Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kohdeopas Seychelleille

Seychellien saarivaltio Madagaskarin pohjoispuolella Intian valtameressä on kohde, joka vie mennessään. Toinen toistaan upeampia valkohiekkaisia palmurantoja, kiireetöntä lomailua, herkullisia makuelämyksiä, tropiikin lämpöä, makeita maistuvia hedelmiä, ystävällisiä paikallisia ihmisiä, ainakin näitä on odotettavissa, jos otat suunnaksi Seychellit.

Seychelleille voi matkustaa mihin vuodenaikaan tahansa. Sadekausi sattuu samaan aikaan Suomen talven kanssa. Aurinkotunteja on silloinkin paljon, sillä trooppiset myrskyt kiertävät onneksi nämä saaret. Sadekuuroja tulee ja sadepäiviäkin voi sattua, mutta myös kuivemmat jaksot sadekauden aikana ovat mahdollisia. Päivälämpötilat keikkuvat yleisesti 30 asteen tuntumassa, eivätkä yöt ole paljoakaan viileämpiä. Korkea ilmankosteus lisää helteen tukaluutta. Merivesi on samanlämpöistä kuin ilmakin. Seychellien matkaaja ei pitkiä vaatteita lomallaan tarvitse.

Seychellit on trooppinen, vehreä saariryhmä

Seychelleille ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta sinne pääsee esimerkiksi Qatar Airwaysillä Dohan kautta välilaskulla. Lentoyhtiötä voi lämpimästi suositella. Lentoaika on yhteensä noin 11 tuntia, ja Dohan kentällä aikaa vierähtää muutama tunti. Matkailija saapuu Seychellien pääsaarelle Mahelle, jossa sijaitsee saarivaltion suurin lentokenttä.

Seychellien saarilla on yhteensä vain vajaat 100 000 asukasta, ja suurin osa heistä asuu pääsaarella Mahella. Paikalliset ovat joka puolella pääasiassa ystävällisiä, palvelualttiita ja kiinnostuneita matkailijoista. Turistihuijauksiin ei täällä törmää. Kohde on myös varsin turvallinen. Turisteja on, muttei massaturismin mittakaavassa.

Paikallinen hedelmienmyyjä

Victoria, maan pääkaupunki, on vilkas noin 65 000 ihmisen asutuskeskittymä, ja suositeltava käyntikohde vaikkapa matkan alussa. Nähtävyyksiäkin on, kuten keskustan kellotorni tai maan ainut hindutemppeli.

Victorian kellotorni

Hindutemppeli

Mahella aikaa vierähtää muutama päivä, mutta enempää aikaa ei tänne kannata tuhlata, sillä hienoimmat rannat ja rauhallisempi meno odottavat matkailijaa muilla Seychellien saarilla, Praslinilla ja La Diguella. Saarten välinen matka taittuu kätevästi lautalla. Liput kannattaa varata etukäteen netin kautta. Matka Mahelta Praslinin saarelle kestää tunnin ja maksaa 50€/hlö. La Diguen ja Praslinin väli on puolestaan vain 15 minuutin mittainen ja maksaa 15€. Mahen ja La Diguen väli kestää puolisentoista tuntia ja kustantaa 65€. Sekä Praslinille että La Diguella voi myös tehdä päiväretken Mahelta, mutta suositeltavaa on viettää molemmilla saarilla useita päiviä.

Saarten välisellä lautalla matka taittuu mukavasti.

Seychelleillä liikkuminen tapahtuu lautan ohella jalan, bussilla, taksilla tai vuokra-autolla. Pääsaari Mahen bussiverkosto on kattava ja lippu maksaa vain noin 50 snt. Taksien hinnat ovat kotimaan luokkaa. Myös Praslinin saarella voi matkustaa bussilla tai taksilla. Vuokra-autoa voi puolestaan suositella kummallekin saarelle, sillä vaikka bussilla periaatteessa pääsee joka paikkaan, on oma auto huomattavasti kätevämpi. Vuokrauksen hinta on niin ikään Suomen luokkaa, mutta bensa halvempaa, vain noin 1,10€/litra. La Diguen saarella puolestaan matkailija liikkuu kätevimmin polkupyörällä, sillä välimatkat ovat melko lyhyitä, eikä autoja ole huoltoautoja, hälytysajoneuvoja ja muutamaa taksia lukuun ottamatta. Polkupyörän vuokraus maksaa 10€/päivä, mutta hinta on suhteessa halvempi, jos pyörän vuokraa useaksi päiväksi. Myös golfkärryn tyyppisiä menopelejä on käytössä.

Polkupyörät ovat pienellä La Diguen saarella oiva menopeli.

La Diguen saarella hotellit kuljettavat asiakkaitaan sataman ja hotellin väliä tällaisilla kärryillä.

Hintataso on kaikkialla Seychelleillä melko korkea, mutta tämä perustuu suurelta osin turistien rahastukseen. Siinä missä keskitasoisessa tai hienossa ravintolassa nautitusta ateriasta pulittaa helposti sen 20-40€, voi lähes yhtä laadukkaan ruuan saada paikallistenkin suosimasta take away- tai vastaavanlaisesta vaatimattomammasta paikasta selvästi alle 10 eurolla, jopa vain 4-5 eurolla. Alkoholin hinta on lähellä Suomen vastaavaa, ravintoloissa ehkä jopa hieman huokeampi. Kauppojen hintataso on myös lähellä Suomen hintatasoa. Näin on ainakin pienten supermarkettien kohdalla, joidenkin tuotteiden ollessa kalliimpia, joidenkin samaa luokkaa kuin Suomessa.

Tyyppilinen pieni supermarket Seychelleillä

Take away-ruokapaikka, josta matkailija löytää tuoretta ja laadukasta ruokaa pikkurahalla.

Suuret hotelliketjut eivät ole rantautuneet Seychellien palmusaarille, mutta maasta löytyy silti luksusluokan majoituksia. Myös vaatimattomampia majapaikkoja on, joskin nekin ovat varsin hyvälaatuisia ja erinomaisen siistejä. Mikään budjettimatkalaisen kohde Seychellit ei ole. Majoituksesta joutuu helposti pulittamaan 90-100€/yö/kahden hengen huone. Hintaan sisältyy joissain hotelleissa aamupala, mutta esimerkiksi huoneistohotelleissa aamupala pitää ostaa erikseen, tai vaihtoehtoisesti käydä supermarketin kautta ja kokata itse. Tämäkin kyllä onnistuu, sillä huoneistot ovat hyvin varusteltuja.

Pääkaupunki Victorian tyypillinen pieni viihtyisä hotelli, jossa yö aamupaloineen maksaa n. 100€/kahden hengen huone

Tässä puolestaan esimerkki Praslinin saarella sijaitsevasta tilavasta huoneistosta, joka irtoaa 90 eurolla. Aamupala ei kuulu hintaan. Viihtyisässä puutarhassa on uima-allas.

Monet majapaikat tarjoavat sisäänkirjautumisen yhteydessä asiakkailleen helteellä ihanasti virkistävät tervetulomaljat.

Seychellien kuuluisin nähtävyys ovat ilman muuta sen tasokkaat rannat. Jo pääsaari Mahelta löytyy upeita biitsejä. Suosituin on Beau Vallonin ranta, joka on vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä Victoriasta. Tämä ranta on erityisen hyvä uimiseen, joskin aallot voivat välillä olla melko korkeita. Rannalta löytyy palveluita, ja se soveltuu hyvin myös lapsiperheille. Muita, kauniita ja rauhallisempia rantoja ovat esimerkiksi Grand Anse, Port Launay, Baie Lazare sekä snorklaamiseenkin hyvä Anse Takamaka.

