Suomen suurin matkablogiyhteisö

Historiallinen Jerusalem

Israelin pääkaupunki Jerusalem on historiannälkäisen matkaajan unelmakohde. Nähtävää riittää pitkäksi aikaa. Upea vanhakaupunki muureineen, portteineen ja basaarialueineen, moskeijat, kirkot, synagogat, erilaiset museot sekä monet Raamatusta tutut paikat takaavat sen, että täällä ei aika käy pitkäksi. Vain Jerusalemissa voi nähdä samassa kaupungissa synagogaan kiiruhtavia juutalaisia, suurta puista ristiä kantavia kristittyjä pyhiinvaeltajia sekä kuulla moskeijojen rukouskutsun kantautuvan yli kukkuloiden ja muurien. Tämä kohde on koettava.

Luvatun maan pääkaupunkiin on helppo matkustaa. Suomesta pääsee Jerusalemiin suoralla lennolla, mutta hinta on usein halvempi, jos valitsee välilaskulliset lennot esimerkiki Riian tai Kiovan kautta. Lennot voi saada jopa hiukan reilulla sadalla eurolla. Ben Gurionin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Tel Avivin lähettyvillä. Lentokentältä on matkaa Jerusalemiin noin 45 kilometriä. Matka taittuu kätevimmin taksilla. Hyvä vaihtoehto on Nesher-yhteistaksi, joka maksaa noin 18 euroa per henkilö. Nämä taksit odottavat, että kyyti tulee täyteen, ennen kuin matkaan lähdetään. Matka kestää noin 45 minuuttia, ja taksi vie matkustajat perille hotellille asti.

Majapaikkoja on Jerusalemissa runsaasti, sillä kohde on erittäin suosittu matkailijoiden keskuudessa. Hyvä yöpymispaikka on uuden kaupungin puoli vanhankaupungin länsipuolella. Täällä on runsaasti kauppoja ja ravintoloita. Myös moderni raitiovaunulinja halkoo tätä aluetta. Kävelykadut ja terassit tekevät alueesta viihtyisän.

Tällaisesta hotellista saa kahden hengen huoneen n. 70 eurolla. Hotellia voi suositella.

Majapaikan lähellä uuden kaupungin puolella kulkee raitiovaunulinja.

Jerusalemin uutta keskustaa

Liikkuminen Jerusalemissa onnistuu hyvin kävellen. Joka paikkaan voi kävellä, sillä välimatkat eivät ole kauhean pitkiä. Jos haluaa vaihtelua tai paussin kävelystä, voi mennä bussilla tai raitiovaunulla. Bussiin tarvitaan ladattava matkakortti, raitiovaunulipun voi puolestaan ostaa jokaisen pysäkin automaatista. Linjoja on vain yksi ja kertalippu maksaa n. 1,50€. Taksillakin voi ajaa, mutta hinnat ovat Suomen taksien hintatasoa. Taksikuskit tarjoavat kyytejä huutelemalla turisteille taksin ikkunasta, joten jos taksia tarvitsee, sellaisen myös helposti saa.

Jerusalemin ainokainen raitiovaunulinja

Hintataso on Jerusalemissa melko korkea. Vaikka hotellihuoneen saa halvemmalla kuin Helsingissä, on ruoka puolestaan jopa kalliimpaa kuin kotimaassa. Alkoholikin on yllättävän kallista. Keskustan supermarketit ovat myös hintavia, mutta oman aamu- ja iltapalan valmistaminen hyvin varustellun hotellihuoneen keittokomerossa on hyvä idea.

Nähtävää on Jerusalemissa aivan valtavasti. Kaupunkiin tutustumisen voi aloittaa vaikkapa kiertämällä vanhankaupungin itäpuolelle ja kipuamalla Öljymäen laelle. Sieltä aukeaa kuuluisa panoraamanäkymä vanhaan kaupunkiin ja koko Jerusalemiin. Paikan sanotaan olevan erityisen hieno auringon noustessa tai laskiessa, mutta upea se on myös keskipäivän aikaan. Kalliomoskeijan kultainen kupoli kimaltelee silloin kauniisti auringonvalossa.

Tämä tienviitta johdattaa näköalapaikalle.

Panoraamanäkymä Öljymäeltä

Öljymäen juurella on pyhäkkö, jossa sijaitsee Jeesuksen äidin Marian hauta. Tämä paikka, kuten kaikki muutkin Jerusalemin nähtävyydet, ovat erittäin suosittuja ja vilkkaita erityisesti päiväsaikaan. Aamuvarhaisella on rauhallisempaa.

Marian hauta ulkoa

Tässä tarkka hautapaikka

Öljymäen rinteellä on myös pieni Getsemanen puutarha sekä sen vieressä Kaikkien kansojen kirkko, johon Jeesus hiljentyi rukoilemaan ennen kuolemaansa. Samalla rinteellä sijaitsee myös Maria Magdalenan ortodoksikirkko.

Kuvassa vasemmalla puolella on Kaikkien kansojen kirkko, oikealla Maria Magdalenan kirkko, joka on auki vain harvoin.

Getsemanen puutarha

Öljymäeltä laskeuduttua voi suunnata kohti vanhaakaupunkia. Jykevät muurit ympäröivät historiallista keskustaa, ja sisään pääsee useiden porttien läpi. Lions Gate-niminen portti johdattaa kulkijan suoraan Via Dolorosalle eli Jeesuksen kärsimystielle. Reitti on merkitty kyltein. Turistit ovat kansoittaneet Via Dolorosan, ja sen varrella voi joskus nähdä kristittyjen pyhiinvaeltajien kantavan suurta puista ristiä. Nykyään suuri osa Via Dolorosasta on täyttynyt matkamuistojen myyjistä, sillä reitti vie halki basaarialueen.

Leijonien portti

Via Dolorosan varrella

Via Dolorosa vie Pyhän haudan kirkolle paikalle, jossa Jeesuksen ristiinnaulitsemisen uskotaan tapahtuneen. Samaisessa kirkossa on myös Jeesuksen oletettu hautapaikka. Kirkko rakennettiin 300-luvulla, mutta se on aikojen saatossa kärsinyt tuhoista, ja sitä on uudelleenrakennettu. Nykyään kirkko on kristittyjen pyhiinvaeltajien suosiossa, ja vierailijan on syytä varautua ruuhkiin.

Pyhän haudan kirkko

Jeesuksen ristiinnaulitsemispaikka

Tässä paikassa Jeesus otettiin alas ristiltä.

Ja tässä on Jeesuksen oletettu hautapaikka.

Pyhän haudan kirkon lähettyvillä sijaitsee luterilainen kirkko, joka on myös hyvä käyntikohde. Täällä ei ole turistiruuhkia, sillä nähtävyys ei ole monillekaan merkittävä. Kirkon tornista on kuitenkin hienot näkymät alas kaupunkiin. Pääsymaksu torniin on vajaat neljä euroa.

Vanhankaupungin luterilainen kirkko

Näkymä tornista alas kaupunkiin

Kannatta myös pistäytyä Puutarhahaudalla, joka on vanhankaupungin ulkopuolella sen pohjoispuolella. Kyseessä on viehättävä rauhallinen puutarha-alue. Täällä on vaihtoehtoinen oletettu Jeesuksen hautapaikka. Ainakin itsestäni tämä tuntui jotenkin todennäköisemmältä hautapaikalta kuin Pyhän haudan kirkon paikka.

Tästä pääsee Puutarhahaudalle

Jeesuksen oletettu hautapaikka Garden Tomb

Vanhankaupungin korttelit on jaettu kristittyjen, muslimien, juutalaisten ja armenialaisten kortteleihin. Jerusalem onkin siitä erikoinen paikka, että se on kolmen valtauskonnon edustajien, kristittyjen, juutalaisten sekä muslimien pyhä paikka. Kaupungin historia on erittäin mielenkiintoinen ja monivaiheinen. Monenlaiset tapahtumat historian saatossa ovat tehneet tästä kaupungista tärkeän ja merkittävän eri uskonnoille ja muokanneet sitä sellaiseksi kuin se tänä päivänä on.

Temppelivuori on muslimien pyhä paikka. Siellä sijaitsee kultakupolinen Kalliomoskeija. Tämä upea pyhäkkö on rakennettu vuoden 690 paikkeilla, ja se sijaitsee paikassa, jossa profeetta Muhammedin uskotaan nousseen taivaaseen. Moskeija on todella vaikuttava. Alueelle pääsee aamulla aikaisin sekä puolenpäivän jälkeen tunnin ajan. Sisäänkäynti on Itkumuurin puolelta. Moskeijalle pääsee ilmaiseksi, ja samalla näkee myös viereisen, melkein yhtä vanhan Al-Aqsan moskeijan, joka on Jerusalemin suurin moskeija.

Kalliomoskeija

Al-Aqsan moskeija

Juutalaisille Jerusalem on maailman pyhin kaupunki. Kalliomoskeijan paikalla Temppelivuorella on aiemmin ollut juutalaisten temppeleitä. Temppelit on aikojen saatossa aina tuhottu, ja niin sanottu kolmas temppeli ei edes ehtinyt valmistua ennen hävitystä. Temppelistä jäi jäljelle ainoastaan yksi muuri, joka tunnetaan nimellä Itkumuuri. Juutalaiset pyhiinvaeltajat tulevat Itkumuurille suremaan temppelin tuhoa sekä rukoilemaan. He myös työntävät muurin rakoihin lappuja, joihin on kirjoitettu rukouksia. Osa pyhiinvaeltajista oikeasti myös itkee. Itkumuurille pääsee ilmaiseksi, ja sen vieressä kulkee silta, joka johtaa Kalliomoskeijalle. Molempiin paikkoihin on turvatarkastus. Kannattaa huomioida se, että sapattina Itkumuuria tai muitakaan juutalaisten pyhiä paikkoja ei saa valokuvata.

