Suomen suurin matkablogiyhteisö

Serbian Nis

Kaakkois-Serbiassa sijaitseva Nis osoittautui jo paljon mukavammaksi paikaksi kuin Novi Pazar. Sinne pääseminen vain ei ollut ainakaan sunnuntaipäivänä ihan niin helppoa, mitä netin tiedot antoivat olettaa. Meillä oli välietappina Kosovon pääkaupunki Pristina, ja sieltä halusimme illaksi Nisiin. Suoraa bussiyhteyttä ei hämmästykseksemme ollutkaan. Onneksi bussiasemalla oli avulias herrasmies, joka löysi meille hyvän vaihtoehdon.

Menimme Kosovon Pristinasta ensin bussilla Pujanovacin kaupunkiin Etelä-Serbiaan, ja sieltä sitten toisella bussilla Nisiin. Jouduimme tosin odottelemaan Pujanovacissa bussia lähes kaksi tuntia. Tämä bussi oli nimittäin myöhässä. Kun vihdoin pääsimme matkaan, alkoi bussi temppuilla. Pian se pistettiin bussiaseman parkkiin. Skopje-Belgrad-kyltti otettiin pois bussin ikkunasta. Ajattelimme tässä vaiheessa, että tämä matka tulisi olemaan todella pitkä. Mieleemme muistuivat taannoisen maailmanympärimatkamme bussiviivästykset Guatemalassa ja Boliviassa. Guatemalassa bussimme hajosi useaan otteeseen ja sitä korjailtiin pitkin matkaa. Tämän vuoksi pääsimme ylittämään Guatemalan ja Hondurasin välisen rajan vasta iltapimeällä kävellen vesisateessa kaksistaan ja pummimaan paikallisilta kyydin läheiseen kaupunkiin. Boliviassa bussimme puolestaan hajosi lopullisesti keskelle ylängöllä sijaitsevaa aavikkoa. Myöhästyimme seuraavaksi päiväksi sunnitellulta retkeltä, mutta pääsimme määränpäähäämme Uyunin kaupunkiin sen verran ajoissa, että retki viivästyi vain yhdellä vuorokaudella. Mitään vastaavaa ei nyt onneksi tapahtunut, sillä korvaava bussi ilmaantui pian jostain kuin tilauksesta. Matka jatkui ja pääsimme hyvissä ajoin Nisiin.

Uutta kyytiä odottelemassa jossain Serbiassa

Uutta kyytiä odottelemassa jossain Serbiassa

Itse Nis oli positiivinen kokemus. Kaupunki on melko laaja ja nähtävyydet ovat aika kaukana toisistaan. Taksilla on kuitenkin helppoa ja turvallista liikkua paikasta toiseen. Ensimmäisellä kerralla kysyimme hintaa. Kuski antoi arvion, mutta laittoi kuitenkin mittarin päälle. Lopullinen hinta oli juuri tuon arvion verran. Tämän jälkeen emme vastoin normaalia tapaamme kysyneet hintaa, vaan menimme aina vain sisään taksiin ja sanoimme minne mennään. Yksikään kuski ei huijannut meitä, vaan jokainen kyyti oli todella edullinen.

Nisin ykkösnähtävyys lienee Nis Fortress eli Nisin linnoitus. Pääportista pääsee suoraan vilkkaalta tieltä sisään linnoitukseen. Linnoitus on sisältä puistomainen ja rauhallinen. Alueella on pari ravintolaa ja kahvilaa. Itse päädyimme illallistamaan juuri linnoituksessa, vaikka siellä olevat ravintolat varmaankin kuuluvat kaupungin kalleimpiin. Illallinen kahdelle ruokajuomineen hienossa ravintolassa kustansi kuitenkin vain n. 18€, ja ruoka oli todella hyvää.

Nisin linnoituksen pääportti

Nisin linnoituksen pääportti

IMG_5998

Näkymiä linnakkeen sisäpuolelta

Näkymiä linnakkeen sisäpuolelta

image

image

image

Toinen kuuluisa nähtävyys Nisissä on Bubanjin puisto (Memorial Park Bubanj), joka sijaitsee keskustan ulkopuolella. Puiston kukkulalla on kolme suurta muistomerkkiä, jotka kuvastavat niitä miehiä, naisia ja lapsia, jotka Saksan natsit tappoivat kyseisellä paikalla toisen maailmansodan aikana.

Bubanjin puisto

Bubanjin puisto

Nisissä sijaitsevat myös esimerkiksi pääkallotorni sekä toisen maailmansodan aikainen keskitysleiri. Harmiksemme satuimme olemaan Nisissä maanantaina, ja maanantaisin kaikki museot ovat kiinni. Emme siis päässeet näihin kohteisiin. Keskustaan onneksi pystyi tutustumaan. Kävelykatu ravintoloineen ja liikkeineen on mukava paikka kuluttaa aikaa. Erityisen kiva pieni osa keskustaa on kadunpätkä nimeltään Tinkers Alley. Paikkaa oli kyllä hiukan vaikea löytää, mutta asia selvisi neuvoa kysymällä. Kyseessä on hyvin säilynyt vanha osa Nisiä. Tinkers Alley oli 1700-luvulla kuuluisa käsityöläisten katu, nykyään se toimii kävely- ja terassikatuna.

Tinkers Alley

Tinkers Alley

image

Aukio

Aukio

Keskustan kävelykatua

Keskustan kävelykatua

image

Kokonaisuudessaan kokemukset Nisistä jäivät reilusti plussan puolelle. Olipa hyvä, että Novi Pazarin jälkeen onnistuimme eksymään tällaiseen paikkaan! Vielä lopuksi mainittakoon, että majapaikkamme Nisissä oli hinta-laatusuhteeltaan erittäin hyvä ja voimme suositella sitä lämpimästi kaikille kaupunkiin menijöille. Majoituimme pieneen majataloon nimeltä ”La Belle Epoque.” Paikka on siisti, se sijaitsee mukavalla rauhallisella paikalla kävelymatkan päässä keskustasta, henkilökunta puhuu englantia, huoneessa on ilmastointi ja turistille sopiva karttakin löytyi. Silti hinta oli vain 25€/kahden hengen huone/yö. Aamupalaa ei ole tarjolla, mutta sitä vastoin tervetulojuoman saa valita ilmaiseksi paikan baarin tarjonnasta. (Aamupalapaikka löytyy kyllä lähistöltä.) Siinä siis täydellinen yöpymispaikka reppu- ja budjettimatkaajalle!

Hotelli La Belle Epoque

Hotelli La Belle Epoque

Hotellin baari

Hotellin baari

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply