Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mitä se maksoi ja kuinka tehdä vastaava reissu halvemmalla?

Maailmanympärimatkamme budjetti oli hyvin suurpiirteinen. Vuosi sitten ennen reissua laskeskelimme, että matkaan palava raha olisi 50 000 euron luokkaa. Budjettimme muodostui vuorotteluvapaakorvauksista sekä säästöistä. Vararahastoa meillä oli lisäksi jonkin verran yllätysten varalta. Mitään kirjanpitoa kuluista emme vuoden aikana viitsineet pitää, joten reissuun mennyttä tarkkaa rahasummaa on hiukan vaikea näin jälkikäteen tietää. Jouduimme reissun lopussa ottamaan käyttöön vararahastoa ja budjetti  ylittyi reilusti. Tämä oli kuitenkin tietoinen valinta. Valitsimme matkamme loppuun kohteita, jotka eivät alunperin kuuluneet suunnitelmiimme ja jotka olivat kalliita, mutta hienoja (Kenia, Malediivit). Ajattelimme, että kun kerran olemme reissussa, olemme sitten reissussa oikein kunnolla. Näinpä lopullinen matkaamme mennyt rahasumma oli jotain 55 000 ja 57 000 euron väliltä. Summa voi tuntua todella suurelta, mutta kyseessä oli kuitenkin ”kerran elämässä”- reissu, emmekä sen vuoksi halunneet liikaa kitsastella. Kyllähän pelkästään Suomessakin asuessa rahaa kuluu vuoden aikana varmasti myös todella paljon, jos rupeaa kuluja laskemaan. Ja onpahan näin reissun jälkeen taas motivaatiota lähteä takaisin töihin ansaitsemaan rahaa uusia matkoja varten. J

Kuten sanottu, me emme ole sellaisia matkaajia, jotka haluaisivat kitkuttaa kamalan pienellä budjetilla. Mielummin säästämme hiukan pidemmän aikaa ja lähdemme reissuun vasta sitten, kun rahaa on tarpeeksi kasassa. Toki pyrimme mekin myös tietyissä asioissa säästämään. Joillekin toisille sen sijaan pienellä budjetilla matkaaminen on syystä tai toisesta paras vaihtoehto. Listaammekin seuraavassa vinkkejä siitä, miten tehdä vastaava reissu halvemmalla.

1. Liikkuminen. Valitse hitaampia ja halvempia kulkuneuvoja, jos ilmastointi on sivuseikka ja aikaa riittävästi. Paikallisbussien hinnat ovat aina huomattavasti turistibusseja halvempia. Aika on rahaa ja käyttämällä enemmän aikaa säästää siis yleensä aina rahaa! Tässä asiassa jouduimme tekemään ehkä eniten kompromisseja. Olemme sen verran mukavuudenhaluisia, että valitsimme lähes poikkeuksetta turistibussin, jos sellainen vain oli saatavilla. Lisäksi lensimme todella paljon, mikä säästi paljon aikaa, muttei rahaa. Mitä enemmän liikut, sitä enemmän tietysti myös joudut maksamaan. Meillä  käyntikohteita oli kohtalaisen paljon ja yleensä vietimme samassa majoituksessa keskimäärin noin kaksi yötä.

2. Majoitukset. Majoituksissa voi säästää myös paljon sen mukaan, minkälaiseen tasoon itse on tyytyväinen. Valitsemalla huoneen ilman ilmastointia esim. pelkällä tuulettimella hinta on selvästi edullisempi. Myös majoituksen sijainti vaikuttaa hintatasoon, mutta silloin pitää miettiä, kannattaako yöpyminen kaukana pelipaikoilta, jos joutuu jatkuvasti käyttämään julkisia kulkuneuvoja, eikä mihinkään voi kävellä pitkien välimatkojen vuoksi. Yöpymällä yhteismajoituksissa kuten isoissa dormitorioissa säästää myös rahaa. Itse pyrimme aina löytämään kahden hengen huoneen omalla kylppärillä, mutta tästä jouduimme aina silloin tällöin luopumaan säästääksemme. Alkureissulla mukanamme ollut teltta tienasi myös hintansa takaisin monin kerroin. Kaikki vuokra-autoissamme nukkumamme yöt olivat yhtä säästöä. Toisaalta vastapainoksi yövyimme aina silloin tällöin hienoissa, mutta kohtuuhintaisissa neljän tai viiden tähden hotelleissa, mikä oli oikein mukavaa vaihtelua.

3. Ruoka. Tämä on yksi suurimpia asioita, joilla voi vaikuttaa matkabudjettiin. Voit syödä päivästä toiseen riisiä, nuudeleita tai pastaa, jotka eivät maksa juuri mitään tai vaihtoehtoisesti käydä aina syömässä hienoissa ravintoloissa. Sitten on monia välimuotoja. Ruokien valmistaminen itse hostellien keittiöissä oli mielestämme edullista ja mukavaa vaihtelua, johon pyrimmekin aina kuin se vaan oli mahdollista. (Aasiassa se ei juurikaan ollut mahdollista.)  Itse emme paljonkaan ruoassa säästäneet,  vaan pyrimme löytämään laadukasta ruokaa ravinneköyhän riisin lisukkeeksi. Katukeittiöissä emme vatsatautivaaran takia syöneet Singaporea lukuun ottamatta ollenkaan, vaikka siinä olisi kyllä säästänyt rahaa.  Olemme lukeneet/kuulleet joidenkin reissaavan muutaman euron ruokabudjetilla per päivä. Meillä se oli alunperin noin 10e/hlö, mutta monissa maissa se kyllä ylittyi reilustikin. Tämän lisäksi nautimme jonkin verran vitamiineja matkamme aikana.

4.  Juominen. Juomalla vesijohtovettä säästää reissun aikana melkoisen määrän rahaa ja aikaa, kun ei tarvitse kaupoissa ravata pullovettä hakemassa. Tämä asia kannattaa kuitenkin tarkkaan harkita ja ottaa selvää, missä maissa voi/kannattaa vesijohtovettä juoda. Itse emme juoneet vesijohtovettä kuin Islannissa, USA:ssa, Kanadassa, Australiassa, Uudessa-Seelanissa ja Englannissa. Alkoholijuomat ovatkin sitten asia erikseen, niiden hintojen vaihdellessa reilustikin eri maiden kesken.  Sama viinipullo voi olla toisessa maassa 2e ja toisessa 20e. Kaikkein halvimmaksihan tulisi se, ettei käyttäisi alkoholia ollenkaan. Me pyrimme aina löytämään edullisimmat alkoholijuomat. Viinintuottajamaissa nautimme melko usein viiniä ruoan kera, monissa muissa maissa jouduimme tyytymään olueen, jos jotain alkoholia joimme. Niissä maissa, joissa alkoholi oli kallista, pidättäydyimme siitä kokonaan.

5. Maat. Valitsemalla matkakohteiksi edullisia maita on säästö selvää. Tässä tapauksessa matkan luonne tietysti muuttuu ja kaikkiin maanosiin ei ole silloin asiaa. Aasia on halvinta aluetta, mutta myös Keski-Amerikka ja jotkut Etelä-Amerikan maat ovat kohtalaisen edullisia. Näissä maissa viihtyy siis budjettimatkalainen. Antarktikselle taas ei ole halpaa keinoa kai olemassakaan. Itsekin valitsimme sinne kuitenkin halvimman löytämämme vaihtoehdon. Me nautimme eniten sivistysmaissa matkustamisesta ja vietimmekin niissä useita kuukausia, joten sen suhteen emme kyllä säästäneet muihin reppureissaajiin verrattuna. Monesti hintataso kuitenkin kertoo myös laadusta jotain. Halvalla ei saa hyvää.

6. Matkavakuutus. Tässä kohtaa ei kannata säästää! Kannattaa kyllä kilpailuttaa vakuutusyhtiöitä varsinkin pidempien matkavakuutusten osalta. Meillä oli kunnon kattava matkavakuutus, joka tuli tarpeeseen useampaan kertaan.

7. Järjestetyt retket, risteilyt yms. ovat yleensä kalliita. Omatoiminen tutustuminen tulee halvemmaksi, mutta vaatii kyllä hiukan enemmän vaivannäköä. Kaikkiin paikkoihin se ei tosin ole mahdollista. Me kävimme Antarktiksen risteilyllä, Galapagos- saarten kierroksella, Etelä-Afrikan ja Kenian safareilla sekä lukuisilla pienemmillä järjestetyillä retkillä. Jättämällä nämä matkat pois ja viettämällä ne ajat jossain edullisessa hostellissa olisimme säästäneet ison pennin, mutta matkamme ei silloin olisi ollut sellainen, jollaiseksi sen itse halusimme.

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Velma 17.7.2012 at 12:03

  En ole ihan varma, että kommentoinko tämän vuoden aikana kertaakaan, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Halusin vaan sanoa, että reissua on ollut kiinnostava seurata täältä ruudun toiselta puolelta ja teillä on ollut paljon hyviä käyntikohteita. Erityisesti Antarktis-jutut oli sieltä parhaasta päästä.

  • Reply anu/pete 17.7.2012 at 15:04

   Moi! Kiitos, ja mukava kuulla, että viihdyit matkassamme! Itsekin pidimme juuri Antarktiksesta eniten! ;) Sinne voisi lähteä milloin vain uudestaan, ja toivottavasti pääsemmekin sinne vielä joskus!

 • Reply teea 17.7.2012 at 18:28

  Itsekin taidan ensimmäistä kertaa nyt kommentoida, vaikka juttuja olen lukenut jo matkan aikana.. :). Sitä oli kiva seurata!

  Todella hyviä neuvoja. Jos pitkä matka on sellainen kerran elämässä – juttu, niin eipä siinä juuri kannata säästellä, vaan tehdä niitä mielenkiintoisia juttuja, jonka vuoksi reissuun on lähdettykin. Pitkällä matkalla vaatimustasot saattavat myös varsinkin majapaikan suhteen nousta, on ihan ymmärrettävää ettei sitä montaa kuukautta halua matkustaa ilman omaa huonetta/kylppäriä/elukoita seinillä tms. Tuommoinen vaihtelu onkin varmaan hyvä juttu; jos välillä yöpyy halvemmalla ja yksinkertaisesti, niin toisinaan voi sitten hemmotella hienommalla hotellilla.

  Kaikkea hyvää jatkossakin :)

 • Reply Anni 18.7.2012 at 20:28

  Minä olen tainnut kommentoida tasan kerran (Valparaisosta), mutta olen seurannut reissuanne melko alusta lähtien. Kiitos mielenkiintoisista teksteistä ja upeista kuvista! Uskomattoman hienoissa paikoissa kävitte vuoden aikana. Antarktis jäi erityisen hyvin mieleen, siellä kun ei kovin moni käy. Pohjois-Amerikan kansallispuistot, Malediivit ja monet muut paikat vaikuttavat käymisen arvoisilta. Toivottavasti joskus itsekin pääsen käymään niissä.

 • Leave a Reply