivan nukkumissopin ennen aamun jatkolentoa takaisin kotiin.

Baleaarien koronatilanne ja rajoituksia

Nämä tuntuvat muuttuvan koko ajan, ovat muuttuneet jo minunkin reissustani, mutta kerron tässä nyt tämän hetken tilanteen.

Kun itse matkusin Baleaareille, oli koronatilanne Espanjan mittakaavassa saarilla erinomainen. Ilmaantuvuusluku oli 40 paikkeilla ja laskusuunnassa. Kuitenkin jo lomani loppupuolella sonta alkoi iskeä tuulettimeen. Mallorcalla samalla viikolla järjestetystä Macrobrote – koulujen päättäjäisfestivaalista syntyi kunnon koronalinko ja El Arenalin loma-alue on tuntunut romahtaneen käsiin. Näin pari viikkoa juhlien jälkeen ainakin 9 hotellia alueella on ollut tutkinnan alla, noin 200 opiskelijaa on ollut karanteenissa saarella ja tapauksia on levinnyt ympäri Espanjan manteretta, joista pelkästään näillä nuorilla on todettu jo reilut tuhansia tautitapauksia. Samassa syssyssä Espanjassa on tuntunut alkaneen koronan ties monesko aalto, sillä ilmaantuvuusluku pomppasi alle sadasta tämän päivän 316 paikkeille. Muutapa päivä sitten uutisia lukiessa myös sairaalaan joutuneiden määrä koko maassa on kasvanut noin 15 % menneen viikon aikana. Tämän päivän ilmaantuvuusluku Baleaareilla on 277 / 100 000.

Espanja poisti maskipakon ulkotiloista lauantaina 26.6. Tällä hetkellä maskia tulee kantaa aina mukana ja sitä pitää käyttää kaikissa sisätiloissa, joukkoliikenteessä sekä ulkotiloissa mikäli 1,5 metrin turvaväli ei täyty.

Maskisäännösten lisäksi jokainen Espanjan itsehallintoalue vastaa itse muista säännöksistään. Tällä hetkellä Baleaareilla ravintolat ja museot ovat normaalisti auki ja baarit saavat pitää ovensa auki klo 2 saakka. Mitään muita liikkumiseen liittyviä rajoituksia ei ole tällä hetkellä olemassa. Alueellisia rajoituksia, ilmaantuvuuslukuja ja muita Espanjan korona-uutisia olen seurannut täällä.

Kokonaisuudessaan matkailu oli paljon yksinkertaisempaa kuin aiemmin oli annettu itselleni ymmärtää. Nyt kun tämän prosessin on kerran tehnyt, on se seuraavalla kerralla jo myös huomattavasti vähemmän stressaavaakin. Toivotaan vain, että maailmantilanne kehittyy suotuisaan suuntaan ja että myös syksyllä olisi mahdollista päästä johonkin päin Eurooppaa. Vuoden suurin haave olisi päästä käymään pitkästä aikaa kotona Madridissa ja nauttia edes pitkän viikonlopun verran lempikaupunkini elämästä.