Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ensivaikutelmia Tbilisistä

Yleensä ensivaikutelma jostakin paikasta kertoo jo hyvin vahvasti sen, mikä tulee olemaan lopullinen mielipide kyseisestä kohteesta. Näin taitaa käydä myöskin Georgian pääkaupungin Tbilisin kohdalla. Olen tykästynyt kaupunkiin!

Terveisiä vaan Tbilisistä! Reissu on alkanut hyvin.

Saavuin eilen illalla Tbilisiin hyvin myöhään. Itse asiassa hotellille asettuminen meni seuraavan vuorokauden puolelle. Suomesta tänne ei suoria lentoja ole. Itsekin lensi Kiovan kautta Ukraine International Airlinesilla. Lentoyhtiöstä ei oikeastaan mitään muuta moitetta ollut kuin se, että lähtöselvitys oli melkoisen hidas, eikä palvelu lennoilla ollut parasta mahdollista. Mutta tänne päästiin, ja se on pääasia!

Olen koko ensimmäisen päivän täällä kierrellyt kaupunkia jalkaisin ja bussilla. Näkemistä ja ihmeteltävää on. Turistien vähäinen määrä on plussaa, samoin mukavan pitkälle edennyt kesä. Vanhakaupunki on todella niin hieno, kuin olen etukäteen lukenut. Jalkaisin on helppo liikkua, mutta bussikin on ok. 50 tetrin eli n. 20 sentin kolikko (joka pitää olla valmiiksi vaihdettuna) työnnetään bussissa olevaan koneeseen, josta saa lipun. Lippu todellakin kannattaa ostaa, sillä astuessani ulos bussista tänään oli tarkastaja kadulla odottamassa.

Oopperatalon edustalla näkyy tyypillinen paikallinen keltainen bussi.

Parhaita käyntikohteita täällä mielestäni ovat vanhakaupunki, Holy Trinity-katedraali, vanhojen turkkilaisten kylpylöiden alue sekä Narikalan linnoitus, jonne voi kivuta jalkaisin tai mennä kaapelihissillä. Itse kävelin ylös ja sain hienkin pintaan! Seuraavassa kuvasaldoa näistä paikoista:

Holy Trinity Cathedral

Turkkilaisten kylpylöiden alue

Ylhäällä näkyy Narikalan linnoitus.

Linnoituksella

Näkymää kaupunkiin linnoitukselta

Linnoituksen vieressä kohoaa patsas nimeltään Äiti Georgia.

Myös tämä Metekhi-kirkko on hieno ja sijaitsee kauniilla paikalla.

Kirkon vieressä komeilee kuningas Vakhtang Gorgasalin patsas.

Tässä kuva Tbilisin vanhankaupungin ravintolakadulta

Ja tässä paikallisia pelin ääressä

Georgia kuuluu ainakin Tbilisin tämänpäiväisten kokemusten perusteella sarjaan hauskat entiset Neuvostoliiton maat. Ihmiset ovat täällä aivan älyttömän avuliaita, ehkäpä avuliaampia kuin missään muualla. Olen reissussa yksin, mutta tämän yhden päivän aikana minulla on ollut lukuisia saattajia eri paikkoihin. Jos täällä apua kysyy, sitä myös todella saa. Ihmisillä näyttää olevan tapana auttaa ihmisiä ihan kunnolla, jos kerran auttamaan ruvetaan. No, eipähän tarvitse pelätä, että jäisi pulassa yksin tai eksyisi kadulle. Apua löytyy aivan varmasti kaikessa mahdollisessa!

Tässä pari avuliasta paikallista, respan pojat

Toinen heistä vei minut tänne vesiputoukselle, joka on vielä näin alkukesästä melko kuiva. Mies lähti näyttämään minulle tietä bussiasemalle, josta saisin ostettua lipun Jerevaniin. Samalla sain vähän infoa kaupungista.

Eipähän tarvinnut pelkkiä selfieitä ottaa! ?

Vanhankaupungin lisäksi kävelin Tbilisin uudemmalla puolella Rustaveli Avenuella, joka on eräänlainen pääkatu, mutta se on mielestäni vain yksi katu muiden joukossa, ei mitään erikoista tai ihmeellistä siis.

Rustaveli Avenue

Hienojen nähtävyyksien lisäksi olen löytänyt erinomaista ruokaa täältä. Ei georgialaista ruokaa turhaan ole kehuttu! Ruuan lisäksi viini näyttää olevan tärkeä asia tämän maan ihmisille. Viinikauppoja on pilvin pimein. Ilmaisia maistiaisia on joka puodissa, eikä ostopakkoa ole. Minä kyllä ostin kokeeksi paikallista kuohuviiniä, enkä joutunut pettymään! Viiniä saa näköjään myydä yömyöhään asti, ja joillakin kaupoilla on myös terassi, jossa viinejä voi nautiskella.

Tässäpä vasta hauska nimi viinikaupalle!

Tässä eräs toinen viiniputiikki

Täällä on myytävänä viinien lisäksi myös juustoja.

Täällä kävin maistelemassa paikallisia viinejä.

Ruoka on Tbilisissä todella herkullista ja edullista. Tämä annos maksoi 3,75€ ja lasi talon kelpo valkoviiniä vaivaiset 40 senttiä. (Huom! Tuohon hintaan sai siis täyden lasin! ?)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Suunnaton-matkablogi 19.4.2017 at 23:04

    Georgian ja Tbilisin reissu on ollut mielessä ja varmasti toteutuu joskus, kunhan tulee sopiva hetki eteen. Kiva lukea positiivisiakin kokemuksia kaupungista!

    • Reply anu/pete 20.4.2017 at 06:28

      Hei ja kiitos kommentista! Itse olin kuullut Tbilisistä ja Georgiasta pelkkää hyvää, ja tämä matka on vahvistanut käsityksiäni maasta. Tänne siis kannattaa kyllä tulla!

    Leave a Reply