Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mitä matkustaminen maksaa?

Mitä matkustaminen maksaa? Tämä on varsin olennainen kysymys kaikille, jotka reissuja suunnittelevat ja matkailua harrastavat. Kysymykseen ei ole olemassa yhtä selkeää tai oikeaa vastausta, vaan kustannuksiin vaikuttavat hyvin monet eri asiat. Lähteekö paketti- vai omatoimimatkalle, kauanko reissussa viipyy, moneenko maahan reissu mahdollisesti suuntautuu, mikä on majoitusten taso, mitä matkalla aikoo tehdä ja niin edelleen. Lista on pitkä.

Tässä postauksessa pohdiskelemme esimerkkien avulla matkabudjetin tekoa sekä vinkkaamme hyviä säästökohteita kaikille, jotka reissuja suunnittelevat. Kirjoittamisen pohjana meillä on vuosien 2011-2012 aikana toteutettu vuoden mittainen maailmanympärimatka, joka kustansi yhteensä noin 57 000 €.  Summasta voidaan päätellä, että olemme niin sanottuja keskinkertaisen budjetin reissaajia. Moni on varmasti matkustanut meitä halvemmalla, mutta toisaalta moni myös meitä kalliimalla budjetilla. Myös myöhemmin tehdyistä lyhyemmistä reissuistakin on ammennettavissa tietoja, joista toivomme olevan hyötyä kaikenlaisille matkaajille.

 

Kohde

Kohteen valitseminen on tietysti ensimmäinen asia, joka tulee mieleen matkabudjettia tehdessä. Monet Aasian, Keski-Amerikan ja Itä-Euroopan maat ovat edullisimmasta päästä, joten budjettimatkalaisen kannattaa suunnata näihin. Karkeasti sanottuna vähemmän turisteja, halvemmat hinnat, on hyvä perussääntö. Itse haluamme kuitenkin usein päästä uusiin kohteisiin ja maihin, joten myös kalliimmissakin kohteissa tulee käytyä. Kalleimmissa paikoissa ei sitten ehkä tule vietettyä niin pitkää tovia kuin halvemmissa, tai ainakin sitä pyrkii sitten säästämään niissä asioissa, joissa se on mahdollista.

Malediivit ei ole kohde halvimmasta päästä, mutta sinnekin voi tiettyinä aikoina päästä edullisesti.

 

Liikkuminen

Liikkuminen kohteeseen, kohteesta toiseen sekä kohteiden sisällä muodostavat ison osan matkabudjetista, ainakin jos haluaa säästää aikaa. Karkeasti voidaan sanoa, että mitä nopeammin haluaa matkustaa, sitä enemmän siitä on maksettava. Lentäminen on yleensä kallein matkustusmuoto, samoin nopeat juna- ja bussiyhteydet. Koulujen loma-ajat nostavat varsinkin pakettimatkojen, mutta myös lentojen hintoja, mutta tämä riippuu myös lentoyhtiöstä. Välilaskulliset lennot ovat usein suoria lentoja halvempia. Jos on valmis vaihtamaan konetta keskellä yötä ja viipymään useita tunteja lentokentällä välilaskun aikana, pääsee monesti halvemmalla. Lentoja varatessa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, mitä kaikkea lennot sisältävät/eivät sisällä. Erityisesti halpalentoyhtiöiden lentojan hintoihin tulee lisälaskua jo pelkistä matkatavaroista, jos on lähdössä reissuun pidemmäksi aikaa, ja haluaa ottaa mukaan muutakin kuin käsimatkatavarat.

Edessä on yö Los Angelesin lentokentällä, ja siihen on varustauduttu hyvin.

 

Itse kohteessa liikkumiseen pätevät samat säännöt, eli rahaa säästämällä tuhlaat aikaa ja päinvastoin. Kiire lisää kustannuksia, joten sitä kannattaa välttää, jos vain suinkin mahdollista. Matkustamalla paikallisten rähjäisillä busseilla nopeiden nykyaikaisten bussien  sijaan säästää ison pennin. Juniin pätee sama. Laiva- ja lauttayhteyksissä voi myös olla valinnanvaraa hinnan suhteen, maasta riippuen. Taksilla liikkuminen on suhteessa kalleinta, mutta on paljon maita, joissa pieniä matkoja voi taittaa taksilla todella edullisesti, noin kymmenesosalla Suomen hintoihin verrattuna. Kaupunkikohteissa kannattaa kävellä paljon jo siksikin, että silloin tutustuu kohteeseen parhaiten. Myös pyöränvuokraus voi olla hauska tapa kierrellä kohdetta. Julkinen liikenne, metrot, bussit ja raitiovaunut ovat joissain kohteissa varteenotettava vaihtoehto.

Polkupyöriä voi vuokrata monissa kohteissa, kuten tässä New Yorkissa.

 

Majoitukset

Majoitukset ovat toinen merkittävä menoerä matkustaessa. Se, mitä matkaltaan on hakemassa, vaikuttaa olennaisesti siihen, minkä hintaisia majapaikkoja etsii. Joku vaatii ehdottomasti hyvän ja siistin huoneen omalla kylpyhuoneella, kun taas toinen tyytyy hostellin makuusalin vuodepaikkaan. Viiden tähden hotellit ovat sitten asia erikseen, mutta esimerkiksi häämatkalla voi pariskunta haluta lomaltaan tällaista ylellisyyttä. All inclusive-vaihtoehdot sopivat hyvin lapsiperheille, ja voi olla, että kyseinen ratkaisu tulee jopa halvemmaksi, kuin perusyöpyminen ja ruokailut erikseen maksaen tähän päälle.

Tässä yksi halvimmista majapaikoistamme, Guatemala Cityn pikkuinen majatalo, 6e yö.

 

Yleensä yöpyminen tulee halvemmaksi, jos varaa majoituksen etukäteen netin kautta. Itse olemme kuitenkin onnistuneet yöpymään todella edullisesti myös marssimalla suoraan majapaikkaan ja varaamalla huoneen tiskiltä. Voihan varauksen sitten tehdä netin kautta myös paikan päällä, jos hinta siitä halpenee. Näinkin olemme joskus tehneet. Jos matkustaa todella pienellä budjetilla ja haluaa tutustua paikallisiin ihmisiin, kannattaa myös katsoa netin Airbnb- sekä sohvasurffausvaihtoehdot. Jopa ilmainen majoittuminen on siis mahdollista. Joskus voi myös olla tarkoituksenmukaista yöpyä bussissa tai junassa maisemien vaihtuessa samalla uuteen kohteeseen.

Matkaa voi taittaa myös yöbussissa, ja näin säästää majoituksen hinnan siltä yöltä. Tässä valmistaudutaan yöbussimatkaan Vietnamissa.

 

Jos matka sisältää autonvuokrauksen, kannattaa harkita myös autossa yöpymistä. Tämä on mahdollista leirintäalueilla, puskaparkeissa ja joissain maissa myös levähdyspaikoilla sekä jopa tien poskessa. Itse olemme yöpyneet tien poskessa ilmaiseksi Suomen lisäksi Norjassa, Islannissa, USA:ssa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Listan kolme viimeistä maata ovat kolmea ensimmäistä maata sen suhteen tiukempia, että yöpyminen ei missä vain onnistu. Lisäksi mahdollinen kuumuus voi joissain paikoissa tehdä autossa yöpymisen tukalaksi. Asuntoauto on sitten taas asia erikseen, mutta niiden vuokrauksesta meillä ei ole kokemuksia.

USA:ssa voi leirintäalueiden ja levähdyspaikkojen lisäksi yöpyä autossa myös kauppojen ja pikaruokaloiden pihoissa.

 

Syöminen ja juominen

Ruokailu ja ruokakulttuuriin tutustuminen on olennainen osa matkailua. On ihmisiä, jotka jopa valitsevat kohteen ruuan perusteella. Toisille taas tärkein asia on edullisuus. Monet haluavat syödä nimenomaan paikallista ruokaa, toiset hotellien kansainvälisten noutopöytien antimia. Reppureissaajat valmistavat usein ruokansa itse muutamalla eurolla hostellin keittiössä, monet muut matkailijat puolestaan haluavat istua valmiiseen pöytään ja maksaa laadusta.

Tässä kokkaillaan hostellissa Panama Cityssä.

 

Kokkaamalla säästää usein rahaa, mutta myös ulkona voi syödä edullisesti. Suosittujen kohteiden keskustojen turisteille suunnatut ravintolat ovat kalleimpia. Jos kävelee hiukan kauemmaksi keskustasta, saa luultavimmin huokeamman aterian. Majapaikan vastaanotosta tai muilta paikallisilta kannattaa kysyä vinkkejä hinta-laatusuhteeltaan hyvistä ruokapaikoista. Nämä sijaitsevat usein kaukana keskustoista, mutta tarjoavat hyvien makuelämysten lisäksi aitoa paikallista tunnelmaa.

 

Retket ja nähtävyydet

Retkiin uppoava raha riippuu paljolti kohteesta. Toisissa kohteissa voisi retkeillä vaikka päivittäin, kun taas joissain paikoissa riittää retki tai pari viikon aikana. Joskus matka voi koostua käytännössä pelkästä retkestä, kuten meidän 10 päivän Antarktiksen risteily tai samanpituinen Galapagossaarten retki. Monissa kohteissa retkiä voi tehdä täysin omatoimisesti joko julkisia kulkuneuvoja tai vuokra-autoa käyttäen, kun taas jotkut kohteet vaativat paikallisen oppaan mukanaolon. Myös hinnat vaihtelevat niin kulkemisen kuin nähtävyyksien pääsymaksujen suhteen. Suositut maailmanluokan nähtävyydet ovat yleensä kalliimpia kuin tuntemattomampien maiden nähtävyydet, ja yleinen hinta- ja palkkataso vaikuttavat retkien hintaan. Joissain maissa saattaa olla täysin ilmaisia luontokohteita, kuten vesiputouksia, kun taas toisissa maissa ne ovat maksullisia.

Tässä olemme yhdessä pisimmistä ja kalleimmista ostamistamme retkistä, 10 päivää Galapagossaarilla.

 

Pääsääntöisesti itse toteutetut omatoimiset retket tulevat halvemmaksi kuin valmiit retket, mutta silloin täytyy toimia itse itsensä oppaana, ja selvittää etukäteen mielenkiintoisia käyntikohteita. Jos on valmis näkemään vaivaa, kannattaa listata etukäteen nähtävyyksiä, jotka kiinnostavat. Itse kohteessa voi sitten kysellä paikallisilta lisää vinkkejä hyvistä, mahdollisesti tuntemattomammista paikoista, joita he suosittelevat. Jos taas haluaa ostaa valmiita retkiä, kannattaa etukäteen tutustua netin kautta retkien hintoihin. Usein paikallisesta matkatoimistosta tai retkiä myyvistä kojuista saa retkiä halvemmalla. Kannattaa myös tinkiä hinnoista esimerkiksi ehdottamalla useamman retken ostamista samasta paikasta, jolloin saa mahdollisesti paljousalennusta.

Kirgisian pääkaupungissa Bishkekissä tuli ostettua kaksi retkeä tästä matkatoimistosta, ja retkistä sai näin alennusta.

 

Ostokset ja matkamuistot

Tuliaisten ostaminen on monelle matkailijalle mieluisaa ajanvietettä, toiset eivät matkamuistoista niin välitä. Usein paikallisilla toreilla tai basaareilla kävely on tärkeä ja mukava osa matkaa, vaikkei ostaisi yhtään mitään. Ostosten tekoon pätee sama kuin ravintolohinkin; hinta tippuu, jos kävelet kauemmas keskustasta. Basaareissa on aina oma tunnelmansa, ja tinkimisellä voi säästää ison pennin.

Kauppoja hieromassa Filippiineillä

 

Kun tekee ostoksia basaarissa, ei ole hyvä olla itse liian innokas. Hinnan kysymisen jälkeen kannattaa oman tarjouksen olla reilusti alle pyydetyn hinnan, jopa vain puolet siitä. Tarjouksia tulee todennäköisesti myyjän puolelta lisää, ja jos/kun tarjous ei miellytä, kannattaa lähteä kävelemään muualle. Erittäin usein myyjä lähtee perään, ja hinta tippuu. Näin olemme itse menetelleet useissa paikoissa.

 

Loppukoontia

Matkan budjetti riippuu siis hyvin monesta eri asiasta, ja budjetteja on varmasti yhtä monta kuin reissaajiakin. Me emme oikeastaan ikinä edes tee kovin tarkkoja budjettilaskelmia, vaan säästämme aina vain riittävästi rahaa etukäteen aina kutakin reissua varten. Esimerkiksi tuon vuoden mittaisen maailmanympärimatkamme kustannukset selvisivät meille vasta jälkikäteen, kun laskeskelimme, paljonko siihen reissuun upposikaan rahaa. Toki olimme arvioineet, että säästömme ja vuorotteluvapaakorvauksemme tulisivat riittämään. Lisäksi meillä oli jonkin verran vararahastoa, jota myös käytimme esimerkiksi Kenian kahdeksan päivän yksityissafariin ja Malediivien loppuhuipennukseen. Samaan tapaan tulee menemään tuleva noin seitsemän kuukauden reissummekin: Olemme säästäneet rahaa, saamme vuorotteluvapaakorvauksia ja meillä on vararahastoa. Edellisen reissumme keskimääräinen kuukaudessa mennyt raha oli noin 4750 euroa, ja tähän pohjautuu tulevan pitkän reissun hinta-arviokin. Karkeasti arvioituna tulemme käyttämään tähän reissuun ehkä noin 35 000 euroa. Toki eihän sitä tiedä, mitä eteen tulee, joten siksi on hyvä olla vararahastoa. Kaukana kotoa olevien upeiden retkikohteiden väliin jääminen voi myöhemmin harmittaa, sillä niihin paikkoihin tuskin uudestaan enää palaa.

Tämä Islannin valassafari oli suunnitelmissamme jo kotoa reissuun lähdettäessä.

 

Jäikö jotain kertomatta? Laita kommenttia alle ja kysy rohkeasti, niin vastaamme mielellämme.

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 29.6.2022 at 09:01

  Näinhän se on, että moni asia vaikuttaa matkan hintaan ja paljon riippuu omista mieltymyksistä. Meillä useimmiten erilaiset aktiviteetit muodostavat suurimman osan kustannuksista. Ne ovat asia, josta emme reissussa ollessamme halua ikinä tinkiä.

  • Reply anu/pete 29.6.2022 at 09:36

   Vähän samoilla linjoilla siis mennään! 😊

 • Reply Reissu-Jani 29.6.2022 at 13:19

  Teen jokaista matkaa varten laskelmat kustannuksista. Lennot, majoitus ja auto ovat kuitenkin ne jotka ovat tiedossa kustannusten osalta. Ruokailu menee sitten maan hintatason mukaan. Kolmen kuukauden reissuilla kirjasin kaikki kulut ylös – 1.5kk Australia ja Uusi-Seelanti olivat kalleimmat ja meni 70%, 1.5kk Kaakkois-Aasia sitten loput. Lopulta kustannukset jäivät 5% alle budjetin. Toki matkalle tuli enemmän hintaa kun oli palkattomalla lomalla enkä laittanut asuntoa vuokralle. Vuorottelu vapaa kun ei ole mahdollista sektorilla jossa työskentelen ja palkaton on myös ison työn takana ylipäätään saada. Irtisanoutuminen olisi tuonut toki vapautta mutta hyvän työn jättämistä en harkinnut.

  • Reply anu/pete 29.6.2022 at 13:50

   Niin, nämä ovat näitä valintoja, mutta pääasia, että reissaamaan pääsee! Australia ja Uusi-Seelanti olivat kyllä melko kalliita jo 10 vuotta sitten, kun siellä olimme.

  Leave a Reply