Suomen suurin matkablogiyhteisö

Santa Marta ja Tayronan kansallispuisto

Miljoonan asukkaan Santa Martan kaupunki sijaitsee Kolumbian pohjoisrannikolla Karibianmeren rannikolla noin 4-5 tunnin bussimatkan päässä Cartagenasta. Busseja kulkee tiheään tahtiin, ja valita voi usean eri firman ja aseman välillä. Ennakkovarausta ei tarvita. Matka maksaa firmasta riippuen noin 9-14 euroa/hlö/suunta.

Vaikka Santa Martassa on historiallinen vanhakaupunki ja ranta, on suositeltavaa yöpyä jossain muualla, ja tutustua keskustan nähtävyyksiin päiväretken aikana. Gairan alue on yksi vaihtoehto. Rodaderon rannan lähellä on paljon majapaikkoja, ravintoloita ja muita palveluita. Alue voi joidenkin mielestä tuntua liiankin äänekkäältä, ainakin jos pääkatujen varrella yöpyy. Santa Martan itäpuolelta löytyy pienempiä paikkoja, kuten Guachaca, Buritaca ja Palomino, joissa voi myös majoittua.

Rodaderon aluetta. Sininen ”nauha” rannalla on aurinkosuojia.

 

Rodadero, keskellä näkyy valllihaudan ympäröimä hotellialue.

 

Rodaderon ranta on päiväsaikaan täynnä kolumbialaisia matkailijoita, myyjiä ja retkentarjoajia. Rannalta pääsee veneellä läheiselle Playa Blancalle. Ranta ei nimestään huolimatta ole kovinkaan valkoinen, vaan pikemminkin vaaleanruskea, mutta vesi on kirkkaampaa kuin Rodaderossa. Edestakainen venematka Rodaderosta maksaa reilut 3€/hlö.

Playa Blanca

 

Myös Playa Blanca on vilkas ranta. Viikonloppuisin on arkea ruuhkaisempaa. Playa Blancalla voi vuokrata koko päiväksi katoksen. Hinta on noin 12€. Rannalla voi harrastaa vesiurheilua ja vaijeriliukua. Ravintolat ja erityisesti myyjät pitävät huolen siitä, että ruokaa ja juomaa saa.

Playa Blanca

 

Santa Martaan voi tehdä muutaman tunnin mittaisen päiväretken. Retket ovat usein espanjankielisiä, joten espanjan kielen taito tulee tarpeeseen. Opas kertoo kaupungin historiasta ja tärkeimmistä maamerkeistä. Välillä pysähdytään nähtävyyksille. Ruokaa, juomaa ja matkamuistoja myyvät kauppiaat ovat vastassa kaikkialla heti, kun bussista astuu alas. Täällä ei tarvitse etsiä ostettavaa, vaan ostettava kävelee suoraan eteen. Samatapainen meininki on muuallakin Kolumbiassa, kuten Cartagenassa.

Paikallisen jalkapallotähden, Carlos El Pibe Valderraman  patsas Santa Martassa

 

Santa Martan basilika

 

Santa Martassa on Simon Bolivarin aukio. Aukiolla komeilee itse Bolivarin patsas. Kansallissankari Bolivar kuoli Santa Martassa vain 47-vuotiaana. Hänen sydämensä sanotaan olevan Santa Martassa, vaikka itse mausoleumi onkin Caracasissa, Venezuelassa.

Simon Bolivarin patsas samannimisellä aukiolla

 

Myös Santa Martasta löytyy sateenvarjoin ja lipuin koristeltu ravintolakatu. Tämä yhdessä läheisten aukioiden ja rantakadun kanssa muodostavat kaupungin viihtyisimmän alueen. Parque de los Novios-aukion laidalta löytyy myös kahviloita ja baareja.

Santa Martan ravintolakatu

 

Parque de los Novios

 

Rantakatu ja satamaa

 

Santa Martan alueen majapaikat  myyvät myös retkiä Tayronan kansallispuistoon, joka on yksi Kolumbian keskeisistä luonnonnähtävyyksistä. Retkiä voi ostaa myös matkatoimistoista, joilla on erittäin hyvät aukioloajat. Matkatoimistojen työntekijät kaupittelevat retkiä matkailijoille myös kaduilla.

Tayronaan voi mennä useiden eri porttien kautta. Puisto aukeaa kahdeksalta. Omatoiminen meno onnistuu myös, mutta pääsyliput on syytä varata etukäteen netin kautta. Retkibussin hyvä puoli on siinä, että bussi ajaa jonkin matkaa portin sisäpuolelle. Veneretkillä näkee enemmän kansallispuiston rantoja, jotka kuuluvat Kolumbian parhaisiin.

Cabo San Juan-retkellä pääsee vaeltamaan Tayronan sademetsiin. Matkalla voi nähdä apinoita ja erilaisia lintuja. Vaellus yhteen suuntaan kestää kaksi tuntia, ja matkalla on useita näköalapaikkoja. Välipalaa ja juomista voi ostaa matkan varrella useissa eri kohdissa. Cabon alueella on pidempi tauko, jonka jälkeen vaelletaan takaisin bussille. Halukkaat voivat turvautua vene- tai hevoskyytiin.

 

Vaeltamassa Tayronan kansallispuistossa

 

 

Näköalapaikalla

 

Vaelluksella voi nähdä vaikkapa mölyapinan.

 

Cabon rannat ovat kirkasvetisiä ja kohtalaisen rauhallisia, kaiken puolin parempia kuin Rodadero tai Playa Blanca siis. Cabossa on myös leirintäalue ja ravintola. Hieman etäämpänä on kaksi hiljaista nudistirantaa, joille on lyhyt kävelymatka. Aallot ovat näillä rannoilla melko korkeat, ja punainen lippu liehuukin usein rantahietikolla. Uimaan voi silloinkin mennä, jos pysyttelee aivan rannan tuntumassa. La Piscina-nimisellä rannalla voi myös uida, vaikkapa paluumatkalla takaisin bussille. Kivet rajaavat mereen suuren uima-allasmaisen alueen, jossa aallot ovat matalat ja uiminen helpompaa.

Cabon rantaa

 

 

Nudistirantaa

 

La Piscina-uimaranta

 

Kuten sanottu, Tayronaan tehdään useita erilaisia retkiä. Kannattaa selvittää myös yöpymisvaihtoehtoja, jos alueella haluaa viettää useita päiviä. Retkiä ei tosiaan tarvitse etsimällä etsiä, vaan niitä voi tiedustella mistä tahansa majapaikasta. 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys 5.10.2022 at 11:46

  Hienon näköisiä rantoja ja sademetsäreissu kuulostaa upealta!

  Kiva päästä nojatuolimatkalle paikkoihin, jotka eivät välttämättä omien matkakohteiden listalla – tai siis eivät vielä ole! Jostaihan ne uudet ideat aina syntyy. 😀

 • Reply anu/pete 6.10.2022 at 04:11

  Mukava kuulla! Kyllä Etelä-Amerikkaan kannattaa ehdottomasti jossain vaiheessa suunnata,

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 7.10.2022 at 23:50

  Jos Cartagena on itseäni eniten Kolumbiassa kiinnostava kaupunki, niin Tayronan kansallispuisto taitaa olla puolestaan se eniten kiinnostava luontokohde. Muitakin kiinnostavia kohteita toki löytyy. Ja tuö kuva mölyapinasta on kyllä hieno!

  • Reply anu/pete 8.10.2022 at 03:55

   Kiitos! Kolumbia on iso maa ja paljon mielenkiintoisia kohteita kyllä on.😊 Andien vuoret ja kahvitilat on myös huippuja! 🤗

  Leave a Reply