Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kaupunkilomavinkit Berliiniin

Berliini – karkea, rosoinen, mielenkiintoinen ja elävä suurkaupunki, on ehdoton vakiokohde kelle tahansa matkaajalle. Kaupunkiin on helppo suunnata Suomesta, joten se sopii kokemattomillekin reissaajille. Toisaalta kaupungin kuuluisa historia tekee siitä must-kohteen kelle tahansa, myös maailmanmatkaajalle. Berliiniin on helppo tykästyä, vaikka sodan temmellyksissä tuhoutuneet rakennukset onkin korvattu uudemmalla vaatimattomammalla rakennustyylillä. Berliinistä puuttuu käytännössä kokonaan vanhakaupunki viehättävine aukioineen, mikä on sinänsä sääli. Vilkas tämä kaupunki sen sijaan on, joten aika siellä ei todellakaan käy pitkäksi. Berliini ei nuku koskaan.

Berliiniin voi matkustaa ympärivuotisesti, ja Suomesta pääsee sinne helposti ja edullisesti suoralla lennolla. Schönefeldin lentokentältä, jota käyttävät pääasiassa halpalentoyhtiöt, voi keskustaan siirtyä junalla. Matka kestää vähän yli puoli tuntia. Lipun hinta on 3,40€, ja sen voi ostaa lentoasemalta. Muista leimata lippu ennen junaan menoa! Samalla lipulla voi vaihtaa junaa, joten pääset helposti hotellille asti. Myös taksilla pääsee, jos saavut tai lähdet maasta yöaikaan, jolloin junat eivät kulje. Tegelin lentokentältä siirtyminen keskustaan tapahtuu bussilla tai taksilla.

Liikkuminen Berliinissä onnistuu julkisilla kulkupeleillä. Verkosto on kattava, ja kartan avulla pärjää hyvin. Lipun osto onnistuu automaateilta kortilla tai käteisellä. Raitiovaunut ja bussit kulkevat myös. Polkupyörän vuokraus on varteenotettava vaihtoehto Berliinissä, jossa nähtävyydet sijaitsevat hiukan kaukana toisistaan. Pyörän saa vuokralle päiväksi 12 euron hinnalla, ja pyöräily onnistuu sujuvasti muun liikenteen mukana erillistä pyöräilykaistaa pitkin. Kävelläkin kannattaa, erityisesti keskustan alueella. Myös joelta käsin voi tutustua kaupunkiin, sillä Berliinin halki virtaavalle Spree-joelle järjestetään risteilyjä.

Berliiniin tutustuminen on hyvä aloittaa sen eloisasta ja vilkkaana sykkivästä ydinkeskustasta, Alexanderplatzista ja sen lähiympäristöstä. Suurella aukiolla on kesäisin vilkas tunnelma, kun lukuisat kojut täyttävät paikan. On vaatekojuja, jäätelökojuja ja grillejä, joista voi ostaa kuuluisia bratwursteja. Olutta ja muita alkoholijuomia on myös tarjolla. Aukion läheisyydessä on paljon vaatekauppoja ja ravintoloita, joten täällä vierähtää helposti vaikka koko päivä.

Berliinissä kannattaa maistaa bratwurstia.

Alexanderplatzin läheisyydessä sijaitsee Berliinin raatihuone.

Alexanderplatzilla sijaitseva televisiotorni on Berliinin kuuluisin maamerkki. Tämä 368m korkea torni rakennettiin 1960-luvulla ja on entisen Itä-Saksan ylpeys. Tornissa on näköalatasanne, joka sijaitsee pallon keskiosissa noin 204 metrin korkeudessa, ja jonne pääsee hissillä. Lipun voi ostaa etukäteen netistä, ja se maksaa 21,50€. Lipun pitäisi oikeuttaa nopeaan sisäänpääsyyn jonojen ohi, mutta käytännössä pieneen jonottamiseen on syytä silti varautua. Näkymät ylhäältä ovat hienot. Näköalatasanteella on myös baari. Ravintola sijaitsee vielä näköalatasanteenkin yläpuolella.

Televisiotorni, Berliinin kuuluisin maamerkki

Näkymää televisiotornista

Televisiotornin juurella on myös mielenkiintoinen käyntikohde. Little Big City on pienoismallimaailma, joka esittelee värikkäästi Berliinin monimuotoista historiaa. Lippu maksaa ovelta ostettuna 16€, ja kierroksen saa tehdä omaan tahtiin. Tämä paikka lienee myös lasten mieleen, sillä joissain kohdissa tapahtumia saa itse käynnistää, kuten esimerkiksi muurien kaatumisen. Berliinin keskiaikaa, Natsi-Saksaa sekä toisen maailmansodan pommituksia on myös kuvattu täällä upeasti.

Little Big City Berlin

Brandenburgin portti on toinen Berliinin symboli. Tämä vanha kaupunginportti erotti pitkään Itä- ja Länsi-Saksan alueet toisistaan. Portin itäpuolella on Under den Linden -katu, jonka varrella sijaitsee monia museo- ja yliopistorakennuksia.

Brandenburgin portti on televisiotornin ohella Berliinin kuuluisa maamerkki.

Unter den Linden-kadun varrella sijaitsee myös Bebelplatz-aukio, jossa on muun muassa yliopistorakennus.

Brandenburgin portin läheisyydessä sen pohjoispuolella komeilee näyttävä valtiopäivätalo. Portin eteläpuolella on puolestaan Holokaustimuistomerkki eli Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki.

Valtiopäivätalo

Holokaustimuistomerkki

Itä-Berliinin puolella on myös suuri joukko museoita, joiden kaikkien läpikäymiseen kuluisi päiviä, jopa viikkoja. Karsintaa ja valintoja täytyy siis lyhyellä lomareissulla tehdä. Tarjolla on muun muassa taidemuseoita ja historiallisia museoita. Yksi mielenkiintoisimmista museoista on DDR-museo, joka esittelee arkielämää jaetussa Saksassa kylmän sodan aikaan Itä-Saksan näkökulmasta. Lippu museoon maksaa 12€. Lipun voi ostaa myös etukäteen netin kautta. Museossa on valtavasti tutkittavaa, mutta se ei ole kauhean iso. Käymisen arvoinen paikka se kyllä on.

Bode-museo, josta löytyy muun muassa veistoskokoelma, bysanttilaista taidetta sekä historiallisten kolikoiden kokoelma.

Museosaaren taidemuseo

DDR-museossa on lavastettuna muun muassa Stasin vakoiluhuone.

Museosaarella sijaitsee myös mahtava luterilainen tuomiokirkko, joka on rakennettu vuosina 1895-1905. Kirkkoon on seitsemän euron suuruinen sisäänpääsymaksu.

Berliinin tuomiokirkko

Checkpoint Charlie on vanha Itä- ja Länsi-Berliinin välinen rajanylityspaikka, joka sijaitsee myöskin keskustan alueella. Nykyään jäljellä on enää pelkkä kulissi. Matkailija voi käydä ikuistamassa vierailunsa tässä historiallisessa paikassa kahden ”sotilaan” kanssa.

Checkpoint Charlie, vanha rajanylityspaikka

Rajanylityspaikalla on nykyään myös Muurimuseo, jossa kannattaa pistäytyä. Muurimuseossa on kuvin, tarinoin ja esinein havainnollisesti kerrottu ihmisten yrityksistä paeta Itä-Saksasta Länsi-Saksaan kylmän sodan aikana.

Muurimuseossa. Konstit ovat olleet monet.

Berliinin parhaimpiin anteihin kuuluvat myös vanhan Berliinin muurinpätkät, joita on jätetty sinne tänne muistuttamaan meitä kaupungin historiasta. Berlin Wall Memorial on pieni pala muuria keskustan pohjoisosissa. Paikka on rauhallinen, eikä ruuhkia ole.

Berliinin muurin muistomerkki

Toinen, vilkkaampi paikka, jossa vanhaa Berliinin muuria on nähtävillä jopa kilometrin verran, on East Side Gallery. Tämä pätkä muuria on taiteilijoiden mitä erilaisimmilla maalauksilla koristama. Kuuluisin ja ruuhkaisin osa East Side Gallerya on kohta, jossa komeilee kuva maailman vastenmielisimmästä suudelmasta. Kyseessä on kahden kommunistijohtajan, Neuvostoliiton Breznevin ja Itä-Saksan Honeckerin välinen suudelma. Sosialististen maiden johtajien välisiä suudelmia pidettiin tuolloin hyvän yhteistyön merkkinä.

East Side Gallery

Maailman vastenmielisin suudelma

Potsdamer Platz on puolestaan keskustan alueella sijaitseva aukio, joka tuhoutui toisessa maailmansodassa täysin, ja joka tämän jälkeen oli rajavyöhykealuetta. Aukiolle rakennettiin myöhemmin pilvenpiirtäjiä.

Potsdamer Platz

Brandenburgin portin vieressä sen länsipuolella on Tiergartenin puisto, jonne kannattaa suunnata ainakin kesäaikaan. Puiston läpi on mukava vaikkapa polkea pyörällä. Puistossa on muun muassa neuvostomonumentti, joka on pystytetty toisen maailmansodan loppuvaiheessa puna-armeijan sotilaiden kunniaksi sekä Voitonpylväs, Saksan yhdistymissotien kunniaksi pystytetty muistomerkki.

Voitonpylväs

Länsi-Berliinin puolella kannattaa käydä katsomassa Keisari Wilhelmin muistokirkkoa, joka rakennettiin 1800-luvun lopulla, ja joka tuhoutui toisessa maailmansodassa. Nykyään kirkko on vain rauniokirkko, mutta symboloi kaupungin historiaa.

Keisari Wilhelmin muistokirkko

Kurfürsterdammin katu on läntisen Berliini hulppea ostoskatu. Täältä löytyvät samat liikkeet kuin Alexanderplatzin ympäriltä, ja vielä enemmänkin. Länsipuolella on kuitenkin kovin vähän tarjottavaa historiannälkäiselle matkailijalle Berliinissä, jossa suurin osa mielenkiintoisista paikoista sijaitsee entisen Itä-Berliinin puolella.

Loppuun vielä Berliinin plussat ja miinukset. Hintatasoa ei voi luokitella kumpaankaan kategoriaan, sillä kaupunki on melko keskihintainen.

+ Suoria lentoja Suomesta.
+ Siisti ja turvallinen kohde.
+ Helppo liikkua paikasta toiseen, kattava julkinen liikenne.
+ Mielenkiintoisia historiallisia nähtävyyksiä.
+ Hyvä ravintolatarjonta.
+ Hyvät shoppailumahdollisuudet.

– Kaupunki ei ole kauneimmasta päästä.
– Joidenkin kauppojen sunnuntaiaukioloajat ovat varsin rajalliset.

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Katriina 11.8.2019 at 16:00

    Berliini on niin dynaaminen kaupunki, että sinne kannattaa matkustaa useasti. Ei ole kerralla nähty.

  • Leave a Reply