Suomen suurin matkablogiyhteisö

Paraguayn parhaat

Paraguay on Bolivian ohella Etelä-Amerikan ainoa sisämaavaltio. Tässä pinta-alaltaan Suomea hieman suuremmassa maassa asuu noin 7,2 miljoonaa asukasta. Paraguayn pääkaupungissa Asunciónissa ja sitä ympäröivillä esikaupunkialueilla asuu noin 2,5 miljoonaa ihmistä. Maa on entinen Espanjan siirtomaa, ja se itsenäistyi vuonna 1811. Paraguayta pahasti ravistelleessa Kolmoisliiton sodassa vuosina 1864-1870 kuoli noin puolet maan asukkaista. Iguassun putoukset menetettiin tuolloin Brasilialle. Paraguayn viralliset kielet ovat espanja ja alkuperäiskansan guaraní, joka on myös maan rahayksikkö.

 

Millainen matkailumaa on Paraguay?

Paraguayssa saa matkustaa rauhassa. Turistiruuhkia ei ole, ja maassa käykin vähemmän matkailijoita kuin missään muussa Etelä-Amerikan maassa. Retkentarjoajiin, innokkaisiin kaupustelijoihin tai huijareihin Paraguayssa ei myöskään törmää. Maa on suhteellisen turvallinen, ja omatoiminen tutustuminen onnistuu hyvin, joskin tietoa pitää osata etsiä oikeilta nettisivuilta sekä kyselemällä paikallisilta. Espanjaa on hyvä osata, sillä englantia ei puhuta yleisesti kovinkaan hyvin. Luottokortit käyvät melko hyvin joka puolella, erityisesti isommissa kaupungeissa.

 

Miten Paraguayssa kannattaa liikkua?

Asunciónissa kannattaa liikkua taksilla tai Bolt/Über-autoilla, jotka ovat takseja noin puolet halvempia. Paikallinen sim-kortti onkin hyvä olla asennettuna kännykkään. Vanhankaupungin puolella voi liikkua kävellen. Muihin kaupunkeihin on hyvät ja edulliset bussiyhteydet, ja lipun voi ostaa asemalta juuri ennen lähtöä. Myös autonvuokraus onnistuu esimerkiksi Asunciónin lentokentältä. Halvimmillaan auton saa noin 30 euron vuokrokausihintaan. Asunciónissa ajelua kannattaa ruuhkien vuoksi välttää, mutta maaseudulla ajaminen on helppoa ja vaivatonta.

Maaseudulla liikenne on hiljaista.

 

Mitä nähtävää Paraguayssa on?

Paraguayssa ei ole monia kuuluisia nähtävyyksiä. Asunciónin hienoin nähtävyys on vanha rautatieasema, joka toimii nykyään museona. Keskustan alueella on aukioita, puistoja, muistomerkkejä sekä viehättävä katedraali.

Rautatiemuseo

 

Our Lady of Asunción-katedraali

 

Kuuden tunnin bussimatkan päässä Asunciónista on Ciudad del este. Kyseessä on vain tavallinen teollisuuskaupunki, mutta kaupungista on lyhyt matka rajojen yli Brasilian ja Argentiinan puolille ihastelemaan maailman mahtavimpia vesiputouksia, Iguassun putouksia. Ciudad del Esten lähellä sijaitsevat myös Monday-putoukset. Sisäänpääsy on 12 euroa, ja neljän ja puolen euron lisämaksusta pääsee hissillä putousten juurelle. Putoukset jäävät Iguassun putousten varjoon, mutta niihin saa tutustua ilman turistiruuhkia.

Monday-putoukset

 

Toinen käyntikohde Ciudad del Estestä on Itaipun pato. Paraguayn puolella padolle järjestetään ilmaisia noin 40 minuutin bussiajeluita. Etukäteisvarausta ei tarvita. Kierroksen aikana pysähdytään näköalapaikalla Paraguayn puolella sekä ajellaan käymään myös Brasilian puolella. Itaipun pato on varsin merkittävä rakennelma, sillä sillä katetaan yli 90 prosenttia koko Paraguayn sähköntarpeesta.

Itaipun pato Paraguayn puolelta kuvattuna

 

Niin ikään kuuden tunnin bussimatkan päässä Asunciónista on Encarnación, jonne Paraguayn-matkalla kannattaa suunnata. Encarnación on jo astetta viihtyisämpi kaupunki. Kaupungin vieressä ja Argentiinan rajan tuntumassa virtaa Paraná-joki, jonka rannassa on rantabaareja terasseineen. Rannalla voi myös uida (jos ruskeanvärinen vesi ei haittaa) ja ihastella komeaa auringonlaskua. Yhdessä Asunciónin ja Ciudad del Esten kanssa Encarnación muodostaa kolmioreitin, jota Paraguayhin saapuville matkustajille suositellaan.

Encarnación

 

.

.

Encarnaciónin lähetyvillä sijaitsee yksi maan kuuluisimmista käyntikohteista, Unescon maailmanperintökohteidenkin joukkoon kuuluvat jesuiittarauniot, jotka ennen muinoin toimivat lähetysasemina. Alueita on kaksi, ja niille pääsee samalla, kolmen ja puolen euron hintaisella lipulla. Santísima Trinidad del Paraná-rauniot ovat niin sanotut päärauniot, mutta pienemmät, Jesus de Tavarangüé-rauniot ovat paremmin säilyneet. Lähetysasemat rakennettiin siirtomaavallan aikana 1600-luvun alussa.

Santísima Trinidad del Paraná-jesuiittarauniot

 

 

Jesus de Tavarangüé-jesuiittarauniot

 


Paraguayssa on myös muutama kansallispuisto, joihin kannattaa tutustua, jos aikaa on. Vuokra-auto on kätevin valinta. Asunciónin eteläpuolella on Ybycuín kansallispuisto, joka tunnetaan kauniista vesiputouksista. Kansallispuiston sisällä on kolme putousta, Salto Guaraní, Salto Mina ja Salto Escondido, joille voi pientä maksua vastaan vaeltaa puiston parkkipaikalta.

 

Salto Guaraní

 

Salto Escondido

 

Ybycuín kansallispuistossa on myös vanhan 1800-luvulla toimineen rautavalimon rauniot. Kansallispuiston ulkopuolella on puolestaan alueen näyttävin vesiputous Salto Cristal, jonka lähettyvillä on leirintäalue. Lähialueella on pari muutakin majapaikkaa, mutta nekin ovat itse kansallispuiston ulkopuolella.

Rautavalimon rauniot

 

Salto Cristal

 

Toinen mielenkiintoinen kansallispuisto on Cerro Coran kansallispuisto, joka sijaitsee hieman kauempana maan itäosissa. Cerro Coran tunnuspiirteiset matalat vuoret kohoavat jo paljon ennen kansallispuistoa härkien, lehmien ja muiden kotieläimien laiduntamien palmuniittyjen keskellä. Vuorista kaunein on Cerro Memby.

Cerro Memby

 

.

Cerro Cora tunnetaan myös Paraguayn toisen presidentin Mariscal Lopézin kuolinpaikkana. Hän menehtyi alueella vuonna 1870 Kolmoisliiton sodan loppuvaiheilla. Itse alue lyhyine vaelluspolkuineen on melko äkkiä kierretty. Cerro Coraan on Ybycuín kansallispuiston tavoin vajaan kolmen euron sisäänpääsymaksu. Henkilöautomaksu on parisen euroa tähän päälle.

.

.

.

.

Maan pohjoisosissa sijaitsee vielä syrjäisempi Chacon kansallispuisto, joka tunnetaan kuivemmasta maaperästä sekä eläimistä. Chacoon järjestetään Asunciónista kalliita useita päiviä kestäviä retkiä. Filadelfian kaupungista voi ostaa myös puoli- ja kokopäiväretkiä, mutta nekin ovat kalliita. Jos Chacoon haluaa ajaa vuokra-autolla, on autossa oltava neliveto.

 

Millainen on Paraguayn hintataso?

Paraguay on suomalaisittain melko edullinen maa. Kahden hengen keskitasoisen majoituksen saa 30-40 eurolla. Kuuden tunnin bussimatkasta ilmastoidussa bussissa saa pulittaa noin 14 euroa, ja bensa maksaa noin 1,30€/litra. Ravintolaillallisen saa 5-15 eurolla riippuen ravintolasta ja ruokalajien määrästä, ja oluen hinta vaihtelee alle eurosta reiluun pariin euroon paikasta riippuen. Hygieniatuotteet ovat jopa kalliimpia kuin Suomessa.

Hotelli Maison Suisse Asunciónin uudella puolella, hinta reilut 30€/yö.

 

Kenelle Paraguay sopii matkakohteeksi?

Paraguay ei ole matkakohde tavallisimmasta päästä, joten se sopii hieman kokeneemmille omatoimireissaajille. Toisaalta maa on melko turvallisen paikan maineessa. Paraguaysta löytyy tietoa netistä lähinnä espanjaksi, mutta myös jonkin verran englanniksi. Retkenjärjestäjistä ja kansallispuistoista saa netin ohella tietoa Asunciónin lentoaseman sekä keskustan turisti-infoista. Omaa suunnittelua matka vaatii, sillä katujen matkatoimistoja ei käytännössä ole.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 13.11.2022 at 14:50

  Onko tuo muuten varmasti totta, että Paraguayssa käy vähiten matkailijoita verrattuna kaikkiin muihin Etelä-Amerikan maihin? Niin suuri määrä brasilialaisia ravaa kuitenkin päivittäin ostoksilla naapurimaan puolella. Luulisi, Guyanassa ja Surinamessa käyvän turisteja vähemmän… No, niin tai näin, Paraguayhin olisi mukavaa tutustua tarkemmin, ja se on varmasti osana jotain tulevaa Etelä-Amerikkaan kohdistuvaa reissuamme.

 • Reply anu/pete 13.11.2022 at 15:42

  Riippuu varmaan siitä, mistä tilastoista katsoo.😊 Englanninkielisen Paraguayn matkailusta kertovan sivuston mukaan Paraguay olisi vähiten turistinen maa. Surinamessa kyllä näkyi aika paljon varsinkin hollantilaisia turisteja. Guyanassa ei käyty kuin rajan tuntumassa, mutta onhan siellä ne hienot putoukset… Paraguayssa ei oikein ole mitään maailmanluokan nähtävää, eikä kyllä juuri ketään turisteja siellä nähty. Laskevatko kaikki sitten noita pelkästään ostoksilla kävijöitä 🤔 Paraguaylaisethan käyvät myös ostamassa mm. halpaa bensaa Brasilian puolella 😅

 • Reply finintirol 15.11.2022 at 20:58

  Noissa maisemissa olisi hieno päästä joskus talsimaan :)
  Kiitos postauksesta ja Paraquayn tunnelmista!

 • Reply anu/pete 15.11.2022 at 22:22

  Ole hyvä! Rauhallista menoa siellä maaseudulla ainakin on! 😊

 • Leave a Reply