Paraguayn pääkaupunki Asunción

Paraguayn pääkaupunki Asunción on pääkaupungiksi melko pieni, sillä siellä asuu vain reilut puoli miljoonaa asukasta. Jos mukaan laskee kaikki esikaupunkialueet, on asukkaita kuitenkin noin 2,5 miljoonaa. Kaupungin liikenne on vilkasta ja välimatkat melko pitkiä, joten voidaan puhua suurkaupungista.

Asunciónissa kannattaa majoittua kaupungin uudelle puolelle Villa Morran alueelle. Alue on turvallinen, ja palveluita löytyy. Mariscal López-ostoskeskuksessa ja sen ympäristössä on paljon ravintoloita ja kauppoja. Aukioloajat ovat hyvät.

Hotelli Maison Suisse on yksi hyvä majapaikka Villa Morran alueella. Hinta on noin 36€/yö/kahden hengen huone.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Mariscal Lopéz-ostoskeskuksesta löytyy palveluita.

 

Liikkumiseen kannattaa käyttää takseja tai taksisovellusten (bolt tai uber) autoja. Sovellus pitää ladata kännykkään, mutta tämän jälkeen käyttö on helppoa, ja hinta noin puolet taksien hinnasta. Nähtävyydet sijaitsevat pääosin kaupungin vanhalla puolella niin sanotussa historiallisessa keskustassa, jonne on järkevintä suunnata taksilla. Keskustan alueella voi sitten kävellä paikasta toiseen. On kuitenkin syytä välttää köyhien asuinaluetta, joka sijoittuu Plaza de Armas- sekä Plaza de La Independencia-aukioiden sekä joenrannan väliin.

Asunciónin kenties hienoin nähtävyys on Rautatiemuseo. Paikka oli ennen kaupungin päärautatieasema. Asema rakennettiin 1860-luvulla. Maan junaliikenne on sittemmin käytännössä kokonaan lakkautettu. Museossa on nähtävillä muun muassa vanha veturi sekä ravintolavaunu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rautatiemuseo

 

.

.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

.

.

.

Asunciónin vanhankaupungin alueella on muutama merkittävä maamerkki, aukio ja puisto, joissa voi kaupunkikierroksella piipahtaa. Paraguay-joen rannalla sijaitsee  kaupungin nimikyltti, jossa voi käydä ottamassa perinteisen turistikuvan. Kirjainten takana on Lopez-palatsi, Paraguayn toisen presidentin mukaan nimetty rakennus, joka toimii maan presidentin sekä hallituksen työskentelypaikkana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungin nimikyltin takana näkyy Palacio López.

Lopez-palatsin lähettyvillä on Kadonneiden puisto ja aukio (Plaza de los Desaparecidos). Puistosta on näkymät Paraguay-joelle. Joen rannalla Lopez-palatsin ja Asunciónin tekstin läheisyydestä löytyy Gandhi-patsas.

Kadonneiden aukio

 

Gandhin patsas

 

.

Aivan ydinkeskustassa sijaitsevat vierekkäin keskusaukio (Plaza de Armas) sekä Itsenäisyydenaukio (Plaza de La Independencia). Paraguay on entinen Espanjan siirtomaa, ja se itsenäistyi vuonna 1811. Keskusaukio oli kolonialismin aikaan espanjalaisten sotilaiden kokoontumispaikka.

Itsenäisyydenaukio

 

Itsenäisyydenaukion lähellä on puolestaan Asunciónin pääkirkko, Our Lady of Asunción-katedraali (Nuestra Señora de Asunción). Katedraalin uusin versio on rakennettu 1800-luvulla. Se on vihitty käyttöön tarkalleen ottaen vuonna 1845.

Asunciónin pääkirkko, Our Lady of Asunción-katedraali

 

Rautatiemuseoa vastapäätä sijaitsee Uruguaya-aukio. Sen keskellä komeilee José Gervasio Artigasin, uruguaylaisen kenraalin patsas. Artigas syntyi Montevideossa vuonna 1764 ja kuoli maanpaossa Asuncionissa vuonna 1850. Hänet tunnetaan federalismin kannattajana ja sanansaattajana.

Uruguaya-aukio

 

.

Keskustan merkittäviin rakennuksiin kuuluu myös Panteón de Los Héroes-muistomerkki. Muistomerkki ja mausoleumi on omistettu Paraguayta pahasti ravistelleen Kolmoisliiton sodan sankareiden ja uhrien muistoksi. Latinalaisen Amerikan historian verisin sota käytiin vuosina 1864-1870. Paraguay menetti tuolloin puolet väestöstään ja kolmasosan maistaan taistellessaan Brasilian, Argentiinan ja Uruguayn muodostamaa niin kutsuttua Kolmoisliittoa vastaan.

Panteón de los Heroes

Sankareiden muistomerkin lähellä on vielä yksi merkittävä aukio, Demokratianaukio. Paraguayllakin on historian aikana ollut omat diktaattorinsa, mutta vuodesta 1992 alkaen tämäkin maa alkoi siirtyä enemmän kohti demokratiaa.

Demokratianaukio

 

.

Keskustan ulkopuolella on eläintarha (Jardín Botánico y Zoológico). Alueelle on pieni alle kahden euron pääsymaksu. Eläintarhassa elää muun muassa Etelä-Amerikan mantereelle tyypillisiä eläimiä. Alueella voi nähdä myös vapaana liikkuvia apinoita sekä erilaisia lintuja. Paikka on hieman rähjäinen ja vaatisi jo hiukan ehostusta.

.

 

Eläintarhassa elää muun muassa pekareita, Etelä-Amerikan mantereelle tyypillisiä villisikoja.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Marika / Matkalla Missä Milloinkin 31.10.2022 at 08:41

  Täytyy myöntää, että Kolmoisliiton sodasta en ollut kuullutkaan. Onkohan myös Argentiinassa, Brasiliassa ja Uruguayssa siihen liittyviä muistomerkkejä? Joka tapauksessa Asunción näyttää paljon viihtyisämmältä kuin Ciudad del Este, jossa vierailimme:

  https://www.matkallamissamilloinkin.com/kaaos-paraguayssa-ciudad-del-este/

  • Reply anu/pete 31.10.2022 at 13:32

   Joo, on tämä kivempi kuin Ciudad del Este, joka on vain teollisuuskaupunki. Sieltä tosin sitten pääsee mm. Iguazun putouksille. 😊 Encarnacion on Ciudad del Esteä viihtyisämpi kaupunki.

 • Reply Anssi 31.10.2022 at 11:28

  Asunción on ainoa eteläamerikkalainen pääkaupunki, jossa olen käynyt, mutta tykkäsin kyllä kovasti! Harva suomalainen eksyy sinne, mutta onneksi te päätitte käydä! Jännä nähdä, että Lopezin palatsi on edelleen remontissa (aivan kuten oli heinäkuussa 2021, kun itse kävin). Onneksi sentään eläintarha on jo avattu, eikä sitä pidetä koronan takia enää kiinni.

 • Reply anu/pete 31.10.2022 at 13:31

  Hei!
  Siitä kiva kaupunki tämä Asunción kyllä on, ettei täällä ole juuri muita turisteja! Tuon eläintarhan taas voisi kyllä remontoida pikaisesti, sen verran rähjäisessä kunnossa se on…

 • Reply Lisbeth&Tuomo 9.11.2022 at 19:25

  Kiitos näistä tiedoista. Ehdimme juuri lukea artikkelin ennen omaa vierailuamme Asuncionissa. Olimme juuri kolmen päivän vierailulla kaupungissa ja viihdyimme erinomaisesti. Päädyimme vaihteeksi hotelliin vanhan kaupungin puolelta. Kolmeksi päiväksi riitti hyvin käveltävää ja nähtävää. Viikonloppuna oli kaupungissa erittäin rauhallista jopa autiota, kun turistejakaan ei kaupungissa pahemmin liiku. Maanantaina kaupunki sitten kuhisi porukkaa. Olo oli koko ajan turvallinen ja poliiseja oli näköetäisyydellä. Voimme myös suositella hotelliamme Asuncion Palacea, joka on restauroitu historiallinen palatsi. Hotellissa on erinomainen palvelu ja sijaitsee kävelymatkan päässä Panteonilta.
  Nyt olemme jo siirtyneet lähelle putouksia. Tänään oli vuorossa Argentiinan puoli ja huomenna yritetään päästä Brasilian puolelle.

  • Reply anu/pete 9.11.2022 at 19:36

   Eipä nähty Asunciónissa! 😊 Meillä pitkä reissu, niin siksi ollaan pääasiassa halvoissa, noin 30€:n hotelleissa. Tykättiin uuden puolen palveluista mm. tuo iso ostoskeskus. Toki vanhakaupunki oli myös kiva paikka. Hauskaa reissua ja terkkuja Cuscosta! 😊

 • Reply Lisbeth ja Tuomo 10.11.2022 at 02:24

  Pitkälti mekin budjettimatkaillaan. Yleensä ollaan aina keskustassa, kun ollaan eläkkeellä ja vähän alta 70 vuotiaita. Tykätään tehdä useampi pitkä kävely päivässä ja pitää välissä taukoja.
  Paraguay meitä hieman jännitti ja päätettiin mennä hotelliin. Hinta / laatu oli todella hyvä ja maksoimme 42 euroa yöltä. Kiva välillä päästä buffet-pöytään syömään aamiaista.
  Täältä jatkamme takaisin Buenos Airesiin ja sieltä Uruguay’hin.
  Jäämme odottelemaan teidän kirjoituksia Cuscosta ja muualta. Haaveena joskus päästä sinne itsekkin. Hauskaa ja turvallista reissua teillekin.

  • Reply anu/pete 10.11.2022 at 02:47

   Kiitos ja kirjoitellaan Perustakin varmasti jotain juttuja! Tuttu paikka, ja haluttiin palata, niin kiva paikka Cusco on, ja paljon hienoa nähtävää ympärillä!

  Leave a Reply