Suomen suurin matkablogiyhteisö

Doha – Lähi-idän kasvava metropoli

Qatar on verrattain nuori maa, sillä se itsenäistyi vasta vuonna 1971. Kuitenkin asutusta alueella on ollut jo pitkään sitä ennen. Öljy ja kaasu ovat tehneet Qatarista yhden maailman vauraimmista valtioista. Tämä Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien välissä sijaitseva pieni maa on monelle suomalaiselle vielä melko tuntematon matkakohde.

Doha skyline elää jatkuvassa muutoksessa.

Matkakohteena Qatar on mitä mainion, ainakin jos pitää kohteista, joita massaturismi ei ole tavoittanut. Qatarin pääkaupunkia Dohaa laajennetaan kovaa vauhtia, joten se on kasvava tulevaisuuden kohde. Kuitenkin vielä tällä hetkellä se on esimerkiksi Arabiemiraattien Dubaita tai Abu Dhabia huomattavasti aidompi arabikohde, joten sikäli hyvinkin suositeltava paikka mennä, ainakin jos arabimeiningistä tykkää.

Dohassa voi nähdä aitoa paikallista meininkiä.

Dohaan pääsee Suomesta Qatar Airwaysin suoralla lennolla. Matka-aika on reilut kuusi tuntia. Joskus välilaskulliset lennot esimerkiksi Istanbulin tai Lontoon kautta voivat olla huokeampia, mutta tällöin matkaakin saa taittaa pidempään. Dohan kansainvälinen lentokenttä sijaitsee aivan vanhan Dohan kupeessa. Matka-aika taksilla kentältä vanhan Dohan alueelle kestää liikenteestä riippuen noin 15-40 minuuttia. Matkasta ei 7-8 euroa enempää tarvinne maksaa. Myös hotellit tarjoavat lentokenttäkyytiä. Hinta on tällöin hiukan korkeampi, 11-13 euron luokkaa.

Dohan kansainvälinen lentoasema

Dohassa liikkuminen tapahtuu joko taksilla tai kävellen. Metro on vasta rakenteilla, ja liikenne onkin monin paikoin todella ruuhkaista. Liikennevaloissa voi joutua odottamaan välillä todella kauan. Pitkää pinnaa siis vaaditaan. Taksilla matkustaminen on kuitenkin edullista, onhan bensan hinta Qatarissa matala. Tarjolla on turkooseja sekä vaaleita ”Limousine”-takseja. Taksilla matkustettaessa kannattaa pitää huoli siitä, että kuski laittaa mittarin päälle. Kaupungin alueella tapahtuvat matkat kustantavat liikenteestä riipuen 6-12 euron verran. Pidemmällekin voi lähteä. Esimerkiksi lähes kolmen tunnin taksissa istuminen (käynti kaupungin ulkopuolen kamelien kilpajuoksuradalla) maksaa vain reilut 40 euroa.

Turkooseja takseja Festival-ostoskeskuksen kupeessa

Kävellenkin Dohassa voi liikkua esimerkiksi Dubaita helpommin. Välimatkat tosin ovat pitkiä, mutta ainakin kerran kannattaa taivaltaa vanhan ja uuden keskustan välinen matka Corniche-rantatietä pitkin. Tällä hetkellä kävelytie on osittain remontissa, mutta etenemään pääsee näissä kohdissa erikseen erotettua kapeampaa väylää pitkin. Täällä näkee myös lenkkeilijöitä.

Cornichen rantatien vieressä välkkyy Persianlahti. Kuvassa näkyy uuden Dohan keskustaa.

Cornichen kävelytien laattoja uusitaan hienompiin.

Vanhat kivet on pinottu syrjään.

Työmiehet tauolla

Dohassa kannattaa kävellä myös vanhan keskustan Souq Waqif-nimisen markkinapaikan alueella. Oikeastaan kyseessä on enemmän kuin markkinapaikka, sillä alueella on myös tivoli, ruokakojuja, ravintoloita ja terasseja. Päivällä suurin osa puljuista on kiinni. Auki ovat jotkin myyntikojut sekä ravintolat. Iltapäivällä klo 16:n jälkeen paikka herää varsinaisesti eloon. Illalla souk onkin todella viihtyisä ja tunnelmallinen. Väkeä on paljon, ja tunnelma on aidon paikallinen. Soukissa voi nähdä paljon perinteisiin kaapuihin pukeutuneita miehiä ja naisia, aivan kuten Omanin pääkaupungin Muscatin vastaavassa soukissa. Paikalliset ja turistitkin istuvat terasseilla poltellen vesipiippua. Kapeilla kaduilla leijuu mausteiden ja hajusteiden kirjo. Elävääkin musiikkia on tarjolla.

Souq Waqif päivällä

Souq illalla

Soukin alueella on myös muutama hotelli.

Soukin kenties mielenkiintoisin paikka on lintujenmyyntialue. Sirkutus on korviahuumaava. Myytävänä on mitä erilaisimpia lintuja kukoista varpuslintuihin ja papukaijoihin asti. Myös muita eläimiä, kuten koiria, kissoja, kaneja ja kilpikonnia on kaupan. Eläinten olosuhteissa on suomalaisen silmin parantamisen varaa, sillä monet eläimet on sullottu häkkeihin todella ahtaasti.

