Israel – Aavikolla Masadassa ja dippi Kuolleessameressä

Ihmeellisessä Israelissa pääsee helposti kaupunki- ja rantaelämästä maailman alavimmille paikoille Kuolleellemerelle ja aavikkomaisemiin esimerkiksi Masadan kansallispuistoon. Kuin myös Jerusalemiin, Kuolleellemerelle ja Masadaan suuntasimme  Rent-a-Guiden kanssa päiväretkelle.

Kun aamun bussirumba parkkipaikalla oli takana suuntasimme Jerusalemiin aamu yhdeksäksi hakemaan lisää ihmisiä kyytiin  ja matka jatkui samantien maailman alavimmalle paikalle kohti Kuolluttamerta. Jerusalemista matkaa Kuolleenmeren pohjoispäähän on vain vaivaiset 40 kilometriä. Samalla maisema muuttuu vehreydestä aavikoksi ja lämpötila alkaa nousta sitä mukaa kun painutaan maan alle. Loppuviimein Kuolleenmeren saavuttaessa ollaankin noin 400 metriä maanpinnan alapuolella.

Kuollutmeri on nimestään huolimatta järvi. Sen pituus on hieman alle 80 kilometriä ja leveys noin 15. Kuolleestamerestä mielenkiintoisen tekee veden erityisen kova suolapitoisuus, sekä kaikki mineraalit, mistä vesi koostuu. Itselleni vierailu Kuolleellamerellä olikin jo toinen, joskin viime kerrasta oli kulunut jo 4 vuotta ja se tapahtui Jordanian puolella. Lue lisää täältä. Koska tuolloin rakastuin kokemukseen nyt oli ihana päästä uudelleen lillumaan ja hellimään itseä noissa järvimaisemissa.

Ensimmäisenä matkamme vei kuitenkin Masadan kansallispuistoon, joka on vastikää saanut myös arvostetun Unescon statuksen. Masada on hyvin uniikilla paikalla keskellä aavikkoa sijaitseva vuori, jossa on Israelin kaikille vierailupaikoille tyypillisesti tuttuja paikkoja Raamatusta ja historiankirjoista. Tunnetuin se on kuitenkin Kuningas Herodeksen taisteluista ja temppelistä vuoren huipulla.

Masada sijaitsee Kuolleenmeren eteläpäädyssä, joten ajomatkaa Kuolluttamerta mukaillen kertyi noin 60 kilometriä. Tänä päivänä Masada on turistirysä, jossa on tarjolla kaikki modernit palvelut. Vuorelle noustaan kaapelihissillä, jota ennen käydään elokuvahuoneessa katselemassa tunnelmia historiasta ja paikasta. Meidän retkipäivänämme paikanpäällä oli suoranainen kaaos, sillä ihmisiä oli aivan liikaa ja tuntui ettei homma ollut enää oikein kenenkään hallinnassa. Suhteilla kiilasimme jonon ohi kaapelihissiin ja saimme aivan järkyttävä haukut muilta ryhmiltä perään. Ehkä täälläkin pitäisi alkaa rajoittaa kävijämääriä…

Kaapelihissillä nousu kukkulalle antiikkisiin linnoitusamaisemiin kävi nopeaa. Lyhytkäisyydessään palatsialueen rauniot koostuvat Herodeksen kolmikerroksisesta yksityisestä palatsista, erillisistä huoneista vanhoine mosaiikkeineen, synagogan raunioista, sekä kirkosta. Kuulimme useita tarinoita kävellessämme rauniolta toiselle ja nautimme uskomattoman ihanasta lämmöstä. Parasta koko vuorivierailussa oli kuitenkin ehkä omasta mielestä panoraamamaisemat alas aavikolle ja aina Kuolleellemerelle saakka. Paluumatkalla emme voineet ohittaa jonoa, vaan jonotimme kiltisti muiden kanssa päästäksemme takaisin alas ja rentoutumaan Kuolleellemerelle.

Israelin puoleiset rannat olivat ottaneet melko pahasti osumaa maan vajotessa ja veden haihtuessa ja pienentyessä. Itseasiassa matkalla näimme monia entisiä resort alueita, jotka olivat jo kaukana rannasta, tai jotka olivat lähes vajonneet maan alle. Näin ollen meidänkin rantaklubimme sijaitsi entisen meren rannalla kaukana nykyisestä rannasta ja oli näin ollen hieman pettymys. Siinä missä Jordanian puolella Amman klubilla ei palvelutaso ehkä yltänyt ihan Israelin puolelle, oli järvenranta suoraa saavutettavissa ja monella tapaa paljon kauniimpi. Täällä Israelin vastaavassa oli modernit suihkutilat, iso kauppa, ravintola, baari, uima-allas ja mineraaliallas, sekä traktorikuljetus rannalle. Tuntui kuitenkin, että ranta oli jotenkin hoitamaton, joskin uimakokemus oli aivan yhtä ihana kuin Jordaniankin puolella. Tämä kelluminen 30% suolavedessä on vain jotakin, mihin haluan edelleen palata. Jos suuntana on kuitenkin pelkästään Kuollutmeri, tällä kokemuksella suosittelen Jordaniaa.

