Vinkkejä omatoimimatkaajan Jamaikalle

Jamaikalle voi matkustaa sekä paketti- että omatoimimatkalle. Tämän talvikauden jälkeen omatoimimatka lienee ainut vaihtoehto. Suora lento Helsingistä Montego Bayhin kestää reilut 11h, paluu tunnin vähemmän. Tässä postauksessa kerromme vinkkejä siitä, miten Jamaikasta saa irti mahdollisimman paljon parin viikon omatoimimatkalla.

Jamaika on maana melko pieni ja välimatkat suht lyhyitä, mutta matkanteko kestää, jos täytyy ylittää vuoristo. Uusi moottoritie tuo helpotusta jollekin etapille, mutta kaikkiin paikkoihin eivät nopeat tiet vie. Keskinopeus voi kapealla mutkittelevalla vuoristotiellä jäädä 40- 50 kilometriin tunnissa. Toisaalta moottoritiellä maksiminopeusrajoitus on 110 km/h. Kapeat tiet ovat kuitenkin matkaajan kannalta sikäli mukavampi vaihtoehto, että silloin näkee pikkukyliä ja paikallista elämää.

Negril on kohde, jonne kannattaa Jamaikalla ollessa ehdottomasti suunnata. Lentokentältä sinne pääsee kätevästi pikkubussilla $25 hintaan. Matka kestää puolisentoista tuntia. Vastoin ennakkokäsityksiämme Negril on rauhallinen lomanviettopaikka, jossa turisteja ei ruuhkaksi asti ole. Tämä Jamaikan länsirannikolla sijaitseva pikkukaupunki on kuuluisa seitsemän mailia pitkästä vaaleasta hiekkarannasta. Kirkas vesi kimaltelee turkoosina ja vesi on ihanan lämmintä. Ranta on erityisen sopiva lapsille, koska vesi syvenee hyvin hitaasti. Silti lapsiperheitä Negrilissä oli yllättävän vähän, tuskin ollenkaan.

Negrilin ranta on mitä mainioin lenkkeilypaikka aamulla auringonnousun aikaan, kun ilma on vielä hiukan viileämpi. Rannalla voi silloin bongailla myös erilaisia lintuja, kuten pelikaaneja ja haikaroita, ihan läheltä. Ilma on aamulla kauniin usvainen, kun aurinko ei vielä ole haihduttanut pois yön kosteutta.

Varhainen aamu Seven Mile Beachilla

Varhainen aamu Seven Mile Beachilla

image

IMG_2113m

Pelikaani

Pelikaani

Negrilissä elämä on keskittynyt pitkälti juuri rannalle. Hotellit ovat pääasiassa rannalla, samoin suurin osa ravintoloista ja baareista. Joka puolella soi reggae. Iltaelämä on melko hiljaista, mutta joissain rantabaareissa on tarjolla reggae-juhlia live-bändien merkeissä. Negril on juuri sitä Jamaikaa, jota matkaesitteet tarjoavat ja mainostavat, rentoa lomailua Jamaikan parhailla rannoilla, kiireetöntä ajanvietettä merestä ja auringosta nauttien. Niinpä matkaajan kannattaa viipyä Negrilissä useita päiviä, jopa viikko.

Seven Mile Beach, Jamaikan paras ranta

Seven Mile Beach, Jamaikan paras ranta

image

image

image

image

Negrilistä voi tehdä retkiä eri puolille Jamaikaa, vaikkakin kaupunki sijaitsee hiukan syrjässä kuuluisimmilta nähtävyyksiltä. Useat retket ovat tällöin kokopäiväisiä. Toinen vaihtoehto, ehkä parempi, on lähteä omatoimisesti kiertämään saarta ja vaihtaa majapaikkaa. Näin näkee maata vieläkin paremmin ja monipuolisemmin. Matkanteko onnistuu turistien pikkubusseilla, joka on kalliimpi vaihtoehto, tai paikallisten kulkupeleillä, jolloin hinta on murto-osan turistikyytiin verrattuna. Itse siirryimme Negrilistä seuraavaan kohteeseemme Ocho Riokseen retken myötä. Kävimme matkalla Ocho Riokseen Bob Marleyn syntymäkodissa Nine Mile-kylässä. Nine Mile on paikka, jota ei kannata missata Jamaikalla ollessa, onhan Bob Marley Jamaikan kautta aikojen kuuluisin henkilö.

Bob Marleyn synnyinkodin ja mausoleumin sisäänkäynti

Bob Marleyn synnyinkodin ja mausoleumin sisäänkäynti

image

image

Matkalla Nine Mile-kylään kävimme täällä eli paikassa, jonne Columbus rantautui tullessaan Jamaikalle.

Matkalla Nine Mile-kylään kävimme täällä eli paikassa, jonne Columbus rantautui tullessaan Jamaikalle.

image

image

Mayfield Falls on paikka, minne kannatta tehdä retki Negrilistä, jos putoukset kiinnostavat. Paikasta juttua enemmän Jamaikan vesiputouksia-postauksessa!

Mayfield Falls on paikka, minne kannatta tehdä retki Negrilistä, jos putoukset kiinnostavat. Paikasta juttua enemmän Jamaikan vesiputouksia-postauksessa!

Ocho Rios, Jamaikan pohjoisrannikon lomanviettokaupunki, on sitten hiukan erilainen Negriliin verrattuna. Hotellit sijaitsevat lähellä keskustaa, jolloin turistit majoittuvat keskelle paikallisten hulinoita. Negrilin uinailevaan meininkiin verrattuna täällä on enemmän menoa ja ääntä. Myös ostosmahdollisuuksia on enemmän. Tosin ostospaikat Ocho Rioksessa näyttivät pääasiassa olevan perusmatkamuistomyymälöitä. Kuten retkikuskimme meille asian ilmaisi, ”Ocho Rios on kaupallisempi kohde kuin Negril.”

Ocho Rioksen keskustaa

Ocho Rioksen keskustaa

image

Suurin syy Ocho Rioksen kaupallisuuteen on varmastikin se, että Karibianristeilijät pysähtyvät Jamaikalle tullessaan juuri täällä. Päivän aikana vierailijat sitten käyvät osa kaupungin keskustassa, osa lähinähtävyyksillä. Tästäkin huolimatta mielestämme Ocho Rioksen kaupungissa näkyi yllättävän vähän turisteja, pääosa ihmisistä oli paikallisia.

Ocho Rioksen ranta on kaunis, mutta se ei missään nimessä yllä Negrilin rannan tasolle, sillä ensinnäkin ranta on aika lyhyt. Toisekseen uiminen on ikävää, sillä pohja on hiukan mutainen ja vesi tämän vuoksi sameaa. Vesi syvenee ja mataloituu yllättäen ja koska näkyvyys on huono, ei uiminen ole kovinkaan nautinnollista, vaikka vesi on lämmintä. Niinpä Ocho Riokseen kannattaa varata uima-altaallinen hotelli.

Hotellimme Rooms On The Beach Ocho Rios hyvällä paikalla rannalla.

Hotellimme Rooms On The Beach Ocho Rios hyvällä paikalla rannalla.

Ocho Rioksen rantaa

Ocho Rioksen rantaa

image

image

image

image

Itse yövyimme Ochossa viisi yötä. Tämä on mielestämme aika maksimi, mitä siellä kannattaa olla. Neljä yötä olisi ehkä ollut ihanteellisin aika meille. Ocho Rioksen sijainti on aika keskeinen ja siitä on kohtalaisen lyhyt matka nähtävyyksille. Jos kaupunkikohteet kiinnostavat, kannattaa Ochosta käväistä päiväseltään pääkaupungissa Kingstonissa tai vaikkapa Port Antoniossa. Pelkkää rantaelämää kun ei Ocho Rioksessa kannata viettää. Täällä nimittäin sää on pilvisempää ja sateisempaa kuin länsi- tai etelärannikolla.

