Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mitä ottaa mukaan pidemmälle reissulle?

Lähtölaskenta lähenee loppuaan, ja pian on aika vaihtaa maisemia pidemmäksi aikaa. Olemme jo kokeneita matkailijoita, ja yhteisiä reissuja on kertynyt jo vaikka kuinka monta. Pisin yhtämittainen matkamme on ollut vuoden mittainen reppumatka maailman ääriin. Muutaman päivän päässä siintää seuraava pidempi irtiotto.

Kun lähtee mille tahansa matkalle, on syytä miettiä tarkkaan, mitä matkatavaroita ja varusteita ottaa kannettavakseen. Matkan kohde ja luonne määrittelevät mukaan otettavien kamppeiden kokoonpanon. Lyhyt kaupunkimatka tai viikon rantaloma eivät kummoisia varusteita vaadi. Pidemmille reissuille tai paljon vaeltamista tai kylmissä olosuhteissa oleilua sisältäville reissuille on sen sijaan otettava mukaan huomattavasti enemmän tavaraa Tässä postauksessa pohdiskelemme yleisesti sitä, mitä kaikkea erilaisille matkoille kannattaa ottaa mukaan. Tuomme esiin myös omia kokemuksiamme ja ajatuksiamme siitä, mitä pidemmälle, useita kuukausia tai jopa vuoden kestävälle reissulle on syytä pakata mukaan.

 

Rinkka vai matkalaukku?

Tätä kysymystä  pohdittaessa täytyy miettiä, mitä hyviä ja huonoja puolia kummassakin vaihtoehdossa on. Matkalaukussa tavarat säilyvät yleensä paremmassa järjestyksessä, ja sitä voi hyvällä alustalla vetää perässä. Rinkkaa taas joutuu kuljettamaan selässä, mutta toisaalta se kulkee matkalaukkua kätevämmin esimerkiksi rannoilla, poluilla ja  muilla epätasaisilla alustoilla. Vaellusmatkoille rinkka on oikea ratkaisu. Lyhyellä kaupunkilomalla pärjää pienillä käsimatkatavaroilla. Lentokoneessa, junassa ja bussissa molemmat kantamukset kulkevat yhtä hyvin, ja rinkkaan voi laittaa suojapussin matkan ajaksi. Pidemmillä reissuilla olemme kääntyneet rinkan puolelle, sillä se antaa matkalaukkua enemmän joustavuutta matkantekoon. Kannattaa myös huomioida lentolippuun kuuluvan matkatavaran määrä, jos vain suinkin pärjää käsimatkatavaroilla, niin se on yleensä edullisempaa. Monet, erityisesti halpalentoyhtiöt rokottavat juuri ruumaan menevistä laukuista, jolloin lentolipun hinta saattaa helposti jopa tuplautua.

 

Rinkka on joskus kätevin vaihtoehto. Tässä otetaan ensimmäisiä askeleita Thaimaan maaperällä vuonna 2012. Saapuminen maahan tapahtui veneellä Malesiasta.

 

Tässä tulevan reissumme matkatavarat, eli näillä mennään seuraavat seitsemän kuukautta. Toinen rinkka on pakattu jo suojapussiin, jossa se kulkee hyvin lennoilla ja bussissa.

 

Teltta ja makuupussit

Teltan ja makuupussin voi monilta reissuilta jättää suosiolla kotiin, mutta joissain tapauksissa ne on perusteltua pakata rinkkaan. Oli matka sitten lyhyt tai pitkä, voi maasta riippuen harkita leirintäalueella yöpymistä. Yöpyminen onnistuu myös autossa, jos sellainen on käytössä, mutta joskus teltta voi olla parempi vaihtoehto. Makuupussit sopivat moneen paikkaan. Myös retkeilytyyny ja makuualusta on syytä olla mukana, ja ohut erillinen silkkipussi antaa lisälämpöä makuupussin oheen kylmiin olosuhteisiin ja toimii myös omana erillisenä makuupussina kuumissa olosuhteissa. Pieneen tilaan menevä pyyhe on myös hyvä pakata mukaan, jos ei hotelleissa joka yö majoitu. Tulevalle reissulle otamme näistä varusteista tällä kertaa mukaan vain silkkipussin ja pyyhkeen.

