Suomen suurin matkablogiyhteisö

Omatoimimatkaajan vinkit Fidžille

Onko Karibia kenties nähty, Thaimaa ja Vietnam kierretty, ja Kanariansaaret tai muut lähikohteet jo moneen kertaan koluttu? Tekisikö mieli johonkin kaukaiseen maailmankolkkaan, palmujen alle, keskelle kesää pois Suomen talvesta, lämpimiin vesiin lillumaan? Haetko lomaltasi eksotiikkaa ja uudenlaisia kokemuksia? Oletko valmis matkustamaan kauas ja istumaan pitkään lentokoneessa? Jos vastasit kaikkiin kyllä, on Fidži sinun kohteesi.

Fidži on kaukainen ja eksoottinen lomakohde.

Uuden-Seelannin pohjoispuolella sijaitseva trooppinen saarivaltio Fidži tarjoaa mahtavat puitteet rantalomailuun keskellä Suomen pimeintä vuodenaikaa. Vaikka Fidžillä on juuri silloin sadekausi, ei sadetta välttämättä saada pitkiä jaksoja kerrallaan, eikä edes päivittäin. Toisaalta huonon tuurin sattuessa voi maahan iskeä useita päiviä kestävä sykloni. Lämpöä kyllä riittää, ja elohopea kohoaa helposti 30 asteen tuntumaan sekä jopa yli sen. Yöt ovat myös trooppisen lämpimiä. Meressäkään ei vilu pääse tulemaan. Toisaalta Fidžille voi matkustaa mihin aikaan vuodesta tahansa, ja esimerkiksi Suomen kesän aikaan on Fidžillä kuiva kausi.

Fidžillle päästäkseen täytyy jaksaa matkustaa pitkään. Toiset pilkkovat matkan osiin ja yöpyvät matkan varrella esimerkiksi Singaporessa. Fidžille voi myös lentää lyhyemmällä välilaskulla. Lentokoneessa vietetty aika on joka tapauksessa noin 20 tuntia, välilaskun pituudesta riippumatta. Finnairin kyydissä voi taittaa ensimmäisen etapin, ja jälkimmäinen siivu menee Fiji Airwaysin siivillä.

Kaksi viikkoa on aivan minimiaika, joka Fidžin lomalle kannattaa varata. Aikaero on 10-11 tuntia, ja sopeutumiseen menee useita päiviä, jopa viikko. Kolme viikkoa on melko sopiva matkan pituus, ja silloin voi kenties piipahtaa jossain muussakin maassa niin halutessaan. Toisaalta Fidžin voi myös helposti yhdistää pidempään Australiassa tai Uudessa-Seelannissa oleiluun tai vaikkapa maailmanympärimatkaan.

Fidžin rannoilla viihtyvät niin luksusmatkaajat kuin reppureissaajatkin.

Fidži ei ole hintatasoltaan matkakohde edullisimmasta päästä, joskin monessa asiassa voi säästää. Jos haluaa yöpyä hotellissa hienon rannan tuntumassa, joutuu huoneesta pulittamaan ainakin sen 100€/yö. Toisaalta 50 eurollakin saa huoneen, jos ei vaadi huippusijaintia. Myös reppureissaajille löytyy jopa pieniltä saariltakin huokeampaa ja vaatimattomampaa majoitusta. Fidžin pääsaaren hotellivalikoima on laaja, joten jokaiselle löytyy jotakin.

Noin sadan euron hintainen majoitus aivan meren rannalla

Viti Levu eli Fidžin pääsaari on paikka, josta maan valloitus alkaa. Maan pääkaupunki on Suva, mutta saaren toisella puolella sijaitseva Nadi on suurin kaupunki. Nadissa on myös maan suurin kansainvälinen lentokenttä. Lentokentältä siirtyminen majapaikkaan tapahtuu hotellin usein ilmaisella lentokenttäkuljetuksella tai bussilla, jos on suuntaamassa kauemmas Nadista. Bussit liikennöivöt Nadin ja Suvan väliä melko tiheään tahtiin, ja ne ajavat myös lentokentän kautta. Nadin ja Suvan välillä sijaitsee Viti Levun saaren kuuluisin loma-alue, useita kymmeniä kilometrejä pitkä Korallirannikko, ja bussista voi hypätä pois oman hotellin kohdalla. Kyyti Korallirannikolle maksaa vain noin 4-5€, ja matka kestää parisen tuntia, riippuen tietenkin siitä, missä päin rannikkoa hotelli sijaitsee.

Korallirannikkon vaaleat rannat ovat nimensä mukaisesti korallihiekkaa.

Suva on Fidžin pääkaupunki, eikä se ole koolla pilattu.

Suva on hyvä päiväretkikohde.

Monet Korallirannikolla olevat hotellit sijaitsevat vain jonkin pienen kylän kupeessa, eikä kauppoja tai muita palveluita hotellialueen ulkopuolella ole. Hotelleissa ruoka on melko hinnakasta. Jos huoneessa on jääkaappi, voi sinne ostaa syötävää ja juotavaa jostain muualta. Toisaalta Korallirannikko on niin hieno, ettei sitä kannata ohittaa kalliin hintatasonkaan vuoksi.

Fidžin Korallirannikolla lomapäivät sujuvat leppoisasti merestä ja rannoista nauttien.

Parasta ajanvietettä Fidžin pääsaaren Korallirannikolla on trooppisesta luonnosta nauttiminen, uinti ja snorklailu. Auringonnousut ja -laskut ovat upeita. Jos pelkkä löhöily ei kiinnosta, voi valita hotellien retkivalikoimasta mieleisensä retken, tai lähteä liikenteeseen omatoimisesti. Pääkaupunki Suva on hyvä päiväretkikohde. Retken voi tehdä edullisesti ja omatoimisesti bussilla. Taksilla tai järjestetyllä retkellä voi mennä vesiputouksille tai kannibaalien luolaan, ja vene- ja snorklausretkiäkin järjestetään. Myös Nadista käsin järjestetään useita erilaisia retkiä niille, jotka siellä haluavat yöpyä. Veneretket starttaavat Port Denaraun satamasta, joten retkiä voi oman hotellin lisäksi kysellä myös suoraan sieltä.

Port Denaraun satama Nadin kupeessa

Korallirannikolla on myös vesiputouksia.

Paikalliset ihmiset ovat ystävällisiä, ja bula-tervehdyksiä kuuleekin kymmeniä kertoja päivässä, liikkuupa sitten missä tahansa. Oikeastaan mikä tahansa keskustelu kannattaa Fidžillä aloittaa huikkaamalla iloisesti ”Bula!”. Palvelu on hyvää, mutta on hyvä muistaa se, että täällä on monin paikoin käytössä ”Fiji time”, eli asiat eivät tapahdu kotimaan tapaan nopeasti. (No hurry, no worry.) Toisaalta esimerkiksi bussit saattavat lähteä jopa etuajassa.

Fidžiläiset ovat kuuluisia ystävällisyydestään. Tässä on meneillään fidžiläinen tervetulotoivotus.

Viti Levun lisäksi Fidžillä kannattaa tutustua sen upeisiin saariin. Nadin edustalla levittäytyy Mamanuca-saaristo, jonka saarilla pääsee nauttimaan rantaelämästä vaaleilla korallihiekkarannoilla. Vielä kauniimmat rannat ovat kauempana Yasawa-saarilla, jonne ei matka pikaveneellä kestä kuin tunnin pari, riippuen saaresta. Yasawan saariston palmurannat ovat vaaleahiekkaisia, vesi kirkasta ja snorklatessa voi nähdä kilpikonnan, hain tai rauskun. Saarten hotellit ovat melko hinnakkaita, samoin venematkat, eikä saarilla näe yhtä paljon paikallista elämää kuin Viti Levulla. Toki hotellisaaren tai jonkun naapurisaaren kylässä voi käydä vierailulla, jolloin ainakin pääsee näkemään fidžiläisen tervetuloseremonian ja tekemään tuliaisostoksia. Yleensä matkaajat saavat myös käydä katsomassa kylän koulua.

Yasawan saaristossa sijaitsevat Fidžin upeimmat rannat.

Jos haluaa vierailla useammalla saarella, kannattaa harkita Bula-passin ostamista. Bula-passilla pääsee liikkumaan saarten välejä oman aikataulun mukaisesti. Lauttamatkat voi myös varata erikseen etukäteen netin kautta tai omalta hotellilta.

Tämäntapaiset lautat liikennöivät Fidžin saarten väliä.

Ruoka on Fidžillä pääasiassa varsin maittavaa. Laadukkaimpia ovat kala- ja kanaruuat. Vihannekset ja juurekset ovat paikallisesti tuotettuja ja hyviä. Mehukkaat tropiikin hedelmät ovat maistuvia. Hyvät liharuuat ovat kalliimpia, mutta kana ja kala edullisia. Myös merenelävät ovat suosittuja. Lomahotellit panostavat ruokiin, ja buffet on yleensä todella monipuolinen ja runsas. Teemaillallisiakin järjestetään. Jälkiruuat eivät ehkä ole paras osa ateriaa, tosin fidžiläinen jäätelö on erittäin hyvää.

Lopuksi vielä Fidzin plussat ja miinukset:

+ Siisti ja turvallinen lomakohde
+ Ei massaturismia (ainakaan joulu-tammikuussa)
+ Englannilla tulee hyvin toimeen.
+ Ystävälliset paikalliset ihmiset
+ Ei huijareita eikä kaupustelijoita
+ Lämpö, valo ja kaunis trooppinen luonto
+ Upeat rannat ja kirkkaat vedet snorklauspaikkoineen
+ Retkeillä voi myös omatoimisesti.
+ Bussit kulkevat säännöllisesti mm. Nadin ja Suvan väliä.

-Pitkä matka, kaksi pitkää lentoa
-Hintataso hyvän sijainnin hotelleilla melko korkea
-Fiji time, eli monet asiat eivät tapahdu kotimaan tempossa.
-Aurinko on todella polttava, ja siltä onkin syytä suojautua jopa hiukan pilvisempänäkin päivänä myös varjossa ollessa.
-Joulu-helmikuussa syklonit voivat sotkea lomasuunnitelmia Fidžillä.

Fidži on mainio lomakohde.

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 27.1.2020 at 20:42

    Missä kaikkialla olitte snorklailemassa Fidzillä ja miten vertaisitte paikkoja keskenään tai kenties muihin paikkoihin? Nuo Tyynenmeren saaren kohteet kiinnostavat erityisesti snorklausmielessä, mutta on vaikeaa valita parasta.

    • Reply anu/pete 3.2.2020 at 21:11

      Snorklasimme Korallirannikolla, Yasawan saarilla Octupus-hotellin edustalla sekä Mamanucan saaristossa Modrikin saaren edustalla. Octopusin edustalla oli hienoimmat ja monipuolisimmat riutat, Korallirannikon vedet matalia, mutta niissä joitain kauniita yksityiskohtia, ja ihan hyvä snorklata nousuveden aikaan. Nämä paikat eivät pärjää mitenkään Australian Suurelle valliriutalle tai Egyptin Puanisellemerelle (tästä viimeisin kokemus 10 vuoden takaa). Myös Malediiveilla oli hienompia riuttoja. Toisaalta emme varmaankaan käyneet Fidzin parhaissa snorklauspaikoissa… Ajankohdallisesti olimme Fidzillä ”väärään” aikaan, koska paholaisrauskuja, valaita ja haita näkee parhaiten touko-marraskuussa. Seuraava teksti on lainattu Fidzistä kertovasta artikkelista: ”Fidžin toiseksi suurin saari Vanua Levu sijaitsee reilun 60 kilometrin päässä pääsaarelta Viti Levulta. Vanua Levulla ei juuri ole mainitsemisen arvoisia hiekkarantoja, mutta koralliriutan ympäröimän saaren sukellus- ja snorklausmaastot kuuluvat Fidzin parhaisiin. Vanua Levun vesissä sijaitseva Rainbow Reef on kuuluisa häikäisevän kauniista pehmeiden korallien metsästään, ja Namena Marine Reserve tarjoaa Fidžin koskemattomimmat sukellusvedet.”

    Leave a Reply