Teimme Ocho Rioksesta päiväretken Kingstoniin. Menimme 86 km pitkän välimatkan paikallisten pikkubussilla ja maksoimme matkasta n. 3,5€/hlö/suunta. Matka kesti mennessä reilut pari tuntia ja tullessa hiukan alle,koska silloin ajoimme osan matkaa upouudella moottoritiellä. Tämä etappi on hidas, koska vanha tie kulkee läpi Jamaikan keskiosia halkovan vuoriston. Maisemat ovat kuitenkin kauniita.

Itse Kingstonissa ei ollut juuri mitään mielenkiintoista. Siksi olimme iloisia, ettemme olleet varanneet sinne yhtään yötä, päivän vain. Liikuimme kaupungissa taksilla kohtuuhintaan muutaman euron hinnalla/etappi. Kingston ei mielestämme ollut ollenkaan vaarallinen ainakaan päiväsaikaan, vaikka monista lähteistä niin olimme lukeneet. Naapurimaiden Kuuban ja Dominikaanisen tasavallan pääkaupunkeihin verrattuna Kingston oli kuitenkin vain pakollinen käyntikohde, mutta itsessään melko siivoton ja tylsänoloinen paikka. Toki täälläkin oli hienompia alueita, jotain nähtävää sekä tietenkin paikallista elämää, mutta paikallista elämää näimme Jamaikalla muuallakin. Bob Marleyn museo olikin oikeastaan ainut syy tänne tuloon ja se olikin ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

Kingston

Kingston

image

Visiitillä Usain Boltin baarissa Kingstonissa

Visiitillä Usain Boltin baarissa Kingstonissa

image

Sekä tietenkin Bob Marleyn museossa

Sekä tietenkin Bob Marleyn museossa

image

Ocho Rioksessa sijitsee Jamaikan ehkä suosituin nähtävyys, Dunn’s River Falls. Näillä mereen laskevilla putouksilla käy valtavasti vierailijoita, mutta syy on selvä: Putoukset ovat hienot. Paras aika putouksille mentäessä on sellainen myöhäinen iltapäivä, jolloin Karibianristeilijöitä ei ole satamassa. Mukaan kannattaa varata uimatossut, ellei halua ostaa sellaisia paikan päällä n. 9€:n hintaan. Ihmisiä kootaan putouksilla isoiksi ryhmiksi, mutta ryhmästä voi halutessaa irtautua ja edetä omaan tahtiin, tai niin me ainakin teimme. Vesitiivis kamera on myös kova sana täällä.

Dunn's River Falls sijaitsee Ocho Rioksen kupeessa. Paikasta enemmän juttua ja kuvia Jamaikan vesiputouksia-postauksessa.

Dunn’s River Falls sijaitsee Ocho Rioksen kupeessa. Paikasta enemmän juttua ja kuvia Jamaikan vesiputouksia-postauksessa.

Ochon kupeessa on myös toinen suosittu käyntikohde Mystic Mountains. Siellä voi kokeilla mm. vaijeriliukua sekä alamäkikelkkailua. Itse emme käyneet Mystic Mountainsilla, sillä kiinnostavuuteen nähden hinnat olivat meistä turhan korkeat.

Ocho Rioksesta suuntasimme Jamaikan lounaisosaan Montego Bayhin, jälleen kerran paikallisella pakettiautokyydillä. Hinta oli n. 4€/hlö ja matka kesti vain alle puolitoista tuntia. Pääsimme pakun kyydissä suoraan hotellimme (Doctor’s Cave Beach Hotel) oven eteen. Rinkoistamme laskutettiin yhden matkustajan verran.

Jope Ruonansuun lauluun "Kuinka paljon mahtuu pieneen Hiaceen?" löytyy nyt vastaus. Se on: 18+1. ?

Jope Ruonansuun lauluun ”Kuinka paljon mahtuu pieneen Hiaceen?” löytyy nyt vastaus. Se on: 18+1. ?

Montego Bay on maan suosituin turistikohde. Tänne myöskin useimmat ihmiset lentävät ja lähtevät täältä kotimatkalle, kuten mekin. Montego Bayssa itsessään ei ole mitään erityistä nähtävä, mutta on siellä ihan mukava pari yötä viettää.

Doctor's Cave Beach Hotel, hotellimme Montego Bayssa, lähellä rantaa

Doctor’s Cave Beach Hotel, hotellimme Montego Bayssa, lähellä rantaa

Margaritaville, hyvä drinkki- ja ruokapaikka Montego Bayssa

Margaritaville, hyvä drinkki- ja ruokapaikka Montego Bayssa

Kaunis puisto Montego Bayssa

Kaunis puisto Montego Bayssa

Doctor’s Cave-ranta on Montego Bayn paras ranta. Se on kylläkin maksullinen. $6 eli reilun 5€:n hinnalla saa rannalla olla koko päivän ja myös poistuakin rannalta välillä. Lisäksi voi vuokrata myös aurinkotuolin tai -varjon lisähintaan. Ranta on parhaimmillaan aikaisin aamulla, jollloin porukkaa on vähän. Iltapäivään mennessä ihmisiä on kertynyt jo sen verran, että ei voi puhua mistään paratiisirannasta, vaikka ranta onkin kaunis ja vesi upean kirkasta ja turkoosia. Rannalla on myös ravintola, jossa voi lounastaa.

Doctor's Cave Beach aamuvarhaisella

Doctor’s Cave Beach aamuvarhaisella

ja päivällä. Ruuhkia ei tässä tosin juurikaan näy.

ja päivällä. Ruuhkia ei tässä tosin juurikaan näy.

Montego Bayssa voi mennä myös paikallisten suosimille rannoille, jotka ovat hiljaisempia ja ilmaisia. Siisteys ei tosin sitten ole maksullisen rannan luokkaa ja myyjiä kiertelee jonkun verran rannalla, mutta tämä on silti ihan hyvä vaihtoehto.

Montego Bayn paikallista rantaa

Montego Bayn paikallista rantaa

image

image

image

image

Montego Bayssa päivät kuluvat rantaelämästä nauttien ja kauppoja kierrellen. Tänne emme suosittele kuitenkaan varaamaan muutamaa päivää enempää aikaa, sillä Negril on mielestämme kohteena parempi. Makuasiahan se tietenkin on, mutta jos haluaa lomaltaan rauhaa ja lepoa, on Negril Jamaikan kohteista paras. Ja onhan se Seven Mile Beach niin upea ranta!

Negrilissä voi ihastella myös upeita auringonlaskuja.

Negrilissä voi ihastella myös upeita auringonlaskuja.

Lopuksi vielä Jamaikan plussat ja miinukset.

+ Kaunis ja vehreä maa.
+ Turkoosi Karibianmeri, paljon kirkasvetisiä rantoja.
+ Ihmiset pääosin ystävällisiä. Tyrkyttäjistä pääsee suht helposti eroon.
+ Monipuolinen matkailumaa. Mielenkiintoisia nähtävyyksiä.
+ Kauniit vesiputoukset.
+ Hyvä ilmasto. Paljon lämpöä ja aurinkoa sekä lämmin meri.
+ Negril ja upea Seven Mile Beach.
+ Hyviä ruokailumahdollisuuksia. Paikalliset ruuat hyviä. Kala erityisen hyvää.

– Kallis hintataso turistipaikoissa.
– Roskaisuus turistialueiden ulkopuolella ja jopa turistialueillakin.
– Pääkaupunki Kingston.
– Ocho Rioksessa sää on pilvisempää ja sateisempaa.
– Huumeita, lähinnä marihuanaa, tarjotaan turisteille kaduilla ja rannoilla jatkuvasti. Onneksi myyjistä pääsee kieltäytymällä helposti eroon.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply