Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kaunis Kotor

Montenegron rannikko on maan suosituinta matkailualuetta, eikä syyttä. Maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniit. Maa on suurimmaksi osaksi vehreää vuoristoa, mutta kimmeltävä meri tuo sopivan lisämausteen jylhille vuorille. Välimeri on mielestämme aina mukava kesäkohde. Muistissa on vielä viime kesäinen Maltan matka. Tämäkään Välimeren kohde ei pettänyt meitä.

image

image

Kotoriin pääsee maan pääkaupungista Podgoricasta bussilla reilussa parissa tunnissa ja maisemat matkan varrella ovat hienot. Kotorin bussiasema sijaitsee lyhyehkön kävelymatkan päässä vanhankaupungin portista. Meillä oli majoitus varattuna juuri vanhasta kaupungista. Kotorissa näyttää olevan tarjolla mukavasti majapaikkoja, niin hostelleja kuin hotellejakin.

Kotor

Kotor

Kaupunki ylhäältä päin kuvattuna

Kaupunki ylhäältä päin kuvattuna

Vanhankaupungin pääportti

Vanhankaupungin pääportti

Kotorin vanhakaupunki kuuluu Unescon suojelukohteisiin. Se sijaitsee upealla paikalla Kotorinlahden rannalla. Ympärillä kohoavat jylhät vuoret. Kaupungin kapeat kujat houkuttelevat matkaajia. Lukuisat myymälät ja ravintolat tarjoavat vaihtoehtoja ja ajanvietettä. Tunnelma on leppoisa ja rauhallinen. Siellä täällä nukuskelee kissoja. Tuntuu, että jokaisesta kadunkulmasta, portista ja rakennuksesta voisi räpsäistä valokuvan.

Kotorin ympärillä kohoavat korkeat vuoret

Kotorin ympärillä kohoavat korkeat vuoret

image

image

image

Kauniisti vanhentunut kaupunki

Kauniisti vanhentunut kaupunki

image

Kotorin miinuksena mainittakoon kaupungin turistisuus. Onhan se tietysti selvä, että näin hieno paikka houkuttelee paljon matkailijoita. Kaupungin edustalla käy Välimeren risteilijöitä, jotka tuovat kaupunkiin lisää turisteja. Päivisin vanhassa kaupungissa onkin hulinaa, kun retkiryhmät ja ryhmämatkailijat tutustuvat Kotoriin. Illalla väkimäärä hiukan vähenee, ja jos jaksaa herätä aamulla aikaisin ylös, kuten me teimme, saa valokuvata lähes tyhjiä katuja.

Kotorin vanhakaupunki on aamuvarhaisella hiljainen.

Kotorin vanhakaupunki on aamuvarhaisella hiljainen.

image

image

image

image

image

image

image

image

Toisena miinuksena on melko kallis hintataso verrattuna esimerkiksi pääkaupunki Podgoricaan. Jos Podgoricassa kaksi ihmistä ruokailee kymmenellä eurolla, on vastaava summa Kotorissa lähes tuplaten kalliimpi. Jokunen pikaruokalan tyyppinen paikka Kotorissa onneksi löytyy. Hintataso on hiukan edullisempi, ruuan laatu silti sama, mutta paikat muuten vaatimattomampia. Reppumatkaajan valinta siis!

Monet matkailijat kiipeävät kaupungista käsin ylös vieressä kohoavan vuoren huipulla komeilevalle Kotorin linnakkeelle. Näin kesällä lämpötilan keikkuessa reilusti 30 asteen paremmalla puolella kipuaminen kannattaa toteuttaa joko aikaisin aamulla tai myöhemmin illalla. Kuuma on joka tapauksessa, sillä helle ei hellitä Kotorissa yölläkään.Vettä mukaan siis reilusti!

Ylöspäin helteessä

Ylöspäin helteessä

image

image

image

Vaellus ylös linnakkeelle kestää vauhdista ja tauoista riippuen noin 30-50 minuuttia. Itse kuvailimme paljon ja etenimme siis suht rauhalliseen tahtiin, mutta hiki virtasi siitäkin huolimatta. Maisemat kuitenkin palkitsivat jälleen kerran. Todistimme ylhäällä auringonlaskua vuoren taa ja helteisen päivän muuttumista helteiseksi illaksi.

IMG_5873

IMG_5849

IMG_5879

Satuimme Kotoriin juhannusaaton aikaan, ja koska helle oli armoton, halusimme päästä uimaan. Hostellilla meille suositeltiin n. 42 km:n mittaista pyöräretkeä Kotorinlahden ympäri. Vuokrasimme siis hostellilta pyörät päiväksi (7€/pyörä) ja lähdimme matkaan. Vanhankaupungin pääsisäänkäynnin portin luona olevasta turisti-infosta saimme kartan. Ilmankin karttaa olisi hyvin pärjännyt, mutta ajattelimme siitä olevan hyötyä pysähdyspaikkoja miettiessä.

Lämpötilat lähentelivät täälläkin 40 astetta, joten uimataukoja tuli pidettyä melko usein. Kotorinlahden päänähtävyys Kotorin kaupungin lisäksi on Perastin kylä, jonka edustalla on pari pientä saarta. Saarille on mahdollista ajella veneellä, mutta me tyydyimme katselemaan niitä mantereelta käsin.

Perastin keskustaa

Perastin keskustaa

sekä Perastin edustan kaksi saarta

sekä Perastin edustan kaksi saarta

Perastin kylän kohdilla on myös hyviä uimapaikkoja, sillä vesi on täällä kirkkaampaa kuin Kotorinlahden pohjukassa, jossa Kotorin kaupunki sijaitsee. Tällä helteellä meille kyllä kelpasivat myös hiukan huonommatkin uimapaikat. Pääosa uimapaikoista on betonilaitureita, joista osasta johtaa rappuset veteen. Siellä täällä on myös pieniä sorarantoja. Vesi on lämmintä, mutta joissain paikoissa aika viileääkin, varsinkin pohjasta. Tämä johtuu siitä, että ylhäältä vuorilta laskevat purot tuovat mereen kylmää vettä. Kuumalla säällä tämä sopii oikein hyvin.

Uimaan helteellä

Uimaan helteellä

Kotorinlahden ympäri vievä tie on samalla autotietä, joten varovaisuus on paikallaan. On hyvä ajaa niin oikeassa laidassa kuin mahdollista, jotta autojen ei tarvitse pysähtyä pyöräilijän takia. Kylien kohdalla kannattaa kurvata alas erilliselle rantatielle, jossa on huomattavasti vähemmän liikennettä. Samalla näkee paremmin maisemia ja pääsee helpommin uimapaikoille.

Täällä pääsee pyöräilemään hienoissa maisemissa.

Täällä pääsee pyöräilemään hienoissa maisemissa.

image

image

image

image

image

image

Ja välillä oluelle tai lounaalle

Ja välillä oluelle tai lounaalle

IMG_5949

Pyörällä ei pääse kokonaan Kotorinlahden ympäri, vaan pieni etappi täytyy mennä autolautalla. Matka kestää viitisen minuuttia. Pyöristä veloitetaan 1€ per pyörä, ihmiset pääsevät ilmaiseksi. Lautta tuo mieleen Suomen lossit, mutta siinä ei ole vedenalaista vaijeria.

Lautta

Lautta

Jätimme nyt Montenegron taaksemme ja suuntasimme kohti uusia maita. Ihan kiva vierailu meillä tässä maassa oli. Päällimmäisenä jäivät mieleen upeat maisemat. Vielä bussissa halki maan kohti Serbiaa saimme niitä ihastella.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply