Suomen suurin matkablogiyhteisö

Marokon Marrakech

Marrakech on yksi Marokon vilkkaimmista matkailukaupungeista. Kaupunki perustettiin 1000-luvulla, ja siellä on nykyään noin miljoona asukasta. Marrakech on kuuluisa sen tunnelmallisesta vanhasta kaupungista sekä vanhankaupungin markkina-alueesta soukista, joka lukeutuu Afrikan vilkkaimpiin. Sadunkertojien tori Jemaa el-Fna, joka ennen muinoin toimi mestauspaikkana, on koko Marrakechin keskus.

Jemaa el-Fna eli Sadunkertojien tori on Marrakechin vilkas keskusaukio.

Norwegian lentää Helsingistä Marrakechiin kerran viikossa suoralla lennolla, joten kohteeseen pääsy on tehty helpoksi. Myös muualle Marokkoon, kuten Agadiriin tai Casablancaan, on mahdollista lentää joko suoralla tai vaihdollisella lennolla. Marrakech on kuitenkin mitä mainioin tukikohta Marokon matkalla, sillä sieltä on mahdollista suunnistaa päiväretkille vaikka Atlas-vuorille tai Essaouiraan. Lisäksi Marrakechissa vierähtää helposti useampi reissupäivä nähtävyyksiä katsellen ja kaupungin hienosta tunnelmasta nauttien.

Marrakechissa voi yöpyä monenlaisessa majapaikassa. Tarjolla on hotelleja, huoneistoja ja riad-tyyppisiä marokkolaisia majatalomajoituksia. Suositeltavaa on yöpyä vanhankaupungin alueella ja tarkemmin lähellä Sadunkertojien toria, sillä siellä on paras tunnelma. Majoitukset ovat varsin kohtuuhintaisia, ja 50 eurolla saa jo pienen huoneiston huippusijainnilla.

Edullinen majapaikka aivan Marrakechin sydämessä

Marrakechin keskus on kaupungin pääaukio Jemaa el-Fna eli Sadunkertojien tori. Aukiolla on toimintaa niin aamulla, päivällä kuin illallakin, mutta iltaisin paikka on vilkkaimmillaan. Katuesiintyjiä on rytmisoitinbändeistä käärmeenlumoojiin, ja ravintolakojujen työntekijät yrittävät houkutella asiakkaita tyrkyttäen ahnaasti ruokalistojaan. Rummutus on välillä korvia huumaavaa, ja hedelmäkojujen kauppiaat koittavat kalastella asiakkaita huudellen ihmisten perään. Jos mielii pitää käärmettä kaulalla tai apinaa olkapäällä ja ikuistaa nämä hetket kameraan, kannattaa hinta yrittää sopia etukäteen, muuten saattaa joutua tappelemaan hinnasta jälkikäteen. Itse ehdottama hinta (esimerkiksi 20 dirhamia) saattaa muuttua käärmeenlumoojan vaatimaan 20 euroon.

Käärmeitä torilla. Kobran saa maksua vastaan olkapäille.

Sadunkertojien tori on koko maailmankin mittakaavassa hyvin ainutkertainen, ja siksi ehdoton must Marokon matkalle. Taskuvarkaita on kuulemma syytä varoa, mutta muuten paikka on rento ja turvallinen. Toki kaupustelijat ja kerjäläiset saattavat käydä joidenkin hermoille, mutta niihin kannattaa kyllä ehdottomasti suhtautua ihan huumorilla.

Sadunkertojien tori on iltaisin todella vilkas. Aukiolla on niin turisteja kuin paikallisiakin.

Torikoju Sadunkertojien torilla

Aukion kupeessa on Marrakechin kuuluisin maamerkki Koutoubian moskeija. Muita hyviä käyntikohteita ovat Bahia- ja El Badi-palatsit sekä Saadian tombs, vanha sulttaanien hautausmaa. Näihin kaikkiin kolmeen paikkaan on noin 7€:n hintainen pääsymaksu, ja ruuhkiin on syytä varauta. On kuitenkin mahdollista vierailla kaikissa näissä paikoissa saman päivän aikana.

Koutoubian moskeija auringonnousun jälkeen

Bahia-palatsi

El Badi-palatsi

Saadian Tombs

Majorelle-puutarha on kaunis keidas keskellä vilkasta Marrakechia. Puutarha on nimetty ranskalaisen taiteilijan Jacques Majorellen mukaan. Hän ihastui aikanaan kaupunkiin ja osti sieltä itselleen palmumetsikön, josta tuli sitten Majorellen puutarha. Puutarhan alueella sijaitsee myös kaksi museota, Berberimuseo sekä Yves Saint Laurent-museo. Puutarhaan on pieni pääsymaksu, samoin museoihin. Vierailija saa päättää, mihin kaikkialle hän lippunsa ostaa, ja esimerkiksi puutarhan ja toisen museon yhteishinnaksi tulee 7€. Täälläkin on saa varautua ruuhkiin.

Kaunis Majorelle-puutarha

Marrakechissa on paljon muitakin museoita, joista voi valita mieleisensä. Dar Si Said eli marokkolaisen taiteen museo on pieni, rauhallinen ja viihtyisä museo. Täällä ei ruuhkia ole. Näytillä on vanhoja marokkolaisia esineitä, mattoja, ryijyjä sekä arkkitehtuuria. Museon sisäpiha on viihtyisä. Museon sisäänpääsy on vain 3€.

Dar Si Said-museo

Museon sisäpiha

Marrakechissa kaikki tärkeimmät nähtävyydet ovat kohtuullisen kävelymatkan päässä toisistaan. Liikenne asettaa jonkin verran haasteita, mutta tien yli kyllä pääsee, kun on vain tarpeeksi rohkea ja röyhkeä. Autoilijat eivät jalankulkijoille kumartele, mutta tilaa kyllä tulee, jos sitä uskaltaa vaatia. Marrakechissa vietetyn viikon jälkeen suomalainen liikennekulttuuri tuntuukin lähinnä kaavoihin kangistuneelta ja jäykältä.

Marrakechissa voi liikkua myös hevospelillä.

Hyviä ruokapaikkoja Marrakechissa on pilvin pimein, ja ruoka on hyvää. Herkullisia ovat ainakin keitot, salaatit ja kasvisruuat sekä lammas. Tagine on savipadassa haudutettu herkullinen marokkolainen ruoka, jonka raaka-aineita ovat kasvikset ja kana tai liha. Tagine voidaan tehdä myös kokonaan kasviksista. Marokkolaiset maustavat ruuan pippureilla ja muun muassa inkiväärillä ja kurkumalla. Ruuassa näkyy ranskalaisia vaikutteita, ja jälkiruuat ovat myös tärkeä osa ateriaa. Minttutee on myös hyvää.

Linssikeitto

Tagine lampaasta, couscousista ja kasviksista

Tässä jälkiruuassa on lajitelma marokkolaisia herkkuja.

Sadunkertojien torilla on yksi Marrakechin parhaimmksta ravintoloista. Zeitoun Cafen ruuat ovat hyvin maustettuja ja suussa sulavia. Dar Si Said-museon lähellä on myös tasokas Naranj-ravintola, ja kolmas suositeltava paikka on Bazaar Cafe. Alkoholia on saatavilla vain harvoissa ruokapaikoissa, eikä se ole erityisen halpaa, mutta ruoka on edullista.

Zeitoun Cafen löytää Jemaa el-Fna-aukion laidalta.

Naranj on myös tasokas paikka.

Lopuksi vielä Marrakechin plussat ja miinukset.

+ Turvallinen kohde
+ Tunnelmallinen ja eksoottinen kohde
+ Suorat lennot
+ Paljon nähtävää ja mielenkiintoisia retkiä kaupungin ulkopuolelle
+ Takuuvarma aurinko ja lämpö keskitalvea lukuun ottamatta
+ Edulliset hinnat

-Innokkaat kauppiaat
-Kerjäläiset voivat olla röyhkeitäkin
-Roskaisuus
-Kulkukissat

Marrakech on vilkas ja monipuolinen kohde. Vanhankaupungin kapeilla kujilla voi nähdä vielä aaseja vetojuhtina.

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply