Suomen suurin matkablogiyhteisö

Iguassun putoukset – Brasilia ja Argentiina

Iguassun putoukset ovat todellinen luonnonihme. Nämä Argentiinan ja Brasilian rajalla sijaitsevat putoukset koostuvat peräti 275 erillisestä vesiputouksesta 2,7 km:n matkalla. Afrikassa sijaitsevien Victorian putousten ohella ne kuuluvat maailman suurimpiin ja kauneimpiin vesiputouksiin.

.

Iguassun putoukset ovat Unescon maailmanperintökohde.  Niitä  voi ihastella kahdesta maasta, Brasiliasta ja Argentiinasta käsin. Putouksia ympäröivästä alueesta tuli kansallispuisto Argentiinan puolella vuonna 1934 ja Brasilian puolella viisi vuotta myöhemmin 1939.

.

Brasilian puolella putouksia lähimmän kaupungin nimi on Foz do Iguaçu, jonne voi lentää maan muista osista. Argentiinan puolella rajakaupunkina on puolestaan Puerto Iguazu, jonne on lentoja muun muassa Buenos Airesista. Paraguayn rajakaupungista Ciudad del Estestä voi myös matkustaa katsomaan tätä mahtavaa luonnonihmettä. Ciudad del Esteen pääsee lentäen tai bussilla Asunciónista. Bussimatka kestää kuutisen tuntia. Kaikkien näiden kolmen maan rajakaupunkien välillä voi helposti matkustaa taksilla. Monet taksikuskit vievät matkustajia kaikkien rajojen yli ja auttavat rajamuodollisuuksissa. Bussi on halvempi, joskin myös hitaampi vaihtoehto.

Kolmen valtakunnan raja kulkee Paraná- ja Iguazu-jokien yhtymäkohdassa. (Vasemmalla on Paraguay, oikealla Brasilia. Kuva on otettu Argentiinan puolella.) Iguassun putoukset sijaitsevat Argentiinan ja Brasilian rajalla Iguazu-joessa.

 

.

Kummalta puolelta putoukset kannattaa käydä katsomassa, Brasilian vai Argentiinan?

Jos aikaa vain suinkin on kahden päivän verran, kannattaa käydä molemmilla puolilla. Kumpi tahansa puoli on todella näyttävä ja kaunis. Sekä Argentiinan että Brasilian puolella pääsee lähelle putouksia. Molemmilla puolilla putoukset näkyvät myös hiukan kauempaa, ja siten saa laajempaa kuvaa niiden suuruudesta. Saman päivän aikana ei molempia puolia ehdi kunnolla käydä läpi, vaan kannattaa suosiolla viettää yö jommalla kummalla puolella, ylittää raja aamulla, ja vierailla sitten seuraavana päivänä toisella puolella.

Brasilian puolella on Iguassu Eco Hostel, suositeltava majapaikka, joka sijaitsee kävelymatkan päässä alueen sisäänkäynnistä.

 

Puiston sisäänkäyntipaikka Brasilian puolella

 

Mitä eroja on Argentiinan ja Brasilian puolilla?

Brasilian puolella sisäänpääsy on noin 21 euroa ja se sisältää alueelle pääsyn sekä noin 12 km:n bussikyydin itse pelipaikoille. Putoukset näkyvät jo bussin ikkunasta, ja alas astuessa ollaan käytännössä lähellä näköalapaikkoja. Kävelyreitti kulkee koko ajan lähellä putouksia, eikä alue on kovinkaan iso. Loppuosassa pääsee kävelemään joen yli siltaa pitkin. Tässä kohtaa saa varautua kastumiseen, joka ei helteisellä säällä haittaa yhtään, päinvastoin. Loppuhuipennuksena noustaan hissillä ylös niin sanotulle viimeiselle näköalapaikalle, jossa putoukset näkyvät lähellä ja joka puolella. Vierailuun saa varata aikaa kaiken kaikkiaan bussimatkat mukaan luettuna kolmesta neljään tuntia.

Brasilian puolen näkymiä

 

.

.

Paras näköalapaikka Brasilian puolella

 

.
Argentiinan puolella sisäänpääsy on hieman kalliimpi, noin 27 euroa. Taksi tai bussi voi ajaa portille asti, ja portilta pääsee lipun ostamisen jälkeen suoraan kävelemään kohti putouksia. Lisämaksusta voi myös hypätä junan kyytiin, jos ei koko matkaa jaksa kävellä.

Argentiinan puoli on huomattavasti Brasilian puolta laajempi, ja siellä vierähtää helposti neljästä viiteen tuntia. Kulkureittejä on paljon, ja kartasta kannattaakin tarkkaan katsoa, että tulee kiertäneeksi kaikki näköalapaikat. Reitit kiemurtelevat halki kansallispuiston metsien. Argentiinan puolelle on rakennettu paljon siltoja, joita pitkin kuljetaan useiden kilometrien matka. Näköalapaikkoja on tehty monipuolisesti hiukan kauemmas sekä lähemmäs putouksia. Parhaimmat näkymät ovat Paholaisen kurkun (Garganta del Diablo) kohdalla. Monin paikoin kauniit sateenkaaret koristavat näkymiä.

Argentiinan puolen näkymiä

 

.

.

.

.

Sekä Brasilian että Argentiinan puolella elää monipuolinen kasvilajien kirjo, paljon erilaisia lintulajeja sekä koateja eli nenäkarhuja ja apinoita. Eläinten ruokkiminen on sakon uhalla kielletty. Kannattaa myös huomioida sellainen seikka, että alueen ravintolat ja kaupat ovat vahvasti ylihinnoiteltuja. Omat eväät sekä tarpeeksi vettä kannattaa siis varata mukaan reppuun.

Iguassun putouksista on vaikea saada maasta käsin todellista kuvaa niiden valtavan koon takia. Yksi vaihtoehto on helikopterilento. Brasilian puolella lähellä puiston sisäänkäyntiä on paikka, josta helikopterit nousevat päivittäin ilmaan. Ilmasta näkymät näille upeille putouksille ovat varmastikin henkeäsalpaavat.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Marika / Matkalla Missä Milloinkin 7.11.2022 at 16:40

  Suloisia nenäkarhuja kannattaa muuten hieman varoa. Putouksilla varoitetaan niiden puremista ja näimme kuinka nenäkarhu avasi turistin repun ja tyhjensi eväät maahan.

  Me kävimme myös molemmilla puolilla putouksia. Mahdoton valita suosikkipuolta, ja ehdottomasti kannattaa varata aikaa molempien puolien kiertelyyn.

  Tässä vielä meidän kokemuksemme Brasilian puolelta putouksia:

  https://www.matkallamissamilloinkin.com/iguassun-vesiputoukset-brasilian-puoli/

  ja Argentiinan puolelta:

  https://www.matkallamissamilloinkin.com/iguassun-vesiputoukset-argentiinan-puoli/

  • Reply anu/pete 9.11.2022 at 19:17

   Kiitos kommentista! Joo, ei noille eläimille passaa ruokaa antaa… Todella lähelle tulivat mm. terasseilla istuvia ihmisiä. 😬

 • Reply Lisbeth & Tuomo 11.11.2022 at 00:45

  Meiltäkin myös vahva suositus, että kannattaa varata aikaa käydä molemmilla puolilla. Me olimme varanneet etukäteen majoituksen Argentiinan puolelta. Kävimme eilen siellä ja oli huikea kokemus. Meillä oli hieman haasteellinen rajanylitys Paraguay’hin ja mietimme tuota rajanylityksen sujuvuutta. Mutta kun tänne maailmankolkkaan on tultu niin olisihan se harmittanut jälkeenpäin jättää välistä. Lähdettiin aamulla julkisella bussilla linja-autoasemalta, joka vei meidät rajanyli pääportille. Samasta paikasta lähti bussi myös takaisin. Argentiina hoiti rajamuodollisuudet molempiin suuntiin ja aikaa kului noin 15 minuuttia suuntaansa. Koko reissuun kului aikaa aamu kahdeksasta kello kahteen iltapäivällä. Kaikki sujui ongelmitta ja oli kyllä upea kokemus myös Brasilian puoli. Kannattaa ehdottomasti käydä molemmissa maissa.

 • Reply anu/pete 11.11.2022 at 03:49

  Hei! Meillä tosiaan taksilla meni kaikki rajanylitykset suht sukkelaan, mitä nyt pientä jonoa jossain oli. 😊

 • Leave a Reply