Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kolumbian Cartagena

Kolumbian pohjoisrannikolla Karibianmeren rannalla sijaitsee maan kuuluisin kaupunki Cartagena. Cartagena on perustettu vuonna 1533, ja sen nimi juontaa juurensa Espanjasta, josta sen perustajatkin ovat kotoisin. Cartagenassa asuu nykyään noin miljoona asukasta, ja se on vilkas satamakaupunki.

 

Espanjalaiset rakensivat Cartagenaan muureja ja linnoituksia suojaamaan kaupunkia merirosvoilta. Kaupunkiin hyökättiin useasti, joten rakennelmat tulivat tarpeeseen. Muurit ja linnoitukset ovat nykyään Cartagenan tunnuspiirre. Ne ympäröivät koko vanhaa kaupunkia.

Kuuluisin ja hienoin yksittäinen linnoitus on San Felipe de Barajas. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1536 ja laajennus tehtiin vuosina 1639-1657. San Felipe de Barajas on suurin espanjalaisten koskaan siirtomaihinsa rakentama linnoitus, ja on tänä päivänä merkittävä osa Cartagenan kaupunkikuvaa.

San Felipe de Barajas-linnoitus

 

 

 

 

 

 

Linnoitukselta on hyvät näköalat kaupunkiin. Myös linnoituksen tunneleihin on mahdollista päästä puikkelehtimaan. Sisäänpääsy maksaa noin seitsemän euroa. Metallista tehdyt suuret kengät (old shoes) hieman kauempana linnoitusta on myös suosittu käyntikohde.

 

Toinen suosittu kuvauskohde, jossa Cartagenaan menevät matkailijat vierailevat, on kaupungin nimikyltti. Siinä missä monen muun kaupungin vastaavien kylttien kirjaimet ovat joko valkoisia tai korkeintaan yksivärisiä, on Cartagenan kirjaimiin panostettu oikein kunnolla. Jokainen kirjain sisältää hienoja yksityiskohtaisia piirroksia, ja kokonaisuus on vertaansa vailla. Täällä kirjainten päälle ei myöskään saa kivuta.

 

Kyltin läheisyydessä levittyy pitkä ranta. Rannan vierustalla kulkee rantakatu, jonka varrella on pilvenpiirtäjiä. Itse ranta ei ole kovinkaan kummoinen, eikä vesi ole kovin kirkasta. Uimakelpoinen se silti on.

Cartagenan rantaa

 

Cartagenan viehättävin  kaupunginosa on Getsemani, vanhankaupungin vieressä oleva vanha työläisten asuinalue, jota muurit myös suojaavat. Paikka oli joitakin vuosikymmeniä sitten varsin vaarallinen. Turvallisuustilanne on kuitenkin parantunut roimasti noilta ajoilta, ja nykyään Getsemani on yksi Etelä-Amerikan kauneimmista kaupunginosista.

Getsemanin katuja koristavat liput ja sateenvarjot.

 

 

 

 

 

Getsemanin rosoisten värikkäiden talojen reunustamat kadut ovat toinen toistaan viehättävämpiä. Täällä on katutaiteilijoita ja -esiintyjiä sekä viihtyisiä pikku kahviloita. Trinidad-aukio on aikaisin aamulla rauhallinen, mutta päivällä ja varsinkin illan tullen vilkas kohtaamispaikka. Aukiolla on muun muassa katukojuja ja Kolumbian väreihin sonnustautuneita naisia, jotka poseeraavat maksua vastaan kuvissa.  Getsemanissa on paljon pikkuisia majapaikkoja, joista jossain kannattaa yöpyä, jos kaupungissa useita päiviä viettää.

Trinidad-aukio

 

 

 

Tämä hostelli, Casa Mamá Waldy, sijaitsee Getsemanin sydämessä. Kahden hengen huoneen hinta on 35€/yö.

 

Getsemanin laitamilla on puisto, jossa elelee pikkuisia apinoita, liskoja ja laiskiaisia. Eläimet ovat vapaina, ja ne ovat tottuneita ihmisiin. Puisto on auki päivisin aamuseitsemästä eteenpäin. Iltaisin puiston portit laitetaan lukkoon.

Laiskiainen

 

Apina

 

Iguaani

 

Marttyyrien aukion luona oleva kellotorni johdattaa matkailijan Getsemanista kohti muurien ympäröimää vanhaa kaupunkia. Vanhassa kaupungissa on useita kauniita kirkkoja. Myös kauppoja ja ravintoloita on paljon. Katuesiintyjät viihdyttävät täälläkin ihmisiä. Tulliaukiolla on Kristoffer Kolumbuksen patsas. Simon Bolivarin patsas komeilee puolestaan Simon Bolivar-aukiolla. Venezuelassa syntynyt Bolivar vaikutti 1800-luvun alussa merkittävästi viiden maan, Venezuelan, Kolumbian, Ecuadorin, Perun ja Bolivian syntyyn, joten ei ole ihme, että hänen nimikkopatsaita, -aukioita, -puistoja, -lentokenttiä ja vaikka mitä on ympäri Etelä-Amerikkaa.

Kellotorni

 

Tulliaukio

 

Kristoffer Kolumbuksen patsas

 

Simon Bolivar-aukio patsaineen ja katuesiintyjineen.

 

 

 

San Pedro Claver-kirkko

 

Santo Domingo-kirkko

 

Santa Catalina de Alejandría-katedraali

 

Vähän tuntemattomampi, Cartagenan uudella puolella sijaitseva nähtävyys on San Sebastian del Pastelillo-linnake. Linnakkeelle on vapaa pääsy. Läheiseltä sillalta, kuten myös itse linnakkeelta, on hyvät näkymät pilvenpiirtäjille.

San Sebastian del Pastelillo-linnoitus

 

 

 

 

Cartagenassa nähtävyydet ovat kävelymatkojen päässä toisistaan. Ainoastaan Cartagena-kyltti on hieman kauempana, mutta sinnekin voi kävellä. Taksin saa helposti kadulta. Kannattaa käyttää virallisia, keltaisia takseja, ja hinta on syytä sopia etukäteen. Taksilla liikkuminen on varsin edullista. Kaupungin sisällä matka maksaa muutaman euron. Kansainvälinen lentokenttäkin on sen verran lähellä keskustaa, että sinnekään ei kyyti 4-5 euroa enempää maksa.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 30.9.2022 at 08:50

    Cartagena kiinnostaa. Muutenkin luulen, että Kolumbia on yksi seuraavista kohteista seuraavalla Etelä-Amerikkaan kohdistuvalla matkalla. Ja täytyy todeta, että laiskiaiset toden totta ovat kyllä sympaattisen näköisiä otuksia!

    • Reply anu/pete 1.10.2022 at 18:49

      Cartagenan vanhakaupunki ja Getsemani ovat kyllä hienoja! Laiskiaiset näyttävät siltä, että ne hymyilevät koko ajan 😊

    Leave a Reply