Beau Vallon

Baie Lazare

Grand Anse

Anse Takamaka

Seychellien kauneimmat rannat löytyvät kuitenkin pääsaaren ulkopuolelta. Praslinilla sijaitsee maailmankuulu Anse Lazion ranta, joka on usein rankattu maailman kymmenen kauneimman rannan joukkoon. Muita upeita rantoja ovat esimerkiksi hiljaisempi Anse Boudin sekä Anse Georgette, johon tosin täytyy saada pääsylupa oman majapaikan kautta.

Anse Lazio

Anse Lazio

Anse Georgette

Anse Boudin

Pieneltä La Diguen saarelta löytyy kuitenkin suhteessa eniten hienoja vaaleahiekkaisia palmurantoja, joissa pääsee lähelle paratiisitunnelmaa. Maailman kymmenen kauneimman rannan joukkoon arvosteltu Anse Source d’Argent on varhaista aamua lukuun ottamatta aika suosittu paikka, joskin tilaa sieltä kyllä aina löytyy. Rannalle on käytännössä noin seitsemän euron suuruinen pääsymaksu, sillä rannalle vievän reitin varrella on luonnonsuojelualue, jossa on muun muassa jättiläiskilpikonnia. Tämä alue siis yhdessä rannan kanssa on maksullinen. Laskuveden aikaan rannalle voi tosin kävellä ilmaiseksi rantaviivaa pitkin, ja polkupyörä pitää jättää portille. Muut rannat, kuten Grand Anse, Petite Anse ja Anse Cocos ovat selvästi rauhallisempia. Grand Anselle pyöräillessä joutuu polkemaan melkoisen ylämäen, eikä Petite Anselle tai Anse Cocoselle edes pääse pyörällä. Näille rannoille joutuu vaeltamaan polkua pitkin läpi viidakon. Maisemat kuitenkin palkitsevat.

Upea Anse Source d’Argent La Diguen saarella

Grand Anse

Petite Anse

Anse Cocos

Rannoilla loikoilun ohella Seychelleillä voi vaikkapa patikoida tai bongailla lintuja ja hedelmälepakoita. Mahella on muutama vaellusreitti, joita pitkin pääsee yllättävän vuoristoisen maan korkeimpiin kohtiin ihailemaan maisemia. Praslinilla ja La Diguella on vastaavia vaelluspolkuja. Praslinilla sijaitsee myös Vallee de Main luonnonsuojelualue. Alueelle on reilun 20 euron pääsymaksu. Täällä voi nähdä harvinaisen, vain Praslinilla elävän mustan papukaijan. Alueella voi tutustua myös kaikkiin kotoperäisiin palmulajeihin, joista kuuluisin on coco de mer-laji. Tämän yksilön erikoisuus on maailman suurin siemen. Palmulla on omat uros- ja naaraspuoleiset yksilönsä, joita kumpiakin tarvitaan kasvin lisääntymiseen. Naaraspuoleisen palmun siemen muistuttaa takapuolta.

Vallee de Main vaellusreitin alku. Etualalla ensimmäisenä pyllyn muotoinen naaraspuoleisen palmun siemen.

Tässä puolestaan ympäri Seychellejä tavattava hedelmälepakko

Kaikilta kolmelta saarelta voi myös ostaa retkiä muille pienemmille lähisaarille. Retkiä myyvät pienet matkatoimistot. Mahen lauttaterminaalilta voi kysellä äkkilähtöjä. Retkiin sisältyy usein snorklausta eri paikoissa, oleilua ja lounastauko jollain paratiisirannalla sekä mahdollisesti myös meren kalojen ruokkimista. Suosittuja ovat myös retket, joissa voi snorklaamisen lisäksi tutustua Aldabran jättiläiskilpikonniin. Lajia ei tavata Seychellien lisäksi muualla kuin Galapagossaarilla. Konnat on tuotu kaukaiselta Seychellien saarelta asutusta ja täten myös turisteja lähemmille saarille, kuten Curieuse-saarelle. Kilpikonnia on mahdollista ruokkia, eivätkä ne pelkää ihmisiä. Kokopäiväretki maksaa noin 100€/hlö sisältäen herkullisen lounaan. Puolipäiväretken saa 50-60 eurolla, mutta lounas ei kuulu tällöin retkeen.

Curieuse-saarella elävä jättiläiskilpikonna

Snorklatessa voi nähdä vaikkapa kotkarauskun

tai merikilpikonnan

Retkiin kuuluva lounas on herkullinen.

Koe ainakin nämä Seychelleillä:
1. Kierrä autolla Mahen saarta ja käy uimassa Beau Vallonin rannalla.
2. Kierrä kävellen pääkaupunki Victoria ja sen muutamat nähtävyydet.
3. Praslinilla loikoile maailmankuululla Anse Lazion rannalla.
4. Tutustu Vallee de Main luonnonsuojelualueeseen Praslinilla.
5. Yövy La Diguen saarella ja vuokraa siellä polkupyörä. Kierrä pieni saari pyörällä.
6. Vietä aikaa upealla Anse Source d’Argent-rannalla.
7. Vieraile Grand Ansen, Petite Ansen sekä Anse Cocos-rannalla.
8. Lähde retkelle, jolla pääset snorklaamaan sekä katsomaan kuuluisia Aldabran jättiläiskilpikonnia vaikkapa Curieuse-saarella.
9. Nautiskele herkullisia tropiikin hedelmiä, tuoretta kalaa sekä kreolilaisen keittiön antimia.

Seychellien plussat ja miinukset:
+ Siisti ja turvallinen matkakohde
+ Takuuvarma lämpö ja uskomattoman lämmin merivesi
+ Ei massaturismia
+ Upeat rannat
+ Kaunis värikäs luonto
+ Ystävälliset paikalliset ihmiset, ei huijareita
+ Herkullinen ruokakulttuuri
+ Hyvätasoiset hotellit
+ Lyhyet välimatkat
+ Lauttaliikenne pelittää hyvin.
+ Vain kahden tunnin aikaero Suomeen.

– Ei suoria lentoja Suomesta.
– Verrattain kallis matkakohde.
– Kauppojen ja ravintoloiden aukioloajat ovat hiukan suppeat.
– Monilla snorklauspaikoilla on meduusoja.
– Vasemmanpuoleinen liikenne
– Jalkakäytävissä ja katuvaloissa on puutteita, ja ajotiet ovat todella kapeita.
– Kulkukoirat

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Maria 13.1.2019 at 18:54

  Kilpikonnia löytää myös Diguelta, ihan vapaana olevia niiden Argentin aitauksessa olevien lisäksi. 😊

  • Reply anu/pete 13.1.2019 at 20:21

   Hei! Joo, niin niitä näytti siellä olevan. Tulivat vastaan, kun pyöräiltiin saarwn ympäri 😊

 • Reply Jessican Matkassa / Jessica 13.1.2019 at 19:45

  Kiva postaus! Kiitos! Tuli ikävä tuonne! Seychellit ovat minun rakkauskohteeni kaikista matkustamistani. Se, että kyseessä on häämatkakohde, saattaa olla osuutta asiaan. Palaisin milloin tahansa takaisin!

  • Reply anu/pete 13.1.2019 at 20:22

   Hei ja kiitos kommentistasi! Voisi tuonne uudestaan mennäkin…

 • Reply Raisa H. 16.1.2019 at 11:30

  Kiva postaus yhdestä lempimatkakohteistani! Pieni korjauspyyntö kuitenkin: Anse Intendancen kuvassa ei ole kyseinen ranta vaan Anse Takamaka, taustalla näkyy ihana Chez Batista-hotelli jossa miehen kanssa ollaan yövytty 3 eri kertaa, ensimmäisen kerran häämatkalla vuosia sitten. Täydellinen majoitus, herkullinen ravintola ja ranta kuin tehty snorklaamiseen.

  • Reply anu/pete 16.1.2019 at 14:35

   Hei ja kiitos kommentistasi! Joo, noita rantoja kierreltiin paljon gps:n avulla, ja tuossa kohtaa näköjään gps neuvoi väärän paikan… Kiitos korjauksesta!

  Leave a Reply