Suomen suurin matkablogiyhteisö

Paramaribo ja Peperpot

Surinamen pääkaupungissa Paramaribossa asuu vain noin 250 000 asukasta. Kaupunki sijaitsee Suriname-joen rannalla 15 km:n päässä Atlantin rannalta. Paramaribo on kenties viihtyisin ja rauhallisin Etelä-Amerikan maiden pääkaupungeista. Se on mitä mainion tukikohta maahan, jossa riittää nähtävää ja mielenkiintoisia retkikohteita. Suriname on pieni maa, joten välimatkat ovat verrattain pienet. Lisäksi naapurimaihin Guyanaan sekä Ranskan Guayanaan pääsee matkustamaan helposti ja omatoimisesti maateitse.

Paramariboon pääsee Suomesta lentäen yhdellä vaihdolla Amsterdamin kautta. Kansainvälinen lentokenttä sijaitsee vajaan 60 km:n päässä kaupungin keskustasta. Lentokenttäkuljetuksen virallinen hinta on 35€.

Eurooppalaisista ranskalaiset ja britit ehtivät ensin Surinamen alueelle. Vuodesta 1667 eteenpäin se oli kuitenkin Hollannin siirtomaa aina itsenäistymiseen eli vuoteen 1975 saakka. Maan virallinen kieli on hollanti. Asukkaita koko maassa on vain alle 600 000, ja vaikka Paramaribo on pääkaupungiksi pieni, on se silti varsin vilkas kaupunki. Ruuhkiin saa keskustan alueella varautua.

 

Paramaribon vanhaa keskustaa

 

Paramaribon viehättävä keskusta, vanhakaupunki, on Unescon maailmanperintökohteiden joukossa. Talot on rakennettu 1600-1700-luvuilla. Ne ovat sekoitus hollantilaista, eurooppalaista, pohjois-amerikkalaista sekä paikallista rakennustyyliä. Talojen pääasiallinen rakennusmateriaali on puu, mutta myös tiiltä ja betonia on käytetty jonkin verran.

Paramaribon siirtomaa-aikainen keskusta on kaunis.

 

 

 

Fort Zeelandia on ehdoton käyntikohde Paramaribon keskustan alueella. Ranskalaiset aloittivat tämän linnoituksen rakentamisen, britit jatkoivat sitä, ja lopulta hollantilaiset vallattuaan Surinamen vuonna 1667 ottivat haltuun myös linnoituksen ja nimesivät sen Fort Zeelandiaksi. Linnoitukseen on noin neljän euron suuruinen pääsymaksu, ja maksua vastaan pääsee kulkemaan linnoituksen huoneissa sekä näköalapaikalla.

 

Fort Zeelandia

 

 

Fort Zeelandian vieressä on vaatimaton itsenäisyydenaukio. Aukion laidalla kököttää myöskin melko vaatimattoman näköinen presidentinpalatsi. Itse alue on kuitenkin viihtyisä, sillä vanhat siirtomaa-aikaiset rakennukset reunustavat läheisiä katuja.

Presidentinpalatsi

 

Presidentinpalatsin lähellä on palmupuisto. Tämä siisti ja viihtyisä puisto on viikonloppuisin suosittu kokoontumispaikka. Puiston läpi tulee usein oikaistua kaupungilla liikkuessa.

Keskustan palmupuisto

 

Turisteja varten Paramaribon keskustassa on infokarttoja. Vain ”olet tässä”-kohta puuttuu. Myös isoista kirjaimista kyhätty ”I love”-teksti, jossa voi käydä ottamassa perinteisen turistikuvan, löytyy Zeelandia-linnoituksen vierestä.

 


Paramaribon keskustaan majoittunut tutustuu helposti kaupungin viehättäviin vaaleisiin siirtomaa-aikaisiin rakennuksiin ja muihin päänähtävyyksiin kävellen. Myös pyörän voi vuokrata. Kannattaa huomioida se, että Surinamessa on vasemmanpuoleinen liikenne.

Pyöränvuokraus on Paramaribossa edullista.

 


Pyhän Pietarin ja Paavalin katedraali, 1800-luvun alkupuolella rakennettu suuri puinen kirkko, komeilee samassa rivissä muiden hienojen rakennusten kanssa presidentinpalatsin lähellä. Kaupungista löytyy myös moskeijoita. Päämoskeijan välittömässä läheisyydessä on kaunis synagoga. Hieman keskustan ulkopuolella on koristeellinen Arya Dewaker-hindutemppeli.

Pyhän Pietarin ja Paavalin katedraali

 

Päämoskeija

 

Viereinen synagoga

 

Arya Dewaker-hindutemppeli

 

Paramaribon keskustaan voi majoittua edulliseen hostelliin tai majataloon. Ilmastoitu kahden hengen huone maksaa AlbergoAlberga-majatalossa 38 €/yö. Majatalossa on myös pieni ulkouima-allas. Keskustan ulkopuolelta löytyy puolestaan vielä viihtyisämpi Amice-majatalo, jossa kahden hengen huone aamupaloineen maksaa 55€/yö.

AlbergoAlberga-majatalo on vanhassa siirtomaa-aikaisessa talossa.

 

 

Amice-majatalo sijaitsee noin 4km:n päässä keskustasta rauhallisella alueella.

 

Viihtyisän uima-allasalueen lisäksi majatalossa on erinomainen palvelu.

 

Keskustan ulkopuolella on mielenkiintoinen käyntikohde, Peperpot-luonnonsuojelualue. Alue on Suriname-joen toisella puolella. Peperpotiin voi mennä pyörän kanssa lautalla tai keskustasta taksilla, jolloin ylitetään suuri Jules Wijdenbosch-silta. Peperpotiin on noin viiden euron suuruinen pääsymaksu. Alueeseen saa tutustua omin päin. Pyöriäkin vuokrataan paikan päällä. Keskustassa myydään päiväretkiä Peperpotiin.

Peperpot

 

.

.

.

.

 

Peperpotissa voi nähdä lintuja, liskoja, apinoita ja laiskiaisia. Paikka on verrattain lähellä kaupunkia, mutta silti näiden lajien elinalueet ulottuvat tänne asti. Laiskiaisten havaitseminen vaatii tarkkuutta ja terävää silmää, sillä ne kököttävät korkeiden puiden oksistoissa vain vähän liikkuen. Apinoiden mekastus sen sijaan paljastaa lauman liikkeet yleensä hyvin. Myös muurahaiskarhuja ja suuria kissaeläimiä on näillä seuduilla nähty.

Oravasaimiri

 

Kapusiiniapina poikasineen

 

Laiskiainen

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 15.9.2022 at 10:25

    Eipä ole Paramaribossa tai Surinamessa ylipäätään tullut käytyä, mutta Buenos Aires on jäänyt todella positiivisena mieleen, erittäin miellyttävä kaupunki. Myös Rio de Janeiro on jääänyt positiivisena mieleen, vaikka ei tietenkään pääkaupunki olekaan.

    • Reply anu/pete 16.9.2022 at 00:57

      Buenos Airesista myös tykättiin, vaikkakin se on melkoisen iso kaupunki. Paramaribo on pienempi ja keskusta on todella viihtyisä.

    Leave a Reply