Auringon laskiessa, otimme siis traktorikyydin takaisin rantaklubille sisämaahan ja aloitimme kotimatkan takaisin kohti Tel Avivia. Ensin saavutimme Jerusalemin valot, pysähdyimme muutamissa hotelleissa, jonka jälkeen moottoritie vei meidät pitkän päivän päätteeksi juuri Maratonista selvinneeseen Tel Aviviin ja omaan ihanaan hotelliin.

Tämä retki ostettiin Rent A Guide nimiseltä matkanjärjestäjältä. Retki toimi hyvin, joskin lähtiessä tällä firmalla on hyvin erikoinen hakusysteemi. Pikkubussit hakevat hotelleilta sovittuna aikana ja vievät kaupungin (Tel Aviv) ulopuolelle isolle parkkipaikoille, jossa porukka jaetaan uusiin minibusseihin ja oikeille retkille. Opas oli ammattitaitoinen ja teki kaikkensa aikataulussa pysymisen ja asiakkaiden viihtyvyyden takaamiseksi. Valitettavasti tälle retkelle sattui kuitenkin monia hankalia asiakkaita, joille Masadan ruuhka oli ylitsepääsemätöntä, oli liian kuumaa ja kaikki kaatui oppaan viaksi. Edes jonon ohi kiilaaminen ei saanut näitä amerikkalaisia ja singaporelaisia olemaan kiitollisia. Opas itsessään oli kuitenkin erinomainen ja kertoi selkeällä englannilla mielenkiintoisella tavalla alueen historiaa. Harmi vain ettei matkakumppaneita saa itse valita. Hinta retkellä: 110 USD. 

Marokon sininen taikamaa Chefchaouen

Viimeinen ja kenties Marokon roadtripin maagisin paikka on jäänyt vielä postaamatta ja nyt jos joskus on ehdottomasti tämän aika. Kun Fezin ruokamyrkytyksestä oltiin siis selvitty, jatkui matka seuraavana viimeiseen pysähdys- ja yöpymispaikkaan sinisenä taikamaana tunnettuun Chefchaouenin kaupunkiin.

Chefchaouen sijaitsee pohjoisessa noin tunnin ajomatkan päässä Tetouanin rannikkokaupungista, sekä parin tunnin päässä Tangerin satamakaupungista. 40 000 asukkaan keskus on koko Marokon hasis bisneksen keskus hyvän ilmastonsa suhteen. Hasis bisnestäkin enemmän kaupunki kuitenkin houkuttelee matkailijoita lähes taianomaisella sinisellä vanhallakaupungillaan. Vuoren rinteelle rakentunut medina hohtaa lattiasta kattoon sinisen eri sävyissä ja tätä mekin siis suuntasimme viimeisen lomapäivän kunniaksi ihailemaan.

Kaupungin sinisestä väristä liikkuu muutamia teorioita, joista Wikipedia osasi kertoa tärkeimpien olevan moskiittojen karkoittaminen, sekä juutalaisten pakolaisten koti-ikävä ja sinisen värin voima muistuttamassa taivaasta ja henkisestä elämästä.

Aamu alkoi kuitenkin sopivasti ottaen tunnelmaa kauniin sinisessä majapaikassamme, sekä ihaillen panoraamanäkymiä vanhaankaupunkiin. Sitten olikin aika astua kaupungin porteista sisälle ja aloittaa tutustuminen sinisen eri väreihin.

Ensimmäisenä läpäisimme itsemme kaupungin pääaukiolle Uta el-Hammamille. Aamuinen aukio oli melko rauhallinen, mutta täynnä käsitöitä myyviä myymälöitä ja ravintola- ja kahvilapalveluita. Tässä vaiheessa meillä ei kuitenkaan ollut vielä nälkä, joten jatkoimme matkaamme pienille kujille.

Pienet kujat olivat ennen aamu yhdeksää vielä tyhjillään, mutta juuri niin satumaiset kuin olimme ajatelleet. Sininen kuja vei toiselle ja kolmannelle ja taakse jäi pieniä putiikkeja ja hurmaavia sinisiä ja ruskeita ovia. Parasta oli kuitenkin se, että tästä kaikesta sai nauttia ilman liian tyrkkyjä myyjiä tai ihmislaumoja. Sininen väri täytti kaikki odotukset, vaikka mitään ns. suuria nähtävyyksiä ei täältä kannata etsiäkään.

Haahuilun satumaailmassa lopetimme kuitenkin toiselle puolelle kaupunkia vesiputoukselle, joka osoittautui paikallisten pesu- ja uimapaikaksi. Kävimme syömässä länkkäriruokaa kaiken ruokamyrkytyksen aiheuttaneiden kuskusten jälkeen ja katselimme hetken paikallista elämää. Viimeisenä osa porukastamme teki hieman tuliaisostoksia basaareissa (nahkatuotteet, huivit ja muut käsityöt!), kunnes palasimme levähtämään hetkeksi hotellille ennen viimeistä bussimatkaamme kohti Tangeria, satamaa ja yöllistä rupeamaa kohti Madridia. Lienee tätä reissua seuranneille selvää, että tämäkin kotimatka alkoi paljon odotettua aikataulua myöhemmin.

Mikä: Chefchaouen
Missä: Pohjois Marokossa noin 2 tunnin ajomatkan päässä Tangerin satamakaupungista
Mitä: Sininen vanhakaupunki kapeine kujineen ja käsityöliikkeineen

Wienin joulumarkkinat 7+1

Eletään vuodenaikaa jolloin sää on masentava, mutta joulutunnelma ja torit pitävät positiivista mieltä yllä. Tänä vuonna Oulun pieni joulutori ei ole paljoa mielessä painanut, sillä onnekkaana pääsin katselemaan Wieniin viime viikonloppuna mistä oikeat torit on tehty. Nopeaa kävikin hyvin selväksi, että näitä torejahan sitten löytyykin oikeastaan jokaisesta kulmasta ja paikallisesta keskustasta.

Näin joulua odotellen ja joulutoreja muistellen tässä olisi siis pieni listaus minne suunnata joulutorien perässä Wienissä. Listaus on luotu yhden henkilön 4 päivän rupeaman perusteella. 4 päivää sain kuitenkin nauttia paikallisoppaan tietämyksestä, joten luotolla siihen, että nämä 7+1 mitkä ehdittiin kiertää oli ne parhaimmat!

Ja mikäli joulutorit ei kiinnosta, tässä on samalla listattuna ne Wienin must paikat, sillä valitettavasti joulun alla yhtään tunnettua paikkaa ei ole mahdollista nähdä ilman joulukojuja.

Christkindlmarkt am Karlsplatz

Karlsplatz osoittautui Wienin omaksi Solin aukioksi. Aukioksi, jossa metrolinjat kohtaavat ja ihmiset tapaavat aloittaa kaupunkikierroksensa. Aukio ei ole kuitenkaan pelkkä turha liikenteen solmukohta, sillä maan alta noustessa vastassa on 1700-luvun barokkityyliä edustava Karlskirche ja koko kaupungin tunnelmallisimmat joulumarkkinat. Alueen erikoisuus on keskelle rakennettu ns. joulukylä, jossa aitauksessa lapsia ilahduttaa joulun eläimet. Samalla lapsilla ja suomituristeilla on mahdollisuus nakella heinää ja rakentaa omia joululinnoituksia.

Täällä tyyli kohtasi ihanan joulutunnelman eikä valkoisena takana hohtava kirkko ainakaan laskenut tunnelmaa. Ihmisiä oli kuin pipoa ja kaikki näyttivät tyytyväisiltä. Tästä tuli siis oma ehdoton ykkönen.

Saavutettavuus: Metrolinjat U1, U2 ja U4 asemalle KarlsPlatz

Rathaus Platz

Rathaus Platzin joulumarkkinat lienee Wienin suurimmat ja övereimmät. Raatihuoneen aukiolle pystytetyiltä markkinoilta ei puutu blingblinggiä ja aktiviteetteja. Amerikkalaistyyliset jouluvalot toivottavat hyvää joulua ja teko luistinrata pitää lapset ja vähän vanhemmatkin tyytyväisenä omalla radallaan. Markkinoilla itsessään on tarjolla oikeastaan aivan kaikkea perinteisistä joulukojuista eri maiden omiin pisteisiin. Jos täältä ei löydy siis haluamaan niin ei kyllä mistään muualtakaan. Itselle täällä kuitenkin jäi puuttumaan se tunnelma. Vesisateella ja katoksien uupumisella saattoi kyllä olla myös osuutta asiaan.

Saavutettavuus: Metrolinja U2, asema Rathaus

Spittelberg

Vaikka suurinosa joulumarkkinoista onkin rakentunut pääaukioille, löytyi näitä tunnelmallisia markkinoita myös rakentuneena kaupunkien kaduille. Näistä vierailimme Spittelbergissä, jossa markkinat ovat rakentuneet nimensä mukaisesti Spittelberggasselle. Spittelberggasse on kapea vanha kuja, joka lauantai iltana oli aivan tupaten täynnä ihmisiä. Ilman valtavaa tungosta tämä olisi jopa saattanut yltää oman listani kärkeen, sillä mikä ihan oikeasti on tunnelmallisempaa kuin pastelliset talot, markkinat ja kapeat kadut.

Spittelberg pääsi siis omassa listassani sijalle 2, sillä alue tarjoaa paljon muutakin kuin ihanan tunnelmalliset markkinat. Mikäli Glühweinit ja borssikeitot alkavat kyllästyttää alueelta löytyi monia streetfood kojuja unohtamatta lukuisia ihan oikeita tyylikkäitä ravintoloita, joihin istahtaa.

Saavutettavuus: Metrolinja U2, pysäkki Museumquartier

Stephans Platz

Stephans Platz ei ole pelkästään joulumarkkinoiden ihailua varten, mutta erityisesti upeaa goottilaista katedraalia varten. Pienen kirkkokierroksen jälkeen onkin mahdollisuus kiertää ja nauttia kuppi kuumaa muutamista vierellä sijaitsevista kojuista. Stephans Platzin markkinoilta kannattaa jatkaa matkaa ihailemaan alueen överikatuja jouluvalojen saattelemana. Samalla voi tehdä ostoksia maailmankuuluissa laatuputiikeissa.

Saavutettavuus: Metrolinjat U1 ja U3. Asema Stephansplatz.

Maria-Theresien-Platz

Maria-Theresien-Platzin markkinat sijaitsevat mielenkiintoisella paikalla kahden ulkoapäin identtisen, mutta toistensa peilikuvallisten museoiden välissä. Suurelle aukiolle rakentuneet markkinat olivat kaikin puolen hyvin perinteiset ilman mitään erityisempiä erikoiselämyksiä. Tämä onkin hyvä paikka tulla nauttimaan kaikki Wienin perinneherkut museokierrosten välillä. Itselle tämä jäi ehkä kaikkein vähiten mieleen kaikista markkinoista.

Saavutettavuus: Metrolinjat U2 ja U3 pysäkki Volktheater tai linja U2 pysäkki Museumquartier

K.u.k Weihnachtsmarkt am Michaelerplatz

Michaelerin aukiolta löytyi Wienin tyylikkäimmät markkinat. Jopa kojut istuivat valkoisen värinsä kanssa jotenkin aukion tyylikkääseen tunnelmaan ihan täydellisesti. Pienet markkinat sisälsivät perinneherkkuja ja paikallisjuomia. Aukion tunnelman juttu ovat kuitenkin hevoset kärryineen, sekä jotenkin todella ylväs ja kuninkaallinen tunnelma. Tyylikkäät markkinat näkyivät myös hinnoissa, sillä täällä hintataso oli hiukan hintavampi kuin monilla muilla markkinoilla.

Saavutettavuus: Metrolinja U3 pysäkki Herrengasse

Schloss Schönbrunn

Schönnbrunin palatsi sijaitsee noin 5 km ydinkeskustasta länteen. Koska majapaikkani sijaitsi suhteellisen lähellä palatsia, vierailimme me näillä markkinoilla jopa kaksi kertaa. Joulumarkkinat avautuvat linnan edustalla ja lavalla on säännöllisesti joulukonsertteja ja elävää musiikkia. Tämä paikka jäikin mieleen elävästä musiikista, sekä harvinaisen tilavasta alueesta. Plussaa huonon sään seuratessa olivat katospaikat, jossa musiiin kuunteleminen oli astetta antoisampaa.

Saavutettavuus: Metro U4, Schönnbrunnin asema. 

Extra markkinat: Naschmarkt

Naschmarktin markkinat eivät ole pelkästään joulua, sillä täältä löytyy pitkä katu ihan tavallisia markkinakojuja ja ruokapaikkoja. Näin joulun alla tarjolla oli myös jouluhömppää, joka oli kaikin puolin puolet halvempaa kuin muilla markkinoilla. Haluankin tuoda tämän ihan sillä esiin, että jos olet budjetilla, tule tänne nauttimaan kuumat glögisi ja säästät rahaa.

Noin muuten Naschmarkt oli kyllä täysin tämän turren mieleen. Tarjolla oli paljon mausteita, hedelmiä, katuruokaa falafeleistä, kebabbiin ja makkaroihin, sekä pieniä putiikkeja. Jos jotain olisin shoppaillut kotiin olisi se ehdottomasti tapahtunut täällä. Mietinpäs juuri, että taisin maksaa mausteista ja pähkinöistä juuri enemmän Israelissa, kuin että olisin haalannut ne täältä kotiinvietäviksi.

Saavutettavuus: Naschmark sijoittuu Karlsplatzin ja Kettenbrückengassen asemien väliin. Karlsplatz metrolinjat U1, U2 ja U4, Kettenbrückengasse metrolinja U4. 

Muita huomioita joulumarkkinoilta

Hintataso Wienin joulumarkkinoilla oli keskeisesti melko kallis. Alkoholittoman lasin kuumaa sai keskimäärin 2-3 euron hintaan ja alkoholilliset punssit ja viinit maksoivat keskimäärin 3-5 euroa. Mukeista menee aina noin 2-4 euron panttimaksu, jonka saa palauttamalla mukin takaisin johonkin alueen kojuista. Tässä on mahdollisuus lunastaa siis kaunis muki myös itselle matkamuistoksi mikäli niin haluaa. Jokaisilla markkinoilla on oma mukityylinsä, joka yleisesti ottaen edustaa alueen imagoa.

Ruoka tarjoiltiin perinteisesti ihan vain muovivälinein. Suosittua on ottaa keitto leipäkulhoon, jolloin säästää sekä luontoa, että saa kauniita kuvia keiton kanssa markkinoilta. Hinnat alkoivat yleisesti 5 eurosta ylöspäin riippuen markkinoista. Mitä erikoisempaa ruokaa halusi maistaa, sitä korkeampi hinta luonnollisestikin oli.

Kokonaisuutena ja yhteenvetona sanoisinkin, että markkinat ovat omaan mieleen lähinnä ihasteluun ja tunnelman imemiseen eikä niinkään shoppailuun. Jos täällä jotain tuli ostettua oli se kuuma juotava ja ihanat sokeriset leivonnaiset ja pikkupurtava.

Tämä oli siis ensimmäinen oma joulutorikokemus Keski-Euroopasta, eikä tämän kokemuksen perusteella jäänyt kyllä missään nimessä viimeiseksi!

Ovatko Keski-Euroopan joulutorit siellä ruudun toisella puolella tuttuja?

Päivä historiallisessa Jerusalemissa

Koko Israelin reissun odotetuin kohde oli sanomattakin historiallinen ajatuksia herättävä Jerusalem. Jerusalemin pitkä historia, lukuisat konfliktit ja uskontojen kirjo oli kiehtonut jo pitkään ja nyt olikin mielenkiintoista päästä katselemaan vanhaakaupunkia itse paikan päälle.

Jerusalemista ei voi puhua ilman sen historiaa ja monivaiheisia tapahtumia. Kaupunkialueen historiahan vie helposti aikoihin ennen ajanlaskun alkua, jonka jälkeen alueella onkin menty kahakoista toiseen näihin päiviin saakka. Tänä päivänä Jerusalem onkin juutalaisten, kristittyjen ja muslimien pyhä kaupunki, jota sekä israelilaiset, että palestiinalaiset pitävät omana pääkaupunkinaan.

Me teimme päiväreissun Tel Avivista Jerusalemiin Rent-a-Guiden kanssa. Aikainen aamu vei aamuvarhain Jerusalemiin ja päivän aikana ehdittiinkin tutustua Jerusalemin vanhankaupungin kaikkiin 4 osaan, sekä vierailla holokaustimuseo Yad Vashemissa ja ottaa pieni bussiajelu uuden Jerusalemin lävitse. Tässä postauksessa keskityn kuitenkin vain Jerusalemin näkymiin, vanhankaupungin ja sen läheisyyden ihmeisiin.

Öljymäen panoraamamaisemissa

Aamu alkoi siis Tel Avivissa 7:20 ja parin tunnin päästä lähdöstä olimmekin Jerusalemin porteilla ruuhkassa moottoritiellä. Ensimmäisenä bussi suhautti Scopus vuorelle Itä-Jerusalemiin noin 800 metrin korkeuteen Jerusalemin heprealaisen yliopiston laitamille. Yliopisto kuuluu maailman arvostetuimpien joukkoon ja se on Israelin vanhin yliopisto. Yliopistoa enemmän alueella matkailijaa vetää kuitenkin puoleensa upeat panoraamanäkymät kohti Jerusalemin vanhaa kaupunkia. Scopus vuori on jatkoa historialliselle Öljymäelle, jossa Jeesuksen toisen tulemisen ennustetaan tapahtuvan. Öljymäen laen sanotaan olevan myös Jeesuksen taivaaseenastumisen paikka. Öljymäeltä löytyy lisäksi Maria Magdalenan kultakupolinen kirkko, Getsemanen puutarha, sekä useita hautoja.

Siionin vuori – Kuningas Daavidin hauta – Jeesuksen viimeisen ehtoollisen huone

Ölymäeltä bussi suuntasikin pysähtymättä Jerusalemin vanhankaupungin eteläisille porteille Siionin vuorelle. Siionin vuori löytyy aivan muurin ulkopuolelta ja on tunnettu kuningas Daavidin haudasta. Yläsalista löytyy Jeesuksen viimeisen ehtoollisen huone. Tämä oli kaikki mitä me kierroksella ehdimme nähdä, mutta Siionin vuorelta löytyy lisäksi Neitsyt Marian taivaaseenastumisen luostarikirkko ja hautausmaita.

Jerusalem ja 4 kaupunginosan vanhakaupunki

Siionin vuoren jälkeen olikin aika astua eteläisestä samannimisestä portista sisälle vanhankaupungin uumeniin ja aloittaa tutustuminen alueeseen kaikkine kontrasteineen. Tänä päivänä vanhakaupunki on jaettu neljään osaan armenialais-, juutalais-, muslimi- ja kristittyjen kortteleihin. Sanomattakin selvää, että vaikka vanhakaupunki on ns. jaettu alueisiin, on jokaisella alueella pyhiä ja merkittäviä paikkoja myös toisille uskontokunnille.

Armenialaiskortteli

Eteläisestä Siionin portista sisäänastuessa ensimmäisenä vastassa oli vanhankaupungin pienin kortteli eli toisin sanoen Armenialaiskortteli. Armenialaiskortteli kattaa vain muutaman hassun kadun, mutta nähtävää kuitenkin löytyy. St. Jamesin katedraali kauniine kupolineen lienee alueen tärkein nähtävyys. Opas kertoi meille kuinka tämäkin on palloillut moskeijana ajansaatossa ja siitä hieman moskeijamainen tyyli. Alueen muuta nähtävää on Daavidin torni ja Armenian Patriarkaatti.

Juutalaiskortteli

Juutalaisten alue alkaa heti Armenialaisten alueesta itäänpäin. Korttelin merkittävin kohde on itkumuuri eli länsimuuri, joka jakaa juutalaisten ja muslimien välistä rajaa. Itkumuuri on yksi juutalaisten pyhimmistä paikoista, sillä se on osa Jerusalemin muinaista temppeliä ja yksi tasanteen tukimuureista. Itkumuurilla oli vilkasta ja lähes tungoksista tuona retkipäivänä. Opas sanoi, että juutalaisilla oli juuri valmistumisseremonioita käynnissä, jonka vuoksi perheet olivat kokontuneet paikan päälle. Alue on jaettu miesten ja naisten osaan niin, että naiset pystyivät kuitenkin katsomaan poikiensa toimitusta pienen muurin toiselta puolelta.

Juutalaiskorttelin muuhun mielekkääseen nähtävään kuuluu Cardo, joka on tyypillinen roomalaisajan katu. Nähtävillä on antiikkisia pylväitä ja holvikaaria. Lisäksi alueella risteili ihanan tunnelmallisia vanhoja katuja, jotka olisi voinut kiertää jokaisen läpi.

Muslimikortteli

Juutalaisten korttelin itä- ja pohjoispuolella levittäytyy vanhankaupungin suurin kortteli, joka kuuluu muslimeille. Korttelin kuuluisin paikka on Temppelivuori ja Kalliomoskeija. Olin järkyttävän pettynyt kun kierroksemme sivuutti kokonaan tämän kuvista todella kauniin suuren aukion. En siis päässyt näkemään kuin Kallionmoskeijan katon tällä kertaa, mutta uskallan siltikin kuvien perusteella suositella aluetta ja paikkaa. Alue on juutalaisille myös pyhää aluetta.

Muslimien korttelista alkaa myös kuuluisa Via Dolorosa eli kärsimysten tie, joka on kristityille tunnettu katuna, jota pitkin Jeesus vietiin ristiinnaulittavaksi. Näin keskipäivällä katu oli pelkkä ruuhka ja ihmismassa, sekä turhanpäiväisiä turistimyymäliä. Myymälistä puheenollen nuo arabityyliset souk kadut veivät ruuhkasta huolimatta ihan täysillä jalat alta. Hinnat näyttivät myös nopeasti astetta edullisimmilta kuin Tel Avivissa.

Kristittykortteli

Via Dolorosaa pitkin pääsee kätevästi tutustumaan myös kristittyjen kortteliin. Kristityn korttelin pyhin paikka on pyhän haudan kirkko, joka on kristinuskoisille pyhimpiä paikkoja. Pyhän haudan kirkko on rakennettu paikalle, jossa Jeesuksen ristiinnaulitsemisen paikan ja haudan uskotaan sijainneen. Tänäpäivänä kirkon hallinto on jaettu usean kristillisen kirkkokunnan kesken. Tässä kirkossa myös sisällä oli aivan omanlaisensa tunnelma, sillä niin paljon historiaa ja tunteita täällä sijaitsee.

Pyhän haudan kirkon lisäksi kristittyjen korttelissa on kymmeniä muita kirkkoja ja pyhiä paikkoja, sekä markkinatori ja katu, jolta ostaa uskonnolista krääsää ja matkamuistoja. Kristityn alueen jälkeen suuntasimmekin Jaffaportista ulos vanhastakaupungista ja sulattelimme hetken kaikkea nähtyä ja koettua.

Kun päivä ei ollut tarpeeksi… 

Näkymät holokausti museosta. Ps. Tiesitkö, että Israelin vuoret ovat vehreää havupuustoa, sillä projekti ihmisten työllistämiseksi on kattanut aktiivisesti puiden istutusta kukkuloille ja vuorille.

Päivä Jerusalemissa ei ollut ollenkaan tarpeeksi. Iltapäivällä suuntasimme siis vielä Yad Vashemin holokaustien uhrien vaalivaan museoon vuorille, jonka jälkeen pienen uuden kaupungin bussikierroksen jälkeen Jerusalem jäi taakse. Suosittelisinkin, että kun Jerusalemiin lähtee varaisi kerralla ainakin kaksi päivää aikaa. Jerusalem oli jo aamulla kymmeneltä niin ruuhkainen, että tästä historian ja tapahtumien ilotulituksesta oli välillä jopa haastavaa nauttia. Jos siis menet Jerusalemiin vietä yö kaupungissa ja suuntaa vanhaankaupunkiin jo heti auringon noustua tai ihan viimeistään kahdeksalta aamulla. Uusia alueitakin olisin halunnut nähdä ja niihin olisinkin itse keskittynyt iltapäivällä ja illalla tarkemmin.

Tämä retki ostettiin Rent A Guide nimiseltä matkanjärjestäjältä. Kaikki toimi retkellä hyvin, joskin lähtiessä tällä firmalla on hyvin erikoinen hakusysteemi. Pikkubussit hakevat hotelleilta sovittuna aikana ja vievät kaupungin (Tel Aviv) ulopuolelle isolle parkkipaikoille, jossa porukka jaetaan uusiin minibusseihin ja oikeille retkille. Aikataulu kuitenkin pelasi, opas oli erittäin ammattitaitoinen ja pikkubussi ja pieni ryhmä takasi sen, että ryhmä pysyi koko ajan hyvin koossa ja kaikki kuulivat oppaan tarinat ja informaatiot. Matkaseuramme tällä retkellä koostui lähinnä amerikkalaisista ja opastuksen kieli oli luonnollisesti englanti. Hinta retkellä: 74 USD. 

Ensikertalaisen opas Tel Aviviin

Norwegianin uusi reitti Tel Aviviin ja edulliset hinnat saivat tämän tytön viettämään viime viikon tutustuen Israelin ihmeisiin. Viikon tukikohtana toimi Tel Avivin kaupunki, vaikka viikossa ehti toki kiertelemään hyvin muutakin maata. Mutta aloitetaanpas Tel Avivilla ja kaikella mahdollisella informaatiolla, jos jollain toisellakin on uutusreitin liput taskussa.

Tel Aviv – Puolen miljoonan asukkaan taloudellinen keskus

Vaikka Jerusalem on saanut kunnian olla Israelin pääkaupunki, Tel Avivilla on kuitenkin kunnia olla maan modernein keskus johtavilla kaupankäyntimahdollisuuksillaan ja taloudellaan. Kovan kaupankäynnin ja bisneksen ansiosta Tel Avivista on muodostunut moderni suurkaupunki leppoisalla ilmapiirillään ja uudenkarheilla pilvenpiirtäjillään. Tel Avivissa vallitsee hyvin avoin tunnelma ja kaduilla kävellessä on vaikea hahmottaa, että ollaan samassa maassa monien käynnissä olevien konfliktien kanssa. Kiiltävien pilvenpiirtäjien lisäksi kompakti sijainti pitkän hiekkarannan äärellä, sekä paikalliset markkinat ovat luoneet kaupunkiin sellaisen kontrastin, joka ainakin tähän matkailijaan iski kyllä ihan satasella. Sateenkaariliput kertovat myös, että Tel Avivia ei ole turhaa listattu yhdeksi Euroopan johtavista gay pääkaupungeista.

Liikkuminen 

Taloudellisesta keskuksesta on maineensa mukaisesti kohtuullisen hyvät liikenneyhteydet sekä muualle maailmalle että maan sisäisesti paikasta toiseen. Ben Gurionin lentokenttä sijaitsee noin 25 kilometrin päässä Tel Avivin keskustasta. Lentokentältä keskustaan vetäisee kätevästi paikallisjunalla kaikkina muina päivinä paitsi lauantaisin, jolloin paikallinen sapatti hiljentää kaiken liikenteen ja ainoaksi mahdollisuudeksi jää taksi. Norwegianin lento on ajoitettu juuri tuolle lauantaille, joten jos nyt mietit kyseisen lennon ostamista, laske hintaan satanen lisää sillä nämä lentokenttätaksit eivät ole mitään halvinta lystiä tässä maassa. Been there done that…

Tel Avivin bussiliikenne toimii myös ympäri muuta maata paitsi tuolloin lauantaisin. Junalla saavuttaa lisäksi Jerusalemin. Huomioida kannattaa kuitenkin mihin aikaan matkustaa ja minne, sillä valtatiet ovat erittäin ruuhkautuneita. Siinä missä asukkaita kaupungissa on puoli miljoonaa, sama määrä saapuu kaupungin ulkopuolelta töihin jokainen arkipäivä. Näin ollen aamuruuhka kaupunkiin ja iltaruuhkaa kaupungista kannattaa ihan oikeasti ottaa huomioon mikäli mahdollista.

Kaupungin sisällä paikallisbussilinjojen käyttäminen osoittautui melko yksinkertaiseksi. Tähän toki vaadittiin aina luotettava google maps joka näytti erittäin hyvin oikeat reitit ja niiden aikataulut. Ilman tätä asia käykin hieman hankalammaksi, sillä bussiasemien taulut ja bussien tekstit itsessään ovat vain Hepreaksi. Kokonaisuudessaan kaupunki on kuitenkin niin kompakti, että kävellen pääsee kyllä oikeastaan melkein minne vain.

Turvallisuus

Israel lienee kaikille tuttu uutisotsikoista, jotka eivät ole pitkiin aikoihin olleet niitä maailman mairittelevimpia. Uutisista voisi saada kuvan, että pommit räjähtelevät harvase viikko ja että raketit lentelevät kaupungista ja muureista toiseen. Tämä ei ole kuitenkaan missään nimessä se todellisuus, joka esimerkiksi Tel Avivissa olisi millään tavalla nähtävissä. Itseasiassa kaupungin niin positiivinen ja avoin ilmapiiri vei aika nopeaa ajatukset Gazan alueen konflikteista eikä edes meidän lomamme aikana tapahtunut yhteenotto alueella hetkauttanut tämän kaupungin elämää millään tavalla. Siinä missä turvallisuuden tosissaan ottamisen voi nähdä, on turvatarkastuksina oikeastaan jokaiseen julkiseen sisätilaan, sekä armeijan notkumisen kaduilla. Painostava ilmapiiri ei ole kuitenkaan tämän kaupungin tavaramerkki eikä illalla liikkuminenkaan rannan läheisyydessä aiheuttanut minkäänlaisia epämiellyttäviä tilanteita.

Hintataso

Israel ei ole halpa maa ja Tel Aviv on ehkä koko Israelin kallein kohde. Älä siis lähde tänne budjettilomalle, sillä se voi käydä melko nopeaa haastavaksi. Meidän pieni perhemajoitus Ness 2* maksoi yöltä noin 70-80 euroa, joka oli meille oikein sopiva, mutta jonka hinnalla saa monessa paikassa aika paljon parempaa laatua. Pitsapalat kojuista maksoivat 3-4 euroa ja lounaat normaaleissa ravintoloissa kustansivat nopeaa 15 euroa hengeltä. Enpäs ole pitkään aikaan ollutkaan kohteessa, jossa ihan oikeasti on pitänyt miettiä syömisiä ja sen ajoittamista niin ettei varmasti tarvitse ostaa yhtään enempää kuin mahdollisesti yksi ateria per päivä.

Ruoka

Israelin ruokaperinne on erittäin maittava sekoitus Eurooppaa, Lähi-Itää, Aasiaa ja Juutalaisia perinteitä. Parhaiten ruokaskeneen tutustuukin markkinoilla, joissa löytää jos minkälaista tiskiä. Täällä säästää myös sitä edellä mainittua rahaa, sillä maittavaa Shawarmaa ja muuta lättyä saa helposti 5-10 euron kieppeille riippuen lisukkeista. Testaa siis ainakin paikalliset kebabit ja pitaleivät unohtamatta hummusta ja mausteisia salaatteja.

Nähtävää

Rantabulevardi

Rantabulevardi oli itselleni koko kaupungin sydän. Se on paikka, joka on varmasti kesällä täynnä rantaelämän viettäjiä. Näin syksyllä se osoittautui paikallisten lenkkeilymaastoksi, surffareiden paratiisiksi ja nuorison hengailupaikaksi. Tätä bulevardia juostaan, rullaluistellaan ja vedetään sähköpyörillä tuhatta ja sataa. Rantabulevardista tulikin viikon perinne rentojen iltojen viettoon ja ihan vain elämän katsomiseen.

Markkina-alueet ja paikalliset keskustat

Jos ei ole käynyt Carmelin markkinoilla en tiedä voiko sanoa käyneensä koko Tel Avivissa. Carmelin markkinoilta löytyi oma paratiisi kaikkine mahdollisine tuotteineen. Carmelin lisäksi hieman etelämpää löytyy Levinskyn maustemarkkinat ja uudesta keskustasta Hashalomin juna-aseman lähettyvilta moderni uusi kauppahalli ja Sarona market ruokapisteineen. Pienistä paikallisista keskuksista omaksi suosikikseni nousi rappioromantiikkaa ja katutaidetta sisältävä Florentin.

Jaffan kaupunki

Jaffan vanhakaupunki on tänä päivänä kasvanut yhteen Tel Avivin kanssa, mutta alueella on silti ihan omanlaisensa fiilis. 3 kilometrin matka päämestoilta taittuu helposti joko rantaa pitkin tai bussilla. Suosittelen vahvasti kävelemään ainakin toiseen suuntaan. Nähtävään kuuluu kukkulalta avautuvat maisemat, satama, pari kirkkoa, Fleamarket, sekä hipsteri ruokakadut.

Kiiltävät pilvenpiirtäjät

Kiiltäviä pilvenpiirtäjiä alkaa olla joka puolella kaupunkia, mutta parhaiten niihin tutustuu rantakadulla, jossa suurin osa on hotelleja, Rotschild bulevardilla independent walking maisemissa, sekä sisämaassa Azrieli tornien kupeessa, jossa voi tehdä ostoksia valtavassa ostarissa, sekä hurauttaa hissillä huipulle katselemaan panoraamamaisemia noin 6 euron lisämaksusta.

Muita ajatuksia 

Tel Aviv osoittautui kaikinpuolin monipuoliseksi kaupungiksi. Mikä teki itseeni eniten vaikutuksen oli avoin ilmapiiri, välimerelle tyypillinen erittäin rento tunnelma, sekä kontrastit rantamaisemista, moderneihin lasipalatseihin ja rappioromantiikkaan. Kaupunki on kuitenkin itsessään kierretty sen kompaktin kokonsa vuoksi noin 2-3 päivässä. Kesällä täällä taatuisti kuluisi päivät rantaelämästäkin nauttien nopeaa viikosta kahteen, mutta näin rantasesongin ulkopuolella kannattaa viikon lomalla ehdottomasti lähteä tutustumaan myös Israelin muihin osiin. Iso miinus myös kalliista hintatasosta, joka omalta osaltaan laski opiskelijan nauttimista. Sellainen rooftoppien testailu ja ravintoloissa notkuminen ei täällä tule budjetilla kuuloonkaan.

All in all käymisen arvoinen lomakohde, jonne voisin palata kesällä kun rantaelämä olisi viimeisen päälle kukoistuksessaan. Samalla voisi käydä vielä niissä lukuisissa lähikohteissa, jotka jäivät tällä lomalla näkemättä.