Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kyproksen Pafos

Kyproksen länsirannikolla sijaitseva reilun 30 000 asukkaan Pafos on hyvä paikka pysähtyä muutamaksi päiväksi paikalleen, jos kiertää saarta vuokra-autolla. Toki Pafoksesta löytyy myös kansainvälinen lentokenttä, joten siellä voivat halukkaat viettää koko lomansakin. Me kiersimme Kyprosta reilun viikon verran autolla, ja pysähdyimme Pafokseen kolmeksi yöksi.

Pafos on sikäli hyvä tukikohta, että sieltä ja sen lähettyviltä löytyy useita nähtävyyksiä ja käyntikohteita. Kuuluisin maamerkki lienee Pafoksen linna, joka sijaitsee keskustan tuntumassa meren rannalla. Linnaan pääsee 2,50€:n pääsymaksulla. Linna on pieni, ja se on nopeasti kierretty. Linnasta avautuu näkymä viereiseen satamaan.

Pafoksen linna

Pafoksen linnan vieressä on Pafoksen arkeologinen puisto, jonka löydökset juontavat esihistorialliselta ajalta aina keskiajalle asti. Puistosta löytyy muun muassa hyvin säilynyt antiikin ajan teatteri. Siellä voi nähdä myös vaikuttavia lattiamosaiikkeja. Ylväänä seisovat pylväät muistuttavat antiikin ajoista.

Pafoksen arkeologinen puisto

Hyvin säilynyttä lattiamosaiikkia

Hieman Pafoksen pohjoispuolella voi puolestaan vierailla Kuninkaiden haudoilla. Haudat ajoittuvat hellenistiselle sekä roomalaiselle kaudelle 300-luvulta eaa. alkaen, ja niihin on haudattu virkamiehiä ja muuta yläluokkaa. Hienoin ja kuvauksellisin haudoista on hauta numero 3, jossa on hyvin säilyneitä pylväitä.

Kuninkaiden hauta 3

Kolmas Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvista Pafoksessa sijaitsevista raunioalueista on Afroditen pyhäkkö, joka on hieman keskustan ulkopuolella lähellä lentokenttää. Temppelin raunioista ei ole säilynyt juuri muuta kuin muutama pylväs. Paikka on kuitenkin merkittävä, sillä Afrodite on kreikkalaisen mytologian tärkeä rakkaudenjumalatar, joka on syntynyt meren kuohuista Kyproksella. Tämän vuoksi Pafos (ja Afroditen pyhäkkö) oli antiikin kreikkalaisille kuuluisa pyhiinvaelluskohde. Pafos on myös muinoin ollut Kyproksen pääkaupunki. Kaupungin eteläpuolella on Afroditen ranta, jolla jumalattaren uskottiin nousseen merestä.

Afroditen pyhäkkö

Kolmas merkittävä rakkaudenjumalattareen liittyvä nähtävyys on Pafoksen ulkopuolella Akamasin niemimaalla sijaitseva Afroditen kylpylä, jossa Afroditen uskottiin käyvän. Paikkaan ei ole pääsymaksua. Parkkipaikalta on lyhyt kävelymatka pienelle putoukselle ja altaalle. Altaalla ei voi uida.

Afroditen kylpylä

Afroditen kylpylää vaikuttavampi paikka on Adoniksen kylpylä, joka sijaitsee niin ikään Pafoksen ulkopuolella. Paikka löytyy maps.me-sovelluksesta, mutta nähtävyydelle mennessä täytyy noudattaa tienviittojen ohjeita, jotta pääsee oikeaan paikkaan parasta tietä pitkin. Adoniksen kylpylä löytyy kylttien avulla helposti. Alueelle on 9€:n pääsymaksu. Maksua vastaan voi uida upeassa turkoosinvärisessä lammessa, jonne laskee Kyproksen mittakaavassa korkeahko vesiputous. Itse asiassa vesiputouksia on kaksi, ja myös ylemmän vesiputouksen luona on pieni uimakelpoinen allas.

Adoniksen kylpylä

Ylempi putous

Akamasin niemimaalla on Latchin kylä, josta löytyy hyvin palveluita. Tämä näytää olevan myös monen lomanviettopaikka. Latchista järjestetään veneretkiä muun muassa läheiselle Blue Lagoonille. Latchissa on hyvä pitää vaikkapa lounastauko.

