Aruba – One Happy Island

Alankomaiden Karibiaan kuuluva Aruba on yksi kolmesta niin sanotusta ABC-saaresta. Tämä Venezuelan pohjoispuolella kimalteleva  saari on mitä mainioin lomanviettopaikka rauhallisesta ja rennosta ilmapiiristä nauttivalle matkailijalle. Saaren miinuspuolia ovat korkea hintataso ja suurten hotelliketjujen ja Karibianristeilijöiden tuomat matkailijajoukot. Lähes kaikki muu onkin sitten plusssa, joten Aruballa voi viettää ihanan rentouttavan loman. Saari on siisti ja turvallinen, ja sieltä löytyy paljon myös rauhallisiakin kolkkia. Vaaleahiekkaiset rannat ja turkoosi meri houkuttelevat luokseen. Kalliiden hotellien rinnalla on tarjolla myös hiukan huokeampia majoitusvaihtoehtoja.

.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pääkaupunki Oranjestad on hyvä paikka majoittua, ainakin jos haluaa palveluiden ääreen. Kaupungista löytyy paljon kauppoja ja ravintoloita. Yksi hyvä majoitusvaihtoehto on hotelli Kamerlingh Villa. Hotellilta on jonkin verran kävelymatkaa keskustaan, mutta sen hyviä puolia ovat siisteys, rauhallisuus, edullisuus, hyvin varustellut huoneet sekä hieno uima-allasalue. Autonvuokraus on Aruballa muutenkin suositeltavaa, ja hotellilta pääsee helposti liikkumaan paikasta toiseen omalla autolla. 

 

Hotelli Kamerlingh Villa

 

Oranjestadin keskustaa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 


Aruba tunnetaan ennen kaikkea hienoista rannoista. Eagle Beach ja Palm Beach ovat Oranjestadin pohjoispuolella olevia suosittuja, pitkiä suurten hotellien reunustamia rantoja. Eagle Beachin pohjoispäässä on erikoinen valokuvauspaikka. Kaksi divi divi -puuta kököttää hauskasti keskellä hiekkaa. Auringonlasku näkyy myös kauniisti näiltä rannoilta.

Palm Beach

 

Eagle Beach

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eagle Beach

 

Divi divi -puu Eagle Beachillä

 

Saaren eteläpuolella on pienempi, kaunis Baby Beach. Tällä rannalla vesi on erittäin kirkasta ja aallot olemattomia. Ranta on hyvin suosittu. Viereinen, yhtä kirkasvetinen Rodger’s Beach on puolestaan hyvin hiljainen. Läheisen öljynjalostamon piiput hieman laimentavat maisemaa, mutta toisaalta on ihmeellistä, että näin lähellä teollisuusaluetta on niin upea ranta.

Baby Beach

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Rodger’s Beach

 

Lähellä saaren pohjoiskärkeä on pieni kaunis Arashi Beach. Rannalla vuokrataan aurinkotuoleja ja sieltä löytyy wc- ja suihkutilat. Päivämaksu näille palveluille on $35/kaksi henkilöä. Tälle, kuten kaikille muillekin Aruban rannoille on vapaa pääsy, eli merestä pääsee nauttimaan ihan ilmaiseksikin. Myös rantojen parkkipaikat ovat ilmaisia, ja tilaa yleensä on.

Arashi Beach

 

Aruba on myös hyvä snorklauskohde, sillä vesi on kirkasta. Koralleja ei tosin kovinkaan paljon ole, ja osa koralleista on kuollut. Erilaisia kalalajeja voi paikasta riippuen kuitenkin nähdä ihan mukavasti.

Mangel Halton rannalla on kirkkaat vedet, jotka soveltuvat hyvin snorklaamiseen. Mereen laskeudutaan rappusia pitkin, ja myös läheinen mangrovematalikko on snorklaajien suosiossa. Saaren pohjoisosien Malmok Beachillä voi myös snorklata suoraan rannalta. Malmok Beachin eteläpuolella on laivahylky, jonne on matalien rantavesien ansiosta helppo suunnata suoraan rannalta tien vierestä. Uimatossut ovat tarpeen. Laivahylky on helppo huomata, sillä osa siitä töröttää vedenpinnan yläpuolella.

Mangel Halton ranta

 

Malmok Beach

 

Laivahylyllä Malmok Beachin eteläpuolella

 

Laivahylyn vedenalaista elämää

 

Uimisen ja snorklaamisen lisäksi Aruballa kannattaa suunnata myös saaren itäpuolelle maisemakierrokselle. Itäpuolen rannoilla on melko kova merenkäynti, joten uimiseen ne eivät sovellu. Pohjoisosan California-majakka on hyvä pysähdyspaikka. Siitä eteenpäin saakin sitten ajella hiekkateitä pitkin aina Arikokin kansallispuistoon asti. Matkalla voi pysähtyä Bushiribanan kultakaivoksen raunioilla. Osa hiekkateistä on siinä kunnossa, että nelivetoauto on viisain valinta.

California-majakka Aruban pohjoisosassa

 

Aruban itärannikolla on Bushiribanan kultakaivoksen rauniot.

 

Aruban itärannikko on länsipuolta aallokkoisempi.

 

Merenrannan muodostelma, kalliosilta

 

Toinen vaihtoehto on suunnata Arikokin kansallispuistoon saaren eteläkärjestä päin. Tiet ovat tällä suunnalla hieman paremmat. Joka tapauksessa kansallispuiston maisemia ei kannata jättää väliin. Puistoon on 11 dollarin sisäänpääsymaksu. Aruballe tyypilliset kaktusten koristamat matalat kukkulat ovat kauneimmillaan juuri Arikokissa. Puiston alueella voi myös pistäytyä kahdessa luolassa, Fontein- sekä Guadirikiri-luolissa.

Arikokin kansallispuistossa

 

.

Guadirikiri-luola

 

Fontein-luola

 

Arikokin kansallispuistossa

 

Aruballa voi viettää rennon ja huolettoman loman merestä, rannoista, auringosta ja autolla kurvailusta nauttien. Välimatkat ovat lyhyitä, ja tuntuukin, ettei Aruballa ole kiire minnekään. Saari on melko tasainen, mutta kaktuskukkulat luovat Aruballe sen tunnusomaiset maisemat. Upeat auringonlaskut kruunaavat loman.

.

.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 13.12.2022 at 09:09

  Mukavalta näyttävä paikka.

  Onko teillä drone matkalla mukana? Ilmeisesti sen kanssa ei suurempia ongelmia ole ollut?

  • Reply anu/pete 13.12.2022 at 20:52

   Joo drone on matkassa ja missään siitä ei ole kyselty tai sanottu mitään. Monta läpivalaisua on sen kanssa jo suoritettu 😊 Toki niitä paikkoja on löytynyt aika paljon, missä sitä ei ole saanut lennättää ja yleensä ne on ne parhaat paikat 😁

  Leave a Reply