Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vinkkejä omatoimimatkaajan Maltalle

Sisilian eteläpuolella lepäävä Maltan pieni saarivaltio sopii mainiosti omatoimimatkaajalle. Se ei kuulu Turkin, Kreikan tai Espanjan tavoin tyypillisiin Välimeren rantalomakohteisiin, vaikkakin meri on läsnä saarella joka puolella ja myös keskeinen osa Maltalla oloa. Malta houkuttelee matkailijoita ennen kaikkea upeilla historiallisilla nähtävyyksillä. Kirkas vesi ja viehättävät pienet rantapoukamat kruunaavat Maltalla olon.

Kauniin sininen ja kimalteleva Välimeri ympäröi Maltaa.

Kauniin sininen ja kimalteleva Välimeri ympäröi Maltaa.

Maltalle pääsee Suomesta lentäen neljässä tunnissa ja lennoista saa pulittaa noin 300€. Välilaskullisia lentoja on tarjolla hiukan halvemmalla. Matkaaja saapuu Maltalle Malta Luqan kansainväliselle lentokentälle, joka sijaitsee saaren eteläosassa.

Lentokentältä pääsee siirtymään majapaikkaan taksin ohella myös bussilla. Saaren bussiverkosto on kattava ja lentokentän infopisteestä saa tietoa siitä, millä bussilla pääsee majapaikkaan. Hotellilta voi sitten pyytää bussikartan, josta selviää se, millä bussilla kannattaa mihinkin kaupunkiin ja nähtävyydelle mennä.

Bussilla matkustaminen vie Maltalla yllättävän kauan aikaa, vaikka välimatkat eivät ole kovinkaan pitkiä. Autoja on paljon ja liikenne ruuhkaista. Lyhyeenkin siirtymiseen voi helposti tuhraantua aikaa puolen tunnin tai tunninkin verran. Lisäksi bussit voivat olla myöhässä, tai bussikuskin ja bussipysäkin aikataulut ristiriidassa keskenään. Yleisesti ottaen kuitenkin bussilla liikkuminen onnistuu Maltalla oikein mukavasti ja nähtävyyksille pääsee hyvin. Bussilipun hinta on 2€ ja sillä saa matkustaa kahden tunnin ajan rajattomasti eri busseilla. Päivälippua (1,5€) ei enää ole tarjolla, viikkolippua on saatavilla. Käytäntöä muutettiin juuri heinäkuun alussa.

Vallettassa on jonkin verran hotelleja, mutta ne ovat aika hinnakkaita. Toisaalta ei Malta muutenkaan ole niitä edullisimpia kohteita. St. Juliansin ja Pacevillen alue sopii niille, jotka haluavat lomallaan shoppailla ja tutustua Maltan yöelämään. Pieni uimarantakin on lähellä. Slieman etuna on vielä läheisempi sijainti Vallettaan nähden. Jos taas haluaa viettää enemmän aikaa rannalla, pohjoisosan Melliehan alue on hyvä. Melliehasta on sitten kyllä pidempi matka nähtävyyksille, mutta alueena se vaikuttaa rauhallisemmalta kuin vaikkapa tuo Paceville/St. Julians.

St. Juliansissa sijaitsee Maltan Hard Rock Cafe.

St. Juliansissa sijaitsee Maltan Hard Rock Cafe.

St. George's Bayn pieni soraranta on aivan St. Juliansin keskustassa. Vesi on näin keskikesällä todella lämmintä.

St. George’s Bayn pieni soraranta on aivan St. Juliansin keskustassa. Vesi on näin keskikesällä todella lämmintä.

Sliemassa on myös valinnanvaraa hotellien ja ravintoloiden suhteen.

Sliemassa on valinnanvaraa hotellien ja ravintoloiden suhteen.

Sliemassa on sekin hyvä puoli, että sieltä pääsee pienellä lautalla nopeasti Vallettaan. Satamasta voi mennä myös risteilemään. Täällä sijaitsee Sliema Marina Hotel, joka on erinomaisella paikalla.

Sliemassa on sekin hyvä puoli, että sieltä pääsee pienellä lautalla nopeasti Vallettaan. Satamasta voi mennä myös risteilemään. Täällä sijaitsee Sliema Marina Hotel, joka on erinomaisella paikalla.

Maltalla matkailijan kannattaa ehdottomasti suunnata pääkaupunki Vallettaan. Sinne pääsee melkein kaikilla busseilla sekä myös lautalla esimerkiksi Sliemasta. Vallettassa on mukava käyskennellä Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvassa vanhassa kaupungissa. Bussiasemalta pääsee kätevästi kävellen suuren portin läpi vanhaan kaupunkiin. Ihmisiä on paljon, mutta ydinalue on rauhoitettu liikenteeltä. Kauppoja, terassikahviloita ja ravintoloita on runsaasti. Kannattaa käydä katsomassa upeaa näkymää Välimerelle Barrakka-puistosta.

Vallettan vanhaa kaupunkia ympäröi muurit.

Vallettan vanhaa kaupunkia ympäröi muurit.

Ylemmältä Barrakka-puutarhalta on hienot näkymät.

Ylemmältä Barrakka-puutarhalta on hienot näkymät.

Tässä näkymiä puolestaan alemmalta Barrakka-puutarhalta.

Tässä näkymiä puolestaan alemmalta Barrakka-puutarhalta.

Näkymät Välimerelle ovat Vallettassa upeat.

Maisemat Välimerelle ovat Vallettassa upeat.

Vallettasta löytyy myös korkeuseroja.

Vallettasta löytyy myös korkeuseroja.

Toinen ehdoton käyntikohde on Maltan entinen pääkaupunki Mdina. Mdinaan pääsee Vallettasta bussilla ja matka kestää reilut puoli tuntia. Pois kannattaa jäädä Rabatin kaupungin pysäkillä. Siitä on sitten lyhyt kävelymatka Mdinaan.

Myös Mdinaan mennään sisään suuren portin kautta. Autoja ei ole, paitsi kaupungin asukkaiden menopelit ja huoltoliikennettä. Mdina on todella viehättävä ja rauhallinen tutustumiskohde. Se onkin yksi maailman parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja. Vaikka kyseessä on suuri nähtävyys, ei ihmisiä ole ruuhkaksi asti. Alueen voi kiertää helposti kävellen, mutta myös hevoskyytejä on tarjolla. Mdinassa on muutama kahvila ja ravintola, joissa voi käydä kahvilla tai lounaalla.

Portti Mdinaan

Portti Mdinaan

Mdinan katedraali

Mdinan katedraali

Mdinan kaupunki on täynnä kauniita yksityiskohtia.

Mdinan kaupunki on täynnä kauniita yksityiskohtia.

image

Vaikkapa tässä kahvilassa voi käydä kahvilla tai lounaalla.

Vaikkapa tässä kahvilassa voi käydä kahvilla tai lounaalla.

Mdinan kierroksen jälkeen kannattaa käydä vielä tutustumassa kävellen Rabatin kaupunkiin. Keskustassa on hieno kirkko. Lisäksi on tarjolla katakombeja. Suurin ja hienoin hautakammio on St. Paulin maanalaiset katakombit. Sisäänpääsy on vain 4€/hlö ja katakombit kiertää noin puolessa tunnissa.

St. Paulin kirkko Rabatissa

St. Paulin kirkko Rabatissa

St. Paulin katakombeissa kannattaa käydä.

St. Paulin katakombeissa kannattaa käydä.

IMG_1917

Maltalla kannattaa samalla suunnalla sijaitsevat nähtävyydet sisällyttää saman päivän kierrokseen, ettei tarvitse edestakaisin bussilla matkustaa. Mdinan ja Rabatin suunnalla on Dinglin kalliojyrkänteet. Siellä ei turisteja liiemmin näy, tosin eipä jyrkänteitäkään näe kunnolla ja läheltä, ellei sitten vaella alas paremmille katselupaikoille. Tämä ei heinäkuun helteillä tunnu kovinkaan houkuttelevalta, sillä korkealta porottava aurinko ja kuuma ilmamassa tekevät urakasta varmasti todella hikisen. Vaeltaa täytyisi nimittäin myös takaisin ylös tielle ja bussipysäkille. Dinglin jyrkänteiden ravintolassa pääsee sentään varjon alle nauttimaan kylmää juotavaa. Dingliä voi alueena miettiä, että onko se nyt näin kuumalla ja tyynellä säällä käymisen arvoinen kohde vai ei. Meri kimaltelee siellä kyllä kauniina, mutta niin se tekee muuallakin Maltalla.

Dinglin kalliojyrkänteet näkyvät kaukana alhaalla.