Pafoksen alueella on useita uimarantoja, joilla voi käydä vilvoittelemassa kuumassa kesäsäässä. Coral Bay lienee rannoista suosituin, ja siellä saakin varautua iltapäiväruuhkiin. Tämä ranta on myös paikallisten suosiossa.

Selvästi hiljaisempi ranta on White River Beach, hiukan pohjoisempana sijaitseva tumma soraranta, joka syvenee melko nopeasti. Tälle rannalle kannattaa tulla uimatossut jalassa, sillä tumma sora on polttavaa, ja kävely muhkuraisella alustalla onnistuu helpommin tossut jalassa. Täällä voi myös törmätä merisiileihin.

White River Beach

White River Beachin lähettyviltä löytyy ehkä hieman yllättäväkin luonnonnähtävyys, Avakas-rotko. Oikeastaan kyseessä on tavallaan myös kanjoni. Paikkaan täytyy vaeltaa noin puolentoista kilometrin verran, mutta vaellus on melko helppokulkuinen. Alku on hiekkapolkua, ja lopussa täytyy sitten hieman taiteilla kivien päällä. Rotko kannattaa kulkea aivan loppuun saakka, jotta näkee kaikki sen hienot värit ja muodostelmat.

Vaelluspolkua

Avakas-rotko

Yksi ehdoton nähtävyys on muutama kilometri Coral Bayn rannan pohjoispuolella meressä rantakallioiden tuntumassa makaava laivanhylky. Laivan kyljessä lukee Freetown. Hylky on nimetty Edro 3:ksi. Laivan hylky on erityisen hieno auringonlaskun aikaan, jolloin sinne kannattaakin suunnata.

Edro 3

Jos ravintolasuositus pitää Pafoksen alueelta antaa, on se ehdottomasti keskustan ulkopuolen Costa’s Koloni-taverna. Pafoksen sataman ravintolat ovat paikallisesti suhteutettuna kalliita, mutta tässä tavernassa saa rahoilleen hyvää vastinetta. Hinnat ovat kohtuulliset, annokset isoja, ja ruoka erittäin maukasta. Taverna on paikallisten suosiossa, eli tunnelma on aito. Perjantaisin ja lauantaisin on elävää musiikkia. Normiaikoina asiaan kuuluu pitkän kaavan meze-illallisen lisäksi yöhön jatkuva tanssi. Nyt korona-aikana asiakkaat joutuivat tyytymään musiikin mukana keinahteluun omalla paikalla. Tanssia ei uskalla, sillä sakot ovat tuntuvia.

Costa’s Koloni-tavera. Torstai-iltana paikka oli lähes tyhjä, mutta perjantaina sitten vastaavasti lähes täynnä.

Täyttävän meze-aterian ensimmäiset ruokalajit ovat saapuneet…

Pafos on erityisesti kesäsesongin aikaan varsin vilkas lomakeskus. Aivan kuin kaupungissa olisi pikemminkin 300 000 kuin 30 000 asukasta. Paikalliset lomailevat mielellään Pafoksessa, ja kaupunki on suosittu myös ulkolaisten turistien keskuudessa. Keskikesä on kuuminta ja kosteinta aikaa, ja täytyy myöntää, että nähtävyyksien kiertäminen heinäkuun lopulla on todella hikistä puuhaa. Meren, hotellin uima-altaan ja putouksen vilvoittavat kylvyt tulevat siis tarpeeseen!

Pafos on Kyproksen länsirannikon suosituin lomanviettopaikka. Tässä ydinkeskustan rauhallinen aukio.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 15.8.2021 at 20:22

    Erittäin hienolta näyttää tuo Avakas-rotko, upeat värit tosiaan. Ja hienolta näyttävät oikeastaan nuo muutkin esittelemänne kohteet, niin kylpylät kuin nuo rauniotkin, kaikilla olisi mukava vierailla.

    • Reply anu/pete 16.8.2021 at 21:25

      Hei ja kiitos kommentista! Yllättävän paljon Pafoksen seudulla tosiaan on nähtävää!

    Leave a Reply