Suomen suurin matkablogiyhteisö

Norjan kaunis Senja

Pohjois-Norjassa on Lofoottien ohella muitakin, hiukan tuntemattomampia paikkoja, joihin kannattaa lähteä tutustumaan, jos Lofootit on nähty. Yksi tällainen on viehättävä Senjan saari. Senja on vähän kuin Lofootit, mutta pienempi, ja lähempänä Pohjois-Suomea. Kilpisjärveltä matkaa mantereen puolella sijaitsevaan Finnsnesin kaupunkiin on 175 km. Finnsnesiä voi pitää Senjan porttina, sillä kaupungista lähtevä silta vie Senjan saarelle.

Tämä silta vie Finnsnesistä Senjalle.

Jos Lofoottien tiet ovat kapeita, niin kyllä ovat Senjankin tiet. Liikennettä tosin on aika vähän. Tunnelit ovat monin paikoin yhden auton mentäviä, joten pysähtelyihin ja peruutteluihin saa varautua. Levennykset onneksi helpottavat hieman. Täällä ei myöskään kannata edetä kiireessä. Maisemat ovatkin kyllä sen verran upeat, ettei kiirettä halua senkään puoleen pitää.

Senjan ympäri vie päätie, jonka varrella on monia mahdollisia pysähdyspaikkoja. Tältä päätieltä poikkeaa muita teitä, joita pitkin voi ajella edestakaisin, jos aikaa on. Senja on kierretty ja nähty muutamassa päivässä, ainakin pääpiirteissään. Toki aikaa vierähtää mukavasti enemmänkin, jos nauttii rauhallisesta luonnonkauniista kohteesta.

Bergsbotn-niminen levähdys- ja näköalapaikka on pakollinen pysähdyspaikka.

Senjalla on vähemmän turisteja ja palveluita kuin Lofooteilla. Auto kannattaakin tankata Finnsnesin kaupungissa ennen Senjalle menoa. Kaupassa on hyvä myös käydä täydentelemässä ruokavarastoja, sillä ravintoloita ei ole ihan joka lähtöön. Oma auto on ehdoton, ja teltta kannattaa olla mukana, ellei sitten yövy autossa. Senjalla voi melko vapaasti yöpyä teiden varsilla, mutta joitain leirintäalueitakin on. Yksi suositeltava leirintäalue on Fjordbotn Camping, vuonon rannalla oleva mukava paikka, jossa on peruspalvelut. Kahden hengen yöpyminen autoineen sähkötolpan kanssa leirintäalueella maksaa vajaat 30€.

Fjordbotn Camping, kiva pieni leirintäalue Senjalla

Näihin maisemiin on mukava herätä.

Senjan ”pakollisiin” käyntikohteisiin kuuluu ainakin pieni Husøyn kylä. Tämä saaren pohjoisosassa sijaitseva pikkuruinen pitäjä sijaitsee saarella, jonne vie silta. Pyhäpäivänä paikka on todella hiljainen, joten ehkäpä kannattaa ajoittaa vierailu arkipäivään. Tai no, palveluita on kyllä tosi vähän, eli siinä mielessä kyllä ihan sama.

Pieni Husøyn kylä saarella

Botnhamnin pikkuinen kylä sijaitsee puolestaan lähellä aiemmin mainittua Fjordbotnin leirintäaluetta, ja sielläkin voi piipahtaa. Kaikki kylät ovat Senjalla kyllä tosi pieniä, eikä niissä sinänsä ole mitään muuta erikoista, kuin kauniit maisemat.

Jos haluaa vuokrata kanootin, kannattaa suunnata Hamn i Senjaan eli satamaan. Tämäkin paikka on arvatenkin rauhallinen, jopa niin rauhallinen, ettei kanootteja ole välttämättä vuokraamassa kukaan, vaikka kanootteja kyllä näkyy. Satamassa on ravintola, joka tarjoaa aamiaista, lounasta ja päivällistä.

Hamn i Senja

Kaikki mainitsemamme Senjan paikat sekä aiemman postauksen vaellukset löytyvät hyvin maps.me -sovelluksesta, joka toimii myös ilman nettiä. Ennen matkaa kannattaakin merkata paikat karttaan. Tämä helpottaa sitten matkalla suunnistamista.

Maps.me-sovelluksesta löytyvät kaikki tiet ja veullusreitit sekä huiput kuten kuvassa oleva Segla, Senjan tunnetuin vuori.

Senjalla on useita upeita vaellusreittejä. Näistä kerroimme erillisessä postauksessa. Vaeltaminen kannattaa, jos vain kuntoa ja tahtoa riittää, sillä ylhäältä aukenevat hieman erilaiset, upeat maisemat. Senjan maisemat muistuttavat Lofoottien vastaavia, ja terävähuippuiset vuoret ovat täälläkin monessa kohtaa pääosassa. Kesä on parasta matkustusaikaa, eikä ruuhkia ole. Jostain syystä monetkaan turistit eivät vielä ole Senjaa löytäneet. Saa nähdä, miten käy tulevaisuudessa…

Senjalla on esimerkiksi Lofootteihin verrattuna vähän turisteja.

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Marika /Matkalla Missä Milloinkin 28.7.2020 at 18:56

    Jo ennen koronaepidemian Senjaa nostettiin esille matkakohteena, ja uskon lähitulevaisuudessa ainakin suomalaisten turistien löytävän saaren. Enkä kyllä yhtään ihmettelisi, että ihmiset tuonne enenevässä määrin suuntaisivat, kuvienne perusteella Senja näyttää todella kauniilta paikalta!

  • Leave a Reply