Suomen suurin matkablogiyhteisö

Namibian käyntikohteita: Sossusvlei, Deadvlei ja Solitaire

Namibian valloitus alkaa useimmilla pääkaupungista Windhoekista. Kaupungissa sinänsä ei ole mitään ihmeempää nähtävää, joten tänne riittää hyvin yksi yö. Windhoek on hyvä alku- ja päätepiste Namibian matkalle, sillä monet kuuluisat nähtävyydet sijaitsevat mukavan ajomatkan päässä pääkaupungista, joka on aika lailla keskellä maata. Reittisuunnitelma on hyvä tehdä jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Vaikka turisteja on moneen muuhun maahan verrattuna vähän, saattavat jotkin suositut paikat olla niin täynnä, että ilman ennakkovarausta voi haluttu majapaikka jäädä saamatta. Näin ainakin voi käydä Sesriemin kohdalla.

Windhoekista voi ensin suunnata vaikkapa kohti lounasta ja maan kenties kuuluisinta kolkkaa Sesriemiä. Matka ei ole 400 kilometriäkään, mutta se kestää kolmestakin syystä. Ensinnäkin, vaikka alkumatka meneekin mukavasti asfalttitietä pitkin, niin suurin osa matkasta taittuu hiekkateitä pitkin. Useimmat hiekkatiet ovat suhteellisen nopeita, mutta joukkoon mahtuu myös mutkaisempia tai kuoppaisempia osuuksia. Toisekseen, matkalla voi onnistua bongaamaan Afrikan eläimiä, erityisesti hämmästyttävän hyvin aavikolla menestyviä keihäsantilooppeja. Kolmanneksi, matkalla kannattaa pysähtyä (ja jopa yöpyä, jos aikaa on) Solitairen kylässä.

Solitaire sijaitsee keskellä aavikkoa.

Solitairessa voi myös yöpyä.

Solitaire on pieni kylä keskellä Namibian aavikkoa. Solitairesta löytyy bensa-asema, ravintola sekä hotelli ja leirintäalue. Mutta syy siihen, miksi matkaajat tänne tulevat, ovat ihmetystä herättävät autonraadot. Vanhoja autonromuja on levitelty ja jätetty sinne tänne hiekalle keskelle aavikkoa. Ne ovat mitä mainioin kuvauskohde, sillä monessako paikassa maailmassa näkee autonraatoja aavikolla?

Solitairen autonraatoja

Solitairesta matka jatkuu kohti Sesriemin kylää hiekkatietä pitkin. Tämä on paikka, jonne kannattaa ehdottomasti olla ennakkovaraus, ja se kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Syy tähän on kansallispuiston erikoinen järjestely liittyen paikan aukioloaikoihin.

Sossusvlein kansallispuistoon on reilun 20 euron pääsymaksu. Majapaikkoja on sekä alueen sisä- että ulkopuolella. Olennaista on se, että yöpyy leirintäalueella (Sesriem Camping Site), joka sijaitsee puiston ulomman ja sisemmän portin välissä. Yö leirintäalueella maksaa noin 44€/yö kahdelta hengeltä. Ulompi portti avataan aamulla kello 7.30 ja suljetaan illalla kello 18.15. Sisemmän portin vastaavat ajat ovat 6.30 ja 19.15, joten jos majoittuu porttien välissä, pääsee tuntia aikaisemmin sisälle itse alueelle. Vastaavasti illalla saa pyöriä alueella tuntia pidempään. Toki sisemmänkin portin sisäpuolella on majapaikka, mutta kyseessä on niin kallis pulju, ettei tätä ehkä kannata edes harkita. Ulomman portin ulkopuolelta löytyy siis myös majoitusta, mutta matka Deadvleihin on luonnollisesti pidempi.

Sesriem Campsite on hyvä yöpymispaikka.

Miksi sitten kannattaa yöpyä nimenomaan porttien välissä? Jos mielii päästä näkemään ja ikuistamaan kameraan Sossusvlein upeat dyynit sekä Deadvlein savitasangon pystyyn kuolleine puineen parhaina vuorokaudenaikoina eli juuri auringonnousun ja -laskun aikaan, ovat nuo aamun ja illan ”ylimääräiset” tunnit ratkaisevia.

Upeissa ilta-auringon väreissä Deadvleissä

Sossusvlein alue kattaa 60 km pitkän asfalttitien pätkän, jonka varrella on muutama nähtävyys. Dyyni 45 on yksi kuuluisimmista dyyneistä, ja se sijaitsee nimensä mukaisesti 45 km:n päässä sisemmältä portilta. Paikka on suosittu juurikin auringonnousun ja -laskun aikoihin. Dyynin päälle voi kivuta.

Dyyni 45

Toinen käyntikohde on Sossusvlein kanjoni. Tämän nähtävyyden voi oikeastaan myös ihan hyvin skipata, koska kanjoni ei ole kummoinen. Ainakin jos on nähnyt esimerkiksi USA:n upeita kanjoneita…

Ei niin kummoinen kanjoni

Ylivoimaisesti hienoin paikka Sossusvleissa on Deadvlein savitasanko ja sitä ympäröivät maailman upeimpiin, korkeimpiin ja monimuotoisimpiin lukeutuvat hiekkadyynit. Tämä paikka kannattaa nähdä juuri auringon noustessa sekä hiukan ennen sen laskemista.

Upea Deadvlein tasanko

Deadvlei ilta-auringossa

ja auringonnousun jälkeen

Sisemmältä portilta on Deadvleihin matkaa siis 60km asfalttitietä pitkin plus 5km hiekkatietä (vaatii nelivetoauton). Nopeusrajoitus on 60 km/h, mutta nopeudet ovat käytännössä sen verran korkeita, ettei koko matkaan mene kuin 45 minuuttia. Näin ollen ehtii juuri ja juuri auringonlaskun jälkeen ulos sisemmästä portista leirintäalueelle. Toki tässä on omat riskinsä, sillä mikään vakuutus ei korvaa pimeällä tapahtuneita haavereita, ja jos ajaa jonkin eläimen kuoliaaksi kansallispuiston alueella, saa siitä sakot…

Sossusvlein tie on päällystetty, mutta hiekkaa voi tulla tielle.

Deadvleitä ympäröivistä dyyneistä korkein ja kuuluisin Big Daddy, jonka monet haluavat valloittaa. Tämä vaellus kannattaa kokea juuri aamuvarhaisella. Vaellus ylös dyynin huipulle kestää noin tunnin, ja näkymät ovat arvatenkin upeat, erityisesti juuri silloin, kun auringon ensimmäiset säteet tavoittavat dyynien rinteet. Talvella lämpötilojen ollessa aamulla miellyttävissä lukemissa vaellus on nautinto, vaikkakin siihen saa varautua, että kengät tulevat täyteen hienoa hiekkaa. Alaspäin onkin sitten mukava luistatella menemään, joko takaisin samaa reittiä kohti parkkipaikkaa, tai sitten suoraan alas jyrkkää rinnettä kohti Deadvlein savitasankoa.

Tämä kyltti on merkkinä siitä, mistä vaellusreitti (sekä myös Deadvleille menevä reitti) alkaa.

Vaelluksen alussa auringnonnousun aikaan. Reitin alku on yhteinen Deadvlein tasangolle menevän reitin kanssa.

Vaelluksen varrelta. Taustalla kohoaa päämäärä eli Big Daddyn huippu.

Big Daddyn huipulla

Huipulla. Taustalla näkyy tässä lähempänä Deadvlein savitasanko.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply