Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kypros korona-aikana ja Pohjois-Kyproksen parhaat

Kiersimme Kyprosta autolla puolentoista viikon ajan. Alkuperäinen suunnitelma meni niin, että meidän piti ylittää raja Etelä-Kyprokselta Pohjois-Kyprokselle yhden Larnakassa vietetyn yön jälkeen. Olimme jo Suomessa ennen matkaa tulostaneet itsellemme vihreät Cyprus Flight Passit, joiden avulla pääsy maahan onnistui ilman koronatestiä. Juttu meni sikäli tiukille, että juuri ennen matkamme alkua Suomi meni oranssille, mutta ehdimme tulostaa matkustusluvat Suomen ollessa vielä vihreä maa. No, Lufthansa vaati lennoilleen negatiivisen testituloksen, joten testeissä piti ennen matkan alkua joka tapauksessa käydä.

Onnellisesti perillä Kyproksella

Yrittäessämme ylittää rajaa Metehenin raja-asemalla meille sanottiin, että meidän olisi pitänyt tulla Larnakan lentoasemalta rajanylityspaikalle samana päivänä, kun saavuimme maahan. Siinä tapauksessa olisimme päässeet yli ongelmitta. Nyt eivät edes negatiiviset testitulokset auttaneet. Meitä neuvottiin viettämään kymmenen päivää Etelä-Kyproksella, jonka jälkeen pääsisimme rajan yli. Kylläpä meitä harmitti, sillä olimme suunnitelleet viettävämme neljä yötä Pohjois-Kyproksella! Nyt pohjoisen osuus tulisi kutistumaan päivään. No, olipa meillä nyt sitten vastaavasti enemmän aikaa tutustua Troodos-vuorten ja Pafoksen nähtävyyksiin. Ei sekään huono vaihtoehto ollut, sillä molemmissa riitti nähtävää. Ehdimmepä nyt Limassolissakin viettää suunnitelmista poiketen hiukan enemmän aikaa.

Suomesta tulostetut matkustusluvat eli Cyprus Flight Passit ovat Kyproksella voimassa viikon, jonka jälkeen pitää käydä koronatestissä. Negatiivisesta testituloksesta saa paikallisen turvapassin, joka on voimassa kolme päivää. Matkustusluvan tavoin turvapassilla pääsee hotelleihin, ravintoloihin ja ostoskeskuksiin. Ihan kaikissa paikoissa passia ei kysytty.

Koronatestit olivat meidän matkamme aikana ilmaisia pikatestejä. 1.8. alkaen ne muuttuivat maksullisiksi, mutta hinta ei näyttänyt olevan kovinkaan korkea. Jossain näimme testin maksavan 6,50€. Testit pyörivät muun muassa ostoskeskusten sisäänkäynneillä tai parkkihalleissa. Kävimme Kyproksella ollessamme kolme kertaa testissä, joten meillä oli jatkuvasti päällekkäin voimassa olevia passeja. Ilmaisia testipaikkoja löysimme netistä, jonne oli listattu paikkoja kaupungeittain. Homma toimi hyvin, ja tuloksen saaminen kesti aina puolisen tuntia. Kerran saimme testituloksen myös tekstiviestinä kännykkään paperisen version lisäksi. Testiin mennessä piti olla mukana passi.

Kyproksella oli matkamme aikana maskipakko ainakin sisätiloissa (ja ilmeisesti myös ulkona, vaikkei siltä näyttänyt), jos paikalla oli useampi kuin kaksi henkilöä. Monessa paikassa maskit kuitenkin roikkuivat työntekijöillä joko leuan alla tai ne olivat pelkästään suun edessä. Ymmärrettävästi kuumuus hankaloittaa jatkuvaa maskin käyttöä, ainakin jos henkilö joutuu työskentelemään ulkona, kuten esimerkiksi tarjoilijat. Etelämaalaiseen tyyliin säännöt ovat tiukkoja, mutta käytännössä niiden noudattaminen vaihtelee suuresti.

No, pääsimme kuin pääsimmekin sitten lopulta rajan yli Pohjois-Kyproksen puolelle. Menimme yli siis Metehenin rajanylityspaikalla. Olimme vuokranneet auton Cyprus Car Rental-firman kautta. Autonvuokraushinnat tämän firman kautta ovat maan edullisimmat, ja mikä parasta, vuokra-autolla voi ajaa myös Pohjois-Kyproksen puolelle. Tätä eivät kaikki autovuokraamot salli. Rajalla piti vain ostaa kolmen päivän vakuutus, joka maksoi 20€. Tämäkään ei kuulosta pahalta, mutta täytyy ottaa huomioon, että ilmeisesti vakuutus kattaa vain vastapuolen vahingot, ei omia…

Onneksi Kyproksen välimatkat ovat verrattain lyhyitä, joten vuorokauden aikana ehtii kiertää Pohjois-Kyproksen tärkeimmät paikat. Toki paljon jää näkemättäkin. Meidän piti jättää Nikosian nähtävyydet tällä kertaa väliin ja porhaltaa suoraa päätä kohti Kyreniaa.

Kyrenia kuuluu Kyproksen kauneimpiin kaupunkeihin. Kaupungin keskustassa kohoaa linna, aivan sataman kupeessa. Satamassa on ravintoloita ja kahviloita. Meidän ollessa Kyreniassa lounasaikaan satamassa oli todella hiljaista. Liekö helle karkottanut ihmiset. Lämpötila kohosi 40 asteen tuntumaan. Tyyni ja kostea sää tekivät olosuhteista lähes sietämättömät, eikä meren läheisyys auttanut tippaakaan.

Kyrenian satama

Kyrenian linna

Hieman Kyrenian ulkopuolella on hieno, 600-luvulla rakennettu Pyhän Hilarionin linna. Linnan rauniot lepäävät jyrkkien vuorten rinteillä. Harmiksemme linna oli juuri sinä päivänä kiinni, emmekä päässeet kipuamaan ylös parhaille näköalapaikoille. Jouduimme tyytymään linnan ulkopuolisiin näköaloihin.

Hilarionin linnan muurit naamioituvat hyvin vuorenrinteeseen.

Hilarionin linnan läheltä avautuvat hienot näkymät alas Kyreniaan.

Toinen ehdoton kaupunki, jossa kannattaa Pohjois-Kyproksella ollessa käydä, on keskiaikainen Famagusta. Me vietimme ainokaisen yömme juuri Famagustassa, ja valinta oli osuva. Majapaikkaamme La Regina Venezianaa voi erittäin lämpimästi suositella kaikille kaupunkiin matkaaville. Sijainti on mitä mainioin, sillä majatalo on venetsialaisten rakennuttamien vanhankaupungin muurien sisäpuolella, ja siitä on lyhyt matka nähtävyyksille ja palveluiden ääreen. Lisäksi omistajat ovat todella auttavaisia.

Famagusta

La Regina Venezianan sijainti on erinomainen.

Ja huoneet viihtyisiä.

Famagustan keskustassa on Othellon linna torneineen. Linna sijaitsee meren rannalla. Linna on nimetty Shakespearen Othello-näytelmän kunniaksi, sillä näytelmä sijoittuu Famagustaan.

Famagustan Othello-linna

Komea nähtävyys on myös Lala Mustafa Pashan-moskeija. Kyseessä on itse asiassa 1300-luvulla rakennettu goottilainen katedraali, joka on muutettu moskeijaksi ottomaanien vallattua Kypros 1500-luvulla. Katkenneet kirkontornit kertovat omaa tarinaansa alueen tuhoista, maanjäristyksistä ja tulituksista.

Lala Mustafa Pashan-moskeija

Famagustan pohjoispuolella on Salamiksen antiikinaikainen rauniokaupunki. Salamiksessa on yllättävän hyvin säilyneitä kohteita, kuten näyttävä amfiteatteri. Salamis oli aikoinaan jopa Kyproksen vaurain kaupunki.

Salamis

Upea amfiteatteri

Salamiksen rauniokaupungin kupeessa on hiljainen ranta, joka on mitä mainioin virkistyskohde keskikesän hikisen rauniokierroksen jälkeen. Rannalla on vain jonkin verran paikallisia, turisteja ei meidän siellä ollessa näkynyt. Myös raunioita saimme kierrellä aivan keskenämme.

Salamiksen rantaa

Famagustasta on vain lyhyt matka rajalle ja Etelä-Kyprokselle. Harmillisesti jouduimme palaamaan eteläpuolelle vuorokauden pohjoisessa oleilun jälkeen, vaikka olihan se toki tyhjää parempi. Näin korona-aikoina matkaaja saa vain normaalia todennäköisemmin varautua yllätyksiin.

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 29.8.2021 at 13:31

  Hienon näköistä! Noita historiallisia kohteita näyttää olevan yllättävänkin paljon, tulee jotkin Kreikan kohteet itselleni mieleen. Ihan totta, että korona-aikana matkustaessa on varmasti käytännössä pakko asennoitua hommaan niin, että muutoksia tulee ja niitä tulee vieläpä todella nopealla aikataululla.

  • Reply anu/pete 29.8.2021 at 16:57

   Jep, näin on! Ja tosiaan Kypros kyllä yllätti hienoilla nähtävyyksillään. 😊

 • Reply Reissu-Jani 29.8.2021 at 15:45

  Aikoinaan olin viikon Kyproksella, ja autoa ei saanut viedä pohjoiseen eli turkkilaiseen osaan, jotenka jätin auton parkkiin Nikosiaan ja kävelin rajan yli – passin kannet riittivät läpipääsyyn. Otin sitten bussin Kyrenian kaupunkiin ja kuuma oli tällöinkin kun linnassa kävin ja syömässä jossain niistä upeista ravintoloista joista oli todella upeat maisemat. Muistaakseni eurot taisivat käydä myös Turkin puolella..eikä liiroja tarvittu.

  • Reply anu/pete 29.8.2021 at 16:56

   Joo euroilla ja kortilla mentiin nytkin. Outoa ettei autoa saanut silloin rajan yli viedä. Nyt ei sen suhteen ollut ongelmia, tosin piti tonkia netistä ”oikea” autonvuokrausfirma. 😊

  Leave a Reply