Suomen suurin matkablogiyhteisö

Omatoimimatkaajan vinkit Uzbekistaniin

Uzbekistan ei ole se perinteisin vaihtoehto matkakohteeksi, eikä varsinkaan tule monelle mieleen omatoimimatkaa suunniteltaessa. Tällä Keski-Aasian maalla on kuitenkin tarjottavanaan matkaajalle paljon upeaa nähtävää, historiallisia ihmeitä, kaunista arkkitehtuuria, maittavaa ruokaa sekä ennen kaikkea turvallista matkantekoa varsin kohtuuhintaan.

Uzbekistaniin ei Suomen kansalainen tarvitse viisumia lyhyillä alle kuukauden mittaisilla matkoilla. Maahan ei ole Suomesta suoria lentoja. Nopein vaihtoehto on lentää pääkaupunkiin Tashkentiin Aeroflotilla Moskovan kautta. Myös Samarkandissa ja Bukharassa on kansainväliset lentokentät. Itse Tashkentissa ei ole paljoakaan nähtävää, mutta pääkaupunkina sen voi hyvin ottaa mukaan matkaohjelmaan, jos aikaa vain on.

Matkanteko maan sisällä kaupungista toiseen onnistuu parhaiten junalla. Itse lippujen ostaminen sen sijaan ei ole täysin mutkatonta. Vaikka niitä voi lähtökohtaisesti ostaa netin kautta, ei järjestelmä välttämättä hyväksy ulkomaisia luottokortteja. Tällöin vaihtoehtona on joko ostaa liput asemalta niin aikaisin kuin mahdollista, tai pyytää jotakuta paikallista ostamaan ne puolestasi. Itselleni kaikki kolme tarvitsemaani lippua osti ensimmäisen majapaikkani isäntä. Saapuessani hänen majataloonsa Tashkentissa maksoin hänelle käteisellä kaikki liput. Lippujen varaaminen etukäteen on hyvin suositeltavaa, sillä nopeat junat ovat usein täynnä. Hitaat junat ovat toki halvempi vaihtohto, ja niihin lippuja saanee varmasti myös samana päivänä.

Juna-asemalle kannattaa saapua noin puoli tuntia ennen junan lähtöä, sillä vastassa on turvatarkastus. Myös passia katsotaan pari kertaa. Lippu on henkilökohtainen, siksi tarkastus. Jokaisessa vaunussa on omat työntekijät, ja he ovat vastassa junaan noustaessa. Pidempien matkojen hintaan kuuluu pieni välipala sekä kahvi tai tee, ja tarjoiluvaunusta voi myös ostaa syötävää ja juotavaa. Matka muistuttaa tältäkin osin lentomatkaa.

Uzbekistanissa kulkee myös nopeita nykyaikaisia junia.

Samarkandin juna-asema.

Nopeat junat ovat moderneja ja mukavia.

Liikkuminen kaupunkien sisällä tapahtuu pääasiassa kävellen ja taksilla. Taksit ovat äärettömän halpoja, ja hinta kannattaa sopia etukäteen. Tavallisesti muutaman kilometrin matka maksaa noin euron, Tashkentin lentokentälle keskustasta parisen euroa. Kävely onnistuu, mutta kannattaa huomioida erilainen liikennekulttuuri. Tien yli on joskus vain mentävä vaikka väkisin. Autot kyllä sitten väistävät, jos jalankulkija niin ”pakottaa”, mutta arkailu ja varovaisuus voivat johtaa siihen, että yli ei pääse ollenkaan. Toki liikennevalollisia suojateitä ja alikulkukäytäviäkin löytyy ainakin Tashkentista.

Tashkentissa on kolmen linjan metroverkosto. Asemat ovat maan alla todella hienoja, joten metrolla kannattaa kyllä ainakin jonkun verran matkustaa, vaikka toki kävellen näkee sitten enemmän. Lippu ostetaan perinteiseltä luukulta, ja se maksaa vain noin 14 senttiä. Myyjä antaa poletin, joka syötetään laitteeseen. Aseman metrokartta kannattaa painaa mieleen tai ottaa siitä kuva, sillä metrossa ei ole minkäänlaisia karttoja tai tietoa siitä, missä ollaan menossa. Myöskään englanninkielisiä kuulutuksia ei ole, vaan itse täytyy osata jäädä pois oikealla asemalla.

Tashkentin metroasemat ovat hienoja.

Metrot kulkevat noin 10 minuutin välein, ja lippu maksaa 14 snt.

Hotelleja ja majataloja on tarjolla runsaasti. Budjettimatkailu onnistuu Uzbekistanissa hyvin, sillä kohtuullisen huoneen aamupaloineen saa noin 30 eurolla/yö. Tarjolla on myös erittäin halpoja majoituksia, mutta kokemukseni mukaan alle 25 euron huoneita ei kannata harkita, jos haluaa säilyttää hyvän tason. Majoituksiin kuuluu usein aamupala, joka on leipää, kananmunia, paikallista juustoa, vihanneksia, hedelmiä, leivonnaisia, mehua, kahvia ja teetä. Vastaanotossa on yleensä aina joku, joka puhuu englantia.

Esimerkki Tashkentin 30 dollarin hintaisesta majapaikasta. Anvar’s Guests on hyvä tukikohta, ja palvelu pelaa hyvin.

Suosituimmat käynti kohteet Uzbekistanissa ovat Samarkand, Bukhara ja Khiva. Itsellä on kokemuksia kahdesta ensimmäisestä. Näistä enemmän seuraavissa postauksissa. Khiva on pieni kaupunki, ja se sijaitsee kauempana lännessä. Pääkaupunki Tashkent puolestaan on monilla matkaohjelmassa siksi, että he saapuvat maahan lentäen kyseisen kaupungin kansainvälisen lentokentän kautta. Tashkentista kannattaa kuitenkin suunnata melko pian maan muihin kolkkiin, sillä nähtävää siellä ei paljoa ole. Toki suuri Chorsu -basaari ja Barak Khan- sekä Khazrati Imam-madrasat kannattaa käydä katsomassa, samoin Timur-aukio ja sen laidalla kohoava Uzbekistan-hotelli.

Chorsu-basaari

Basaarin antimia

Amir Timur-patsas Timur-aukiolla, taustalla kohoaa mahtava neuvostoaikainen Uzbekistan-hotelli.

Khazrati Imam-madrasa, muinaisen keskiaikaisen kaupungin keskus

Barak Khan-madrasa

Uzbekistanilaiset ovat auttavaisia ja ystävällisiä ihmisiä, vaikka kielimuuri usein aiheuttaakin kommunikointiongelmia. Englantia taitavat nuoret, ja jotkut vanhemmatkin ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita turisteista ja auttavat mielellään. Jotkin kauppiaat ovat innokkaita myymään tuotteitaan, mutta meno on hillittyä esimerkiksi Tunisiaan tai Egyptiin verrattuna. Taksit tarjoavat myös kyytejä, mutta jättävät heti välittömästi turistin rauhaan, jos kiinnostusta ei ole.

Uzbekistan on erittäin turvallinen kohde. Rikollisuutta on vähän. Huumeita tai väkivaltaa ei juurikaan ole. Terrorismin uhka on myös hyvin vähäinen. Maassa voi huoletta matkustaa yksin myös naisena. Illallakin voi liikkua turvallisin mielin. Toki terve järki on syytä olla mukana missä vain. Maa on islaminuskoinen, mutta ei mikään kovin tiukka sellainen. Toki pukeutumiseen on syytä kiinnittää huomiota. Alkoholia ei välttämättä saa tavallisista kaupoista eikä kaikista ravintoloista, mutta viinakauppoja on silti paljon. Baareja ja yökerhoja on jonkin verran, tosin niitä ei aina ole helppo löytää. Paikalliset kyllä auttavat, mikäli turisti sellaista haluaa.

Ruoka ravintoloissa on halpaa. Kannattaa ehdottomasti maistella paikallisia herkkuja. Lihat ja kasvikset ovat laadukkaita ja hyviä. Maan kansallisruokaa plovia on pakko kokeilla. Se on lampaanrasvassa haudutettua riisiä, jonka seassa on porkkanaa, rusinoita sekä mureaa lihaa. Plov-annos irtoaa parilla eurolla. Lampaanliha on erityisen hyvää, samoin nauta. Jälkiruuat, kuten kakut ja baklavat, ovat myös yllättävän hyviä. Yleisestikin 5-12 eurolla saa jo kunnon kolmen ruokalajin aterian hienossakin ravintolassa.

Plov on Uzbekistanin kansallisruoka.

Uzbekistaniin kannattaa ottaa mukaan matkavaluutaksi dollareita. Sekä niitä että euroja voi vaihtaa esimerkiksi hotelleissa paikalliseen valuuttaa somiin. 1 dollari on noin 9400 somia (ja yksi euro noin 10 000 somia), joten vaihdossa saa ison tukun rahaa. Majoituksen voi maksaa myös suoraan dollareilla. Kortit käyvät joissain tasokkaammissa ravintoloissa ja hotelleissa, mutta yleisesti niitä ei käytetä. Käteistä kannattaa varata siis mukaan jo kotimaasta sen verran, kun sitä arvioi menevän. Halpojen hintojen vuoksi jo sadalla eurolla elää tässä maassa melko pitkään.

Turismi on kasvussa tässä Keski-Aasian maassa, joka kätkee sisälleen paljon upeaa nähtävää. Maa on avannut ovensa turisteille entistä paremmin, joten matkailijoiden määrä noussee tulevaisuudessa kyllä. Vielä tällä hetkellä ei voida kuitenkaan puhua mistään massaturismista, ja hyvä niin. Nyt on oikea hetki matkustaa Uzbekistaniin, tuohon muinaisen Silkkitien mystiseen maahan, jonka ihmiset ottavat kyllä turistit avosylin vastaan.

Uzbekistan toivottaa myös omatoimimatkaajat lämpimästi tervetulleiksi.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Suunnaton 2.11.2019 at 17:47

  Tämä postaus osui tosi hyvään saumaan! Uzbekistan on kiinnostanut jo pidemmän aikaa, mutta viime aikoina se on alkanut taas kolkutella takaraivossa tavallista enemmän.
  Mukavaa kuulla, että Uzbekistanissa on helppo ja turvallista matkustaa myös soolomatkailijanaisena ja että julkinen liikenne tuntuisi toimivan hyvin. Oli kiva lukea myös hintaesimerkeistä!
  Jään innolla odottamaan tarkempia kohdepostauksia :)

  • Reply anu/pete 2.11.2019 at 20:44

   Joo, koitan postailla tässä marraskuun aikana lisää. Tosi kiva kohde kyllä, suosittelen!

 • Reply Elisa 24.8.2020 at 18:42

  Itselläni saattaa olla kohta muutto Uzbekistaniin :)

  • Reply anu/pete 27.8.2020 at 20:41

   Hei ja kiitos kommentistasi! Mielenkiintoinen maa muuttaa😊 Oli kyllä ainakin mahtava matkailumaa, ja tosi turvallinen!

  Leave a Reply