Suomen suurin matkablogiyhteisö

Omatoimimatkaajan Mauritius

Trooppinen Mauritius on oiva kohde keskellä Suomen pimeintä ja ankeinta talvea. Lämpöä on takuuvarmasti luvassa, niin maalla kuin meressäkin. Massaturismia ei Mauritiuksella ole, eikä täten myöskään innokkaita kauppiaita tai muita liiallisen turismin tuomia haittapuolia. Mauritiukselle lähtevälle lomailijalle on siis luvassa leppoisia lomapäiviä eksoottisessa ympäristössä.

Mauritius on eksoottinen kohde.

Matkatoimisto TUI tekee Mauritiukselle pakettimatkoja, mutta heidän kauttaan on mahdollista ostaa myös pelkät lennot. Näin välttyy välilaskullisilta yhteyksiltä, onhan suora lentokin kohteeseen jo ihan tarpeeksi pitkä, noin 11.30h. Lisäksi majapaikat, käyntikohteet ja tekemiset on joustavampi järjestää, kun rakentaa paketin itse lentojen päälle. Myös mahdolliset visiitit naapurisaarille (esim. Reunion tai Rodrigues) on helpompi toteuttaa, kun on ostanut ensin vain pelkät lennot. Vaikka Mauritius on hieno kohde, on kaksi viikkoa silti aika pitkä aika siellä, ainakin näin maailmanmatkaajan näkökulmasta katsottuna. Näkemistä ja tekemistä riittää noin viikoksi, ellei sitten pidä erityisesti rannalla makaamisesta. Tähän tarkoituksen Mauritius on kyllä sopiva kohde. Toki joulu-huhtikuuhun sattuva sadekausi tuo mukanaan pilviä, hiukan sateita ja jopa sykloneja, mutta silti aurinko lämmittää ja polttaa pilvienkin läpi, ja uida kyllä tarkenee suloisen lämpimässä vedessä.

Mauritius on rantalomailijan kohde.

Paras tapa tutustua tähän Kauriin kääntöpiirillä sijaitsevaan kauniiseen saareen on vuokrata auto ja lähteä liikkeelle sillä. Liikenne on kylläkin vasemmanpuoleista, eikä säännöistä välttämättä aina piitata, mutta meno on silti riittävän hillittyä sitä ajatellen, että auton voi hyvin vuokrata. Opasteet ovat kohtalaisen hyviä, joten niiden, kartan ja vaikkapa mobiililaitteen karttaohjelman avulla pärjää mainiosti. Nähtävyyksille pääsee kätevästi itse, ja viipyä voi juuri niin pitkään, kuin itse haluaa. Pysähtymispaikatkin voi itse päättää, kun ei ole riippuvainen muista.

Autolla pääsee helposti huristelemaan ympäri Mauritiusta.

Autoillessa kannattaa huomioida muutama seikka. Ensinnäkin, vaikka välimatkat näyttävät kartalla hyvinkin lyhyiltä, ja vaikka ne todellisuudessa ovatkin melko lyhyitä, on matkanteko melko hidasta, lukuun ottamatta saaren keskiosia halkovaa moottoritietä. Tiet ovat kapeita ja ne kulkevat läpi kylien ja kaupunkien keskustojen. Maassa on tavallista pysäköidä auto suoraan keskelle omaa ajokaistaa, jolloin toisten autojen täytyy ohittaa pysähtynyt auto vastaantulevan kaistan kautta. Joillain tieosuuksilla liikenne voi olla hyvinkin hiljaista, mutta kaupunkien keskustat voivat ruuhkaantua, samoin monet moottoritielle johtavat liikenneympyrät.

Port Louis on paikka, jota kannattaa vältellä autoillessa. Toki sen läpi on vain joskus pakko ajaa, jos haluaa päästä tiettyihin paikkoihin, mutta huvikseen sinne ei kannata lähteä. Maan pääkaupunkina Port Louis on myös saaren suurin asutuskeskus, ja pahimmat ruuhkat ovat juuri siellä. Malttia ja pitkää pinnaa vaaditaan.

Parhaita paikkoja majoittumiselle ovat Mauritiuksella merenrannan kylät ja pikkukaupungit. Esimerkiksi länsirannikon Flic en Flac, jossa me majoitumme, on suositeltava kohde. Täältä puuttuvat isot all inclusive-tyyppiset megahotellit, tai ainakin niitä on hyvin vähän. Lisäksi Flic en Flac sijaitsee hyvällä paikalla ajatellen saaren päänähtävyyksiä, joista suurin osa on etelä- ja lounaisosissa. Flic en Flacissa näkee myös paljon paikallista menoa. Muita mahdollisia majoituspaikkoja ovat muun muassa lounaisosien Le Morne, itärannikon Bellemare sekä pohjoisosien Grand Baie.

Flic en Flacin upea ranta aamuvarhaisella.

Tässä puolestaan Le Mornen ranta.

Vaaleahiekkiaset rannat ovat yksi Mauritiuksen päänähtävyyksistä. Vesi on monin paikoin kauniin turkoosia ja todella lämmintä. Jotkut rannat syvenevät melko nopeasti, toiset ovat loivempia. Merenkäynti ja aallokko ovat sopivia uimiselle, eikä veneliikennekään ole kauhean vilkasta. Edellä mainittujen rantojen lisäksi kannattaa käydä saaren kaakkoisosien rannalla Blue Bayssä. Täältä on mahdollista myös ostaa kohtuuhintaisia snorklausretkiä läheiselle riutalle. Flic en Flacissa snorklaus puolestaan onnistuu suoraan rannalta.

Mauritiuksen rannat ovat ilmaisia, ja ne ovat monesti vessoilla ja suihkuilla varustettuja. Joillakin rannoilla on myös kioskeja, kojuja ja ravintoloita. Hotellienkin rannoille saa mennä ainakin kävelemään, sillä mitään kieltokylttejä ei näy.

Blue Bayn rantaa

Ja tässä yksi saaren pohjoisosien monista rannoista, lähellä Grand Baietä oleva vaalea ja turkoosivetinen ranta.

Hotellien rannoillekin on luvallista mennä käyskentelemään.

Suosittu käyntikohde on Ile aux Cerfs, itärannikolla sijaitseva saari vaaleine mataline hiekkarantoineen. Ile aux Cerfiin päästäkseen täytyy ensin ajaa Trou d’Eau Douce-nimiseen kylään. Sieltä voi ostaa retken tai pelkän venekyydin saarelle. Hinnat vaihtelevat, mutta esimerkiksi nopea 15 minuutin pikavenekyyti edestakaisin maksaa noin 25€ per henkilö. Tämä paikka lienee yksi Mauritiuksen kalleimmista, joten siellä ei välttämättä tule vietettyä koko päivää. Lisäksi paikka on melko turistinen, vaikka muuten maassa ei ole liiaksi matkailijoita. Ile aux Cerfin rannat vetävät puoleensa paljon ihmisiä.

Ile aux Cerfsin venesatamaa

Ja matalia kirkasvetisiä rantoja

Rantojen lisäksi Mauritiuksella on muutama kaunis vesiputous. Yksi hienoimmista on Rochester Falls, jonne vie monttuinen hiekkatie. Väkeä ei ole paljon, mutta eipä ole parkkitilaakaan.

Rochester Falls

Toinen hieno, hiukan erityyppinen putous, on Chamarel Falls, jonne pääsee ajamaan kunnon asfalttitietä. Tämä putous on periaatteessa maksullinen, koska se sijaitsee alueella, jossa on muutakin nähtävää (tästä tuonnempana).

Chamarel Falls

Tamarind Falls puolestaan on paikka, jonne päästäkseen täytyy hiukan vaeltaa jyrkkää polkua pitkin. Matka ei ole kovin pitkä, mutta hyvät kengät ovat tarpeen. Jos haluaa parhaille paikoille ja uimaan, täytyy lisäksi alittaa putous kieli keskellä suuta kivistä polkua pitkin.

Tamarind Falls

Putous kuvattuna ylhäältä takaviistosta.

Hiukan erityyppinen nähtävyys on Terres de 7 Couleurs. Kyseessä on monisävyinen hiekkadyynialue, joka sijaitsee lähellä Chamarel-vesiputouksia. Paikka on melko erikoinen ja hieno. Auringon paistaessa voi todellakin hyvin erottaa sen seitsemän ruskean sävyä. Dyyneille on sisäänpääsymaksu, joka on 5-6 euron luokkaa, sisältäen myös Chamarel-vesiputoukset.

Terres de 7 Couleurs

Myöskin hiukan erikoislaatuinen nähtävyys Mauritiuksella on Grand Bassin, toiselta nimeltään Ganga Talao. Kyseessä on kraatterijärvi ja hindutemppelialue. Ganga Talao on yksi hindujen pyhimmistä paikoista Intian ulkopuolella. Paikka on hyvin idyllinen. Suitsukkeiden tuoksu leijailee ulos temppeleistä. Korkealla mäellä sijaitsevalta temppeliltä on kauniit näkymät järvelle ja ympäristöön.

Grand Bassin eli Ganga Talao

Mauritiuksella on mahdollista nähdä trooppisia lintuja, värikkäitä liskoja ja jopa kauriita villeinä. Myös apinoita elää vuoristossa. Ganga Talaon lähettyvillä apinat voivat tulla tielle asti.

Apinalauman jäsen

Värikäs lisko

Hintataso ei ole Mauritiuksella erityisen kallis, muttei myöskään erityisen halpa. Autolla pääsee liikkumaan suht edullisesti, sillä bensalitra maksaa noin 1,10€. Luksushotellit maksavat maltaita, mutta toisaalta läheltä rantaa voi saada riittävän hyvin varustellun huoneiston viidelläkymmenellä eurolla per yö. (Sen verran me maksoimme.) Jos oikein haluaa säästää, voi periaatteessa telttailla rannoilla ilmaiseksi.

Ruuan suhteen onkin sitten vaihtoehtoja. Kalliiden ja hienojen paikkojen kahden hengen illallislasku voi nousta 50-60 euroon, mutta maukasta ja laadukasta ruokaa saa myös huomattavasti halvemmallakin, esimerkiksi n. 20 eurolla/kaksi henkeä. Ruoka on yleisesti ottaen hyvää. Tarjolla on paikallisten ruokien lisäksi muun muassa intialaista, kiinalaista, italialaista ja ranskalaista ruokaa. Jos haluaa säästää ruokalaskuissa, voi myös ostaa kaupasta aineksia ja kokata itse. Mauritiuksen ravintolat ovat kuitenkin toisaalta jo itsessään yksi nähtävyys.

Flic en Flacissa on yksi ravintola, jota kyllä täytyy suositella. Eksyimme kyseiseen paikkaan lounaalle ensimmäisenä päivänä sattumalta, kun odottelimme huoneistomme vapautumista. Zub-niminen ravintola on kuuluisa herkullisesta intialaisesta ruuasta, hyvästä palvelusta sekä edullisista hinnoista. Se on saanut erinomaiset Trip-Advisorin arvostelut.

Zub sijaitsee hiukan Flic en Flacin keskustan ulkopuolella etelään päin.

Mauritius on mukavan eksoottinen, mielenkiintoinen ja erikoinen kohde. Lopuksi vielä kohteen plussat ja miinukset.

+ Lämmin trooppinen ilmasto, erityisen lämpimät illat ja yöt.
+ Turvallinen kohde.
+ Ystävälliset paikalliset ihmiset.
+ Englantia puhutaan yleisesti.
+ Ei massaturismia, innokkaita kauppiaita tai palveluntarjoajia.
+ Hienot rannat joka puolella saarta.
+ Autonvuokraus ja omatoiminen liikkuminen onnistuvat mainiosti.
+ Hyvä ja laadukas ruoka.
+ Reissun voi toteuttaa myös pienemmällä budjetilla.

– Trooppiset myrskyt eli syklonit ovat mahdollisia.
– Ruokaa ei välttämättä saa monista ravintoloista kuin lounas- ja illallisaikaan.
– Kulkukoirat.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Edith 25.2.2018 at 09:54

  Kiitos, mielenkiintoinen kattaus Mauritiusta.
  Itse myös Mauritiuksella käyneenä haluan mainita sinne aikoville vielä rannan kylässä Trou aux Biches luoteisrannikolla, ranta on todella pitkä ja ihana.

  • Reply anu/pete 4.3.2018 at 05:42

   Hei ja kiitos kommentista! Kyllä mekin tuolla rannalla käytiin, ja kiva se oli! ? Koko saari täynnä hienoja biitsejä. ?

  • Reply eeva 25.6.2018 at 15:08

   sinne ollaan menossa marraskuun alussa.

   • Reply anu/pete 28.6.2018 at 18:15

    Hyvä valinta! Mukavaa matkaa!

 • Reply sirpa 18.8.2018 at 19:48

  Lokakuussa itärannikolle. Kokemuksista kirjoittelen matkan jälkeen blogiini http://www.koivupalmu.blogspot.fi

  • Reply anu/pete 19.8.2018 at 11:28

   Ok. Mukavaa reissua!

 • Reply Tea Salo 13.9.2018 at 11:57

  Marraskuussa mennään Troux au Bichesin lähelle huoneistohotelliin1 Matka on häämatkamme jota odotamme paljon!

 • Reply Leo 13.9.2018 at 14:36

  Anu ja Pete! Kiitoksia loistavasta matkakuvauksesta 2012 Camotes Islandilta, jonka jaoin FB ryhmään Suomalaiset Filippiineillä,kun eräs jäsen siellä ko. kohteesta kyseli. Toivottavasti ette pahastu kun vasta jälkeenpäin näin jaosta ilmoittelen. Huomasin että jakamani kommentit ryhmäläiselle vastasivat oikeastaan ihan yksi yhteen kuvausta teidän Rantapalloon jakamastanne. Camotes onneksi vielä ainakin muutama kuukausi sitten oleillessamme taas ”kotisaarella”, on saanut säilyttää rauhallisen ja paratiisimaisen luonteensa vaikka toki 6
  vuodessa paljon eri infraa sinnekin on noussut.

  • Reply anu/pete 13.9.2018 at 20:26

   Hei ja kiitos kommentistasi! Kyllä näitä juttuja saa jakaa! Sitä vartenhan ne ovat täällä, että ihmiset saavat tietoa kohteista. Mukavaa syksyä sinulle!

 • Reply Nimetön 20.11.2019 at 23:23

  Käykö Mauritiuksella pankkikortti/visa vai onko oltava käteistä? Missä kannattaa vaihtaa rahat? Suomessa vai perillä Mauritiuksella?

 • Reply anu/pete 21.11.2019 at 08:52

  Kyllä siellä kortitkin käyvät, mutta käteistä on hyvä olla mukana myös. Vaihdoimme muistaakseni rahat siellä perillä vasta, lentokentällä ja hotellilla/rahanvaihdossa. Mukavaa reissua!

 • Leave a Reply