Suomen suurin matkablogiyhteisö

Bob Marleyn jalanjäljillä Jamaikalla

Bob Marley lienee Jamaikan kuuluisin henkilö yhdessä Usain Boltin kanssa. Tämä jo edesmennyt maailmankuulu reggae-artisti syntyi 6.2.1945 pienessä Nine Mile-kylässä Jamaikan keskiosia halkovassa vuoristossa. Nine Mile-kylä eikä koko muu Jamaika voinut tuona päivänä tietää, miten kuuluisa tuosta pienestä pojasta vielä tulisi ja miten paljon hänen tuotantonsa tulisi mullistamaan Jamaikaa ja koko maailman musiikkia.

Tässä ollaan juuri saavuttu Nine Mile-kylään.

Tässä ollaan juuri saavuttu Nine Mile-kylään.

image

image

Bob Marleyn elämään ja elämäntyöhön tutustuminen kannattaa aloittaa vierailemalla juuri tuolla Nine Mile-kylässä artistin kotitalossa. Opastetun kierroksen aikana käydään taiteilijan lapsuudenkodissa sekä mausoleumissa, jossa Bob Marley lepää marmorihaudassaan yhdessä kitaransa kanssa. Opas kertoo kierroksen aikana reggae-artistin elämästä, erityisesti sen varhaisista vaiheista, jotka sijoittuivat Nine Mileen.

Sisäänkäynti Bob Marleyn synnyinkodille

Sisäänkäynti Bob Marleyn synnyinkodille

image

Bob Marleyn syntymäkoti

Bob Marleyn syntymäkoti

Kuvaa sisältä

Kuvaa sisältä

image

image

Bob Marleyn mausoleumin lisäksi myös käynti Mama Marleyn eli Bob Marleyn äidin mausoleumissa kuuluu ohjelmaan. Äiti kuoli vuonna 2008 eläen 81-vuotiaaksi ja lepää nyt Nine Milessa omassa mausoleumissaan lähellä poikaansa. Mausoleumien sisällä ei saanut ottaa valokuvia.

Mama Marleyn mausoleumi

Mama Marleyn mausoleumi

Bob Marleyn mausoleumi

Bob Marleyn mausoleumi

Kierroksella paikallinen reggae-bändi esitti Bob Marleyn musiikkia. Oppaastamme tuli osa tuota bändiä. Hän hoiti laulupuolta kahden muun soittaessa ja laulaessa myös mukana.

image

Kierros päättyi matkamuistomyymälään, jossa saattoi ostaa Bob Marley-aiheisia t-paitoja, hattuja, cd-levyjä ynnä muuta. Kierroksen alussa sekä sen aikana ja lopussakin oli mahdollisuus ostaa virvokkeita ja pientä syötävää. Itse asiassa me jäimme kierroksen jälkeen vielä syömään paikan ravintolaan. Kuskimme halusi meidän syövän rastafoodia Bob Marleyn tyyliin. Bob Marley oli rastafari ja myös kasvissyöjä, joten siitä lienee nimensä saanut tuo ruoka, johon kuuluu riisiä, kasviksia sekä tofua.

Rastafood eli rastaruokaa

Rastafood eli rastaruokaa

Poikkesimme Nine Milessa matkalla Negrilistä Ocho Riokseen, jonne kuskimme meidät jätti pitkähkön päivän päätteeksi. Vuoristotiet Jamaikalla ovat melko huonossa kunnossa, joten matkanteko kestää. Nine Mile sijaitsee n. 1000 m merenpinnan yläpuolella, ja ajomatka sinne kapeita vuoristoteitä pitkin kesti Negrilistä kolmisen tuntia. Rannikon tiet ovat nopeampia, mutta vuoristoteillä keskinopeus ei päätä huimaa, vaikka yrittäisi ajaa kuinka hulluna tahansa. Kuskimme ei halunnut edes yrittää kaahata nopeasti, sillä turistien turvallisuus on paikallisille tärkeää. Maisemien katselukin on mukavampaa, kun vauhti ei ole liian kova.

Ocho Rioksesta käsin kävimme sitten Jamaikan pääkaupungissa Kingstonissa. Pääsyy Kingstoniin menoon oli käynti Bob Marleyn museossa. Meillä ei ollut mitään hajua siitä, missä päin kaupunkia museo sijaitsee, mutta ajattelimme sen kyllä löytyvän. Olimme jo kyllästyneet Jamaikan korkeaan hintatasoon tai lähinnä siihen, miten turisteja rahastetaan mm. kalliiden kyytien muodossa. Niinpä kysyimme hotellilta ohjeet Ocho Rioksen bussiasemalle, sinne, jota paikalliset käyttävät. Johan alkoivat hinnatkin tippua! Reilut kaksi tuntia (86km) kestävä reissu halki vuoriston Ocho Rioksesta maan eteläosan Kingstoniin maksoi vain reilut 3€/hlö. Edestakaiset matkat Kingstoniin ja takaisin Ocho Riokseen sekä kaikki taksimatkat mitä Kingstonissa ajoimme kustansivat alle 40€. Jos olisimme ottaneet yksityiskyydin hotellistamme Kingstoniin ja takaisin, olisimme joutuneet pulittamaan siitä $180. Säästimme siis ison pennin.

