Suomen suurin matkablogiyhteisö

Perun Sateenkaarivuori

Vajaan kolmen tunnin ajomatkan päässä muinaisten inkojen pääkaupungista Cuscosta löytyy kohde, jollaista ei voisi kuvitella olla olemassa. Kyseessä on Vinicunca, toiselta nimeltä Sateenkaarivuori tai Seitsemän värin vuori. Onko tämä kenties värikkäin luonnon muovaama paikka?

.

Vinicunca täytyy kokea itse, niin huikea paikka se on. Toki kuvissakin Vinicunca näyttää hienolta, mutta luonnossa paikka on vieläkin uskomattomampi. Perun-matkaa suunnittelevan kannattaa siis ehdottomasti sisällyttää tämä kohde Machu Picchun ohella matkasuunnitelmaan.

Seitsemän värin vuori on saanut nimensä poikkeuksellisesta värikkyydestään, joka on peräisin mineraaleista. Vuori on tullut näkyviin lumien sulamisen myötä, eikä se ole ollut Perun retkikohteiden joukossa kuin vasta noin viiden vuoden ajan. Tänä päivänä Vinicunca on Perun toiseksi vierailluin nähtävyys Machu Picchun jälkeen.

Vinicunca on Perun toiseksi suosituin nähtävyys.

 

Sateenkaarivuorelle on mahdollista tehdä omatoiminen päiväretki Cuscosta. Suositeltavampi vaihtoehto on ostaa yksityisretki jostain Cuscon matkatoimistosta. Suuren suosion vuoksi Vinicunca täyttyy aamupäivän mittaan turistijoukoista, joten jos lähtee Cuscosta kolmen tai neljän aikaan aamulla, saavuttaa vuoren ennen ihmismassoja.

Erittäin hyvä vaihtoehto on Luan Travel Peru. Maksoimme kahden hengen yksityisretkestä heidän kauttaan $150. Hinta sisälsi kyydin, oppaan, pääsyliput Vinicuncalle sekä aamupalan ja lounaan. Kaikki sujui hienosti ja päivä oli mainio. Koska retkellä ei ollut lisäksemme muita, saimme määrätä tahdin itse. Emme esimerkiksi käyttäneet aamupalaan muutamaa minuuttia enempää aikaa, jolloin pääsimme vaellukselle hyvissä ajoin. Saimme itse päättää, kuinka kauan missäkin paikassa olimme, ja lisäksi pääsimme paikkoihin, joihin ei ryhmäretkellä mennä.

Lähtö Cuscosta oli kello neljä aamulla. Vajaan kahden tunnin ajomatkan jälkeen nappasimme nopean aamupalan, ja siitä vajaan tunnin ajomatkan päästä aloitimme vaelluksen kohti Vinicuncaa.

Vaikka vaellus Sateenkaarivuorelle on vain noin 3,5 km pitkä, asettaa korkea ilmanala omat haasteensa kulkemiselle. Vaelluksen lähtöpaikka sijaitsee noin 4500 metriä merenpinnan yläpuolella ja päätepiste peräti 5000 metrissä. Ilma on erittäin ohutta, joten kävely hengästyttää jo yllättävän hitaallakin vauhdilla. Kannattaakin edetä rauhalliseen tahtiin. Apteekista ostetusta lisähappipullosta voi matkan aikana saada helpotusta hapenpuutteeseen. Vanha inkojenkin käyttämä keino vuoristotautia vastaan on kokalehtien pureskelu, josta on myös apua.

Vaelluksen varrelta

 

.

Vaelluksen päätepiste sijaitsee hieman yli 5000 metriä merenpinnan yläpuolella.


Vauhdista riippuen tunnin parin vaelluksen jälkeen saavutetaan Vinicuncan huippu, josta avautuvat uskomattomat ja värikkäät näkymät Sateenkaarivuorelle ja alas laaksoon.  Maisemaa koristavat myös lumihuippuiset vuoret. Tuulenpitävät takit ja hansikkaat tulevat ylhäällä tarpeeseen, vaikka vaelluksen aikana tuleekin lämmin. Välipala maistuu maisemia ja hauskasti puettuja laamoja ja alpakoita ihaillessa.

.

.

.

.

Yksityisretkellä pääsee vielä paikkaan, jossa käy vain kourallinen niistä ihmistä, jotka kipuavat Vinicuncalle. Lähellä, noin puolen tunnin vaelluksen päässä on toinen uskomaton luonnonihme, Punainen laakso. Alueelle saattaa joutua maksamaan 10 + mahdollisesti vielä toisetkin 10 solea (2,50€ + 2,50€) pääsymaksua, jos paikalliset ovat rahastamassa. (Oppaamme kyllä antoi rahastajille palautetta, ettei tämä ole oikea tapa toimia.) Siinä kohtaa ei kyllä enää kannata miettiä maksaako lisäsumman vaiko ei, niin upea Punainen laaksokin on.

Vaelluksella kohti Punaista laaksoa

 

.

Punaisen laakson upeissa maisemissa

 

.

Punaisen laakson henkeäsalpaavissa maisemissa vierähtää toinen tovi, ennen kuin on aika palata alas parkkipaikalle. Punaisen laakson näköalapaikalta laskeutuva jyrkän rinteen polku yhtyy alempana Vinicuncan reittiin, ja parkkipaikalle on tästä kohtaa enää lyhyehkö loiva laskeutuminen. Aamulla reitin varrella laiduntaneet alpakat ja laamat ovat edelleen samoissa paikoissa. Retken seuraava vaihe on ajomatka maittavalle ja runsaalle buffet-lounaalle samaiseen aamupalapaikkaan. Korkean ilmanalan vaelluksesta aiheutunut päänsärky lievittyy kokalehtiteellä ja laskeutumisella takaisin alas Cuscoon 3400 metriin parin tunnin ajomatkan myötä. Huippuhieno retkipäivä on tullut onnellisesti päätökseen!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 17.11.2022 at 10:59

    Hienon näköinen paikka. Me jätettiin tuo Cuscossa ollessa väliin, kun toiveissa on palata alueelle ja tehdä useamman päivän patikka, jolloin osana sitä tulisi äytyä myös tuolla, saa nähdä koska tuo toteutuu. Näillä näkymin ei ainakaan vielä seuraavan vuoden aikana.

  • Reply anu/pete 17.11.2022 at 15:06

    Joo ja vastaavia paikkoja on vielä kaksi muutakin (vähemmän turistisia), jotka meiltä nyt jäävät väliin, kuten muutama muukin paikka. Peruun täytyy varmaan tulla vielä kolmannen kerran joskus… 😊

  • Leave a Reply