Suomen suurin matkablogiyhteisö

Wadi Shab, keidas keskellä autiomaata

Muscatissa vieraillessa kannattaa vuokrata auto, sillä nähtävää Omanissa on paljon pääkaupungin ulkopuolella. Autonvuokraus ei ole mitenkään erityisen halpaa ainakaan hotellilta vuokrattuna, mutta toisaalta bensa on hyvin halpaa (n.50 snt litra). Silti auto on oiva peli lähteä itsekseen tutustumaan tähän Lähi-idän kiehtovaan maahan. Muscat on aika vilkasliikenteinen kaupunki, mutta kun sen alueelta pääsee pois, rauhoittuu liikenne selvästi. Matkanteko on vaivatonta, sillä tiet ovat hyvässä kunnossa. Sää on mitä todennäköisimmin hyvä, sillä Omanissa sataa hyvin harvoin, vain ehkä kerran vuodessa tai kahdessa vuodessa.

Tässä otetaan ajeluvinkkejä vastaan hotellin respan työntekijältä.

Tässä otetaan ajeluvinkkejä vastaan hotellin respan työntekijältä.

Kun suuntaa Muscatista kaakon suuntaan, saa ajaa hyvää nelikaistatietä. Maisemat ovat karun kuivat ja vuoristoiset, mutta omalla tavallaan kauniit. Tie kulkee monin paikoin lähellä rantaa. Sininen meri kimaltelee kilpaa taivaan kanssa.

Muscatista kaakkoon päin

Muscatista kaakkoon päin

Välillä voi pysähtyä ihailemaan merta

Välillä voi pysähtyä ihailemaan merta

tai vuohia

tai vuohia

tai vaikka kameleita.

tai vaikka kameleita.

Ensimmäinen hyvä pysähdyskohde on Sink Hole. Se on nimensä mukaisesti maassa oleva iso aukko. Aukko on täynnä vettä, ja siellä voi uida mukavan lämpimässä vedessä. Päällepäin ei uskoisi, että tuollaisessa karussa paikassa voisi olla tällainen vesiallas, mutta kyllä se vain siellä on!

Sink Hole

Sink Hole

Vesi vilvoitti mukavasti helteellä.

Vesi vilvoitti mukavasti helteellä.

Päävierailukohde Muscatista kaakkoon on kuitenkin Wadi Shab, joka lienee maan suosituimpia käyntikohteita. Wadi Shab on Muscatista n. 140 km:n päässä sijaitseva rotko tai kanjoni, samalla myös keidas, jossa kasvaa luonnonvaraisia palmuja ja jossa niin ikään on vettä. Täälläkin pääsee siis uimaan.Virkistävää keskellä hellettä, joka yllätti meidät siinä mielessä, että emme osanneet kuvitella, että keskitalvellakin lämpötila täällä voi kohota yli 30 asteen.

Wadi Shabiin saapuessa auto jätetään ensin parkkiin. Vierailijoita on ainakin tähän aikaan vuodesta sen verran paljon, että pienehkölle parkkipaikalle ei autoa helposti saa mahtumaan, joten se täytyy jättää tien laitaan. Sitten kamppeet mukaan ja menoksi. Uimavarusteiden lisäksi matkaan kannattaa ottaa vettä ja mahdollisesti muuta evästä sekä vedenkestävä kassi, jalkoihin hyvät kävelykengät.

Ensin täytyy ylittää joki. Jotkut näyttivät ylittävän sen jopa kahlaten, mutta parempi vaihtoehto on maksaa 1 rialin (n. 2,50€/hlö) suuruinen maksu ja mennä veneellä. Matka ei montaa minuuttia vie. Paluumatkakin sisältyy hintaan.

Tällaisen joen yli pitää siis aluksi päästä.

Tällaisen joen yli pitää siis aluksi päästä.

Venematkan jälkeen alkaa vaellus rotkon pohjalla. Aluksi reitti on hyvin helppokulkuista, mutta loppua kohti se hankaloituu hieman, sillä päästäkseen eteenpäin täytyy kävellä ja tasapainoilla isojen kivien päällä. Tämän vuoksi hyvät kengät ovat tarpeen. Mitään isoja ylä- tai alamäkiä ei sentään ole. Vaellus kestää vähintään sen puoli tuntia ja kauemminkin riippuen siitä, kuinka paljon pysähtelee ottamaan kuvia.

Vaelluksen alkua

Vaelluksen alkua

IMG_1097

IMG_1222

IMG_1223

Maisemat vain paranevat vaelluksen edetessä.

Maisemat vain paranevat vaelluksen edetessä.

IMG_1101

IMG_1104

Osa vierailijoista jää ns. uimapaikalle, jossa kanjonin pohjalla olevaan veteen on helpoin mennä. Täällä on myös aivan pikkuinen uimaranta. Hieno paikka sekin!

Uimapaikka

Uimapaikka

IMG_1112

Osa matkailijoista suuntaa sitten vettä pitkin eteenpäin, kuten mekin teimme. Siinä puuhassa tulee vedenpitävä kassi tarpeeseen, ainakin jos arvotavarat haluaa pitää mukanaan. Pyyhkeet ja kengät voi kyllä jättää kalliolle. Vedessä voi aluksi kahlata. Tässä kohtaa tuli mieleen, että olisipa kiva olla uimatossut jalassa. Vaikka pohjan kivet olivat tasaisen pyöreitä, kävivät ne silti ikävästi jalkapohjiin. Onneksi tätä osuutta ei jatkunut kauhean kauan. Mainittakoon vielä se, että joissain kohdissa pystyi etenemään rannan kallioita pitkin, mutta se ei ole kovin suositeltavaa, sillä kalliot ovat todella liukkaita. Niiltä voi siis helposti liukastua veteen.

Kohti loppuhuipennusta

Kohti loppuhuipennusta

Kahlauksen jälkeen täytyykin loppumatka edetä sitten jo uimalla, sillä vesi syvenee. Siellä täällä on kiviä, joilla pystyy huilaamaan. Uintiosuus ei ole kovin pitkä, ja pian saavutaankin luolan suulle. Siellä odottaa varsinainen käyntikohde eli vesiputous. Itse putous on kyllä aika pieni ja vaatimaton, mutta paikka itsessään hieno. Luolaan päästäkseen täytyy uida hyvin kapean kallioaukon läpi. Ihmisen pää mahtuu aukosta juuri ja juuri. Luolassa on sitten tilaa polskia enemmän. Kallion raoista pilkistelee aurinko ja vesiputous valuu luolan yhdessä seinämässä. Hyvin erikoinen ja mieleenpainuva paikka kyllä. Wadi Shab on kaiken kaikkiaan tosi hieno!

Hieno paikka uiskennella!

Hieno paikka uiskennella!

Kapea uima-aukko

Kapea uima-aukko

Tässä vaelluksen määränpää eli luola vesiputouksineen

Tässä vaelluksen määränpää eli luola vesiputouksineen

DCIM112GOPRO

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply