Alankomaiden Karibian Bonaire

ABC-saarten rauhallisin saari on Bonaire. Bonairella asuu vain reilut 20 000 asukasta. Pääkaupunki on Kralendijk. Karibian-risteilijät pysähtyvät pääkaupunkiin, ja vieraat voivat päivävierailun aikana tehdä vaikkapa saarikierroksen. Osa turisteista, kuten mekin, saapuu Bonairelle lentäen. Monet tulevat tänne sukeltamaan, sillä saarta ympäröi yksi maailman parhaiten säilynestä koralliriutoista. Myös snorklaaminen sekä purje- ja leijalautailu ovat suosittua ajanvietettä Bonairella.

Bonaire ilmasta katsottuna
Karibian-risteilijät pysähtyvät Bonairella.
Bonairella on leijalautailuun sopivat tuulet.

Pääkaupunki Kralendijk on hyvä paikka majoittua Bonairella. Kralendijkistä löytyy eniten palveluita. Auto kannattaa vuokrata ainakin pariksi päiväksi. Tässä ajassa ehtii kiertää tärkeimmät nähtävyydet ja tutustua myös Bonairen rantoihin. Tiet ovat saarella hiukan huonommassa kunnossa kuin esimerkiksi Aruballa. Ne ovat monin paikoin kapeita. Sateiden jälkeen tiet tulvivat ja mutavesi roiskuu. Saaren pohjoisosan Washington Slagbaain kansallispuistoon ei ole asiaa ilman nelivetoautoa, mutta muuten joka paikkaan pääsee kyllä ajelemaan normaalilla autolla.

Kralendijkin keskustaa


Bonairen saarikierros kannattaa jakaa kahteen osaan. Vaikka saari ei ole iso, on käyntikohteita malko paljon. Jos yrittää ehtiä käydä kaikissa paikoissa yhden päivän aikana, voi tulla turhan kiire. Luontevinta on kiertää ensimmäisenä päivänä saaren eteläosan ympäri ja toisena päivänä pohjoisosan ympäri, tai päinvastoin. Mukaan kannatta ottaa ainakin pyyhe ja snorklausvarusteet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Vuokra-auto on hyvä menopeli Bonairella.

Bonairen eteläosassa on suuri suolatasanko, laguuni, jossa suolaa erotetaan merivedestä. Salt Pier, laguunin laidalla oleva laituri ja sen ympäristö, on hyvä snorklauspaikka, jossa voi nähdä paljon värikkäitä kaloja sekä merikilpikonnia. Laiturissa on kiinni suolankuljetin, jonka kautta suolatasangon suola siirretään laivoihin. Kun laiva on kiinni laiturissa, sen välittömässä läheisyydessä snorklaaminen on kielletty.

Suolatasanko ja suolapyramideja
Laiva lähdössä suolalastin kanssa Bonairen suolalaiturista
Bonairen vedenalaista elämää

Suolatasangolla elelee myös flamingoja. Kun Aruballa flamingojen näkemisestä pitää maksaa $125, täällä niitä saa katsella ilmaiseksi. Itse suolatasangolla flamingoja saattaa joutua ihastelemaan pitkänkin välimatkan päästä, mutta hieman idempänä, lentokentän ja Lac-nimisen paikkakunnan välissä olevalla pienemmällä laguunilla niitä näkee hyvällä tuurilla melko läheltäkin. Flamingot ovat Bonairella hyvin suojeltuja, ja niiden suosimien paikkojen läheisyydessä näkeekin maassa keltaiseksi maalattuja kiviä, joissa kielletään laguuneille ja flamingojen lähelle meno.

Bonairella voi nähdä paljon flamingoja.

Lacissa on mangrovealue, jossa voi snorklata. Alueella järjestetään myös kajakkiretkiä. Erikoisia ovat alueen valtavat siipikotilovuoret, joita on useita Lacin rannoilla.

Siipikotilovuoria

Lentokentän lähettyvillä on pari hyvää uimarantaa. Aruban rannoille nämä eivät pärjää, mutta vesi on erittäin kirkasta. Te Amo on pieni sievä hiekkaranta. Rannan vieressä on kaksikerroksisesta bussista tehty ravintola. Bachelor’s Beach on puolestaan kallioranta, jossa uimaan laskeudutaan alas hiekkapohjaiselle rannalle rappusia pitkin.

Te Amo-ranta
Bachelor’s Beach

Sorobon Beach on toisella puolella saarta oleva hiekkaranta. Sorobon on rakennettu täyteen rantabaareja. Jos haluaa viettää rentoa päivää rantatuolissa maaten drinkkejä siemaillen, on tämä oikea paikka. Vesi on täälläkin todella kirkasta, ja veteen merkatut uima-alueet houkuttelevat luokseen uimaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Sorobon Beach


Saaren pohjoisosissa on myös paljon nähtävää koko päiväksi. Goto on pieni suolajärvi, jonka vesissä asustelee flamingoja. Täälläkin niitä voi hyvällä tuurilla nähdä melko läheltä. Näköalapaikalla kannattaa käydä ihastelemassa järven maisemia. 

Goto-järvi
Goto-järvellä elää flamingoja.

Rinconin kylässä voi tutustua alueen historiaan sekä käydä lounaalla paikallista perinneruokaa tarjoavassa Posada Para Mira-ravintolassa. Ravintola on auki maanantaisin, keskiviikkoisin sekä perjantaista sunnuntaihin. Ruuan saamisessa voi kestää, sillä paikka on erittäin suosittu. Ruualle iso suositus.

Posada Para Mira tarjoaa herkullista perinneruokaa.

Bonairen pohjoispuolen snorklauspaikoista mainittakoon kaksi, Karpata ja 1000 Steps. Karpatan riutta on syvyydeltään juuri sopiva snorklaamiseen, ja koralleja ja kaloja näkee varsin mukavasti, hyvällä tuurilla myös merikilpikonnia ja rauskuja. 1000 Steps on myös suosittu snorklauspaikka. Kilpikonnat tulevat ruokailemaan paikan rantavesiin melko myöhään, joten paras aika suunnata sinne on noin 4-5 aikaan iltapäivällä.

100 Steps-snorklauspaikka
1000 Steps
Karpata-snorklauspaikka


Bonairen kuuluisimmat eläimet ovat ilman muuta flamingot. Saaren kansainvälinen lentokenttä, Flamingo Airport, on nimetty niiden mukaan. Bonairella näkee myös todella paljon liskoja, ja autolla ajaessa saakin varoa, ettei aja niiden päälle. Myös komeita iguaaneja voi siellä täällä bongata. 

Bonairen flamingoja
Iguaani

Bonairella elelee myös villejä aaseja. Niitä näkee laiduntavan siellä täällä ympäri saarta. Monet aasit tulevat auton luo ja syövät kädestä leipää, pähkinöitä, omenaa ja ehkäpä jotain muutakin, mitä niille nyt keksii antaa. Aasit ovat varsin hauska näky. Välillä voi tuntua siltä, että jotkin niistä ovat jopa liiankin tuttavallisia ja rohkeita, ja niitä saa suorastaan hätyytellä pois.

Bonairella elelee villejä aaseja.
Aasit tulevat rohkeasti hakemaan ruokaa.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 30.12.2022 at 23:03

    On kyllä taas upean värikkäitä taloja, kuten Karibialla tapaa olla. Myös nuo eläinjutut kuulostavat todella hienoilta, niin karibianflamingot kuin liemikilpikonnatkin(?). Ylipäätään Bonaire vaikuttaisi tämän perusteella varsin miellyttävältä kohteelta.

    • Reply anu/pete 1.1.2023 at 03:10

      Bonaire oli kyllä kiva, mutta tosiaan tiet lainehtivat ja rapa roiskui. 😊 Joo, liemikilpikonnia taisivat olla.

    Leave a Reply