 

Kännykät, adapterit, tietokone ja kameratarvikkeet

Kännykkä ja laturi kuuluvat kaikkien matkailijoiden vakiovarustukseen. Kohdemaan pistorasiatyypit pitää myös ottaa huomioon ja pakata mukaan oikeanlaisia adaptereita. Nykykännyköiden kamerat alkavat olla sitä luokkaa, että niillä saa erittäin hyviä maisemakuvia. Jos kuitenkin haluaa kuvata esimerkiksi eläimiä tai ottaa laadukkaita ilta/yökuvia, tulee järjestelmäkamera yleensä tarpeeseen. Kuvien käsittelyä varten tietokone on hyvä, samoin blogipostausten kirjoittamiseen pidemmillä reissuilla. Kuvien siirto kamerasta kännykkäänkin on mahdollista, ja käsittely onnistuu myös kännykällä. Tabletti on hyvä välimalliratkaisu.  Me kuljetamme mukanamme pitkillä, useita kuukausia kestävillä reissuilla kaikkia edellä mainittuja. Kantamusten painoa ne toki lisäävät, mutta koska kirjoitamme matkablogia ja haluamme postata laadukkaita kuvia, olemme päätyneet tällaiseen ratkaisuun.

Tällaisen kuvauskaluston kanssa olemme näillä näkymin lähdössä reissuun.

 

Tässä yksi hyvä sivusto adaptereihin ja muuhun sähköön liittyvään: Matkailijan sähkö-opas – Ilmaiseksi – Triptek.eu verkkokaupasta

 

Vaatteet ja jalkineet

Vaatteet ja jalkineet ovat ehkä se hankalin osuus. Meillä on ainakin hyvin usein käynyt niin, että on tullut otettua mukaan niin sanottuja turhia vaatteita, joita ei sitten reissussa käytäkään. Toisaalta monenlaisiin olosuhteisiin on hyvä varautua. Vaatteiden ja kenkien kanssa on syytä tehdä useampi valintakierros, jotta saa karsittua turhat kamppeet pois, varsinkin jos lähtee pitkälle matkalle. Rinkassa on turha kantaa ylimääräistä tavaraa, sillä tila on muutenkin rajallinen.

Pitkillä reissuilla kannattaa hyödyntää paikalliset pesulat. Myös monet majapaikat pesevät pyydettäessä vaatteita kohtuuedullisesti. Meillä on tähän asti ollut periaatteena se, että pitkille reissuille otamme vaatteita mukaan niin, että pesulakäynti vaaditaan noin viikon välein. Kahden viikon matkoille olemme lähteneet siitä lähtökohdasta, ettei vaatteita matkalla pestä. Kuitenkin kuumissa maissa olemme myös pesseet käsin esimerkiksi paitoja, jotka ovat osoittautuneet parhaiksi, ja jotka sitten kuivuvat hotellihuoneessa yön yli. Lähtiessämme nyt seitsemäksi kuukaudeksi maailmalle rinkkojen kanssa pyrimme välttämään ylipakkaamista. Otamme mukaan mahdollisimman vähän kutakin vaatelaatua, ja pesemme vaatteita enemmän itse käsin ja toki myös pesulan koneissa.

Seuraavana lista vaatteista ja jalkineista, jotka todennäköisesti otamme mukaan Etelä-Amerikkaan ja Karibialle suuntautuvalle reilun seitsemän kuukauden matkalle:

 • sateen- ja tuulenpitävä vaellusasu
 • kevyttoppatakki
 • lämpökerrasto
 • puff-huivi, pipo ja hanskat
 • merinovillapaita / fleecepaita
 • huppari
 • kaksi pitkähihaista ja neljä lyhythihaista peruspaitaa
 • kaksi pitkähihaista ja neljä lyhythihaista teknistä paitaa
 • kolme hihatonta paitaa
 • yksi ”parempi” paita
 • farkut tai farkkuleggingsit
 • kolmet perusshortsit
 • kahdet juoksushortsit
 • pitkät trikoot
 • kahdet caprit
 • alusvaatteita ja sukkia noin viikoksi
 • muutama uima-asu (shortsit/bikinit)
 • aurinkohattu
 • vaelluskengät
 • juoksulenkkarit
 • paljasjalkakengät
 • crocsit ja/tai rantasandaalit
 • uimatossut

Vaatteita voi myös itse pestä reissussa, kuten tässä Bangkokissa keväällä 2012.

 

Kuivattamista varten kannattaa mukaan pakata pyykkinarua.

 

Pesuaineet

Toilettilaukku on hyvä olla matkassa mukana. Pitkällä reissulla joutuu laukun sisältöä päivittämään matkan aikana, mutta ensimmäinen satsi lähtee mukaan jo kotoa. Usein tulee otettua jotain pientä mukaan myös käsimatkatavaroihin, jos lentäen matkaa. Pelkillä käsimatkatavaroilla matkustavan tulee huolella miettiä, minkälaisia tuotteita ja kokoja mukaansa ottaa, litran pussiin kun ei kovin isoja pakkauksia mahdu, eikä sinne edes saa yli 1 dl:n kokoisia nestepakkauksia laittaa. Isommat nestepakkaukset, kuten shampoot tai vastaavat pakkaamme aina ruumaan meneviin matkatavaroihin. Hygieniatuotteet ovat monissa maissa kalliimpia kuin Suomessa, joten siksikin niitä kotoa aina mukaan otamme.

 

Elintarvikkeet, vitamiinit ja lääkkeet

Ruokaa tulee harvemmin otettua kovin suuria määriä mukaan reissuun. Tosin retkeilyautolla taitetut matkat ovat sitten kokonaan eri juttu, sillä niissä jääkaappi ja auton hyllyt ovat meillä tursunneet elintarvikkeista. Moniin maihin ei ruokaa saa edes viedä, mutta esimerkiksi suljetut pähkinäpussit ovat asia erikseen. Lyhyille reissuille on tullut otettua juuri tällaista pientä kuivatavaraa. Kun nyt maailmalle pidemmäksi aikaa taas lähdemme, emme kovinkaan paljon evästä mukaan ota, korkeintaan jotain pientä pitkälle menolennolle sekä mahdollisesti hiukan pahkinöitä, mutta vain, jos mukaan mahtuu.

Olemme tunnollisia vitamiinien käyttäjiä, joten meillä ei ole reissua ilman vitamiineja. Useimmiten meillä on mukana minigrip-pusseja, joihin vitamiinit on lajiteltu. Turvatarkastuksessa näihin ei olla koskaan puututtu tai kyselty pussien sisältöjä. Alkuperäispakkaus olisi tietenkin paras, mutta myös tilaa vievämpi vaihtoehto. Tulevalle pitkälle reissulle aiomme ottaa vitamiineja mukaan sen verran, kun niitä tänne kotiin olisi jäämässä, mutta maksimissaan kuukauden tarpeisiin. Niitä voi sitten maailmalta ostella lisää.

Kummallakaan meistä ei ole käytössä lääkkeitä, joten niitä ei tarvitse miettiä. Reseptit on kuitenkin hyvä pitää matkassa mukana, mikäli lääkkeitäkin reissussa kuljettaa. Meillä mukaan lähtee kokonaisia valkopippureita vatsatautia torjumaan. Emme aio niitä seitsemän kuukauden reissun aikana joka aamu ottaa, mutta aluksi ja maan/bakteerikannan vaihtuessa ainakin. Inkivääriä olemme myös ainakin talvisaikaan ottaneet mukaan lähinnä lentomatkaa varten, ja ehkäpä muutaman palan sitä nytkin mingrip-pussiin ja käsimatkatavaroihin pakkaamme.

 

Inkiväärit ja valkopippurit lähtevät mukaan reissuun aina.

 

Muut varusteet

Mitä muuta tarvitaan mukaan reissuun? No tietenkin passi ja kopio siitä. Ehkäpä kynä ja muistivihko, jossa on koottu kunkin maan mielenkiintoisimmat käyntikohteet. Vaikka kaikki on nykyään sähköisessä muodossa, ovat jotkin asiat mukava olla mukana myös paperisina versioina. Toiset haluavat katsoa paikkoja paperikartasta, me olemme siirtyneet melko pitkälti sähköisiin karttoihin. Maps.me-sovellus on hyvä, sillä se toimii ilman internetyhteyttä, kun vain lataa kyseisen maan kartan siihen etukäteen. Jopa pienet vaelluspolutkin ovat sen avulla hyvin löytyneet.

Jäikö jokin sinulle tärkeä varuste pois tästä postauksesta? Oletko matkalaukku- vai rinkkareissaaja? Käy kirjottamassa kommenteissa!

Previous Post Next Post

14 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 29.7.2022 at 08:34

  Rinkka on useimmiten myös meidän valintamme. Muutamalla pidemmällä kotimaahan suuntautuneella reissulla on tainnut olla yksi matkalaukku mukana, mutta mutta muuten en edes muista, että koska olisi viimeksi matkalaukku ollut. Miksi inkivääriä lennolle?

  • Reply anu/pete 29.7.2022 at 19:43

   Inkivääri on vähän niin kuin kurkkulääke, luonnon oma ”antibiootti”, ehkäisee flunssaa. Söisihän sitä lennon jälkeenkin, mutta kun jääkaappia ei ole aina saatavilla, ja inkivääri pilaantuu lämpimässä nopeammin.

 • Reply Reissu-Jani 29.7.2022 at 08:55

  Olen rinkka/retkikuntakassi matkailija. Oliko teillä tarkoitus ottaa mitään lääkkeitä mukaan (ei resepti)? Itse otan peruslääkkeet (särky, vatsa, käärme yms) aina mukaan ja ei kaupunki matkoille aina täydet EA-vsrusteet koska keskellä ei mitään tai lähempänä ei välttämättä ole lääkäriä tai muuta auttamassa jos vaikka haava tulee tai joutuu isompaan onnettomuuteen. Niin ja Jeesus teiippiä eli IV-teippiö on mukana muutamia metrejä. Sillä korjaa vaikka ja mitä. Lopuksi vielä turvallisuus varusteita kuten hätäpillit ja huoneen varashälytim..

  • Reply anu/pete 29.7.2022 at 19:47

   On meillä vähän Buranaa mukana, mutta tosi harvoin särkylääkkeitä tulee kyllä käytettyä. Tosiaan vatsalääkkeinä on ne valkopippurit. Sitten on nippusiteitä ja narua, näillä mennään tällä kertaa.

 • Reply Reissu-Pirre 29.7.2022 at 11:19

  Compeed-rakonestopuikko ja rakkolaastareita, neula ja lankaa, hakaneuloja, linkkari, matkatavaravaaka, taskulamppu, lukko, pelikortit, varavirtalähde, kashmir-huivi (toimii alusena rannalla, peittona, lämmittäjänä viileinä iltoina harteilla, verhona dormeissa) ja aurinkorasvaa (turistikohteissa kallista). Luha ja 0,5 litran termaripullo, missä vesi pysyy kylmänä 😊

  • Reply anu/pete 29.7.2022 at 19:52

   Meilläkin on linkkari mukana, laastaria, ja taskulamppuna toimii kännykkä. Pelikortteja harkittiin, mutta jätettiin ne sitten kotiin. Kaikkea ei vaan voi ottaa mukaan. 😊

 • Reply Nadine G 29.7.2022 at 12:28

  Matkalle pakkaaminen ja sen optimointi on aina se polttava kysymys. Vuosia joutuu harjoittelemaan ja lukemaan kaikenlaisia vinkkejä, että matkaan tulee pakattua järkevästi. Itsekin tuota teema pohtinut useastikin (uusin pohdinta tässä :) https://viaperasperaadastra.com/2022/05/21/matkaan-kasimatkatavaran-kanssa/ )

  Mielestäni matkalaukun/rinkan sisältö on tärkeintä suhteuttaa matkan tarkoitukseen ja omiin tottumuksiin. Itse en pääse ovesta ulos rinkan kanssa, selkäni pettää jo siinä vaiheessa. Myös suurin osa teidän rinkkojen sisältöä on minulle turhaa: en juokse, en omista vaelluskenkiä, en käytä pipoa tai huivia ja matkustamaan paikkaan, minne olisin tarvinnut lämpökerrasto, saa minut vain kuolleen ruumiini yli 😱. Mulle riitti päivittäisiä tarpomisia Suomessa rattaiden kanssa.

  Kaupunkilomalle, työmatkalle ja vaellukselle tulee pakattua aivan eri tavalla. Paljon myös riippuu jokaisen omista tottumuksista pakata. Sen takia näitä postauksia on aina kiva lukea: aina oppii uutta sekä muiden että omista tavoista pakata.

  • Reply anu/pete 29.7.2022 at 19:55

   Näinhän se on, jokainen pakkaa vähän eri tavalla omien tarpeiden ja reissun mukaan. Mukavia reissuja sinulle!

 • Reply Maiski 30.7.2022 at 15:53

  Nesteytys poretabletit on aina mukana. Niillä saa kropan nopeesti kuntoon vatsataudin ja riehakkaan illan jälkeen.
  Supersaippua on toinen must, jolla pesee niin vaatteet, astiat kuin ittensäkki.

  • Reply anu/pete 3.8.2022 at 18:24

   Kiitos kommentistasi! 😊

 • Reply Tanja for Takeoff 30.7.2022 at 23:02

  Meillä oli 2,5 vuoden reissussa vain sellaiset tavalliset koulureput. Kun pitää painon max 7 kilossa, saa repun käsimatkatavaroina useimmilla halpalentoyhtiöilläkin.
  Se on lisäksi kätevä kun hyppii veneisiin tai istuu ahtaassa pikkubussissa.
  Härpäkkeet meillä oli kokolailla samat, mutta vaatteita ja kenkiä huomattavasti vähemmän. Suurimmaksi osaksi pyykättiin aina iltaisin päivällä päällä olleet vaatteet. Pesuaineena oli sekä reissussa että edelleen täällä nykyisessä tukikohdassamme Belgradissa ihan vain marseillesaippuan pala. Sillä voi pestä itsensä päästä varpaisiin ja pyykätä myös vaatteet, sekä tarvittaessa pestä mitä tahansa muutakin.

  • Reply anu/pete 3.8.2022 at 18:25

   Kiitos kommentistasi! Hyviä vinkkejä noikin… 😊

 • Reply Hannele 31.7.2022 at 17:02

  Olen entinen jättimatkalaukkuihminen ja nykyinen retkikuntalaukkuihminen. Edelleen kulkee jumalattomasti liikaa tavaraa mukana ja varmisteluna kaikenmaailman lääkkeet ym. Pikkuhiljaa kuitenkin asioita jää pois. Mulle vaan tuo turvaa se, että on kaikenlaisiin tilanteisiin tavaraa. Olen tosin päässyt mm. Tansanian safarilla paikkaamaan vieraan auton ikkunan keskellä savannia, kun ”sattui” olemaan iso jätesäkki ja jesaria rulla mukana😂😂😂
  Mutta nyt mä lähden tutkimaan tuota valkopippuri-hommaa…. Mulle ihan uusi tuttavuus (siis ei valkopippurit, mutta tuossa käytössä). Huippua reissua teille!!

  • Reply anu/pete 3.8.2022 at 18:27

   Kiitos kommentistasi! Ja kiitokset 🙄

  Leave a Reply