Dinglin kalliojyrkänteet näkyvät kaukana alhaalla.

Lyhyen bussimatkan päässä Dinglin jyrkänteiltä on sitten Blue Grotto eli sininen luola. Bussilla pääsee lähes perille asti. Veneellä voi 8€:n maksua vastaan mennä lyhyelle veneajelulle, jossa turistit viedään luolien sisään. Mikään järisyttävän hieno paikka ei ole kyseessä, mutta on Blue Grotto ihan käymisen arvoinen silti. Hiukan nopeasti kyllä veneen kuski meitä luolasta toiseen vei. Luolista oli tämän vuoksi hankala saada hyviä kuvia. Meri oli täällä, niin kuin joka puoella Maltaa, kauniin kimaltelevaa.

image

image

Kolmen kaupungin alue Vallettan kupeessa on paikka, johon moni turisti ei eksy. Alueella on paljon historiallista nähtävää, mutta jostain syystä kaupungit eivät ole saavuttaneet turistien suosiota. Vallettan keskustasta pääsee kolmeen kaupunkiin nopeasti lautalla. Lauttaterminaalille pääsee, kun menee ensin ylemmän Barrakka-puiston näköalapaikalle ja siirtyy sieltä sitten hissillä alas tielle. Kun kävelee hissistä ulos, ylittää tien ja kävelee rantaan, on terminaalissa.

Lauttaterminaalilla

Lauttaterminaalilla

Kolmessa kaupungissa on tarjolla lähes samaa kuin Vallettassakin, linnakkeita, kirkkoja ja palatsi. Palveluita on heikommin, mutta toisaalta myös ihmisiä on vähemmän. Jalkaisin kolmen kaupungin kiertäminen keskikesän helteellä on tukalaa, syksyllä tai keväällä se varmasti onnistuu paremmin. Tosin bussillakin on mahdollisuus liikkua.

Bormla on yksi ns. kolmesta kaupungista.

Bormla on yksi ns. kolmesta kaupungista.

Birgun satamaa

Birgun satamaa

Birgun kirkko

Birgun kirkko

Kolmesta kaupungista voi bussilla siirtyä Rinellan linnakkeelle. Linnake sulkeutuu jo klo 18, joten iltavierailu ei onnistu. Rinellasta kävelymatkan päässä on puolestaan Smart City, josta ei nimen perusteella voi päätellä juurikaan sitä, mikä paikka kyseessä on.

Smart City on vielä rakenteilla oleva ostoskeskus-ravintolakompleksi, jonka keskuksena on iso suihkulähdeallas. Smart Cityn vartijan näyttämä kartta paljastaa, että paljon rakennuksia on alueelle vielä tulossa. Tällä hetkellä valmiina on suihkulähde altaineen sekä pari ravintolaa. Kerrostaloja on jo myös noussut alueelle. Lisää on kuitenkin tulossa ja muutaman vuoden päästä Smart City voi olla kasvanut isoksi. Tällä hetkellä ruuhkia ei ole, mutta suihkulähteellä on silti tasaisin väliajoin vesishow. Meri on aivan vieressä, eli sijainti on Smart Cityllä mitä parhain.

Vielä keskeneräisen Smart Cityn suihkulähde

Vielä keskeneräisen Smart Cityn suihkulähde

Maltan hintataso on naapurimaita korkeampi. Suomeen verrattuna ruoka on vähän halvempaa. Alkoholi on jonkin verran halvempaa kuin Suomessa, ravintoloissa hintaero on suurempi. Hotellien hintataso on melko korkea. Hyvätasoisesta kahden hengen hotellihuoneesta saa pulittaa ainakin kesäaikaan sen 80€/vrk. Maltalla lomailu on kuitenkin todella antoisaa ja kohdetta voi lämpimästi suositella. Paikallisista suurin osa on hyvin avuliaita, eli kysymällä pärjää Maltalla hyvin. Palvelu on vaihtelevaa paikasta riippuen. Plussana on se, että englantia puhutaan yleisesti, onhan Malta ollut Englannin siirtomaa. Lisäksi Malta on hyvin siisti kohde. Roskiksia on joka puolella ja kadut ovat suhteellisen puhtaita.

Englannin siirtomaa-aika näkyy Maltan katukuvassa.

Englannin siirtomaa-aika näkyy Maltan katukuvassa.

Sliema iltavalaistuksessa.

Sliema iltavalaistuksessa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply