Suomen suurin matkablogiyhteisö

Gozo – Maltan viehättävä pikkuveli

Maltan saaren pohjoispuolella sijaitsee pienempi Gozon saari, joka kuuluu Maltan valtioon. Saaret ovat näköyhteyden päässä toisistaan ja matka saarten välillä taittuu lautalla. Gozolle pääsee Vallettasta joinakin päivinä viikossa, mutta säännöllinen lauttayhteys on Maltan pohjoisimmasta kaupungista Cirkewwasta. Matka kestää parikymmentä minuuttia. Ei kannata ihmetellä sitä, että lauttaan pääsee ilmaiseksi. Maksu peritään nimittäin vasta takaisin tullessa Gozon puolella Mgarrin kaupungissa. Meno-paluu maksaa 4,65€ eli matka on varsin edullinen.

Gozo Channelin lautta liikennöi Cirkewwan ja Mgarrin väliä noin puolen tunnin välein.

Gozo Channelin lautta liikennöi Cirkewwan ja Mgarrin väliä noin puolen tunnin välein.

Maltan puolelta näkee hyvin Gozolle.

Maltan puolelta näkee hyvin Gozolle.

Majapaikkoja löytyy Gozolta esimerkiki saaren pääkaupungista Victoriasta. Xaghra on myös hyvä yöpymispaikka. Sinne pääsee lauttaterminaalista bussilla vajaassa puolessa tunnissa. Tämä idyllinen kylä sopii erinomaisesti niille, jotka hakevat lomaltaan rauhaa ja kiireettömyyttä. Yksi erityisen mukava paikka olla yötä on Gozo Hills Bed and Breakfast. Se sijaitsee hyvin rauhallisella paikalla suhteellisen lähellä kylän keskustaa. Tämän vain kolmen huoneen majatalon saksalais-walesiläinen omistajapariskunta on todella ystävällinen ja auttavainen. He hakevat asiakkaansa lautalta, tarjoilevat aamupalan uima-altaan äärellä ja kertovat vinkkejä siitä, mitä saarella kannattaa nähdä ja tehdä. Rauhallisella uima-altaalla voi nauttia edullisia jääkaappikylmiä juomia ja pulahtaa välillä vilvoittavaan veteen.

Sisäänkäynti

Sisäänkäynti

Perushuone

Perushuone

Uima-altaan äärellä

Uima-altaan äärellä

Tässä linkki majapaikan sivuille:
http://www.gozohills-bedandbreakfast.com

Tämän kadun päässä sijaitsee Gozo Hills Bed and Breakfast.

Tämän kadun päässä sijaitsee Gozo Hills Bed and Breakfast.

Tämä katu vie Xaghran Piazzalle eli keskusaukiolle.

Tämä katu vie Xaghran Piazzalle eli keskusaukiolle.

Xaghran idyllistä kylää

Xaghran idyllistä kylää

image

Xaghran keskusaukio on parhaillaan remontissa, mutta kahviloita ja ravintoloita siellä on silti auki ja ruoka on hyvää.

Xaghran keskusaukio on parhaillaan remontissa, mutta kahviloita ja ravintoloita siellä on silti auki ja ruoka on hyvää.

Xaghrassa sijaitsee myös yksi Gozon kuuluisimmista nähtävyyksistä, Ggantijan megaliittiset temppelit. Temppelit voi käydä katsomassa 9€:n hintaan. Samalla lipulla pääsee läheiseen tuulimyllyyn, jonka yläosa on tällä hetkellä tuulen runtelema ja remontissa sekin.

Ggantijan temppeleillä ei ruuhkaa ole.

Ggantijan temppeleillä ei ruuhkaa ole.

image

Ta Kolan tuulimylly

Ta Kolan tuulimylly

Maltan puolella liikenne on niin vilkasta, ruuhkaista ja hurjaa, ettei autonvuokrausta voi suositella. Gozo puolestaan on Maltaa selvästi rauhallisempi saari, ja siellä autonvuokraus on varteenotettava vaihtoehto. Bussit kulkevat melko harvoin, eikä niillä edes pääse kaikkiin mielenkiintoisiin paikkoihin. Maltalla on vasemmanpuoleinen liikenne. Ihan ensimmäiseksi ei siis kannata suunnata Victoriaan, jossa liikenne on vilkkainta, vaan on syytä totutella ensin pikkukylissä ja maaseudulla.

Autonvuokraus Gozolla on mukavaa.

Autonvuokraus Gozolla on mukavaa.

Gozon ehdoton ykkösnähtävyys on Azure Window eli sininen ikkuna. Saaren länsirannalla sijaitsevalle nähtävyydelle kannattaa suunnata heti aamupäivällä. Sukeltajat saapuvat tälle nähtävyydelle mennäkseen ihastelemaan 50 metriä syviä vedenalaisia luolia. Värikkäitä kaloja voi kyllä nähdä ilman sukeltamistakin kirkkaassa vedessä. Uiminenkin onnistuu täällä Blue Holeksi nimetyssä meren altaassa. Vesi on vilpoisan lämmintä.

Azure Window eli sininen ikkuna

Azure Window eli sininen ikkuna

Tässä kohdassa on syytä varoa kallion poteroissa oleskelevia merisiilejä. Takana syvä Blue Hole.

Tässä kohdassa on syytä varoa kallion poteroissa oleskelevia merisiilejä. Takana syvä Blue Hole.

Tässä näkymää siniseltä ikkunalta toiseen suuntaan. Ihmisiä on, muttei ruuhkaksi asti, ainakin aamupäivällä.

Tässä näkymää siniseltä ikkunalta toiseen suuntaan. Ihmisiä on, muttei ruuhkaksi asti, ainakin aamupäivällä.

Sinisen ikkunan kanssa samalla suunnalla on Ta Pinun kirkko. Siellä kannattaa pysähtyä joko meno- tai tulomatkalla. Tämä vuosien 1920 ja 1931 välillä rakennettu roomalaiskatolinen kirkko sijaitsee rauhallisella paikalla Gharbin kylän kupeessa.

Ta Pinu

Ta Pinu

Gozon kuuluisin hiekkaranta ja uimapaikka on Ramla Bay. Kultahiekkaiselle rannalle on opastettu näköalapaikka Calypso’s Cave, josta saa otettua hyvän kokonaiskuvan rannasta. Vaikka Gozon turistimäärät eivät yllä Maltan vastaaviin, on Ramla Bayn rannalla silti väkeä melkoisen paljon näin kesäloma-aikaan.

Ramla Bayn ranta on kaunis ja vesi kirkasta.

Ramla Bayn ranta on kaunis ja vesi kirkasta.

Ramla Bayn rannalle ei kannata jäädä viettämään aikaa koko päiväksi. Parempi vaihtoehto on suunnata pienempiin ja hiljaisempiin rantapoukamiin ja uimapaikkoihin, ainakin näin turistiaikaan. Saaren pohjoisosasta löytyy todella viehättävä pieni kirkasvetinen kalliosola, Wied il-Ghasri Valley nimeltään, jossa on kivipohja. Vesi on hiukan Ramla Bayn rannan vettä viileämpää, mutta hyvin lämmintä silti. Sinne päästäkseen täytyy ajaa jonkun matkaa kapeaa ja pomppuista hiekkatietä pitkin, mutta perille löytää kylttien avulla. Palveluita ei ole, mutta eipä ole ruuhkaakaan.

Hiukan erikoisempi uimapaikka

Hiukan erikoisempi uimapaikka

Toinen mukava ja rauhallinen uimapaikka on saaren eteläosan Mgarr Ix-Xini Valley. Täällä on myös kivipohja ja pieni soraranta, ja uimaan pääsee myös laiturilta portaita pitkin. Rannalla on muutama myyntipiste. Autolla pääsee suoraan perille asti, mutta ainakin idästä päin tultaessa opasteita ei näkynyt kuin yksi. Ehkäpä pääkaupunki Victoriasta tultaessa opasteita on enemmän. Paikan löytää kyllä sitten kysymällä neuvoa.

Mgarr Ix-Xini Valley, rauhallinen ja pieni uimaranta

Mgarr Ix-Xini Valley, rauhallinen ja pieni uimaranta

image

Kun kiertää Gozon saarta autolla koko päivän, on kiva käydä lounaalla jossain mukavassa paikassa. Hyviä lounaspaikkoja ovat Marsalfornin ja Xlendin kaupungit. Molemmissa on merenrantakadun varteen rakennettuja terassikahviloita ja ravintoloita, joissa voi syödessään ihastella kimmeltävän kaunista Välimerta. Näissäkin kaupungeissa voi uida. Mereen tuntuu pääsevän Maltalla melkein missä vain. Jos ei ole uimarantaa, niin sitten on rakennetut portaat, jotka johtavat veteen.

Marsalfornin rantaa

Marsalfornin rantaa

Marsalfornin kaupunkia

Marsalfornin kaupunkia

Taustalla Marsalforn

Taustalla Marsalforn

Lopuksi vielä kuvia Gozon pääkaupungista Victoriasta. Kaikkien saaren teiden sanotaan johtavan sinne. Victoria on Gozon suurin kaupunki ja aika lailla keskellä saarta.

image

image

image

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Ikilomalla 25.7.2015 at 13:45

  Ompas kivoja kuvia ja hyviä vinkkejä! Maltalla ei olla koskaan käyty, mutta houkuttelisi kyllä lomailemaan.:)

  Haastamme teidät mukaan kertomaan 11 mielenkiintoista matkatarinaa: http://ikilomalla.fi/11-minitarinaa-maailmalta/

  Kivaa kesää!

  t. Ikilomailijat Titta & Thomas
  http://www.ikilomalla.fi

  • Reply anu/pete 1.8.2015 at 22:15

   Kiitos kommentista! Joo kyllä Maltalle kannattaa ehdottomasti mennä! Nyt on sen verran kiireitä tällä hetkellä (rakennusprojekti), ettei ihan 11 matkatarinaa taida irrota, vaikka niitä kyllä olisi kerrottavana useampikin…

 • Reply Maria 26.9.2015 at 16:54

  Oi miten upeita maisemia! Tekisi mieli kiertää kameran kanssa juurikin tälläisiä scouttaamassa :)

  – Maria
  http://tinytrek.blogspot.com

 • Reply anu/pete 28.9.2015 at 09:36

  Hei ja kiitos kommentistasi! Kyllä Gozon saari oli todella kaunis ja koko Malta käymisen arvoinen maa!

 • Reply Mamsku 17.1.2016 at 23:13

  Parhaillaan Gozolla usean viikon lomalla. Saari on näin talviaikaan ihanan unelias, mutta luonti ympärillä arvaamaton. Tänään on katseltu merta, joka pauhatessaan heitti vedet metrien korkeudelle ja nakkasi reilun nyrkin kokoisia kiviä ja tien täydeltä hiekkaa Marsalfonissa reilun kymmenen metrin päähän merestä yli kolmemetrisen rantatörmän. Parhaimmillaan aallot oli useiden metrien koruista ja rantaan iskiessä heittivät helposti kymmenmetrisiä vesipatsaita ja tonneittain vettä pitkälle kalliolle. Upeimpia elämyksiä lukuisilla reissuilla!

  Maltan miesmuistiin pahin maanjäristyskin koettiin muutama päivä sitten, kun vielä silloin Sliemassa asuntomme ensin tärisi ja perään heilui järistyksen sivuaallossa 4.4 magnitudin järistyksessä. Mielenkiinnolla odotellaan tulevia viikkoja ja luontoäidin uusia yllätyksiä.

  Kaunis maa ja ystävälliset ihmiset. Suosittelen!

 • Reply anu/pete 18.1.2016 at 06:32

  Mukava kuulla kuulumisia Gozolta! Hyvää loman jatkoa!

 • Leave a Reply