Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kyproksen Troodos-vuoret

Troodos-vuoristo on ehdoton käyntikohde Kyprokselle matkaavalle. Oikeastaan pelkkä käyminen ei riitä, vaan Troodoksen alueella kannattaa viettää useampi päivä, jos mahdollista. Alue on hyvin erilainen muuhun saareen verrattuna. Jo pelkästään ilmaston erilaisuus on huomattava, ja tällä kauniilla vuoristoalueella pääsee myös näkemään hieman aidompaa paikallista tunnelmaa.

Troodoksen vuoret yltävät yllättävän korkealle, ainakin siihen nähden, miten pienestä saaresta on kyse. Korkein huippu, Olympos, kohoaa peräti 1952 metrin korkeuteen. Huipulla on armeijan tukikohta, mutta autolla pääsee hyvinkin lähelle huippua. Olympos on huipultaan loivapiirteinen, eli mitään jyrkkää kipuamista siellä ei ole odotettavissa.

Lähes kaikki tiet Troodoksen vuorilla näyttävät johtavan Troodoksen aukiolle. Käytännössä kyseessä on samanniminen pieni kylä, josta löytyy pari hotellia ja palveluita. Tämä on hyvä tukikohta useammankin päivän vierailun ajaksi, sillä välimatkat vuoriston muihin osiin ovat lyhyitä. Itse olimme Troodoksen kylässä yhden yön hotelli Troodoksessa. Ilma täällä on ihanan raikas ja viileä muuhun maahan verrattuna. Päivälämpötilat eivät yleensä nouse yli 30 asteen, ja öisinkin on täkäläisittäin viileää, kun lämpötila laskee kesäisin jopa alle 20 asteeseen. Talvellahan alueella lasketellaan, joten sikälikin kyseessä on hyvin erikoinen paikka Kyprokselle.

Jos vaeltaa haluaa, on hotelli Troodoksesta lähtevä vaellusreitti hyvä vaihtoehto. Koska reitti kulkee korkealla vuoristossa, ei kuuma sääkään muodostu ongelmaksi. Polku kulkee halki havumetsän ja vuorenrinteen. Näköalapaikalta avautuvat hienot maisemat vuoristoon.

Aamulenkillä

Näköalapaikalla

Troodoksen vuoristossa on monia mielenkiintoisia ja kauniita käyntikohteita, joten siksikin täällä kannattaa viettää useampi päivä. Keskiaikaiset sillat ovat viehättäviä. Kaunein silta on ehdottomasti Kelefos-silta. Kannattaa huomioda se, että silta on ainakin kesäisin suosittu paikallisten keskuudessa, joten päiväsaikaan on ruuhkaa. Me kävimme sillalla päivällä, mutta palasimme aikaisin seuraavana aamuna, kun paikka oli tyhjä. Toinen keskiaikainen silta, jossa kävimme, on Elian silta.

Kelefos-silta

Elia-silta

Troodoksella on myös paljon vanhoja keskiaikaisia kirkkoja sekä luostareita. Luostareista kuuluisin lieneen Kykkoksen luostari. Kykkokselle on hiukan ajomatkaa, sillä se sijaitsee hieman etäämmällä lännessä. Luostari on komealla paikalla ylhäällä vuorilla.

Kykkoksen luostari

Yksi kauneimmista kirkoista on Kakopetrian kylän Agios Nikolaos tis Stegis. Itse Kakopetria on myös kaunis ja viehättävä kylä, josta löytyy mukavasti palveluita. Kakopetria on myös hyvä paikka yöpyä. Me olimme yhden yön Hellas-hotellissa. Hotellin sijainti on mainio, kunto ja aamupala hiukan vaatimattomia, mutta ihan mukiinmenevä hotelli kuitenkin.

Agios Nikolaos tis Stegis

Kakopetria

Hotelli Hellas

Lagouderan kylässä on puolestaan myöskin keskiaikainen Panagia tou Araka-kirkko. Lagouderassa ei ole kovinkaan paljon palveluita. Ainakin näin korona-aikaan moni paikka tuntui olevan kiinni, ja muutenkin kylä on kovin pieni. Satuimme kylään juuri lounasaikaan, ja onneksemme sentään yksi pieni kahvila-ravintola sattui olemaan auki. Siellä vietettiin pienellä porukalla erään paikallisen rouvan syntymäpäiviä, ja meillekin tarjoiltiin synttärikakkua.

Panagia tou Araka-kirkko

Jos virkistystä haluaa, löytyy Troodos-vuorilta jopa jokunen vesiputouskin. Vaikka kesällä on kuivaa, virtaa putouksissa jonkun verran vettä. Millomerin vesiputouksella voi myös uida. Vesi on jäätävän kylmää, mutta tuo toivottua helpotusta helteeseen. Vuoriston ylemmissä osissa on viileämpää, mutta alempana lämpötila kyllä kipuaa helposti kesällä yli 30 asteen, ja aurinko porottaa kuumasti. Virkistys siis kannattaa!

Millomeri-putous

Troodoksen vuorilla elelee villilampaita, mufloneita. Näitä otuksia tuntuu olevan kovin vaikea nähdä villinä luonnossa. Etsiskelimme niitä aikamme eräänä aamuna, mutta tuloksetta. Sitten pitikin turvautua toiseen vaihtoehtoon, eli bongailimme aidatulla alueella olevia mufloneita. Muflonien alue sijaitsee melko lähellä Troodoksen kylää, ja se löytyy maps.me-sovelluksesta nimellä Mouflon Enclosure. Opasteet vievät myös hyvin perille. Muflonit ovat vuorenrinteellä isossa aitauksessa, jonka ympäri pääsee kiertämään. Kipuamiseen on syytä varautua.

Mufloni eli villilammas

Troodos-vuoristo on myös viiniharrastajien mieleen. Alue on kuuluisa viininviljelystä sekä viinitiloista, joissa pääsee pikkurahalla tai jopa ilmaiseksi maistelemaan viinejä. Tarjolla on niin pieniä vaatimattomia kuin myös hienoja viinitiloja.

Eniten viinitilatarjontaa on Omodhos- ja Pano Platres-kylien väliin jäävällä alueella. Täällä on viinireitin varrella useita kauniita viinitiloja, joista voi valita mieleisensä. Alueelta löytyy myös muita palveluita, ja esimerkiksi Omodhos on hyvä yöpymispaikka.

Omodhos-kylän keskustaa

Me yövyimme Arsoksen kylässä, joka sekin kuuluu viinialueeseen. Arsos on pieni ja palveluita on niukalti, mutta jos haluaa todella rauhallista ja hiljaista meininkiä, on Arsos oikea valinta. Me pidimme kylästä ja Cornaro House-majapaikasta, jossa yövyimme hyvin varustellussa vanhassa kivitalossa. Muutaman kilometrin päässä Arsoksen kylästä on Nelion-viinitila, jossa kävimme. Hieno rauhallinen paikka, ja viidellä eurolla sai maistella tilan hyviä viinejä.

Viehättävä pieni Arsoksen kylä

Cornaro House-majatalo, vahva suositus yöpaikaksi

Nelion-viinitilalla

Pyörimme Troodos-vuoristossa kolme päivää, joka oli jälkeenpäin ajateltuna sopiva aika. Toki pari päivää olisi vielä helpostikin mennyt, sillä monia mukavia pikku kyliä jäi varmasti näkemättä. Turistimassojen puuttuessa Troodos on kuitenkin Kyprosta aidoimmillaan, ainakin jos puhutaan Etelä-Kyproksesta.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 6.8.2021 at 00:08

  Emmepä ole olleet ikinä Kyproksella ja täytyy myöntää, että en ollut tietoinen, että tuollaista vuoristoa siellä on. Sen verran hienoilta näyttävät kuvat ylipäätään, että voisin laittaa Kyproksen mahdolliseksi matkakohteeksi mieleen.

 • Reply anu/pete 6.8.2021 at 11:27

  Joo, kyllä Kyprokselta löytyy paljon nähtävää, eli rannalla ei lomaa siellä tarvitse viettää! Ja tosiaan tuo Troodos on alueena tosi kiva 🤗

 • Reply Minna / Sunnuntaiaamu.fi 8.8.2021 at 14:31

  Hei hauskaa löytää tuoretta juttua Kyprokselta! Saari kiinnostaa just nyt erityisesti, koska olen suuntaamassa sinne syyskuussa viikoksi. Toiveissa olisi käydä kokeilemassa sukellusta ja vähän vaeltaa, pitääkin siis tsekata näitä vuoristoseutuja tarkemmin!

  • Reply anu/pete 9.8.2021 at 21:35

   Hei! No vaeltamiseen sopii juuri hyvin tuo Troodos-vuoristo, toki muutakin paikkoja on, mutta ne eivät keskikesän kuumuudessa olleet vaihtoehtoja 😀 Syyskuussa varmaan vähän viileämpää.

 • Reply Mika Andersson 12.8.2021 at 21:11

  Troodokselta löytyy paljon nähtävää. Prodromoksessa kannattaa käydä katsomassa hylättyä kummitushotellia. Sieltä näkee hyvin myös Olympos vuoren huipun <3

  • Reply anu/pete 16.8.2021 at 21:28

   Hei ja kiitos kommentista! Kyllä mekin käväistiin siinä kummitushotellilla. 😊

 • Reply Eliisa 26.5.2022 at 21:33

  Hei! Oliko tuo vinkkaamanne vaellusreitti minkä pituinen? ☺️

  • Reply anu/pete 27.5.2022 at 16:03

   Hei! Tarkkaa muistikuvaa tuon reitin pituudesta ei ole. Alueella risteili useampia polkuja. Muutaman kilometrin päässä hotellilta oli kaunis näköalapaikka, joissa ihmiset tuntuivat viihtyvän. Siitäkin polut vielä jatkuivat, mutta mikään kauhean iso tuo alue ei mielestäni ollut.

  Leave a Reply