ABC-saarten Curaçao

Kolmesta ABC-saaresta viimeisenä vierailimme Curaçaolla. Nämä Alankomaiden merentakaiset alueet kuuluvat Alankomaiden Karibiaan. Saarten välillä ei liikennöi tällä hetkellä laivoja, joten ainoa keino matkustaa saarelta toiselle on lentäen. Lentoja on useita päivässä, ne kestävät reitistä riippuen 25-45 minuuttia. Me lensimme Arubalta Bonairelle ja sitten Bonairelta Curaçaolle, eli järjestys oli A, B, C.

Curaçaosta tulee ensimmäisenä mieleen turkoosinvärinen makea Curaçao-likööri. Saaren rantavedet näyttävät juuri samanvärisiltä kuin tuo kuuluisa likööri. Voisikin kuvitella, että Curaçao on paratiisirantojen luvattu saari. Näin ei kuitenkaan ole. Merivesi on ihanan kirkasta ja turkoosia, mutta itse rannat ovat melko vaatimattomia Karibian  mittapuulla mitattuina. Uiminen onnistuu kuitenkin hyvin ja vesi on lämmintä. Snorklaajille ja sukeltajille on vedenalaista ihasteltavaa eri puolilla saarta.

Curaçaon pääkaupunki on Willemstad. Willemstad on ABC-saarten pääkaupungeista selvästi hienoin. Sen keskustassa on lukuisia viehättäviä ja värikkäitä hollantilaisia siirtomaa-aikaisia rakennuksia. Monet matkailijat majoittuvat ainakin osaksi aikaa Willemstadiin, mutta kaupungissa voi käydä myös päiväseltään. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Willemstad

Kelluva silta on keskustassa sijaitseva hauska rakennelma. Sillan päällä voi seisoskella, kun se avataan kanavan läpi kulkevan veneen tieltä. Silta ei nouse ylös, vaan se avautuu sivuttaissuunnassa.

Willemstadin kelluva silta

Curaçaolla kannattaa muiden ABC-saarten tavoin vuokrata auto ja tutustua saareen ainakin parin päivän ajan. Siinä ajassa ehtii tärkeimmät paikat kiertää mainiosti. Snorklauksen ystäville on tarjolla useita hyviä paikkoja tutustua Curaçaon vedenalaiseen elämään, ja uimassa voi pulahtaa useissa eri paikoissa. Jonkinlaiset uimatossut on hyvä olla mukana, sillä osa rannoista on kivikkoisia.

Saaren pohjoisosassa on suosittu snorklauspaikka Turtle Beach. Nimensä mukaisesti täällä näkee merikilpikonnia. Ne tulevat laiturin luo runsaslukuisina, ruokinnan ansiosta tosin. Turtle Beachin ranta syvenee tasaisesti ja paikka on helppo aloittelevallekin snorklaajalle.

Turtle Beach
Turtle Beachin kilpikonnat tulevat lähelle.

Turtle Beachin pohjoispuolella on toinen snorklauspaikka, Kalki Beach. Tämä paikka soveltuu ehkä paremmin sukeltajille, sillä ranta syvenee nopeammin ja riutta on nähtävillä paremmin sukeltajan kuin snorklaajan näkökulmasta. Värikkäitä kaloja voi täällä kuitenkin snorklatenkin nähdä.

Kalki Beach

Kolmas hyvä Curaçaon pohjoisosan snorklauspaikka on Playa Lagun. Ranta on kaunis pieni poukama, ja se soveltuu myös uimiseen. Kallioreunaisilla rannoilla on koralliriuttaa ja kaloja. Merikilpikonnat tulevat puolestaan lähelle matalaa hiekkarantaa. aivan rantamatalikkoon, joten tämäkin paikka on hyvä niiden bongaamiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Playa Lagun

Curaçaon eteläosissa on hieno ja erikoinen Tugboat, joka lienee saaren tunnetuin snorklauspaikka. Paikka ei äkkiseltään näytä oikein hyvältä paikalta edes uida, sillä se sijaitsee käytännössä teollisuusalueella. Vesi on kuitenkin kirkasta ja värikkäitä koralleja ja kaloja on paljon. Kaikkein hienoin vedenalainen yksityiskohta on kuitenkin itse Tugboat, vanha hinaajan hylky. Aavemaisen hylyn ympärillä voi nähdä suuria värikkäitä kalaparvia.

Tugboat-snorklauspaikalla


Hieman Tugboatista etelään on Director’s Bay-niminen snorklauspaikka. Ranta syvenee melko nopeasti, ja on myös sukeltajien suosiossa. Kaloja ja korallia on jonkin verran. Itse ranta on pieni rauhallinen soraranta.

Director’s Bay

Suurin osa Curaçaon rannoista on ilmaisia, mutta joillekin rannoille on pääsymaksu. Porto Marien pienelle sievälle vaaleahiekkaiselle rannalle on kolmen dollarin pääsymaksu. Meidän sinne mennessämme rahastaja taisi kuitenkin olla tauolla, sillä pääsimme käymään rannalla ilmaiseksi. Toinen maksullinen ranta on niin ikään vaaleahiekkainen ja kaunis Blue Bay Beach, jolle on 12 dollarin pääsymaksu.

Porto Marie Beach
Blue Bay Beach

Lentokentältä hieman luoteeseen päin on laguuni Sint Marie, jossa elelee flamingoja. Bonairella flamingojen lähelle ei saanut mennä, mutta Curaçaolla ei vastaavia kieltoja ole. Käytännössä flamingoja katsellaan laguunin rannoilta sekä pienestä lintutornista käsin.

Curaçaon suolalaguuneissa elää flamingoja.

Lopuksi vielä tärpit Curaçaolle:

 • Vuokraa auto ja kierrä saarta parin päivän ajan.
 • Snorklaa Curaçaon kirkkaissa rantavesissä.
 • Tutustu Willemstadin keskustaan.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 30.12.2022 at 23:17

  Ei näytä hullummalta tämäkään saari, ja kuulostaa siltä, että monenlaista snorklausta on tarjolla. Mikä noista kolmesta saaresta muuten vaikutti snorklauksen näkökulmasta kaikkein mieluisimmalta?

  • Reply anu/pete 1.1.2023 at 03:12

   Meidän kokemusten perusteella ehkä Bonaire oli hienoin, siellä ainakin oli hienoimmat riutat. Curaçaolla oli se Tugboat hienoin yksittäinen paikka ja tosiaan ne pari paikkaa, jossa näki helposti kilppareita.

  Leave a Reply