Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lyngenin Alpit ja Blåvatnet

Sanotaan, että kun Pohjois-Norjaan kerran eksyy, haluaa sinne kerta toisensa jälkeen yhä uudestaan ja uudestaan. Näin on meille jo näiden koronakesien myötä päässyt käymään. Norjassa riittää niin paljon nähtävää, että jos kaikki maailman maat olisi nyt käyty, voisi olla, että kesälomamatkamme suuntautuisivat kerta toisensa jälkeen Norjaan. Ja vaikka koko Norja olisi nähty, voisi siellä silti viettää kesiä kauniita vuonomaisemia ihaillen.

Tällä Norjan reissulla kävimme Lyngenin Alpeilla. Nimensä mukaisesti ne tuovat mieleen Keski-Euroopan Alpit. Jylhien vuorten ympäröimät vuonot luovat lisähohtoa näille satumaisen kauniille vuorille. Matka Lyngenin Alpeille ei Suomesta ole pitkä, vaan Kilpisjärveltä voi näille vuorille huristella päiväretkelle. Houkuttelevampi vaihtoehto on viipyä pidempään. Me yövyimme kaksi yötä puskaparkissa Lyngenillä. Tämä oli osa viiden päivän Pohjois-Norjan automatkaa, joka alkoi Nuorgamista ja päättyi Kilpisjärvelle. Lyngen ja sen hienot vaellukset olivat loppuhuipennus, ja tässä postauksessa siis tarkemmin juttua Blåvatnet-järven vaelluksesta.

Lyngenin Alpit Pohjois-Norjassa on kaunista seutua.

Blåvatnet-vaelluksen lähtöpaikka löytyy karttaohjelmasta, kun kirjoittaa hakusanaksi Blåvatnet trailhead tai Blåvatnet parkering. Pelkkä Blåvatnet antaa väärän parkkipaikan. Lähtöpaikalla on maksullinen parkkipaikka (noin 17€/vrk). Auton voi myös jättää tien varteen levikkeelle hieman ennen varsinaista parkkipaikkaa, jos haluaa välttää parkkimaksun. Parkkipaikka on nykyään melko suuri. Sitä on lähiaikoina paranneltu. Lähtöpaikalla on myös vessat ja kioski.

Vaelluksen lähtöpaikalta löytyy palveluita.

Tästä lähtee varsinainen vaellus.

Itse vaellus Blåvatnet-järvelle on reilut neljä kilometriä pitkä. Reitti nousee mennessä loivasti ja on pääosin melko helppokulkuinen. Se on merkattu punaisin kivin. Reitin alkuun on tänä kesänä vajaan kilometrin matkalle levitetty haketta. Hakkeen jälkeen saa tallustella kivikkoisella alustalla aukeassa maastossa. Aivan loppumatka mennäänkin sitten isompien kivien päällä. Maisemat ovat koko matkan ajat hienot, mutta hienoin näky odottaa vaelluksen päätepisteessä.

Reitin alkuun on levitetty haketta.

Maisemia reitin varrelta

Lopussa sai vaeltaa isojen kivenlohkareiden päällä.

Blåvatnet on uskomattoman kauniin sininen jäätikköjärvi. Sitä ympäröivät korkeat lumihuippuiset vuoret. Lenangsbreen-jäätikkö lepää ylhäällä ympäröivillä vuorilla. Jäätikkö näkyy jo pitkään ennen järveä. Vaellus kannattaa ajoittaa päivään, jolloin aurinko paistaa edes vähintään osittain pilvien raosta, jotta järven sinisyys pääsee oikeuksiinsa. Kovin pilvisellä ja sateisella säällä paikka ei varmaankaan näytä yhtä hienolta, vaikkakin maisemat kaiken kaikkiaan kyllä ovat silloinkin hienot.

Upea Blåvatnet

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 14.7.2021 at 22:55

  Blåvatnenin maisemia on kuvista tullut ihailtua. Tuovat tosiaan mieleen Itävallan tai Erityisesti Italian Alppien tietyt paikat. Saapa nähdä, jos meidänkin tulee vielä tämän vuoden aikana suunnattua Norjaan, vaikka alunperin se ei ollut suunnitelmissa.

  • Reply anu/pete 16.7.2021 at 11:47

   Kiitos kommentistasi! Norja kyllä vetää puoleensa… 😊

 • Reply Erkki 17.7.2022 at 12:42

  Hei, kiitos hyvästä ja informatiivisesta postauksesta. Soveltuuko reitti lasten tai koirien kanssa ?

  • Reply anu/pete 17.7.2022 at 12:55

   Hei ja kiitos kommentista! Mielestämme soveltuu ihan hyvin. Reitti on melko tasainen. Lopussa on kivikkoisempaa.

  Leave a Reply