Joulu St. Kitts ja Nevisillä

Pieni Karibian saarivaltio St. Kitts ja Nevis valikoitui vuoden 2022 joulunviettopaikaksemme. Emme olleet tätä varsinaisesti suunnitelleet, vaan pitkällä Etelä-Amerikan ja Karibian reissulla reittimme vain osui sinne jouluksi. St. Maartenin verrattomalta Mahon rannalta lensimme seuraavaksi Basseterreen, St. Kitts ja Nevisin pääkaupunkiin.

St. Kitts ja Nevis koostuu kahdesta pääsaaresta, St. Kittsistä sekä Nevisistä. Asukkaita maassa on yhteensä vain noin 53 000, joista 40 000 asuu Saint Kittsillä. Pääkaupunki on Basseterre, jossa asukkaita on 14 000. Karibianristeilijät saapuvat aamuisin Basseterren satamaan, josta turistit viedään pikkubusseilla rannoille, saarikierroksille tai muille retkille. Naapurisaari Nevis on puolen tunnin venematkan päässä. Sieltä löytyy lisää rauhallisia rantoja. Edestakainen venematka maksaa 25€. Vuoroja on useita päivässä, ja lippu ostetaan käteisellä satamassa lipunmyyntipisteestä.

St. Kittsin pääkaupunki on Basseterre.

Vietimme St. Kitts ja Nevisillä yhteensä kuusi päivää. Olimme suunnitelleet majapaikat niin, että ensimmäiset kaksi yötä olimme Airbnb-huoneistossa, jonka keittiössä saatoimme valmistaa aatonaattoiltana joulupuuron. Täytyy sanoa, että hieman hikistä puuhaa tuo lämpimän riisipuuron syöminen näillä leveysasteilla on. Keitimme ison annoksen puuroa, ja söimme koko kattilallisen viimeistä murua myöten ennen lähtöä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Joulupuuro on valmiina.

Aattona toisten joulupuuroannosten jälkeen siirryimme sitten kahdeksi yöksi hieman tasokkaampaan majapaikkaan, Sugar Bay Club-hotelliin. Hotellin viihtyisällä uima-altaalla oli mukava rentoutua palmujen alla joululauluja kuunnellen, jouluolutta siemaillen ja kaupasta löytämiämme ruotsalaisia piparkakkuja napostellen. Aivan hotellin vierestä löytyi pieni mutta hyvin varusteltu kauppa sekä ravintoloita, joista osa oli joulupäivänä auki. Itse hotelli oli joulun aikaan melko hiljainen, ja altaalla oli lisäksemme aina vain korkeintaan muutama muu ihminen.

Sugar Bay Club-hotelli

Tapaninpäivänä vaihdoimme taas majapaikkaa hieman vaatimattomampaan Bird Rock Beach-hotelliin, joka sekin merinäköaloineen ja uima-altaineen oli ihan kelpo yöpymispaikka. Hotellin  vieressä on avomereen aidattu delfinaario, jossa käy turisteja Karibianristeilijöiltä. Delfinaarion vieressä voi rantakiviltä pulahtaa kirkkaaseen mereen. Lähettyvillä on myös pieni uimaranta, mutta se ei ole kovinkaan viihtyisä.

Bird Rock Beach-hotelli
Näkymä merelle ja Basseterreen

St. Kitts ja Nevisillä on tunnetusti avuliaat ja ystävälliset ihmiset. Tämän huomasimme itsekin useita kertoja, kun apua tarvitsimme. Ensimmäisen majapaikan ollessa erittäin haasteellista löytää, saimme eräältä taksikuskilta ilmaisen kyydin bussipysäkiltä (jonne olimme rinkkojen kanssa lentokentältä kävelleet) huoneistolle. Sekä Saint Kittsin että Nevisin puolella pääsimme melko nopeasti paikallisten kyytiin liftatessamme tien laidassa. Liftaaminen onkin varsin kätevä tapa edetä maassa, jossa taksien hinnat ovat vähintään Suomen taksien hinnoissa. Lyhyellä lomareissulla voi tosin kulkea suosiolla vaikka takseilla, mutta pitkällä budjettimatkalla sitä pyrkii kyllä säästämään kaikessa mahdollisessa, jolloin takseillakaan ei mielellään ainakaan Karibialla ajele.

Majapaikoissa hengailun lisäksi kävimme tutustumassa St. Kittsin rantaelämään. Anguillan upeiden rantojen jälkeen näistä rannoista jäi hiukan vaisu olo, vaikka ihan kelpo rantoja tästäkin maasta löytyy. Saaren eteläosissa on pitkä Cockleshell-ranta, jolta löytyy myös muutama kohtuuhintainen rantabaari. Tämä ranta on Karibianmeren rannalla, kun taas läheinen Turtle Beach on Atlantin valtameren rannalla. Turtle Beach ei tosin sovi uimiseen, sillä aallokko on kovaa ja ranta varsin roskainen. Näiden kahden rannan välissä olevan niemimaan kärjessä kohtaavat mahtava Atlantin valtameri ja lempeä Karibianmeri. Näköalapaikalta avautuva maisema on mielestämme maan hienoin kohta, ainakin niistä paikoista, joissa me kävimme.

Turtle Beach Atlantin valtameren puolella
Sama ranta toisesta kuvakulmasta
Cockleshell Beach Karibianmeren puolella
Vasemmalla puolella näkyy Atlantin valtameri, oikealla Karibianmeri. Kuva on otettu St. Kittsin eteläosissa, Nevis näkyy taustalla.

Nevisin saarella piipahdimme viimeisenä päivänä ennen seuraavan päivän lentoa uuteen maahan. Joulunajan takia veneitä kulki hieman harvemmin, mutta pääsimme silti mukavasti aamupäivän puolella Nevisille ja hyvissä ajoin ennen pimeän tuloa takaisin St. Kittsille. Nevisin pieni pääkaupunki Charlestown vaikutti hiljaiselta, ja suuntasimme lähes suorinta tietä kohti Pinney’s Beachiä. Matkalla kävimme Alexander Hamiltonin, Nevisillä vuonna 1757 syntyneen yhdysvaltalaisen lakimiehen, upseerin ja Yhdysvaltojen ensimmäisen valtiovarainministerin museolla. Paikalla näytti olevan muitakin turisteja, mutta ei mitään varsinaista ruuhkaa. Museon jälkeen saimme kyydin parilta ystävälliseltä paikalliselta, jotka heittivät meidät rannalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Teimme päiväretken naapurisaari Nevisille.
Astelimme tätä rantakatua pitkin kohti uimarantoja.
Alexander Hamiltonin museo
Pääosan ajasta Nevisillä vietimme rannalla.
Nevisin huippu

Pinney’s Beach on Nevisin länsirannikon pitkä hiekkaranta, joka on jaettu useampaan osaa. Osassa rantaa on hotelleja. Rannalle on kuitenkin vapaa pääsy. Aurinkotuoleja voi maksua vastaan kuka tahansa vuokrata. Osa rannasta on melko autiota ja vartioimatonta, osan reunalle on noussut pieniä rantabaareja. Vesi on kohtalaisen kirkasta ja ihanan lämmintä. Nautimme tälläkin kertaa oikein kovasti Karibianmeren mukavista aalloista. Rannalta suuntasimme sitten takaisin satamaan. Tällä kertaa saimme ilmaisen kyydin taksikuskilta, joka heitti meidät mielellään satamaan, vaikka emme silloin edes liftanneet. St. Kitts ja Nevisistä jäivät kyllä vuoden 2022 joulumuistojen lisäksi päällimmäisenä mieleen nämä mukavat paikalliset, joiden kyytiin pääsimme.

Pinney’s Beach, Nevis
St. Kitts
Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 10.1.2023 at 08:33

  Kiinnostavaa lukea näitä juttuja Karibialta, kun mitä ilmeisimmin kierrättä useampia paikkoja. Lopuksi olisi hauska kuulla näiden osalta jonkinlainen yhteenveto, että mitkä näistä osoittautuivat suosikeiksinne ja miksi. Ja ehkä toisinkin päin, että mitkä olivat niitä vähiten kiinnostavia paikkoja.

  • Reply anu/pete 11.1.2023 at 01:31

   Mukava kuulla! Kyllä, tarkoitus on kiertää lähes koko Karibia, josta osa on jo aiemmin nähty, mutta suurin osa siis tällä reissulla 😊 Katsotaan, jos jonkinlaista koostetta näistä reissun jälkeen saataisiin aikaiseksi… 😊

 • Reply Elisa 11.1.2023 at 15:41

  Upeat kuvat, upea kohde!
  Ainakin kuvista päätellen näyttää todella siistiltä myös (paitsi tuo yksi kuva missä näkyy roskia). En sitten tiedä miten todellisuudessa.

  • Reply anu/pete 11.1.2023 at 16:07

   Kiitos! St. Kitts on ihan perussiistiä Karibiaa. Tuo nyt oli yksi muutamista roskaisista kohdista siellä.

  Leave a Reply