Itkumuuri

Jerusalemin kuuluisin synagoga on vanhankaupungin Hurva -synagoga. Synagoga on todella mielenkiintoinen käyntikohde. Sisään pääsee kyllä menemään, mutta valokuvauksen kanssa kannattaa olla varovainen. Ainakaan sapattina se ei ole sallittua.

Hurva-synagoga

Vanhankaupungin komeat muurit ovat itsessään jo nähtävyys. Muurien sisäpuolelle vievät portit ovat myös toinen toistaan hienompia. Portteja on yhteensä kahdeksan, ja kaikista niistä voi kävellä läpi. Erityisen hieno on Damaskoksen portti.

Damaskoksen portti

Uusi portti

Herodeksen portti

Vanhankaupungin muureilla voi kävellä. Jaffa-portin vieressä olevasta toimistosta voi ostaa 4,50 euron lipun, joka on voimassa kaksi päivää. Lipulla pääsee ylös kahdelle eri reitille, pohjoiselle ja eteläiselle reitille, kerran. Eteläisen reitin näkymät ovat komeammat. Jostain syystä muureilla ei ole turisiruuhkia. Liekö syy siinä, ettei muurikävelyä mainosteta mitenkään erityisen hyvin.

Täältä voi ostaa lipun, jolla pääsee ylös muureille. Kuvan vasemmassa laidassa näkyy pohjoisen reitin lähtöpaikka.

Tässä on eteläisen eli komeamman reitin lähtöpaikka, joka ei sekään ole kovin kaukana lipunmyyntipisteestä.

Jerusalemin muureilla

Jerusalem pursuaa mielenkiintoisista museoista. Yksi tällainen on parlamenttitalon läheinen keskustan ulkopuolinen Israel-museo. Museolle pääsee bussilla, mutta kävelymatkakaan ei ole kovin pitkä. Pääsymaksu on n. 13,50€. Museo on iso, ja siellä saa kyllä kulumaan aikaa useita tunteja. Opasteet ovat hiukan puutteelliset, mutta kysymällä kyllä pärjää. Museon mielenkiintoisimmat paikat ovat Jerusalemin kaupungin ja toisen temppelin pienoismalli sekä pyhäkkö, jossa säilytetään yli 2000 vuotta vanhoja Kuolleenmeren kirjakääröjä. Kirjakääröissä on muun muassa vanhoja hepreankielisiä Raamatun käsikirjoituksia.

Tältä näytti Jerusalem noin 2000 vuotta sitten.

Täällä puolestaan säilytetään vanhoja Kuolleenmeren kirjakääröjä.

Toinen mielenkiintoinen, joskin joillekin melko ahdistavakin museo on Yad Vashem. Tänne pääsee, kun ajelee raitiovaunulla länteen päin päätepysäkille asti. Itse museo on ilmainen. Kartta maksaa muutaman euron. Museoon kuuluu ulkoilmapuisto, jossa on erilaisia muistomerkkejä, kuten holokaustin aikana surmattujen lasten muistomerkki. Sisäpuolella puolestaan esitellään juutalaisten joukkotuhoa erilaisin kuvin, tekstein ja elokuvapätkin.

Juutalaisvainojen aikana kuolleiden lasten muistomerkki

Tämä muistomerkki kuvaa juutalaisten matkaa keskitysleireille karjavaunuissa.

Tämä on juutalaisten sotilaiden ja partisaanien muistomerkki.

Tämä partisaanien muistomerkki kuvaa metsän antamaa suojaa.

Jerusalemissa on aivan valtavan paljon nähtävää, joten siellä kannattaa viettää aikaa useampi päivä. Viikkokaan ei ole pitkä aika. Vielä kun lisää matkaohjelmaan muutaman retken Israelin muille nähtävyyksille, on matkaohjelma täynnä. Israelissa ei tarvitse peukaloita pyöritellä, sillä nähtävää jää takuuvarmasti seuraavaankin reissuun!

Lopuksi vielä Jerusalemin plussat ja miinukset.
+ Turvallinen ja siisti kaupunkikohde.
+ Hyvä omatoimikohde.
+ Upeat nähtävyydet ja mielenkiintoinen historia.
+ Hyvä retkitarjonta muualle Israeliin.
+ Erinomainen ruoka.
+ Helppo liikkua paikasta toiseen.
+ Suomesta pääsee Jerusalemiin suoralla lennolla.
+ Eurot käyvät shekeleiden ohella maksuvälineenä monessa paikassa.

– Kallis kohde.
– Turisteja on paikka paikoin ruuhkiksi asti.
– Kulkukissat.

Jerusalemin historia on rikas ja monivaiheinen.

Jerusalemissa kohtaavat eri kulttuurit, sekä uusi ja vanha. Tämä kuva on uudesta keskustasta, joka on kuin mikä tahansa moderni nykykaupunki.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply