Pohjois-Amerikan maat käyty

Nassau, Bahama, 9.3.2023, päivä, jolloin saavutimme viimeisenkin Pohjois-Amerikkaan kuuluvan valtion. Se, että Pohjois-Amerikasta tuli kolmas maanosa, jonka kaikissa itsenäisissä valtioissa olimme käyneet, ei tullut meille yllätyksenä. Sen sijaan se, että saimme tämän maanosan plakkariin jo nyt, oli pienoinen yllätys. Lähtiessämme toiselle pidemmälle reissulle elokuussa 2022 emme asettaneet itsellemme sen suurempia maabongaustavoitteita. Matka kuitenkin eteni niin mukavasti ja sujuvasti, että mitä pidemmälle reissu eteni, sitä todennäköisemmältä alkoi näyttää, että Etelä-Amerikan lisäksi pääsisimme tällä reissulla käymään myös kaikissa puuttuvissa Pohjois-Amerikankin maissa.

Pohjois-Amerikka on ollut meille aina mieluisa maanosa. Anu on asunut elämästään kaksi vuotta USA:ssa, ensin vaihto-oppilasvuonna Nevadassa 1991-1992 ja myöhemmin opettajavaihdossa Michiganissa 2002-2003. Lisäksi olemme yhdessä myöhemmin tehneet maahan useita ikimuistoisia reissuja. USA onkin yksi suosikkimaistamme muun muassa upean luonnon ansiosta. Alaskaa (joka kuuluukin USA:han) tai Länsi-Kanadaa ei myöskään sovi unohtaa, sillä ne molemmat ovat myös tarjonneet meille unohtumattomia luontoelämyksiä. Kanadaan poikkesimme parikin kertaa kahden kuukauden autoreissulla vuonna 2011, ja Alaskaan teimme erillisen, vajaan kolmen viikon reissun kesällä 2014. USA:ssa olemme yhdessä käyneet yhteensä neljä kertaa, joista viimeisin oli helmi-maaliskuussa 2023. USA:n osavaltioista meiltä puuttuu vain muutama. Kiinnostavin puuttuvista on Havaiji.

Niagaran putoukset Kanadan puolelta kuvattuna vuonna 2011
USA on pullollaan upeita luonnonnähtävyyksiä. Tässä Horseshoe Bend Arizonassa vuonna 2018.
Tässä vähintään yhtä hieno Monument Valley niin ikään Arizonan osavaltiossa vuonna 2018
Tässä pari karhunpentua Yellowstonen kansallispuistossa, joka on yksi suosikkipaikoistamme USA:ssa.
Tämä kuva on puolestaan upeasta Banffin kansallispuistosta Länsi-Kanadasta vuodelta 2011.
Alaska, jossa matkasimme vuonna 2013, ihastutti myös upealla luonnollaan.

Meksikossa olemme vierailleet kahdesti. Ensimmäisen kerran tutustuimme Jukatanin niemimaan nähtävyyksiin, muun muassa Chichen Itzaan ja Uxmaliin sekä Meridan kaupunkiin vuonna 2010, ja joulukin vierähti silloin siellä, Playa del Carmenin rannoilla. Toinen vierailu Meksikoon oli vuoden 2011 syksyllä, maailmanympärimatkalla. Tällöin vietimme muutaman päivän Mexico Cityssä ja kävimme Teotihuacánilla katsomassa muinaisten intiaanien rakentamia upeita Auringon ja Kuun pyramideja. Kerrassaan hienoja nähtävyyksiä!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Uxmal, Meksiko vuonna 2010
Teotihuacan, Meksiko vuonna 2011

Keski-Amerikan maita kiertelimme myös vuosien 2011-2012 maailmanympärimatkalla. Etenimme bussilla halki mielenkiintoisten ja kauniiden pikkuvaltioiden, Meksikon rajalta aina Panama Cityyn asti. Guatemala teki näistä maista suurimman vaikutuksen, mutta myös Nicaraguan viehättävä San Juan del Surin pikkukaupunki jäi mieleen. Hondurasissa ihastuimme puolestaan pieneen Copanin kylään, jonka kupeessa vierailimme hyvin säilyneillä mayaraunioilla. Panama Cityssä piti tietenkin mennä katsomaan kuuluisaa Panaman kanavaa. Keski-Amerikan maista meiltä jäi tuolloin harmillisesti käymättä El Salvador.

Guatemalan vanha pääkaupunki Antigua, jossa kävimme vuonna 2011.
Copánin maya-raunioilla Hondurasissa samana vuonna
Ja Panama Cityssä

Keski-Amerikkaan ja juurikin tuohon ainoaan käymättömään maahan El Salvadoriin palasimme sitten vuonna 2022 osana pidempää Etelä- ja Väli-Amerikkaan suuntautuvaa matkaa. Pääkaupungin San Salvadorin skippasimme lähes kokonaan. Majoituimme pääasiassa kahteen kaupunkiin, ensin Tyynenmeren rannalla pieneen El Tuncon surffauskylään ja sitten Santa Anaan, jonka kupeessa on El Salvadorin kuuluisin nähtävyys Santa Anan tulivuori. El Salvadorin myötä olimme nyt käyneet kaikissa Keski-Amerikan maissa.

Santa Anan tulivuorella
El Tunco Tyynenmeren rannalla

Karibia on alueena yllättävän laaja. Meksikon Jukatanin niemimaan rantakohteet sekä myös Belize kuuluvat Karibiaan, joten Karibian valloituksemme voidaan siis sanoa alkaneen jo vuosien 2010-2011 aikana. Lisäksi Kuuba oli ensimmäinen ulkomaanmatkamme vuoden reissun jälkeen, tammikuussa 2013. Havannan erikoinen ja kaunis vanhakaupunki ja vanhat autot ovat jääneet mieliimme tuolta Kuuban-matkalta, ja maa lukeutuukin yhdeksi koko Karibian suosikkikohteeksemme.

Kuubassa vuonna 2013, upeassa Havannan kaupungissa
Cienfuegos, Kuuba, sama vuosi

Kuuban myötä Karibia nousikin sitten meillä yhdeksi mieluisimmista paikoista viettää lomia keskellä Suomen pimeää ja kylmää talvea. Parin viikon lomilla ensin Dominikaanisessa tasavallassa vuonna 2014 ja sitten Jamaikalla vuonna 2016 (tämä pitkän ja suuritöisen talonrakennusprojektin päätteeksi) pääsimme tutustumaan muun muassa Karibian parhaisiin rantoihin. Pidimme myös Dominikaanisen tasavallan pääkaupungista Santo Domingosta. Jamaikalla piti tietenkin käydä Bob Marleyn synnyinkodissa sekä Dunn’s River-putouksilla.

Negril, Jamaika vuonna 2016
Dunn’s River Falls, Jamaika, myöskin vuonna 2016
Samalla reissulla Bob Marleyn synnyintalolla
Puerto Plata, Dominikaaninen tasavalta vuonna 2014
Pääkaupunki Santo Domingo

Jamaikan-matkan jälkeen matkamme suuntautuivat muualle maailmaan, ja Karibia jäi vähäisemmälle huomiolle. Mutta, tähän tuli suuri muutos vuoden 2022 joulukuusta eteenpäin, kun aloimme toisella pidemmällä reissullamme bongailla puuttuvia Karibian valtioita. Plakkariin kertyi tällä reissulla myös useita mielenkiintoisia alueita. Saarihyppely alkoi Alankomaihin kuuluvilta ABC-saarilta ja jatkui St. Maartenin ja Anguillan kautta kohti uusia maita. Anguillan rannat lukeutuivat reissumme upeimpiin. St. Maartenin kuuluisalla Mahon rannalla innostuimme puolestaan katselemaan nousevia ja laskeutuvia lentokoneita useita päiviä putkeen. Joulua 2022 vietimme St. Kitts ja Nevisillä, ja uutta vuotta 2023 otimme vastaan Antigua ja Barbudalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
St. Maartenin mahtavalla Mahon rannalla vuoden 2022 joulukuussa
Itse joulua vietimme St. Kitts ja Nevisissä.
Uutta vuotta 2023 otimme vastaan täällä, Antigua ja Barbudalla

Alkuvuosi 2023 hurahti mukavasti trooppisia Karibian saaria kierrellen. Reitti eteni tammikuun alusta eteenpäin Antigua ja Barbudalta seuraavasti: Guadeloupe (kuuluu Ranskaan), Dominica, Martinique (kuuluu Ranskaan), St. Lucia, Barbados, Saint Vincent ja Grenadiinit ja Grenada. Kaikki nämä saaret olivat omalla tavallaan kauniita, ja kaikista löytyi mielenkiintoista nähtävää, lähinnä vesiputouksia, rantoja sekä linnoituksia ja näköalapaikkoja. Dominica erottui edukseen turistien vähyyden vuoksi. Barbadoksella oli puolestaan tämän saarirykelmän upeimmat rannat.

Dominicalla tammikuussa 2023
St. Lucia
Barbados helmikuussa 2023
St. Vincent ja Grenadiinit
Grenada

Grenadan jälkeen piipahdimme Länsi-USA:ssa, Kalifornian ja Nevadan osavaltioissa. Meiltä puuttui tässä vaiheessa enää kaksi Karibian ja Pohjois-Amerikan valtiota, Haiti ja Bahama. Eihän näitä kahta maata voinut jättää enää tässä kohtaa käymättä, kun aikaa oli. Haitilla ja Bahamalla pääsimmekin käymään Miamista lähtevällä Karibian risteilyllä. Vaikka vierailut näihin kahteen maahan kutistuivat yhteen päivään, saimme Bahamalla todeta, että olimme nyt vierailleet kaikissa Pohjois-Amerikan itsenäisissä valtioissa!

Haitilla maaliskuussa 2023
Viimeisen Pohjois-Amerikan maan Bahaman saavutimme maaliskuussa 2023.

Pohjois-Amerikkaan palaamme varmasti vielä uudestaan. USA ja Kanada ovat täynnä hienoja käymättömiä luontokohteita. Suurkaupungit eivät juurikaan kiinnosta, mutta upeat vuoristot ja kansallispuistot kyllä. Kanadassa olisi mahdollista bongailla jääkarhuja, ja muitakin mantereen otuksia haluaisimme vielä nähdä uudelleen. Ja onhan meillä Nevadan ja Michiganin osavaltioissa tuttuja, joiden luona käydä kylässä. Pidempi oleskelukaan esimerkiksi USA:ssa ei ole poissuljettu.

USA on suosikkimaamme Pohjois-Amerikassa.
Previous Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 23.4.2023 at 21:20

  USA on myös meille kovasti mieluisa maa. Olemme nyt kovasti miettineet vähän pidempää Pohjois-Amerikan reissua, jonka aikana kävisimme myös Alaskassa ja Kanadassa, joskin jälkimmäisessä lyhyesti. Myös Havajilla olisi tarkoitus pistäytyä. Vaikka aikaa on varsin mukavasti käytettävissä ja olemme useamman reissun noille suunnille jo tehneet, paljon pitää tehdä karsintaa. Nähtävää vain riittäisi niin paljon!

  Kanadan jääkarhut kiinnostaisivat muuten itseänikin, mutta hintataso noissa retkissä on sellainen, että ei oikein tunnu järkevältä. Jos jotain järjellisen hintaisia retkiä löydätte, niin saa vinkata!

  • Reply anu/pete 25.4.2023 at 09:31

   Kiva kuulla! Meilläkin Havaiji on suunnitelmissa. Saa nähdä milloin sinne pääsemme… Nähtävää tuolla mantereella kyllä riittää vaikka millä mitalla! 😅

  Leave a Reply