Kingstonin bussi

Kingstonin bussi

Itse Bob Marleyn museo löytyi helposti taksin avulla. Liput museoon olivat kalliit, $25, mutta onhan kyseessä suuren kuuluisuuden museo. Ehdimme juuri parahiksi opastetulle kierrokselle, joka kesti lähes puolitoista tuntia. Opas kertoi hyvällä ja selkeällä englannin kielellä Bob Marleyn elämästä keskittyen enemmänkin hänen aikuisuuteensa ja musiikkiuraansa. Talo oli aiemmin kuulunut Bob Marleylle. Se toimi pääasiassa hänen työskentelypaikkanaan, eli siellä Bob Marley
teki musiikkia, levytti sitä sekä nukkui myös joskus. Kysyimme oppaalta, oliko tämä Bob Marleyn koti ja saimme vastaukseksi, että hänellä oli useita koteja ja tämä oli yksi niistä.

Bob Marleyn museo Kingstonissa

Bob Marleyn museo Kingstonissa

image

image

image

Bob Marleyn musiikkiuraan liittyviä kuvia.

Bob Marleyn musiikkiuraan liittyviä kuvia.

image

Kierroksen aikana käytiin mm. levytyshuoneessa, olohuoneessa, keittiössä, makuuhuoneessa sekä ulkona puutarhassa. Harmi vain, ettei sisällä saanut ottaa kuvia. Ampumisvälikohtaushuone oli erityisen mieleenjäävä vierailukohde. Tässä huoneessa on jopa pari aitoa luodinreikää seinässä muistona siitä päivästä vuonna 1976, kun aseistetut miehet hyökkäsivät Bob Marleyn taloon haavoittaen useita. Myös itse kuuluisuus sai osuman. Itse asiassa Marley haudattiin luoti käsivarressaan. Luodin poistaminen olisi tietänyt kitaransoittouran loppumista, joten luoti päätettiin pitää Marleyn käsivarressa.

Tänne aseistetut miehet hyökkäsivät.

Tänne aseistetut miehet hyökkäsivät.

Bob Marleyn elämä ja musiikki ovat valtavan mielenkiintoinen aihe. Siksi Jamaikalle matkaavan kannattaa ehdottomasti tutustua Marleyn elämään ja käydä näissä kahdessa kohteessa, omatoimisesti tai järjestetyllä retkellä. Bob Marleystahan Jamaika tunnetaan. Ja jos vielä pitää reggae-musiikista, niin on Jamaika oikea unelmakohde.

Bob Marleyn elämä oli suurta ylä- ja alamäkeä. Museon seinillä komeilee kuvat kaikista hänen albumeistaan sekä jos jonkinlaista palkintoa, tunnustusta ja kunnianosoitusta. Tähti nautti lyhyen elämänsä aikana valtavaa kansansuosiota. Hän konsertoi myös ympäri maailmaa. Museokierroksen lopussa nähtiin Bob Marleyn haastattelu sekä videokuvaa hänen konserteistaan.

Bob Marley kuoli vain 36-vuotiaana. Hän oli saanut epäonnekkaan haavan jalkaansa pelatessaan jalkapalloa. Tämä haava ei koskaan parantunut, vaan siihen alkoi kehittyä pahalaatuinen ihosyöpä, melanooma. Tähti sai hoitoa mm. Saksassa, mutta syöpä vei voiton. Bob Marley nukkui pois 11.5.1981. Jamaikalaisille Bob Marley on kuitenkin läsnä edelleen, tässä ja nyt. Hän elää ja vaikuttaa ihmisiin musiikkinsa kautta vielä tänäkin päivänä. Kuten oppaamme ja kuskimme meille sanoi: ”Bob Marley on enemmän kuin reggae-musiikki.” Mitä tämä sitten tarkoittaakin? Ehkä sen tietävät vain itse jamaikalaiset.

image

Bob Marleyn "Three Little Birds"-laulun sanat museon ulkoseinässä

Bob Marleyn ”Three Little Birds”-laulun sanat museon ulkoseinässä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply