Suomen suurin matkablogiyhteisö

Opas omatoimimatkaajan Azoreille

Azorit ei tule monelle ensimmäisenä mieleen kesälomareissua suunnitellessa. Vaikka kyseessä on tavattoman kaunis kohde, on se silti onnistunut välttämään pahimmat turistimassat. Valtaosa Portugaliin matkaavista turisteista suuntaa Lissaboniin, maan etelärannikolle tai Madeiralle. Azorit on täten säilyttänyt aitoutensa ja rauhallisuutensa. Se on ehdoton kohde kokeneelle matkaajalle. Myös vähemmän matkustaneelle Azoreita voi suositella, vaikka sinne päästäkseen täytyykin nähdä hiukan enemmän vaivaa kuin peruskohteisiin menemiseen.

Azoreiden saariryhmä lepää Atlantin valtameressä 1500 km:n päässä Lissabonista ja 3900 km Pohjois-Amerikan rannikolta. Tämä yhdeksästä saaresta koostuva Portugalin autonominen alue on tunnettu vehreydestä, kauneudesta, hienoista maisemista ja miellyttävistä kesälämpötiloista. Mikään rantalomakohde se ei ole, vaikka toki saarilla uidakin voi. Azorit on lyhyesti sanottuna rauhaa ja luontoa rakastavan matkaajan akiivilomakohde.

Azorit on hyvin kaunis luontokohde.

Azoreille voi periaatteessa matkustaa milloin vain, mutta talvisin on paikka paikoin todella sumuista ja lämpötilat pysyttelevät 10 asteen tietämissä. Kesä on parasta matkustusaikaa. Mukavat lämpötilat takaavat sen, että aktiiviloma onnistuu keskikesälläkin. Lämpötila ei nouse juurikaan yli 27 asteen. Sateeseen on hyvä varautua, mutta sademäärät pysyttelevät kesällä melko alhaisina. Sumuakin voi olla, mutta oikeastaan vain ylhäällä vuorilla. Nopeat säänvaihtelut ovat tyypillisiä näille saarille. Kuten paikalliset sen muotoilevat, Azoreilla voi kokea kaikki neljä vuodenaikaa saman päivän aikana.

Azoreiden vehreitä maisemia.

Sumu voi välillä yllättää ylhäällä vuorilla.

Azoreille ei ole Suomesta suoria lentoja. TAP Portugal lentää Helsingistä Lissabonin kautta yhdellä välilaskulla Azoreiden pääkaupunkiin Ponta Delgadaan. Lentokentältä pääsee keskustaan taksilla kymmenellä eurolla. Vuokra-auto, jonka voi napata alle heti lentokentältä, on kuitenkin suositeltavin menopeli oikeastaan millä tahansa Azoreiden saarella, kuten täälläkin. Pääkaupungistakin löytyy ilmaisia tai huokeita parkkipaikkoja, eikä liikenne ole mahdottoman vilkasta. Pääkaupungin ulkopuolella sekä muilla saarilla liikenne on suorastaan rauhallista.

Azoreihin tutustuminen on hyvä aloittaa pääkaupungista Ponta Delgadasta. Tässä satama-aluetta.

Tässä puolestaan kaupungin pääportti.

Ponta Delgadaan tutustuu päivässä, mutta Sao Miguelin saareen on hyvä varata muutama päivä aikaa, jotta ehtii kiertää koko kauniin saaren. Saari on pullollaan toinen toistaan hienompia näköalapaikkoja, joten sitä ei edes kovin nopeasti pysty läpi ajamaan. Lisäksi jos haluaa vaeltaa, menee aikaa luonnollisesti paljon enemmän. Vaeltaminen onkin oiva tapa nauttia Azoreiden raikkaasta kesäsäästä ja kauniista maisemista. Pelloilla ympärivuotisesti oleilevat lukuisat lehmät ovat myös hauska näky. Täällä kaikkien lehmien sanotaan olevan iloisia, saavathan ne nauttia mehevästä ruohosta ulkosalla vuoden jokaisena päivänä.

Lehmät laiduntavat Azoreilla ulkona ympärivuotisesti, sillä navettoja täällä ei ole. Maito on Euroopan parasta.

Azoreiden parhaimpiin nähtävyyksiin kuuluvat Sao Miguelin saaren kraatterijärvet. Järvien viereen pääsee, mutta ylhäältä ne näyttävät paljon hienommilta. Järviä ja maisemia yleisestikin komistavat suuret hortensiapensaat, jotka kasvavat ja kukkivat valtoimenaan ympäri saarta. Ne reunustavat teitä, peltoja ja metsänreunoja.

Lagoa do Fogo eli Tulijärvi

Sete Cidades eli kaksoisjärvet

Furnas-järvi

Sao Miguelin kauniita maisemia, vehreyttä ja kukkia silmänkantamattomiin

Furnasin kylä on myös hauska paikka pistäytyä Sao Miguelin saarta kiertäessä. Kuumat lähteet ovat tämän kylän päänähtävyys. Täällä on myös mahdollista poiketa lämpimistä luonnonaltaista koostuvaan ulkokylpylään tai nauttia tuliperäisessä maassa kypsynyttä herkullista ruokaa.

Furnasin kuumia höyryäviä lähteitä

Herkullista maan sisällä kypsynyttä ruokaa. Hinta 10€/hlö.

Tänne Furnasissa sijaitsevaan Poca da Dona Beija-luonnonkylpylään on neljän euron pääymaksu. Altaita on useita.

Toinen paikka nauttia kuumista lähteistä on Caldeira Velha. Tämä paikka on melko pieni, mutta silti kiva. Alueella on sekä viileä että lämmin luonnoallas. Sisään pääsee parilla eurolla. Pukuhuoneessa voi vaihtaa uikkarit.

Caldeira Velhan viileämmällä luonnonaltaalla

Saaren itäosissa on kaunis vesiputous. Se sijaitsee lähellä Achadan kylää. Nordesten etelä- ja kaakkoispuolella voi puolestaan hyvällä tuurilla nähdä harvinaisen Azorienpunatulkun. Laji oli aiemmin uhanalainen, mutta suojelutoimien ansiosta se luokiteltiin vuonna 2016 vaarantuneeksi.

Achadan vesiputous

Azorienpunatulkku

Sete Cidades-kaksoisjärvien luona on mielenkiintoinen ”nähtävyys.” Kolkko ja kalsea autiohotelli, joka ei koskaan menestynyt sumuisella paikalla, seisoo hylättynä korkealla paikalla vuoren rinteessä. Hotelliin pääsee sisälle ja jopa sen katolle voi mennä. Paikka on suorastaan aaveminen, mutta näkymät sieltä alas järville ovat upeat.

Monte Palace-hotelli seisoo autiona Sete Cidades-järvien näköalapaikan vieressä.

Saarten välillä on mahdollista kulkea lautalla, mutta pisimmät välimatkat kannattaa taittaa lentäen. Azoreiden oma lentoyhtiö, Sata Airlines, lentää päivittäin saarten välejä. Liput maksavat n. 85€/ suunta. Lennot ovat luonnollisestikin lyhyitä, pisimmillään vain noin 50 minuuttia.

Sata Airlines liikennöi Ponta Delgadasta päivittäin kaikille Azoreiden saarille.

Sao Miguelin lisäksi Azoreilla kannattaa siis vierailla muillakin saarilla. Picon saari on kuuluisa samannimisestä tulivuorestaan, joka on Portugalin korkein huippu. Se kohoaa 2351 metriin merenpinnan yläpuolelle. Picon valloitus onkin yksi Azoreiden must-kokemus. Myös saari itsessään on viihtyisä ja rauhallinen. Se on myös Azoreiden paras valaiden- ja delfiinienbongauspaikka. Madalena on suositeltava yöpymispaikka Picolla.

Picon tulivuori naapurisaarelta Sao Jorgelta kuvattuna.

Näkymiä ylhäältä Picon huipulta, 2351 metristä merenpinnan yläpuolelta

Myös Picon saarella on vehreät maisemat sekä paljon lehmiä.

Sekä muun muassa tällainen viehättävä punainen tuulimylly.

Seuraavassa lyhyt videopätkä leikkisistä delfiineistä Picon saaren edustalla.

Picon saarelta voi tehdä päiväretken viereiselle Faialin saarelle. Lauttamatka Picon Madalenasta Faialin Hortaan kestää alle puoli tuntia ja maksaa muutaman euron. Faialilla kannattaa vuokrata auto ja hurauttaa pienen saaren ympäri. Kuuluisin nähtävyys on saaren keskiosassa sijaitseva kaldera eli tulivuoren romahtamisessa syntynyt kulhon muotoinen muodostuma. Toinen hieno paikka, epätyypillinen sellainen muuten niin vehreille Azoreille, on Faialin itäosan Capelinhoksen alue, tuliperäinen tosin sekin. Koko saari itsessään on kaunis, kuten kaikki Azoreiden saaret. Faialilta on hienot näkymät Picon tulivuorelle.

Faialin pääkaupunki Horta

Saaren keskiosan kaldera

Tuliperäinen ja kuiva Capelinhos

Picon tulivuori näkyy komeana myös toiselle Picon naapurisaarelle, Sao Jorgelle. Sao Jorgelle päästäkseen täytyy ajaa taksilla Sao Roque do Picolle, josta pääsee lautalla Sao Jorgen Velasiin. Tietysti matkan voi tehdä myös toisinpäin. Matka maksaa kymmenisen euroa ja kestää alle tunnin. Hyvällä tuurilla voi nähdä vaikkapa delfiinejä.

Sao Jorge on oiva paikka rauhoittumiseen, uimiseen, vaelteluun ja kauniista maisemista nauttimiseen. Velas ja Calheta ovat saaren suurimmat asutuskeskittymät, mutta pieniä ovat nekin. Velas on paras yöpymispaikka, sillä siellä ovat satama sekä lentokenttä. Tiet ovat rauhallisia ja autolla pääsee kaikkiin tärkeimpiin paikkoihin.

Sao Jorgen upeita maisemia

Azoreista voisi kirjoittaa kokonaisen kirjan, niin paljon hienoa nähtävää siellä on. Ken sinne matkustaa, huomaa sen itse. Ja sinne kyllä kannattaa matkustaa. Seuraavaksi muutamia tärppejä näille kauniille saarille.

– Tee kävelykierros pääkaupungissa Ponta Delgadassa.
– Vieraile Sao Miguelin kraatteerijärvillä.
– Kylve Furnasin ja Caldera Velhan lämpimissä luonnonaltaissa.
– Maista herkullista tuliperäisessä maassa kypsynyttä ruokaa Furnasissa.
– Vieraile muilla Azoreiden saarilla, kuten Picolla ja Sao Jorgella.
– Kiipeä ylös Picon tulivuorelle.
– Vaella millä tahansa saarella.
– Ui luonnon merivesialtaissa.

Azoreilla vaeltaessa törmää mitä ihastuttavimpiin paikkoihin. Tässä Sao Miguelin saaren itäosassa sijaitseva pieni sininen lampi.

Lopuksi vielä Azoreiden plussat ja miinukset.

+ Turvallinen ja rauhallinen kohde.
+ Kauniit maisemat kaikilla saarilla.
+ Miellyttävä ilmasto. Keskikesälläkään ei ole tukahduttavaa hellettä ja illat ovat silti mukavan lämpimiä.
+ Ei massaturismia eikä innokkaita kauppiaita.
+ Hyvät vaellusmahdollisuudet.
+ Vuokra-autolla on helppo liikkua ja parkkipaikkoja löytyy.
+ Hyvä ruoka ja viinit.
+ Hintataso on Suomen hintatasoa edullisempi, vaikkakin autonvuokraus ja polttoaine ovat samaa luokkaa kuin meillä.

– Ei suoria lentoja Suomesta.
– Palveluita on melko harvassa ja monissa paikoissa on vielä keskipäivän siesta.
– Äkilliset säänvaihtelut ovat tavallisia.

Azorit sykähdyttää myös kokenutta reissaajaa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply sailaway 6.2.2019 at 13:00

  Kiitos kattavasta esittelystä! Olen kiinnostunut Azoreille matkustamisesta, ja google-tuloksena tämä tuli ensimmäisenä vastaan! Kiva lukea vinkkejä :) Mietinkin juuri, että onko Azorit kesälomakohde, mutta ilmeisesti läpivuoden voi matkustaa! :)

  • Reply anu/pete 8.2.2019 at 18:47

   Hei!

   Suosittelemme kesäaikaa, sillä talvella voi olla aika kosteaa ja viileähköä… Meri pitää ilmaston suht tasaisena kylläkin, mutta keskitalvella voi olla turhan vilakkaa. Riippuu tietysti myös siitä, mitä hakee. Kaunis kohde kyllä!

 • Reply Harri 27.2.2019 at 13:57

  Hei!
  Miten Azoreilla (lähinnä São Miguelilla) kannattaa mennä noille vaellusretkille. Pitääkö vuokrata auto, jotta vaellusreiteille pääsee vai olisiko polkupyörä vaihtoehto? Voisiko jopa noille maisemareiteille mennä pyörällä vai ovatko tarkoitettu vain jalan kuljettavaksi?

  • Reply anu/pete 27.2.2019 at 19:17

   Hei ja kiitos kommentista! Auto on paras, sillä saari on sen verran iso, että pyörällä paikasta toiseen siirtymiseen menee turhan paljon aikaa. Vaellusreitit ovat muistaakseni pääasiassa tarkoitettu mentäväksi jalkaisin, mutta jotkin niistä näyttivät olevan hiekkatien tyyppisiä, joten pyöräilykin onnistunee. Suosittelemme kuitenkin sitä autonvuokrausta, sillä liikenne on melko hiljaista Azoreilla…

 • Reply Nelli 26.6.2019 at 19:38

  Hei!

  Kiitos vinkeistä :) Pärjääkö Azoreilla Suomen ajokortilla vai pitääkö olla kansainvälinen ajokortti?

  • Reply anu/pete 26.6.2019 at 20:02

   Hei! Kyllä pärjää! Mukavaa matkaa!

  Leave a Reply