Suomen suurin matkablogiyhteisö

Silkkitien Samarkand

Samarkand on Keski-Aasian vanhin kaupunki. Alue asutettiin jo peräti 4000 vuotta sitten. Koulun historiantunneilla Samarkand ja koko Keski-Aasia sivuutetaan täysin, mutta maailmanlaajuisesti kyse on historiallisesti hyvin merkittävästä alueesta, kulkihan muinainen Silkkitiekin juuri Samarkandin läpi. Vaikka nykyään Samarkand on kovaa vauhtia kehittyvä vilkas asutuskeskus, voi sen madrasoista, moskeijoista ja muistomerkeistä aistia kaupungin tunnelmallisen historian havinan.

Nykypäivän Samarkand toivottaa historiannälkäiset matkaajat iloisesti tervetulleiksi.

Samarkandissa on kansainvälinen lentokenttä, mutta kaupunkiin pääsee helposti ja nopeasti myös Uzbekistanin muista isommista kaupungeista. Esimerkiksi pääkaupungista Tashkentista voi matkata nopealla junalla Samarkandiin edulliseen hintaan vajaassa kolmessa tunnissa. Matka taittuu leppoisasti siistissä ja modernissa junassa.

Samarkandin juna-asema

Itse Samarkandiin on hyvä varata ainakin pari päivää aikaa. Nähtävää on, ja jottei nähtävyyksiä tarvitsisi ihan juosten kiertää, on aikaa hyvä varata tarpeeksi. Lisäksi joillekin nähtävyyksille on viisasta mennä taksilla. Suurin osa keskeisistä paikoista menee kävellen, ja taksilla voi matkan tai pari hurauttaa. Takseja ei kauaa tarvitse etsiä, vaan kadun laidalta sellaisen helposti kyllä saa. Hinta kannattaa sopia etukäteen. Matkat kaupungin sisällä maksavat yleensä noin euron puolentoista verran.

Majoittumiseen voi lämpimästi suositella Registan-aukion läheistä aluetta. Aukio on yksi kauneimmista näkemistäni aukioista, ja se on myös upeasti iltavalaistu. Näiltä huudeilta on myös hyvä suunnata kohti kaupungin muita nähtävyyksiä.

Upea Registan-aukio

Hotelli Zarina on yksi hyvä majoitusvaihtoehto Registan-aukion lähellä. Hinta on 30 dollaria per yö ja palvelu hyvää.

Kun Registan-aukiolta lähtee tallaamaan kohti länttä, päätyy yhteen kaupungin merkittävimmistä nähtävyyksistä. Kyseessä on Gur-e-Amir eli Amir Temur-mausoleumi eli Timur Lenkin hautamoskeija.

Gur-e-Amir eli Amir Temur-mausoleumi

Mausoleumi sisältä

Timur Lenk oli turkkilaismongolilainen valloittaja ja hallitsija, joka eli ja vaikutti 1300-luvulla. Hän syntyi nykyisen Uzbekistanin alueella, ja ulotti valloitusretkensä aina Intiaan ja Egyptiin asti. Kaverin voi päätellä olevan merkityksellinen jo siitäkin, että hänen patsaitaan on pystytetty ympäri maata. Yksi patsaista sijaitsee Samarkandissa hautamoskeijan lähellä.

Amir Temur-patsas keskellä Samarkandin vilkasta keskustaa

Päinvastaiseen suuntaan eli itään tai oikeastaan koilliseen päin Registan-aukiolta kävellessä törmää muihin Samarkandin merkittäviin nähtävyyksiin. Kaksi kaunista moskeijaa ovat Hazrat-Hizr- sekä Bibi Khanum-moskeijat, ja ne sijaitsevat melko lähellä toisiaan.

Hazrat-Hizr-moskeija on rakennettu 900-luvulla ja uudelleen 1800-luvulla.

Bibi-Khanum-moskeijan rakennutti aikanaan itse Amir Temur vaimonsa kunniaksi 1300-luvulla. Tällöin kyseessä oli islamilaisen maailman suurin moskeija.

Bibi-Khanum-moskeijan luona kannattaa lounastaa. Näissä ravintoloissa on hyvä hinta-laatusuhde, ruoka on tuoretta ja edullista. Palvelu on nopeaa, ja sijainti erinomainen.

Bibi-Khanum-moskeijan vieressä on muutama hyvä ruokapaikka. Tässä Bibikhanum-ravintola.

Hiukan eteenpäin itään Bibi Khanum-moskeijalta sijaitsee kaunis Shakhi-Zinda-kompleksi. Kyseessä on yhdentoista 1300-1400-luvuilta peräisin olevan mausoleumin kokonaisuus. Mausoleumit sijaitsevat kauniilla paikalla kukkulalla hautausmaan kupeessa, ja niihin tutustuessaan tulee kävelleeksi viehättävää kapeaa keskiaikaista katua pitkin. Tänne haudattiin aikanaan kuninkaallisia ja aatelisia.

Kaunis Shakhi-Zinda

Taustalla näkyy hautausmaa.

Shakhi-Zindalta voi siirtyä vaikkapa Imam al-Bukharin mausoleumille, joka sijaitsee hiukan keskustan ulkopuolella. Taksilla matka taittuu kuitenkin hyvin nopeasti. Paikka on pyhäkkö, sillä Imam al-Bukhari oli merkittävä muslimisaarnaaja. Naisten täytyy peittää hiukset mausoleumille mennessään. Huivin saa kyllä lainaksi ennen sisäänmenoa, ja palveluun kuuluu myös huivin laitto päähän.

Imam al-Bukharin mausoleumi ulkoapäin

Varsinainen mausoleumi

Täällä pitää hiukset peittää.

Hiukan lähempänä keskustaa, vaikkakin hiukan sen ulkopuolella myöskin, sijaitsee Mirzo Ulugbekin observatorio. Ulugh Beg oli itse valloittaja Timurin lapsenlapsi, ja yksi 1400-luvun merkittävistä tähtitieteilijöistä. Itse observatorio on melko vaatimaton, mutta museorakennus silmiähivelevän kaunis.

Ulugbekin observatorio

Muita Samarkandin nähtävyyksiä ovat profeetta Danielin mausoleumi sekä Afrasiabin arkeologisten kaivausten paikka. Afrasiab ei ole nykyään muuta kuin hiekkakukkuloita, monttuja ja museo, mutta täällä sijaitsivat kaupungin ensimmäiset rakennukset tuhansia vuosia sitten. Pääsylipun hintaan kuuluu sisäänpääsy museoon, joka on kyllä mielenkiintoinen, sillä näytillä on kalliomaalauksia sekä hyvin vanhoja esineitä. Myös kaivauksille pääsee kävelemään, mutta kuten sanottu, mitään ei siellä ole enää nähtävillä.

Afrasiab-museo

Museon antia

Samarkand on yksi Uzbekistanin merkittävimpiä kohteita, ja moni matkaaja suuntaakin nimenomaan myös tänne. Kaupunki on melko laaja, joten turistit sekoittuvat hyvin paikalliseen väestöön. Massaturismista ei täällä voida puhua, onhan Uzbekistan monelle länsimaalaiselle vielä melko tuntematon kohde. Eksotiikkaa Samarkandista ei kuitenkaan puutu, ja tänne kannattaakin vain rohkeasti suunnata!

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply