Suomen suurin matkablogiyhteisö

Viikko Barbadoksella

St. Lucian jälkeen vuorossa oli Barbados. Matka taittui tällä kertaa pitkästä aikaa lentäen. Lento kesti vain puolisen tuntia, ja pian laskeuduimme Barbadoksen vilkkaalle kansainväliselle lentokentälle. Maahantulo sujui nopeasti, sillä olimme täyttäneet etukäteen sähköiset maahantulokaavakkeet. 

Lentokentältä pääsee pikkubussilla Bridgetowniin sekä saaren muihin osiin, eikä kalliisiin takseihin tarvitse turvautua. Taksa on kiinteä, noin 1,70€/hlö. Barbadoksen ollessa yksi kalleimmista kohteista tällä reissulla, oli julkisen liikenteen edes jonkinlainen olemassaolo plussaa. Rinkkojen kanssa ahtaissa pikkubusseissa kulkeminen onnistui hyvin, sillä ystävälliset paikalliset auttelivat mukavasti tavaroiden kanssa. AirBnb-huoneistomme sijainti bussireitin varrella Barbadoksen eteläosassa oli myös hyvä juttu, vaikkakin itse huoneisto oli mielestämme ylihinnoiteltu. Siisteydessä olisi parantamisen varaa, samoin huoneiston varustelutasossa. Ilmastointi toimi vain lisämaksusta, joten päätimme pärjätä tuulettimen avulla tuon viikon. Varhain aamulla pihan poikki kulkevaa apinalaumaa oli hauska seurata, silloin kun lauma vain päätti siinä poiketa. Huoneiston hyviin puoliin kuului myös se, että se sijaitsi kaukana Bridgetownin tai ylipäänsä minkään isomman asutuskeskittymän hulinoista.

AirBnb-majapaikkamme Barbadoksen eteläosassa
Barbadoksella elää apinoita, jotka ovat saarelle kauan sitten Afrikasta tuotujen apinoiden jälkeläisiä.
Bridgetown, Barbadoksen pääkaupunki, jäi meillä hieman vähemmälle huomiolle.
Rihannan lapsuudenkoti sijaitsee Bridgetownissa.

Barbados on tosiaan erittäin kallis kohde. Me maksoimme AirBnb-majoituksesta noin 65€/yö, eikä majoituksen taso ollut kummoinen. Autonvuokraus saarella maksaa noin 100€/päivä, mutta me saimme vuokrattua auton puolet halvemmalla (tosin ilman vakuutuksia) majapaikan naapurilta. Bensa on huonolaatuista, mutta maksaa silti noin 1,95€/litra. Ruoka on kalliimpaa kuin Suomessa. Kävimme kaupassa ja valmistimme ruuat pääasiassa itse. Näin säästimme pitkän pennin.

Atlantin valtameren ympäröimä Barbados on upeiden rantojen maineessa. Rannat lukeutuvatkin Karibian parhaiden rantojen joukkoon. Matkailijoita saarella on paljon, mutta niin on myös rantoja. Rannat eivät siis ole tupaten täynnä, vaan hiljaisiakin kolkkia löytyy. Rannoilla, joissa on palveluita, on tietenkin myös enemmän ihmisiä. Toisaalta monien rantojen ilmaiset vessat ja suihkut ovat iso plussa.

Sandy Beach, yksi Barbadoksen monista kauniista rannoista
Upea Brandons-ranta

Barbadoksen länsipuolen rantavedet ovat kaikki kirkkaita, ja uiminen näissä vesissä on jo itsessään nautinto. Rannat ovat vaaleaa puuterihiekkaa, ja kirkas vesi kimmeltää kauniin turkoosina auringon paistaessa lähes aina täällä maailman parhaan ilmaston maineessa olevalla saarella. Vedet kätkevät sisäänsä hienoa vedenalaista elämää, monia värikkäitä kalalajeja ja myös isompia ilmestyksiä, kuten merikilpikonnia ja rauskuja. Koralliriutat eivät lukeudu maailman parhaiden joukkoon, mutta snorklaaminen kannattaa silti. Pinnan alla näkyy lähes joka rannalla jotain mielenkiintoista, ja näkyvyys on hyvä. 

Barbadoksella kannattaa snorklata.
Folkstonen alueella on Barbadoksen hienoin koralliriutta.

Vedenalaisten lajien lisäksi joissain paikoissa on nähtävillä uponneita laivahylkyjä, joiden pinnoille on muodostunut korallia. Näillä aavemaisilla hylyillä näkee paljon elämää, esimerkiksi suuria värikkäitä kalaparvia. Hienoimmat Barbadoksella näkemämme laivahylyt makaavat meren pohjassa Brownes-rannan edustalla. Rannalta voi uida hylyille, matka on noin 200 metriä. Lähempänä rantaa näkee puolestaan paljon merikilpikonnia sekä jättikokoisia kaloja. Rauskukin voi rantavesissä joskus pyörähtää. Paikkoihin on helppo suunnistaa, sillä veneet tuovat alueelle veneretkeläisiä, jotka sitten porukoissa snorklaavat ”oikeissa” kohdissa.

Laivahylky Brownes-rannan edustalla
Brownes-rannalla näimme enemmän merikilpikonnia kuin missään muualla.
Sekä näitä jättikaloja

Alla vielä kuvia parhaista rannoista, joilla kävimme. Kaikilla rannoilla emme millään ehtineet käydä, onhan maassa yli 80 rantaa.

Heywoods-ranta
Brandons-ranta
Pebbles-ranta
Enterprise-ranta
Brownes-ranta

Moni tulee Barbadokselle viettämään rentoa rantaelämää, mutta saarella on muitakin käyntikohteita. Hienoin yksittäinen paikka on Chalky-vuorella sijaitseva kalliokaari, josta aukeavat näkymät Atlantin valtamerelle. Tämä on siis Barbadoksen rauhallisemman, itäisen puolen nähtävyys. Kaarelle voi olla hiukan vaikea löytää. Vaelluspolku lähtee Chalky Mount-kylältä, jossa kysyimme neuvoa paikallisilta. Auton voi jättää tien laitaan kuvassa näkyvän talon lähettyville. Polku lähtee ylös talon vasemmalta puolelta. Risteyskohdassa kannattaa valita vasemmanpuoleinen polku, sillä tämä reitti on suorempi ja helppokulkuisempi. Välietappina on ristikukkula. Kaarella käy vain kourallinen ihmisiä. Meidän sinne saapuessa oli paikalla vain yksi pariskunta, joka lähti siitä sitten jo poispäin.

Reitti lähtee tämän talon kupeesta.
Tässä kohtaa kannattaa valita vasemmanpuoleinen polku.
Matkalla on ristikukkula
Vaelluksen päätepiste, upea kalliokaari

Barbadoksen itärannikolla Batsheban kylän lähettyvillä on surffareiden suosima ranta. Kylän edustalla lepää meressä suuri kivenjärkäle. Järkäle on yksi Barbadoksen tunnuspiirteisimmistä kohdista, ja moni matkailija saapuukin tänne katsomaan kiveä. Meidän siellä käydessämme paikka oli tosin melko hiljainen.

Bathsheban jättikivi
Bathsheba

Muita ei niin turistisia käyntikohteita Barbadoksella ovat esimerkiksi Farley Hill-puisto, johon on kolmen euron pääsymaksu. Maksu sisältää yhden henkilöauton ja sen kyydissä olijat. Farley Hill on mukava varjoisa ja vilpoisa näköala- ja levähdyspaikka vaikkapa eväiden syöntiin. Tien toisella puolella on eläintensuojelualue, jossa voi käydä katsomassa muun muassa apinoita, iguaaneja, lintuja ja peuroja. Puistoon on 15 euron pääsymaksu.

Farley Hill-puisto on mukava käyntikohde.
Farley Hill-puiston näköalapaikalla

Farleyn Hillin lähettyvillä on Cherry Tree Hill-näköalapaikka, jonne on vapaa pääsy. Paikalle saapuu erityisesti iltapäivän tunteina turistibusseja, mutta aamuisin on rauhallisempaa. Morgan Lewis-tuulimylly on puolestaan vanha, edelleen toiminnassa oleva tuulimylly. Tuulimylly on lähellä Cherry Tree Hill-näköalapaikkaa. Pihaan pääsee ilmaiseksi, mutta myllyyn on pääsymaksu.

Cherry Tree Hill-näköalapaikalla
Morgan Lewis-tuulimylly

Barbadoksen pohjoisrannalla on komea ja tuulinen näköalapaikka Animal Flower Cave. Valtameren hurjat tyrskyt lyövät täällä voimakkaasti rosoisiin rantakallioihin. Jos haluaa mennä alas itse maksulliseen luolaan, saa siitä pulittaa noin 20 euroa. Alueella on myös ravintola sekä matkamuistomyymälöitä.

Animal Flower-luolan luona on näköalapaikkoja.
Animal Flower Cave
Näköalapaikalla

Hieman länteen Animal Flower Cave-näköalapaikalta on hiljainen Harrison’s Point-majakka. Täällä ei turistijoukkoihin törmää. Majakalta etelään päin siirryttäessä vastaan tulee sitten niitä kuuluisia rantoja, yksi toisensa perään. Tuntuu, että Barbadoksen koko länsirannikko on vuorattu valkohiekkaisilla rannoilla. Rannat levittäytyvät jopa pääkaupunki Bridgetownin edustalla.

Harrison’s Point-majakka

Suurin osa Barbadoksen hotelleista ja muista majapaikoista sijaitsee upeiden rantojen tuntumassa saaren länsi- ja eteläosissa. Kaakkoisosissa, jossa Atlantin mahtavat aallot lyövät rantaan, on eristäytynyt Crane Beach, josta löytyy rauhallisen oloinen hotelli. Ginger Bay on myös kiva paikka käydä haistelemassa raikkaita merituulia.

Crane Beach
Ginger Bay

Vietimme mukavat kahdeksan päivää Barbadoksella. Aika kului snorklaten, uiden sekä autolla saarta kiertäen. Saint Lucian lentokentällä tapaamamme mukavan suomalaisen pariskunnan kanssa tuli myös vietettyä aikaa. He kutsuivat meidät yksityiselle all inclusive-katamaraaniretkelle, tarjous, josta emme voineet kieltäytyä. Atlantin lempeiden aaltojen liplatellessa ympärillämme seilasimme rauhallista vauhtia pitkin Barbadoksen rantavesiä ja pulahdimme välillä mereen uimaan ja snorklaamaan. Saimme myös katsella yhtä reissumme upeimmista auringonlaskuista. Kylläpä meillä oli mukavat kahdeksan päivää Barbadoksella!

Katamaraaniretkellä
Seilasimme pitkin Barbadoksen kirkkaita rantavesiä.
Välillä piti käydä polskimassa lämpimässä meressä.
Karibian auringonlaskut ovat tyrmäävän upeita.
Tämä auringonlaskukuva on otettu rannalla.
Previous Post Next Post

5 Comments

 • Reply Lassi Pensikkala 11.2.2023 at 18:02

  Kiva ja elävä kertomus Barbadoksesta. Kiitos! Pitääkin laittaa matkalistaan.

  Terveisin Ecuadorista
  Lassi

  • Reply anu/pete 11.2.2023 at 21:46

   Kiitos, mukava kuulla! Hyvää Ecuadoria sinulle! 😊

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 11.2.2023 at 23:17

  Kuulostaa siltä, että hienoja rantoja tuolla tosiaan riittää. Hinnat kyllä kuulostavat järkyiltä. Osallistuitteko muuten jollekin snorklausretketkelle vai oliko kaikki saavutettavissa rannalta tms? Itse en ole snorklannut ikinä millään hylyllä. Miten syväillä tuo Brownes-rannan edustalla oleva hylky muuten oli?

 • Reply anu/pete 12.2.2023 at 00:45

  Suurimmaksi osaksi snorklasimme rannoilta käsin, Brownes Beachiltä pääasiassa. Myös katamaraaniretkellä snorklasimme parissa paikassa, mutta niihinkin kyllä olisi päässyt rannalta käsinkin. Brownes-rannan edustan hienoimman hylyn katto oli arviolta noin kahden metrin päässä pinnasta, pohja ehkä kymmenessä metrissä. Hienoja kyllä noi hylyt ja hyviä snorklauskohteita!

 • Reply Anneli 26.2.2023 at 11:30

  ❤️❤️❤️❤️

 • Leave a Reply