Suomen suurin matkablogiyhteisö

Alppien Liechtenstein

Liechtenstein on pieni ruhtinaskunta Sveitsin ja Itävallan välissä keskellä Alppeja. Maata hallitsevatkin vuoret. Asukkaita on vähän, ja kaupungit ovat pieniä. Luontoa on ympärillä paljon. Liechtenstein on oiva matkakohde kesäaikaan, koska vuoristoinen ilma ei ole tukalaa, vaikka hellettä olisikin. Maa on myös hyvin kaunis.

Liechtenstein on vehreä ja kaunis maa.

Liechtensteiniin on kätevä saapua autolla, mutta naapurimaista pääsee tulemaan myös junalla ja bussilla. Itävallan puolelta Feldkirchistä on bussiyhteys maahan. Sveitsin puolelta pääsee junalla rajakaupunki Sargansiin tai vaihtoehtoisesti Buchsiin. Näistä molemmista Sveitsin kaupungeista pääsee sitten säännöllisellä bussiyhteydellä Liechtensteinin puolelle. Välimatkat ovat lyhyitä, sillä Liechtenstein on hyvin pieni maa. Bussimatka Sargansista Liechtensteinin pääbussiasemalle Schaaniin kestää vain reilut puoli tuntia. Buchsista matka on niinkin lyhyt kuin 5-10 minuuttia. Näillä samaisilla busseilla voi sitten myös matkustaa Liechtensteinin sisäisiä matkoja niin halutessaan. Bussit ovat siistejä ja ilmastoituja, ja matkan voi maksaa kuskille. Jos bussimatkan yhdistää esimerkiksi junamatkaan Zurichistä Buchsiin tai Sargansiin, voi koko matkan kätevästi maksaa lähtöpaikan juna-asemalla.

Liechtensteinin pääbussiasemalla on selkeät bussiaikataulut.

Vaduz on Liechtensteinin pääkaupunki ja maan vierailluin kolkka. Kaupunki on mukavan pieni ja leppoisa, eikä massaturismista ole tietoakaan. Matkailijoita on varsin sopivassa määrin, ei ruuhkaksi asti siis. Keskustassa on muutama kahvila ja ravintola. Hintataso on kallis, mutta ruoka hyvää.

Vaduzin kaupungintalo

Etualalla hallintorakennus

Keskustan katolinen kirkko

Tässä puolestaan keskustan ulkopuolella sijaitseva Punainen talo

Vaduzissa voi myös yöpyä, vaikka majoitukset ovat melko kalliita. Viereinen Schaanin pikkukaupunki on myös varteenotettava yöpymisvaihtoehto. Schaanissa ei ole käytännössä ollenkaan turisteja, ja majoitukset ovat hiukan edullisempia.

Schaanin keskustaa

Hotelli Schaanerhof, yksi majoituspaikka Schaanissa 10 minuutin kävelymatkan päässä bussiasemalta.

Schaanista pääsee Vaduziin 10 minuutissa bussilla. Kävelläkin voi, sillä välimatka keskustojen välillä on lyhintä reittiä pitkin vain kolmisen kilometriä. Reinin vartta tai vuoriston vaellusreittiä pitkin matka on jonkin verran pidempi.

Rein-joki halkoo aluetta, ja sen varrella kulkee tie Schaanin ja Vaduzin välissä. Keskellä jokea on Sveitsin ja Liechtensteinin raja.

Vaduzissa sijaitsee myös Liechtensteinin kuuluisin nähtävyys, Vaduzin linna. Linnalle on lyhyehkö, mutta melko jyrkkä kävelymatka Vaduzin keskustasta. Matkalla on myös näköalapaikka. Itse linnaan ei pääse sisälle, vaan sitä täytyy tyytyä ihastelemaan ulkoa käsin. Parhaan kuvan linnasta ja sen hienosta sijainnista saa kuitenkin kauempaa alhaalta keskustan ulkopuolelta.

Vaduzin linna

Tässä linna näkyy kauempana vuoren rinteellä.

Tässä Vaduzin kaupunkia ylhäältä linnalle menevän tienvarren näköalapaikalta kuvattuna.

Vaduz on sen verran pieni paikka, että siihen tutustumiseen riittää yksi päivä. Maahan voi siis tehdä päiväretken Sveitsistä tai Itävallasta. Liechtensteinissa on kuitenkin myös mukava yöpyä, ainakin jos pitää rauhallisesta tunnelmasta ja vuoristomaisemista. Parikin yötä menee mukavasti. Jos maassa viettää aikaa viikonloppuna ja erityisesti sunnuntaina, kannattaa huomioida se, että kaupat ja ravintolat eivät välttämättä ole auki. Vaduzissa on käytännössä yksi ravintola auki sunnuntai-iltana, ja ruokakaupat saattavat sulkea ovensa jo iltapäivällä.

Vaduzin keskustan kävelykadulla

Liechtenstein on oiva kohde niille, jotka hakevat lomaltansa ennen kaikkea luontoelämyksiä ja rauhaa. Bilettämiseen paikka ei sovi. Maa kannattaa yhdistää lomailuun muissa Alppimaissa. Lopuksi vielä yhteenvetona maan plussat ja miinukset.

+ Kaunis luonto keskellä Alppien vuoristoa.
+ Turvallinen kohde.
+ Ei massaturismia.
+ Hyvä ruoka.
+ Julkinen liikenne toimii hyvin.

– Kallis hintataso.
– Kauppojen ja ravintoloiden aukioloajat eivät ole parhaat mahdolliset.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply