Suomen suurin matkablogiyhteisö

St. Lucia

Martiniquelta jatkoimme matkaa lautalla kohti St. Luciaa. Lautta eteni nopeasti ja matka kesti vain puolitoista tuntia. Saarten välillä saa varautua kovaan aallokkoon, ja keskikokoinen katamaraanimme keikkuikin merenkäynnissä välillä melkoisesti.

St. Lucia muistuttaa maisemiltaan Dominicaa, mutta turisteja on enemmän. Pääkaupunki Castriesin satamassa voi nähdä kaksikin Karibian risteilijää samaan aikaan. Lisäksi St. Lucialla on jonkin verran isoja hotelleja, lähinnä rantojen tuntumassa. Täällä ollaan kuitenkin vielä melko kaukana suosituimpien turistikohteiden ihmismääristä. Asukkaita saarella on vajaat 180 000. Saari ei ole kooltaan kovin suuri, ja liikenneruuhkiin saakin länsipuolella, erityisesti pääkaupungin alueella varautua. Itäpuoli on rauhallisempaa aluetta.

St. Lucian pääkaupungissa Castriesissa
Castries
Castries

Me majoituimme St. Lucialla  pääkaupungin ulkopuolelle rauhalliselle paikalle AirBnb-huoneistoon. Tämä huoneisto on paras AirBnb-majoitus, jossa olemme koskaan olleet. Paikka oli älyttömän siisti, ja huoneiston varustelutaso oli huippuluokkaa. Omistajapariskunta oli miettinyt valmiiksi lähes kaiken, mitä vieraat voivat majoittumisen aikana tarvita. Jääkaapissa oli meitä odottamassa neljä olutpulloa, muutama vesipullo ja viinipullo ja pöydällä pientä syötävää. Keittiön varustelutaso oli huippuluokkaa, samoin vessan. Varustelutaso ylitti hyödyllisyydellään mennen tullen viiden tähden hotellien vastaavan. Lisäksi kyyti satamasta majapaikkaan ja lähtöpäivänä majapaikasta lentokentälle kuuluivat hintaan. Kauppaan he veivät meidät myös ensimmäisenä aamuna veloituksetta. Lisäksi vuokrasimme heidän autonsa käyttöömme kolmeksi päiväksi hintaan 50€/päivä. Kaiken kaikkiaan mahtava kokemus, eli suosittelemme lämpimästi! Tässä linkki heidän AirBnb-sivuilleen: https://abnb.me/EvDAeQK5Owb

Tämän reissun toistaiseksi paras AirBnb-huoneisto löytyi St. Lucialta.
Paikka ulkoa. Kuvassa myös auto, jota omistajat vuokraavat.

St. Luciassa kulkee ilmeisesti jonkin verran paikallisbusseja, mutta paras tapa tutustua saareen on vuokrata auto. Tiet ovat vuoristoalueilla varsin hitaita ja mutkikkaita ja monin paikoin huonossa kunnossa menneiden sadekausien rankkasateiden vuoksi. Lisäksi liikenne on vasemmanpuoleista, mikä saattaa vaatia totuttelua. Sekaan kuitenkin mahtuu hyvin. Soufrièren pikkukaupungissa ja sen ympärillä sijaitsevien päänähtävyyksien paikkeilla liikenne sujuu kohtuullisen hyvin. Omalla autolla on kätevä siirtyä lyhyet matkat nähtävyydeltä toiselle.

Soufrièren kaunis pikkukaupunki Saint Lucian eteläosissa
Piton-vuoret kohoavat Soufrièren lähellä.

St. Lucian tunnuspiirteiset jylhät vuorenhuiput Pieni ja Suuri Piton kohoavat viehättävän Soufrièren eteläpuolella. Molemmille voi halutessaan kivuta, mutta Pienelle Pitonille nousemiseen vaaditaan opas. Me jätimme vaellukset tällä kertaa väliin ja tyydyimme ihastelemaan näitä mahtavia vuoria näköalapaikoilta käsin. Näköalapaikkoja on useita ja suurin osa on ilmaisia. Hienoimmat näkymät Piton-vuorille aukeavat kuitenkin Tet Paul-luontopolulta, jonne on 10 euron pääsymaksu. Opas kulkee mukana, vaikka reitti on lyhyt ja helpohko.

Pieni Piton Tet Paul-luontopolun näköalapaikalta kuvattuna.
Näköalapaikalla
Tet Paul-luontopolulla

Soufrièren lähettyviltä löytyy myös monia hienoja vesiputouksia. Yksi suosituimmista on kasvitieteellisen puutarhan Diamond eli Timanttiputous. Alue on rakennettu viihtyisäksi, ja puutarhassa on esillä saarelle tyypillisiä kasvilajeja. Toinen suosittu putous on Toraille-putous, jonne on kolmen euron pääsymaksu. Täällä voi halutessaan mennä suihkuun vesiputouksen alle. Uimapaikka voi välillä ruuhkautua pahoin, kun turistit rynnivät sankoin joukoin putouksen alle.

Timanttiputous
Toraille-putous

Kaunein, ja vieläpä täysin ilmainen putous on Safiiriputous. Oikeastaan putouksia on kaksi, mutta toinen on varsin pieni, joskin kaunis. Paikka löytyy Maps.me-sovelluksesta, mutta kylttejä ei ole. Tien vierestä lähtee portaat, jotka johtavat alas polulle. Polku laskeutuu alas putouksille, jonne on noin 10 minuutin kävelymatka. Meidän täällä käydessä ei paikalla ollut ketään muita.

Safiiriputoukset
Safiiriputoukset

Piton-putoukset ovat myös suositeltava käyntikohde. Nimen perusteella voisi olettaa, että nämä putoukset olisivat suuret ja mahtavat. Kyseessä on kuitenkin osittain ihmisen rakentama ulkokylpylä, jossa lämmintä vulkaanista vettä johdetaan altaisiin. Itse putous on hyvin pieni. Alue on kaunis, sillä se sijaitsee sademetsän keskellä. Turisteja on vähemmän kuin monissa muissa St. Lucian kohteissa. Pääsymaksu on 3 euroa.

Piton-putousten luonnonkylpylä sijaitsee keskellä sademetsää.
Piton-putousten lämpimiä altaita
Altaista lämpimin
Lämpimässä altaassa

Sulphur Springs (Rikkilähteet) on suosittu kylpypaikka, mutta siitä meillä ei ole kokemusta. Voisi kuvitella, että täällä kuitenkin on enemmän vierailijoita kuin Pitonin altailla. Pääsymaksu on kymmenisen euroa. Kolmas kylpypaikka on hiljainen New Jerusalem-kylpylä. Kävimme paikalla, mutta koska heillä ei mainoksesta huolimatta ole tarjolla kovin viileää allasta, ainoastaan lämpimiä, käännyimme ympäri. Näin lämpimässä ilmastossa ei vaan tee mieli kovin monessa lämpimässä/kuumassa altaassa päivän aikana lillua. New Jerusalem vaikutti kuitenkin ihan viihtyisältä kylpypaikalta.

New Jerusalem-kylpylän lähellä virtaava kirkasvetinen puro.

Soufrièren alueella on muutama kaunis ranta. Soufrière Beach, on kylän oma ranta. Hieman etelämpänä on Malgretouten ranta, sekin kaunis ja vaaleahko palmuranta. Emme uineet näillä rannoilla, mutta molemmat kyllä vaikuttivat hyviltä uimapaikoilta.

Soufrière-ranta
Malgretoute-ranta

Malgretoutesta etelään on Sugar Beach, rannoista ehkä kaunein, mutta myös suosituin. Suurin osa vierailijoista tulee tälle rannalle katamaraaneilla. Rannalle on rajattu pienin poijuin uima-alue sekä toinen alue snorklaamista varten. Korallia on jonkin verran, kaloja paljon ja vesi todella kirkasta, mielestämme siis oikein hyvä snorklauspaikka, ja vielä niin lähellä rantaa. Ranta on periaatteessa hotellin ranta, mutta sinne on silti vapaa pääsy. Myös parkkipaikka on ilmainen, tosin se voi iltapäivisin olla täynnä.

Sugar Beach

St. Lucian eteläosissa on maan kansainvälinen lentokenttä. Kenttä sijaitsee Vieux Fortin pikkukaupungin kupeessa. Kaupungin toisella puolella meren rannalla on näköalapaikka. Kukkulalla on myös majakka, joskaan ei kovin kaunis. Näköalapaikalle sekä majakalle pääsee ilmaiseksi.

Näköalapaikalla Vieux Fortin lähellä

Vaikka suurin osa St. Lucian nähtävyyksistä sijaitsee saaren eteläosissa, on pohjoispuolellakin jotain nähtävää. Itse Castriesissa ei tosin ole juuri muuta kuin paikallista menoa ja ruuhkia. Risteilijät pysähtyvät Castriesin satamassa, jonka viereen on rakennettu turistikaupoista ja -ravintoloista koostuva siisti alue. Täältä löytyymyös St. Lucia-kyltti. Paikallinen, saaren pienempi lentokenttä on Castriesin kupeessa. Tältä kentältä lähtevät lennot lähisaarille.

Castries

St. Lucian pohjoisosista löytyy myös rantoja. Noin kymmenen kilometriä Castriesista pohjoiseen on pikkuinen Troya-ranta. Rodney Bayn edustalla on puolestaan pidempi ja leveämpi Reduit-ranta. Pigeon Island-rannalla Gros Isletin kupeessa rantahotellien vieraat lekottelevat rantatuoleissa. Ihmisiä on tällä St. Lucian yhdellä kauneimmista rannoista hieman enemmän kuin muilla rannoilla.

Pieni hiljainen Troya-ranta
Reduit Beach
Pigeon Island Beach

Pigeon Islandin niemenkärjen loppuosa on maksullista aluetta. Sisäänpääsy on 10 euroa. Lyhyet vaelluspolut vievät ylös kukkuloille ja Rodneyn linnoitukselle. Näköalapaikoilta aukeavat upeat maisemat alas rannoille, läheisiin kyliin sekä Karibianmerelle. Maksullisella alueella on myös pari pientä hiljaista rantapoukamaa, joissa voi pulahtaa kirkkaaseen veteen näköalapaikoilta laskeutumisen jälkeen. Kohtuuhintaisesta rantaravintolasta voi ostaa juomia sekä lounasta. Kaiken kaikkiaan todella mukava paikka viettää päivää.

Pigeon Island
Pigeon Island
Rodney-linnoituksella Pigeon Islandilla
Näköalapaikalla. Rodneyn linnoitus näkyy myös kuvassa.

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 5.2.2023 at 09:43

  Nuo Piton-vuoret tosiaan tulevat St. Luciasta itselleni aina ensimmäisenä mieleen, ja eipä se ole kumma, kun ovat todella näyttäviä. Ja ovathan ne myös saaren tunnuspiirre, kuten totesitte. Mukavan vehreiltä maisemat muutenkin näyttävät ja mukavalta vaikuttavia käyntikohteita myös nuo vesiputoukset.

 • Reply anu/pete 5.2.2023 at 13:10

  Kiitos kommentista! St. Lucian maisemat todella ovat hienot, Piton-vuoret erityisesti. Vehreys tarkoittaa myös sadetta, eli siihen saa St. Lucialla varautua. Vaikka menossa oli kuivakausi, sateita tuli silti lähes päivittäin. 😊

 • Reply Eila / Metkaamatkustelua 5.2.2023 at 20:47

  St. Luicia oli mukava lomamatkakohde autonajotaidottomillekin senioreille. Taksilla pääsi tutustumaan saareen pääkaupungin Castriesin eteläpuolella sijaitsevan majoitusseutumme Margot Bayn ulkopuolelle. Meillä jäi jostain syystä käymättä lämpimissä ulkokylpylöissä, snorklailu lämpimissä vesissä riitti. Juttunne ja kuvanne toivat mukavasti mieleen oman lentoteitse tehdyn pienen saarihyppelyreissumme. https://metkaamatkustelua.blogspot.com/2016/03/saint-lucia-2016.html

  • Reply anu/pete 6.2.2023 at 01:56

   Kiitos kommentista! Kuulostaa mukavalta reissulta tuokin! 😊

  Leave a Reply