Ranskan Guadeloupe

Antigua ja Barbudan jälkeen vuorossa oli Guadeloupe. Olimme reissanneet Karibialla yli kuukauden, ja nyt etenisimme St. Kittsin ja Antigua ja Barbudan jälkeen useamman pykälän järjestyksessä etelään päin saarelta toiselle. Antigua ja Barbudan pääkaupungista St. John’sista pääsee ainakin Ranskaan ja Euroopan unioniin kuuluvalle Guadeloupen saarelle lentäen yhdellä välilaskulla. Ehkä hieman hassua lentää ensin niin sanotusti väärään suuntaan eli pohjoiseen St. Maartenille ja sitten toisella lennolla takaisin yli Antigua ja Barbudan Guadeloupelle. Pääsimme tosin vielä kerran St. Maartenin huikealle Maho Beachille, tällä kertaa lentokoneperspektiivistä käsin.

Guadeloupe on Ranskan merentakainen alue. Siihen kuuluu peräti seitsemän asuttua saarta. Grande-Terre ja Basse-Terre muodostavat yhdessä kaksoissaaren, joka käsittää suurimman osan Guadeloupen maapinta-alasta. Askkaita Guadeloupella on vajaat 400 000. Pääkaupunki on Basse-Terre.

Guadeloupen yleisilme on Ranskaan kuuluvana alueena siistimpi, kuin muut tähänastiset Karibian kohteemme. Hintataso ruuan ja majapaikkojen suhteen on silti kohtuullinen, ainakin jos sitä vertaa Britannian entisiin tai nykyisiin ylihinnoiteltuihin siirtomaihin. Siinä missä  Antigualla joutuu hyvätasoisesta huoneistosta pulittamaan noin satasen yöltä, saa Guadeloupella vastaavan noin 60 eurolla. Ruuan hinta vastaa Suomen hintoja, ja hyvän kuohuviinipullon saa kaupasta muutamalla eurolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Guadeloupella majoituimme ensin kolmeksi yöksi Le Gosierin kaupunkiin. Le Gosier oli hyvä valinta alkuun monestakin syystä. Kaupunki sijaitsee melko lähellä lentokenttää, ja sieltä löytyy sopivasti palveluita. Rantojakin on. Se on siis oiva paikka aloittaa tutustuminen Guadeloupeen. Lisäksi tapasimme Le Gosierissa useaan kertaan siellä asuvan suomalaisen Mirvan, joka antoi meille ison liudan hyviä vinkkejä saarella kiertelyyn. (Tässä linkki hänen blogiinsa:)

http://guadeloupeguide.com/

Ja onhan se muutenkin aina mukava tutustua uusiin ulkomailla asuviin suomalaisiin sekä tavata välillä suomalaisia täällä maailmalla.

Le Gosier

Le Gosierissa on viihtyisiä puistoja ja katuja. Datcha-rannan varrella on baareja ja ravintoloita, ja ranta onkin viihtyisä kokoontumispaikka. Datcha-rannalta voi uida Gosierin pienelle saarelle, jossa on kirkasta vettä, kaunis ranta sekä majakka. Myös rantabaari löytyy. Paikalliset viettävät saarella juhlia tai ihan vain viikonloppua. Uintimatka on 600m per suunta, ja poijut helpottavat menoa, luoden turvaa, jos väsymään sattuu. Myös muutaman euron hintainen venekyyti kaupungista saarella ja takaisin on mahdollista.

Datcha-ranta
Kuvassa näkyvälle Gosierin saarelle voi uida tai mennä veneellä.
Gosierin saarella

Grande-Terren ja Basse-Terren muodostama kaksoissaari on sen verran suuri, että autonvuokraus kannattaa. Me otimme auton allemme kolmeksi päiväksi, jonka aikana kiersimme päänähtävyydet. Autonvuokraus maksoi 140€/kolme päivää, sisältäen ovelle toimituksen sekä nolla-omavastuun. Bensaa paloi 52 euron edestä koko aikana. Ensimmäisen roadtrip-yömme nukuimme erään nuukan mummon talon huoneessa Grande-Terren itäosissa, toisen yön Basse-Terren länsirannikolla hyvin varustellussa pienessä huoneistossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Grande-Terren päänähtävyys on Pointe des Chateaux, saaren itäkärki, josta aukeavat hulppeat näkymät Atlantin valtamerelle sekä Grande-Terrelle. Nähtävyys on ilmainen. Parkkipaikalta on muutaman sadan metrin kävelymatka ylös ristikukkulalle, josta parhaat näkymät aukeavat.

Pointe des Chateaux
Pointe des Chateaux

Muita hyviä käyntikohteita Grande-Terren puolella ovat muun muassa toinen näköalapaikka La Grande Vigie sekä läheinen Laborde-ranta. Grande-Terreltä löytyy myös muita kivoja rantoja, kuten Douche tai Tarare, joka on naturistiranta.

Pointe de La Grande Vigie
Laborde-ranta
Tarara-ranta

Basse-Terren upein käyntikohde on Carbet-putoukset. Putouksia on yhteensä kolme. Putous 2 on suosituin, sillä sinne on helppo lyhyehkö kävelymatka parkkipaikalta. Putous 1:lle vaellus on hieman haastavampi, ja kestää reilun tunnin suuntaansa. Osa matkasta on helppokulkuista, mutta osa on kivikkoista ja mutaista, osin jyrkkäpiirteistä polkua. Vaellus kuitenkin kannattaa, sillä ykkösputous on todella hieno. Kolmosputouksella emme käyneet. Putouksille on reilun viiden euron suuruinen pääsymaksu.

Osa Carbet-putousten vaelluksesta on helppokulkuista. Reitti kakkosputoukselle on kokonaan tämäntapaista.
Carbet-putous 2
Carbet putous 1
Carbet putous 1

Vaelluksen jälkeen kannattaa suunnata läheiselle joelle, sillä sieltä löytyy paikka, jossa pääsee kylpemään vuoroin lämpimään, vuoroin viileään veteen. Tien laidassa noin puolen kilometrin päässä vaelluksen lähtöpaikalta näkyy tien laidassa pysähtyneitä autoja. Tien oikealla puolella putouksilta päin tultaessa on polku, joka johtaa metsään, mutta mitään kylttejä ei näy. Pian edessä on aita, jossa alueelle meneminen kielletään. Aidan voi kuitenkin kiertää tai kiivetä sen yli, ja matka jatkuu. Alue vaikuttaa ihan turvalliselta ja siellä käy ihmisiä päivittäin, mutta ruuhkia ei ole. Pienen patikoinnin jälkeen saavutaan joen kohtaan, jossa ovat lähekkäin pienet lämmin- ja kylmäaltaat. Vaelluksen jälkeen mikään ei ole parempaa, kuin vaihtokylvyt sademetsän keskellä.

Lämmin allas
Viileä allas

Basse-Terrellä on paljon muitakin vesiputouksia. Acomat ja Écrevisses ovat suositeltavia käyntikohteita. Molemmat ovat kauniita, pienempiä putouksia. Écrevisses-putoukselle on helppo kävely parkkipaikalta. Acomat-putoukselle joutuu puolestaan rämpimään hiukan vaikeakulkuista ja jyrkkää polkua, mutta vaellus ei ole pitkä.

Écrevisses
Acomat

Basse-Terren puolelta löytyy muitakin mielenkiintoisia käyntikohteita. Yksi sellainen on Bouillanten kuuma ranta. Täällä 42-asteista vulkaanista vettä johdetaan suoraan mereen, jonka rantavedessä pääsee pulikoimaan varsin kuumassa kylvyssä. Toki kuuma vesi sekoittuu meriveteen, ja viilenee mukavasti kauemmaksi siirryttäessä. Rannalla on myös kohtuuhintainen baari. Itse ranta on ilmainen.

Bouillanten kuuma ranta

Malenduren tummahiekkaiselta rannalta voi puolestaan pulahtaa mereen snorklaamaan. Malenduressa on erittäin hyvät mahdollisuudet nähdä merikilpikonnia. Olimme jo tällä reissulla nähneet kilppareita useissa paikoissa, mutta vielä kaivoimme snorklausvehkeet esiin ja suuntasimme mereen kilpikonnia bongailemaan. Rantavesissä näkyi myös suuria meritähtiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Malenduren ranta
Kilpikonnat tulevat ruokailemaan Malendureen.
Täällä näkee myös isoja meritähtiä.

Basse-Terrellä sijaitsee myös yksi Guadeloupen kauneimmista rannoista, Perle. Perle on saaren pohjoisosan upea kirkasvetinen palmuranta. Ranta on huomattavasti rauhallisempi kuin esimerkiksi Malenduren ranta. Uiminen täällä kannattaa siis.

Upea Perle-ranta

Pienen roadtripin jälkeen oli aika palata takaisin Le Gosieriin vielä pariksi yöksi ennen matkan jatkumista kohti seuraavaa kohdetta. Auton palautus sujui yhtä helposti kuin sen hakukin. Vielä ehdimme käydä piipahtamassa Pointe-à-Pitren keskustassa, jonka kupeessa Karibianristeilijätkin pysähtyvät. Leipomo-kahvilassa piti tietysti vielä käydä maistelemassa ranskalaisia herkkuja. Viikko Guadeloupella oli vierähtänyt, ja oli aika suunnata kohti uutta maata.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 21.1.2023 at 17:14

  Olisi kiinnostavaa lukea tarkemmin vinkkejä, miten liikkuminen saarten välillä on, tai ei ole mahdollista. Joskus noita on tullut tutkailua, mutta varsin hankalilta vaikuttavat. Komean näköisiä nuo patikointireiteillä olevat vesiputoukset.

  • Reply anu/pete 21.1.2023 at 18:54

   Täytyy myöntää, että meitäkin etukäteen hieman pelotti, että miten tämä saarihyppely onnistuu, kun niin monelle saarelle pitää päästä! Yllättävän hyvin täällä kuitenkin pääsee saarten välejä lentämään. Laivareittejä ei enää ole kuin Guadeloupe-Dominica-Martinique-St. Lucia. Yhtiö on L’Express ja lippujen varaaminen onnistuu helposti netissä. Jopa ABC-saarten välit pitää tällä hetkellä lentää. St. Maartenilta pääsee lautalla lähisaarille, ja toisaalta lentämällä moneen eri paikkaan.
   Me tosiaan kävimme Trinidad ja Tobagossa jo aiemmin tällä reissulla, mutta sieltä pääsee myös lentämään moneen eri paikkaan. Vaatii vähän enemmän suunnittelua, mutta hyvät yhteydet täällä kyllä on.

  Leave a Reply