Undulaatteja kaupan

Tässä papukaijoja

Tässä kaneja

Islamilaisen taiteen museo vanhan Dohan alueella on pakollinen käyntikohde. Museo on ilmainen. Sisään on turvatarkastus. Museo on todella hulppea ja hieno. Vaikka ei museoista liiemmin välittäisi, kannattaa tässä museossa ehdottomasti käydä. Näytilla on kaikenlaisia hienoja esineitä ja kapistuksia, tauluja, astioita, aseita, arkkitehtuuria ynnä muuta.

Islamilaisen taiteen museo

Soukin lähellä on aitaus, jossa pääsee ihailemaan kameleita. Nämä aavikkolaivat elävät tosin suomalaisittain arvelluttavissa olosuhteissa, sillä ne eivät juuri pääse liikkumaan. Kamelien kilpajuoksuradalla Shahaniyassa keskustan ulkopuolella voi puolestaan nähdä kilpakamelien karavaaneja kulkemassa valtavalla aavikkoalueella. Kilpailuja järjestetään talvisaikaan viikonloppuisin.

Soukin kameleita

Shahaniyan kamelien kilpajuoksuradan kameleita ratsastajineen

Lähellä soukia on pari rakennusta, jotka kannattaa käydä katsomassa. Näihin pääsee myös helposti kävellen. Shioukhin moskeija komeilee ruohikolla hallintorakennuksen, Emiri Diwan-palatsin ja kellotornin vieressä.

Kellotorni ja Emiri Diwan-palatsi

Shioukhin moskeija keskustassa, takana hallintorakennus.

Dohassa riittää tekemistä ja näkemistä useaksi päiväksi. Vaikka keskitalven mukava sää houkuttelee olemaan ulkona, kannattaa silti käydä katsastamassa muutama ostoskeskus. City Centre Mall, Dohan uudessa keskustassa sijaitseva ostari, on Qatarin suurimpia ostoskeskuksia. Festival Mall on uusi, keskustan pohjoispuolella oleva hieno paikka myös. Kaikkein hienoin ostoskeskus on ehkä kuitenkin Villaggio Mall, keskustasta lounaaseen päin sijaitseva italialaishenkinen ostari. Villaggioon on tehty kanaalit, sillat ja gondolit Venetsian tyyliin. Ostarin vieressä aukeaa Aspiren puisto, jossa voi käydä vaikkapa kävelyllä.

Villaggion ostoskeskus

Aspire Park

Dohassa on muutama luksushotelli. Majoittuminen kyseisissä paikoissa ei ehkä ole kaupunkiin ja paikalliseen elämään tutustumisen kannalta paras mahdollinen idea. Suositeltavin paikka majoittua on Dohan vanha keskusta, josta pääsee kävellen kätevästi liikkumaan keskeisiin paikkoihin, kuten soukiin. Kannattaa kuitenki harkita päivän viettämistä jonkun hienon hotellin rannalla ja uima-allasalueella. Aiheesta lisää toisessa postauksessa.

Swiss Belhotel on hyvä majapaikka. Hotellilta kävelee soukiin noin 10-15 minuuttia. Yöpyminen maksaa 50€ yö.

Huoneet ovat tilavia. Sänky on erinomainen nukkua.

Uima-allas ei ole hienoin mahdollinen, mutta silti ihan kiva.

Aamupala maksaa 17€.

Dohassa löytyy ruokapaikkoja laidasta laitaan. Soukin alueella ja hotelleissa saa ruokailla hienosti ja kalliisti, mutta kadunvarsien ja -kulmien paikalliset pikkupaikat ovat edullisuutensa vuoksi suositeltavia. Myös ostoskeskusten Food Courteista saa hyvää ja kohtuuhintaista sapuskaa. Tarjolla on vaikka mitä, kuten intialaista, kiinalaista, iranilaista, italialaista ja mongolialaista ruokaa.

Tämäntyyppisissä paikoissa saa syödäkseen alle viiden euron hintaan.

Tässä ostarin iranilainen ruoka-annos, hiukan alle 10€.

Doha yllättää matkailijan helppoudellaan ja monipuolisuudellaan. Se on mainio kohde keskitalven aikaan, kun haluaa hetkeksi karkuun Suomen pakkasia. Doha on riitävän eksoottinen, jotta tuntee olevansa kaukana kotoa. Silti se ei ole kovinkaan pitkän lentomatkan päässä. Lopuksi vielä kohteen plussat ja miinukset.

+ Keskitalven mainio lämmin sää sopii suomalaiselle.
+ Eksoottinen mutta turvallinen kohde.
+ Suora lento.
+ Suomen kansalainen saa ilmaisen kolmen kuukauden oleskeluluvan Qatariin maahan saavuttaessa lentokentältä.
+ Ei massaturismia eikä yli-innokkaita kauppiaita tai huijareita.
+ Englantia puhutaan yleisesti (vaikkakaan kaikki eivät sitä kovinkaan hyvin hyvin puhu).
+ Ei aikaerorasitusta (aikaero vain +1h).
+ Hyvä hygieniataso.
+ Taksilla liikkuminen on näppärää ja edullista.
+ Kohteeseen voi myös tutustua osittain kävellen.
+ Idyllinen Souq Waqif.
+ Tunnelmallisia kauniita rukouskutsuja voi kuulla useita kertoja päivässä ympäri Dohaa.
+ Hienot ostoskeskukset.

– Monin paikoin ruuhkainen liikenne.
– Hyvät jalankulkuväylät puuttuvat yleisesti.
– Alkoholia ei ole saatavilla kuin hotelleilta, ja hinta on korkea.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply