Suomen suurin matkablogiyhteisö

Koe Belgrad yhdessä päivässä

Serbian pääkaupunki Belgrad on varteenotettava vaihtoehto, kun suunnittelee seuraavaa kaupunkilomakohdetta. Vilkas, eläväinen ja edullinen Belgrad on meille suomalaisille ainakin vielä melko tuntematon kohde, eikä kaupunki muutenkaan ole turisteilla pilattu. Silti kaupungissa on nähtävää useammaksi päiväksi. Belgrad on myös mahdollista kokea yhdessä päivässä, jos paikka sattuu esimerkiksi olemaan matkan varrella osana jotain muuta reissua.

Belgradiin ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta yhdellä välilaskulla sinne pääsee muiden Euroopan lentokenttien kautta. Kaupunkiin pääsee kätevästi myös bussilla naapurimaista. Sinne on mahdollista saapua bussilla myös Serbian muista osista, kuten me teimme.

Belgradista löytyy niin hotelleja kuin edullisia hostellejakin. Majapaikka on hyvä ottaa keskustasta tai sen tuntumasta. Näin pääsee kätevästi kävellen tutustumaan kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin. Suurin osa käyntikohteista sijaitsee nimittäin kävelymatkan päässä toisisistaan. Vain pari nähtävyyttä sijaitsevat keskustan ulkopuolella. Itse majoituimme kävelykadun (Knez Mihailov) sekä tasavallanaukion kupeeseen hostelliin kahdeksi yöksi. Belgrad oli kaksi ja puoliviikkoisen reppureissumme viimeinen kohde. Saavuimme sinne bussilla etelästä Nisin kaupungista ja lensimme sieltä sitten Suomeen.

Belgradin päänähtävyys on Kalemegdanin linnoitus, joka sijaitsee kahden joen, Tonavan ja Savan, rannalla. Linnoituksen sisäpuolella on ulkoilmamuseo lukuisine panssarivaunuineen. Linnoituksen alue on puistomainen. Hyvällä ilmalla linnoitukselta on mukavat näkymät alas joille. Linnoitukselle ja ulkoilmamuseoon ei ole pääsymaksua, sisätiloissa sijaitsevaan sotahistorialliseen museoon sitä vastoin on.

Kalemegdanin linnoituksella

Kalemegdanin linnoituksella

image

image

image

image

image

image

image

image

Näkymiä kaupunkiin linnoitukselta. Pilvinen sää haittasi hieman kuvaamista.

Näkymiä kaupunkiin linnoitukselta. Pilvinen sää haittasi hieman kuvaamista.

Tasavallanaukio ja siitä lähtevä kävelykatu Knez Mihailov kuuluvat myös keskustan alueen päänähtävyyksiin. Kävelykadun varrella on paljon kauppoja ja houkuttelevia terasseja. Hintataso on alhainen, ei ihan Novi Pazarin veroinen, mutta alhainen silti. Olut maksaa alle pari euroa, eikä viinilasikaan juuri kalliimpi ole. Suomalaisittain siis varsin edullinen kaupunkikohde!

Tasavallanaukio

Tasavallanaukio

Knez Mihailovin kävelykatua

Knez Mihailovin kävelykatua

image

image

Pyhän Savan ortodoksikatedraali on Belgradin komeimpia rakennuksia. Katedraalin ympärillä on puistoalue.

Pyhän Savan katedraali

Pyhän Savan katedraali

Muita nähtävyyksiä ovat esimerkiksi parlamenttitalo, Pyhän Markuksen kirkko sekä Nicola Pasic-aukio, jonka kupeessa komeilee hotelli Moskova.

Parlamenttitalo

Parlamenttitalo

Pyhän Markuksen kirkko

Pyhän Markuksen kirkko

Nicola Pasic-aukio ja hotelli Moskova

Nicola Pasic-aukio ja hotelli Moskova

Tärkeä käyntikohde ja hyvä paikka esimerkiksi illalliselle on Skadarlijan kortteli. Tunnelma on rauhallinen ja viihtyisä. Tarjolla on keskihintaista, suomalaisittain kuitenkin edullista, syötävää ja juotavaa. Ruoka on paikallista ja herkullista. Viihtyisistä kukilla koritetuista terasseista on vain vaikea valita…

Skadarlijan korttelia

Skadarlijan korttelia

image

image

image

Historiallisesti merkittävä nähtävyys on entisen Jugoslavian johtajan Titon mausoleumi eli Kukkien talo. Paikka sijaitsee keskustan ulkopuolella, mutta sinne pääsee kätevästi keskustasta johdinautolla n:o 41 tai vaikka taksilla. Suuri puistoalue on ilmainen, mutta jos haluaa tutustua kolmeen rakennukseen, mukaan lukien Titon mausoleumiin, pitää maksaa reilun kolmen euron hintainen pääsymaksu. Melko edullista kyllä!

Museorakennus Kukkien talolla

Museorakennus kukkien talolla

Titon mausoleumilla eli Kukkien talolla ei tungosta ole, joten alueeseen saa tutustua kaikessa rauhassa. Kukkien talo-nimi juontaa juurensa siitä, kun alue oli ennen ympäröity kukilla. Mausoluemille kuljetaan tarkkaan merkittyä väylää pitkin. Valokuvien ottaminen on sallittua.

Titon mausoleumi

Titon mausoleumi

image

Itse Kukkien talon lisäksi kävijä pääsee tutustumaan puistoalueen patsaisiin sekä kahteen Jugoslavian historiaa esittelevään museorakennukseen. Yhdessä museorakennuksessa pyörii Titon elämästä kertova filmi. Toisessa rakennuksessa on puolestaan meille suomalaisille mielenkiintoinen tieto: Presidentti Kekkonen lahjoitti Titolle aikoinaan Tapio Wirkkalan veitsikokoelman. Kokoelma lepää nyt museon lasivitriinissä muiden lahjojen joukossa.

image

Veitsikokoelma, lahja Urho Kekkoselta

Veitsikokoelma, lahja Urho Kekkoselta

Puutarhan patsaita

Puutarhan patsaita

image

image

image

Belgrad on oiva kaupunkikohde juuri alhaisen hintatason vuoksi. Vaikka rakennukset ovat suurelta osin ankean harmaita, on kaupungin arkkitehtuuri silti vaikuttava. Ankeuden alta paljastuu paljon hienoa nähtävää. Belgradin nykymeno terasseineen ja liikkeineen on hyvin länsimainen. Englantia puhutaan yleisesti hotelleissa ja ravintoloissa. Lisäksi kaupunki on turvallinen liikkua. Ehkäpä seuraava kaupunkilomasi suuntautuukin juuri Belgradiin!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply